• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #383742  autor: cavist
 28 sty 2010, 19:31
Witam

Posiadam telefon 8600 Luna i moja standardowa bateria juz umiera. Jako, ze bateria z nokii e51 czyli BP-6MT pasuje do mojego telefonu i jest nieco pojemniejsza to taka planuje zakupic. I teraz pytanie, ktora na allegro to ta oryginalna bo mimo, ze sprzedaja blistry to jednak one sie roznia. Ponizej zdjecia roznych "wersji" tej samej baterii.

Ponizej zdjecie najdrozszej baterii na allegro, osobiscie najbardziej dla mnie podejrzane. Brak zdrapki z numerem na naklejce hologramowej i ogolne tandetne wrazenie calego blistra
Obrazek

Tutaj bateria za 50zl. Inny blister, naklejka hologramowa bez zdrapki oraz dodatkowa naklejka Nokii na baterii.
Obrazek

Tutaj inna za 40zl, ktora wyglada mi na jakas perfidna podrobke:
Obrazek

Tutaj blister i hologram ze zdrapka. Cena 50zl.
Obrazek

Czy ktos jest w stanie potwierdzic, jakiej baterri i jej wygladu mam szukac aby kupic dobra ? W sklepie nokia cena jest straszna i jezeli da sie jakos zaoszczedzic kupujac gdzies indziej to bede szczesliwy.

#383745  autor: DD7
 28 sty 2010, 19:44
Zdjęcia 1,2,4 przedstawiają na 99% oryginały ;)

#383750  autor: cavist
 28 sty 2010, 19:58
W takim razie od czego zalezy wystepowanie hologramu ze zdrapka ? Do tej pory bylo tak, ze pod zdrapka byl numer i mozna bylo go sprawdzic/zweryfikowac na stronie Nokii. Co w takim razie z bateria bez zdrapki ?

#383754  autor: jacguszi
 28 sty 2010, 20:11
Wszystkie zdjęcia moga przedstawiać oryginały nokii. Hologramy są ale nie na wszystkich bateriach.Co zresztą widać na zdjęciach. Kupowałem BP6M od 2 sprzedawców,1 z hologramem 2 bez i żadnej różnicy w działaniu.
Problemem jest to że niektórzy sprzedaja baterie tzw. leżaki magazynowe które powinny iść do utylizacji a nie do sprzedaży.

#383765  autor: khagari
 28 sty 2010, 20:53
wiesz, nie sądze=ę, aby firma Nokia na swojej stronie reklamowała podróbkę, a ludzie mogą mieć różne rzeczy :mrgreen:

#383771  autor: qbpm
 28 sty 2010, 21:09
Ja wychodzę z założenia, że lepiej kupić dobrą podróbę, niż rzekomo oryginał. W tym przypadku mi się trafiło, bo bateria bluestar premium BP-6MT działa u mnie dłużej niż oryginał. Oczywiście można bardzo źle trafić, ale miałem szczęście, i jestem zadowolony.

Zdjęcia moich baterii:

Obrazek
Obrazek

#383784  autor: Pawrzes
 28 sty 2010, 22:03
Wszelkie dodatkowe hologramy czy certyfikaty to na pewno podróby. Już nie nie wpominając o takich: http://www.allegro.pl/item889167730_bat ... 0_n82.html Made in Finland ;)

Tu widać tą "węgierską" jakość: http://www.frazpc.pl/b/247674 z "niepowtarzalnym" numerem ;)

Z kolei te chińskie brandowane zamienniki na marki typu BlueStar, TF1 Premium Line lub inne wydaje mi się że też są lepsze niż najtańsze podróbki tych Nokii.

Tak się zastanawiam czy na Allegro są w ogóle oryginały gdy w sklepach internetowych taka bateria kosztuje najczęściej aż ponad 100 zł... Są też sprzedawcy do wysyłają co innego niż na zdjęciu...

Pozdrawiam

#383789  autor: khagari
 28 sty 2010, 22:17
Pawrzes pisze:Z kolei te chińskie brandowane zamienniki na marki typu BlueStar, TF1 Premium Line lub inne wydaje mi się że też są lepsze niż najtańsze podróbki tych Nokii.
o ot mi chodziło, albo "podkręcony" parametrami zamiennik, dużo tańszy, albo zakup w sklepie Nokii, niestety cena powala :roll:
qbpm pisze:bo bateria bluestar premium BP-6MT działa u mnie dłużej niż oryginał.
drugie zdjęcie, czarna bateria - to nie jest oryginał. przyjrzyj się dobrze co tam jest napisane: w jednym miejscu li-poli, a w drugim li-ion. Ona oryginalnie jest li-ion.

http://www.ceneo.pl/2636810
to jest przynajmniej "legalna", podkręcona" podróba, we w miare przyzwoitej cenie.

