• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#385031  autor: maniek
 03 lut 2010, 00:53
roberto_tepsa pisze:Jak myślicie czy netia zrobiła co celowo, żeby zahamować tymczasowo przypływ klientów, czy też koszty pozyskania nowego klienta (czyli to ile operator musi dołożyć z własnej kieszeni, żeby klienta przyciągnąć złotówką) były zbyt wysokie...?!
Mysle ze zrobili to celowo bo musza uporzadkowac bajzel jaki maja w tej chwili. Wiem ze uke czeka na poprawe obslugi przez netie i ciekaw jestem czy netia dostanie po tylku czy nie.

#385035  autor: lookass
 03 lut 2010, 01:06
Oczywiście celowe działanie ze strony Netii, mamy taki bajzer, że dopiero w marcu ma byc wszystko wyprostowane. Raczej od uke nie dostanie po dupie. Słyszałem, że w czerwcu Netia wykłada gurbą kase, aby miec najlepsza w kraju obsługę klienta-jak z tym będzie, pożyjemy zobaczymy.
Wracając do internetu: LLU-super oferta, BSA-aż nie chce mi się nawet oferty przedstawiac..

#385037  autor: zinkzaq
 03 lut 2010, 01:35
dokańczając . Cu - dobra oferta tylko w większości znanych mi lokalizacji ledwo lata 2 Mb/s , WiMax - brak opłaty za podtrzymanie łącza przy wyborze samego neta .

zmiana widzenia , teraz technik tpsa

#385065  autor: Marttini222
 03 lut 2010, 10:00
Router to raczej Pirelli DRG-125G

#385086  autor: jozwa
 03 lut 2010, 11:12
Ja dostałem Router Pirelli DRG A223G - FON za który musiałem zapłacić 99 zeta

#385172  autor: abcd
 03 lut 2010, 18:27
Ja dostałem Router Pirelli DRG A223G - FON za który musiałem zapłacić 99 zeta
Z tym tandetnie prowizorycznym "telefonem" po VoIP, którego pomimo możliwości nie przełączają z automatu (a naprawdę by wypadało, za 35 zł) na normalny świadczony przez ich centralę, który wysiądzie tylko w razie naprawdę poważnej awarii (gdyby szlag trafił światłowód doprowadzający sygnał ze świata do centrali) i pozwoli zgłosić większość usterek z internetem/routerem/radiusem? Czy może dostałeś przypadkiem router z wolnym portem VoIP (jest może konfiguracja na normalnym dostępie)?

A ta nowa promocja, wybaczcie, jest o tyle kiepska, że promuje zbyt długie lojalki, gdyby była lojalka 12 miesięcy w tym 2-3 gratis, to by była naprawdę korzystna oferta, a tak to chyba bardziej się opłaca wziąć 8Mbit na czas nieokreślony za jakoś 90-100.

#385253  autor: wojtekpolska
 03 lut 2010, 21:29
Pytanie do przedstawiciela Neti Czy jest możliwosć podpisania starej umowy. Miałem brac neta w neti ale ta nowa oferta jest duzo gorsza lepiej juz jest w orange. Chodzi mi o neta 2Mbit/s na BSA. Neostrada konczy mi sie na początku kwietnia

#385285  autor: abcd
 03 lut 2010, 22:30
Nie.
Poza tym BSA się nie bierze w Netii tylko w firmach, które oferują krótkie umowy (Multimedia-Multimo - bezterminowa, Tepsa właśnie - 12msc, w Orange chyba też są roczne), jeśli wiązać się na te 2 lata to tylko na Netię/LLU, które jest obecnie chyba najlepszą (dobra jakość połączenia DSL i niewygórowane ceny) opcją dostępu. Tylko ten telefon, jest tu jakiś technik z Netii?

