• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 9 z 9
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

#383165  autor: invadersmustdie
 26 sty 2010, 13:15
Pomyślałem, że nie będę zakładał nowego tematu, tylko podczepię się pod ten. Mianowicie mam pytanie, czy zauważyliście u siebie poprawę zasięgu, lub jakości Play? Do czego zmierzam. Rzecznik, na ostatniej konferencji zapowiadał skupienie się na kwestiach technicznych i jakości zamiast na ilości nadajników.

Spojrzałem z ciekawości niedawno na CellTracka i NodeB niedaleko mnie, który zwykle siał w granicach -95 do -73dBm, od kilku dni smaży w zakresie -53 do -49dBm.

Różnicy w jakości nie zanotowałem, bo ta zawsze była bardzo dobra, ale chciałem się zapytać, czy to wzmocnienie sygnału, to mogą być te prace modernizacyjne, które zapowiadał rzecznik?

Pozdrawiam

#383193  autor: Pawrzes
 26 sty 2010, 14:37
CellTrack nie pokazuje poprawnie rzeczywistego poziomu sygnału... Możliwe że została zoptymalizowana wiązka sygnału.

U mnie bez poprawy bo zawsze było dobrze od momentu odpalenia okolicznych stacji ;)

Pozdrawiam

#383213  autor: kerim36
 26 sty 2010, 15:49
invadersmustdie,

u mnie w domku w B-B od 2-3 tygodni zauwazylem wraz z ojcem spadek mocy sygnalu na Play-u tak znaczacy, iz pojawialy sie problemy z jakoscia polaczenia. Trwa tak do tej pory i polaczenia leca przez Plusa.

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#383238  autor: invadersmustdie
 26 sty 2010, 17:24
kerim36 pisze: u mnie w domku w B-B od 2-3 tygodni zauwazylem wraz z ojcem spadek mocy sygnalu na Play-u tak znaczacy, iz pojawialy sie problemy z jakoscia polaczenia. Trwa tak do tej pory i polaczenia leca przez Plusa.
Hmmm, to moja teoria jakoby robili coś dobrego z zasięgiem się nie sprawdza :(

#383242  autor: kerim36
 26 sty 2010, 17:41
invadersmustdie pisze:
Hmmm, to moja teoria jakoby robili coś dobrego z zasięgiem się nie sprawdza :(
baaaardzo minusowe temperatury moga negatywnie wplywac na prace urzadzen, wiec ja to tak traktuje - korzystam z alternatywy, czyli plusa

#383807  autor: Claudec
 29 sty 2010, 00:23
Ja u siebie zauważyłem duże pogorszenie jakości 2G.
Telefon stale zmienia przekaźniki i wybiera te z odległych miast :/
Często ktoś do mnie dzwoni, telefon wskazuje full zasięg a mnie druga stronie nie rozumie co mówię :|
Na wyświetlaczu telefonu pisze:
TYCHY (miasto oddalone o 20km)
RUDA SLASKA (miasto oddalone o 25km)
MIKOLOW (tutaj akurat zle podpisali przekaźnik bo on stoi w Łaziskach Dolnych)
Są też inne miejscowości o których już nie pamiętam, ale równie odległe.

Ktoś powie że na roaming Plusa można zmienić, niestety na Plusie tez się dzieją podobne jaja :(
Jedynym ratunkiem u mnie jest 3G który ostatnio kuleje, często wyświetla mi się napis "Brak dostępu do sieci".
Mam wrażenie ze odpalenie kolejnych przekaźników Play wprowadza do sieci chaos.

Taka zaleta mieszkać w wysoko położonym mieście, do tego na 4 pietrze, łapie zasięg z każdego odludzia :|

#385692  autor: user_delete9
 06 lut 2010, 07:04
jak to jest ze prowadzac rozmowe play-play (wybrany numer) cos szumi, trzeszczy a w czasie rozmow z osobami w innych sieciach jest ok?

#385736  autor: muchakk
 06 lut 2010, 12:04
Pewnie osoba do której dzwonisz ma problemy z zasięgiem/telefonem.

Jeżeli chodzi o jakość play to na podkarpaciu jest cud, miód i orzeszki...żadnych problemów...

Pozdr.

#385778  autor: kerim36
 06 lut 2010, 15:28
paszczor,

obstawiam, ze z telefonem rozmowcy moze byc cos nie tak

ja takich przyapdkow nie zauwazylem, zeby rozmowy play->play byly gorszej jakosci

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#392553  autor: bolek2004
 11 mar 2010, 14:56
Nie czytałem całego wątku ale pewnie już gdzieś się to przewinęło. Jakość rozmów na nadajnikach 2g w Lublinie to tragedia, nie można się dogadać, ucina słowa, z połączeniem nie ma problemu ale ze zrozumieniem się tak, od początku byłem za play i jestem do tej pory ale to już tak długo trwa i nic z tym nie zrobiono, i nie jest to wina telefonu bo taki sam problem ma wielu moich znajomych w play, na nadajnikach plusa działa ok, no i jak play ma zarabiać jak muszę się przełączać na plusa ciągle (choć jest coraz trudniej, nie za pierwszym razem załapuje jak do niedawna). Niech ktoś z play zrobi wreszcie z tym porządek
  • Strona 9 z 9
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8