#383798  autor: ciuchcia
 28 sty 2010, 23:29
sam sie zastanawialem jak rozpoznac oryginalna baterie. Powiem, ze na chinskim ebayu mozna kupic baterie niczym nie rozniaca sie od oryginalnej za kilka zl (do chwili obecnej sie zastanawiam, czy to nie sa oryginaly - trzymaja b.dobrze). Na stronie Nokii jedyne info o weryfikacji baterii to hologram - niby gdzies tam czytalem o tej zdrapce, ale chyba aktualnie nie jest juz stosowana.

zeby nie byc goloslownym:
http://cgi.ebay.pl/BP-5M-BP5M-Battery-f ... 3358efde8f

http://cgi.ebay.pl/Nokia-BP-5M-Battery- ... 4a9a8ac2ad

#383877  autor: qbpm
 29 sty 2010, 14:17
khagari pisze:...
drugie zdjęcie, czarna bateria - to nie jest oryginał. przyjrzyj się dobrze co tam jest napisane: w jednym miejscu li-poli, a w drugim li-ion. Ona oryginalnie jest li-ion.
Jeśli mówisz o dodanym przeze mnie zdjęciu, to bardzo dziwna sprawa, bo ta bateria była od nowości w moim telefonie. (no chyba że mi ją w serwisie podmienili). Ten drugi napis li-lion odnosi się pewnie do recyklingu.
khagari pisze:...
http://www.ceneo.pl/2636810
to jest przynajmniej "legalna", podkręcona" podróba, we w miare przyzwoitej cenie.
Baterie forever są całkiem niezłe, polecam.

#383882  autor: khagari
 29 sty 2010, 14:58
Tak, chodziło mi o Twoje drugie zdjęcie.
Trzeba by sprawdzić u innych posiadaczy baterii li-poli jak jest napisane. Masz rację, ze tam chodzi o recykling przy tym obrazku, ale chyba powinno też być "poli". Niestety jak na razie nie mam u kogo sprawdzić.
A co do serwisu, to tam się mogły różne cuda wyrabiać :roll:

#383886  autor: jacguszi
 29 sty 2010, 15:16
Problem w tym że nokia sama robi zamięszanie zmieniając wzory naklejek i sposoby oznaczania oryginalnych baterii. Kupiłem 2 szt. bl4c w blistrze z hologramem ,zdrapka pod nia kod oryginał na 100% i co po 2mieś. pierwsza spuchła a po pół roku druga. BP6M kupiłem bez opakowania i odpukać nie mam zastrzeżeń.Nokia swoje oryginały produkuje u chińczyków pewnie w tej samej fabryce gdzie podróbki robią. :wink:

#383895  autor: khagari
 29 sty 2010, 15:31
czyli tak, jak kolega wcześnie wspomniał, najlepiej kupić zamiennik, za małe pieniądze, to przynajmnie kasy nie żal jak się coś stanie baterii. zresztą na te zamienniki jest gwarancja 12 miesięcy.

#383898  autor: hettman
 29 sty 2010, 15:44
zdjecie1-oryginal, 2-byc moze oryginal(ale z maroka/inne arabskie raczej stara) , 3-podroba, 4 -moze byc oryginal i ja obstawiam ze tak ale stary zapas(lub z odzysku).

#383910  autor: thonka
 29 sty 2010, 16:28
mam bp-6m (starszy brat bp-6mt, fabrique en chine) od nowosci w n73 i hologram jest ten przedluzony ze zdrapka, ale po zdrapaniu kod szybko sie starl.

mam tez zestawowa bp-4l (fabrique en chine) z e71 i tu juz hologram jest kwadratowy, bez zdrapki, a kod jest centralnie bezposrednio pod logiem 'nokia original enhacements" i rowniez mimo, ze bateria jest li-poly to mam znaczek recyclingu li-ion.

w obu przypadkach, zadnych dodatkowych hologramow.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#383969  autor: khagari
 29 sty 2010, 21:23
thonka pisze:original enhacements" i rowniez mimo, ze bateria jest li-poly to mam znaczek recyclingu li-ion.
dzięki, to się przynajmniej jedna rzecz wyjaśniła :P
no to niechcący wystraszyłam kolegę qbpm :mrgreen:
a z tymi hologramami i zdrapkami to maja niezły bajzel :roll:

#384078  autor: kowcio
 30 sty 2010, 14:43
Dokładnie. Kiedyś były zdrapeczki, teraz są bez zdrapek ;-) Na allegro żeby kupić oryginał to trzeba nieźle zabulić.

I zgodze się z tym, że lepiej kupić dobry zamiennik, niż rzekomy oryginał. Używam od 3 lat w starym Siemensie baterii Foof i jestem... zadowolony. Bateria ma poj. 650 mAh- prawdziwa, a nie jakieś wytrzaśnięte z kapelusza 4000 mAh.

#386922  autor: Mecenaso
 11 lut 2010, 10:20
Sam zastanawiałem się nad kupnem tej baterii z allegro do mojej Nokii 6220c. Muszę podziękować, za podsunięcie bardzo przyzwoitego zamiennika -> BlueStar Premium BP-6MT. Kupiłem i nie żałuję. Bateria pasuje do 6220c po uprzednim, delikatnym podpiłowaniu tylnej klapki. No i od razu bez problemu podskoczył czas działania telefonu z 2/3 dni na 4/5 dni (rozmowy - do 25 minut dziennie, parę fotek, trochę mp3 i radia, do tego 8 godzin w pracy na słabym zasięgu). Zdecydowanie polecam ten upgrade właścicielom mojego modelu telefonu. Ten zamiennik nie jest drogi a różnica w czasie działania odczuwalna.