#385390  autor: cudny
 04 lut 2010, 15:04
lookass pisze:
ivey pisze:może po za tym że jak się umowę podpisuje to nie można w żaden sposób rezygnować, pod tym kątem rpzegrywają z tp i nowa ich promocją. Bo powinno dawać się klientom alternatywę i możliwość wypróbowania
Jezeli cos u Ciebie nie pojdzie z przyczyn technicznych, czy tpsa zawali sprawe, mozesz rozwiac umowe bez zadnych konsekwencji finansowych. Moj kuzyn wizał internet i raczej mu nie pójdzie to oczywiscie umowa nie bedzie ważna. Jezeli nawet 1 mb nie pojdzie to zawsze mozna podpisac aneks do umowy na 512 za nizsza cene.
Jezeli podpiszesz umowe i Ci sie nie bedzie podobalo to niestety nie mozesz zrezygnowac.
alex1155 pisze:Dzis wszedłem na strone netii i zauwazyłem ,że przy zakupie przez internet router wifi ma się za 1zł. Orientuje sie ktos z was jaki to model routera?
Ostatnio pytałem się szefa i odpowiedział mi: cholera wie ;)
Jak to jak podpiszę sie umowę to trzeba do końca w niej być, rpzecież na tym polega promocja że w tańszym abo sie podpisuje net a potem są 3 miesiące na ewentualna rezygnacje

#386280  autor: mariush19
 08 lut 2010, 20:42
Podlączę się pod temat.
Aktualnie żyję z vectrą 8mbps ale tylko na papierze, w rzeczywistości ciężko przekroczyć 0,25mbps czasem jest 0,08mbps 8) o pingach 1700ms nie wspomnę.... wkrótce przeprowadzam się do swojego pierwszego własnego "m" i zastanawiam się czy nie rozwiązać umowy z tym chłamem, i poszukać czegoś bardziej cywilizowanego. moja lokalizacja to Mława.. w bloku podejżewam że jakaś skrzynka TP będzie więc będzie możliwość wzięcia neti 4mbps za 59zl + 21 za utrzymanie lini? czy źle zrozumiałem? czy w ogóle takich rzeczy nie można zrobić jak nie mam aktywnego telefonu?
z góry dzięki za odpowiedź

#386288  autor: lookass
 08 lut 2010, 20:53
4 mb za 49 zl+ 29 brutto utrzymanie, tak nawet jezeli nie masz aktywnego telefonu, mozna zalozyc, o ile bedzie llu- to 4 mb za 49.

#386298  autor: piotrekkk
 08 lut 2010, 21:06
cudny pisze:
lookass pisze:
ivey pisze:może po za tym że jak się umowę podpisuje to nie można w żaden sposób rezygnować, pod tym kątem rpzegrywają z tp i nowa ich promocją. Bo powinno dawać się klientom alternatywę i możliwość wypróbowania
Jezeli cos u Ciebie nie pojdzie z przyczyn technicznych, czy tpsa zawali sprawe, mozesz rozwiac umowe bez zadnych konsekwencji finansowych. Moj kuzyn wizał internet i raczej mu nie pójdzie to oczywiscie umowa nie bedzie ważna. Jezeli nawet 1 mb nie pojdzie to zawsze mozna podpisac aneks do umowy na 512 za nizsza cene.
Jezeli podpiszesz umowe i Ci sie nie bedzie podobalo to niestety nie mozesz zrezygnowac.
alex1155 pisze:Dzis wszedłem na strone netii i zauwazyłem ,że przy zakupie przez internet router wifi ma się za 1zł. Orientuje sie ktos z was jaki to model routera?
Ostatnio pytałem się szefa i odpowiedział mi: cholera wie ;)
Jak to jak podpiszę sie umowę to trzeba do końca w niej być, rpzecież na tym polega promocja że w tańszym abo sie podpisuje net a potem są 3 miesiące na ewentualna rezygnacje
każdy kij ma dwa końce, można wybrać tylko krótsze umowy, szczegóły tu , wiec nie wiem czy komuś sie to opłaca?

[ Dodano: 2010-02-08, 21:11 ]
mariush19 pisze:Podlączę się pod temat.
Aktualnie żyję z vectrą 8mbps ale tylko na papierze, w rzeczywistości ciężko przekroczyć 0,25mbps czasem jest 0,08mbps 8) o pingach 1700ms nie wspomnę.... wkrótce przeprowadzam się do swojego pierwszego własnego "m" i zastanawiam się czy nie rozwiązać umowy z tym chłamem, i poszukać czegoś bardziej cywilizowanego. moja lokalizacja to Mława.. w bloku podejżewam że jakaś skrzynka TP będzie więc będzie możliwość wzięcia neti 4mbps za 59zl + 21 za utrzymanie lini? czy źle zrozumiałem? czy w ogóle takich rzeczy nie można zrobić jak nie mam aktywnego telefonu?
z góry dzięki za odpowiedź
wg tego , netia nie ma jeszcze węzła LLU w mławie, więc możesz skorzystać z opcji bsa

#386301  autor: lookass
 08 lut 2010, 21:15
No to w takim razie 2mb za 84 zl bez lini telefonicznej.

#386305  autor: abcd
 08 lut 2010, 21:21
piotrekkk pisze:każdy kij ma dwa końce, można wybrać tylko krótsze umowy, szczegóły tu , wiec nie wiem czy komuś sie to opłaca?
Opłaca się każdemu. Bo tepsa ma w krótszych umowach dokładnie takie same warunki jak w dłuższych a im krótsza lojalka tym lepiej.

#386573  autor: yogurcik
 09 lut 2010, 20:59
Prośba ktoś wytłumaczy mi te skróty luu bsa itp.
Telefon i internet w pakiecie : BSA(i)+WLR(t): Pakiet dostępny w sprzedaży
Tylko telefon : WLR: Usługa dostępna wyłącznie na linii TP
Tylko internet : BSA: Usługa dostępna

Konczy mi sie umowa z netią mam 1 mb + tel szukam coś min 6-8 Mb i tak nie wiem czy wrócić do tp czy zostać w neti.

są sieci i jest BOK PLAY.....nigdy więcej

#386599  autor: abcd
 09 lut 2010, 22:10
Tutaj - wracać do TP albo szukać czegoś taniego z krótką lojalką.

#386608  autor: lookass
 09 lut 2010, 22:33
yogurcik, wątpie, że 6 mb w tp Ci pójdzie. Na papierze będzie 6,a w rzeczywistości..
W neti możesz przy bsa miec 2 mb za 59zl.

#386617  autor: abcd
 09 lut 2010, 22:57
W tepsie za średnio 65/msc tylko że w rocznej lojalce. W multimo za średnio 56/msc w rocznej lojalce.
W netii drożej, z fatalną obsługą klienta i co gorsza w zbyt długiej lojalce. Internet z Netii warto brać tylko i wyłącznie w przypadku LLU (świetna jakość połączenia ADSL, tryb fast z automatu, ale z prędkością jest wątpliwie). Tylko żeby nie oszukiwali z telefonem na LLU tylko honorowo podłączyli wszystkim na centrali. Jeśli BSA to w jak najkrótszym kontrakcie

#386628  autor: piotrekkk
 09 lut 2010, 23:45
yogurcik pisze:Prośba ktoś wytłumaczy mi te skróty luu bsa itp.
Telefon i internet w pakiecie : BSA(i)+WLR(t): Pakiet dostępny w sprzedaży
Tylko telefon : WLR: Usługa dostępna wyłącznie na linii TP
Tylko internet : BSA: Usługa dostępna

Konczy mi sie umowa z netią mam 1 mb + tel szukam coś min 6-8 Mb i tak nie wiem czy wrócić do tp czy zostać w neti.
chodzi o technologię usługi a co za tym idzie, również jej koszty:
LLU(lokalna pętla abonencka) występuje w dwóch wariantach:
1) LLU - FULL(pełne) - internet jest po dslamie innego operatora np. netii, telefon voipowy, zalety - niższe ceny, wady - prędkość netu zależy od korzystania z telefonu, który jest voipowy, czyli gorsza jakoś połączeń
2) LLU - SHARED + WLR - netia powoli wycofuję tą opcję, telefon masz normalny, internet już po dslamie netii
listaa miejscowości LLU w netii tu

gdy nie jesteś w zasięgu, jesteś skazany na droższe opcje:
BSA- internet w np. netii, ale po dslamie tpsy
WLR- telefon w ramach hurtowego zamówienia abonamentu

każda technologia ma swoje wady i zalety

[ Dodano: 2010-02-09, 23:48 ]
jak lubisz urzędowy bełkot, to masz tu

#386633  autor: roberto_tepsa
 10 lut 2010, 00:09
lookass pisze:yogurcik, wątpie, że 6 mb w tp Ci pójdzie. Na papierze będzie 6,a w rzeczywistości..
W neti możesz przy bsa miec 2 mb za 59zl.
lookass, spasuj trochę. Nic mi do tego, że ciśniesz sprzedaż netii, ale skąd Ty to możesz wiedzieć pytam się?? Czy Ty wiesz jaki jest przebieg łącza u yogurcika, jaka odległość od centrali, od PG, gdzie są SK, jakie parametry tłumienności i szumów.
Sorry, ale irytuje mnie mnie taka nierzetelność!