- Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
Ja nie mam Hero. W normalnym linuxie można bez problemu podejrzeć co się działo w systemie. Skoro ustawienie nie pozwalały na połączenie internetowe przez GSM to pozostaje to dziwne łączenie się co sekundę. Może telefon próbował się połączyć z internetem, miał błędne ustawienia a Play kasował każdą próbę. Właśnie sprawdziłem sytuację kiedy próbuje się połączyć z internetem ale mam specjalnie źle skonfigurowane ustawienia. Do połączenia z internetem nie dochodzi ale Play kasuje każdorazowo całą sesje czyli u mnie 100 KB - taki mam takt. Różnica jest taka że na bilingu w kolumnie "Numer telefonu" zamiast "internet" mam "nieznany"

Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 18:53 przez TomekO, łącznie zmieniany 1 raz.
Najprawdopodobniej (wbrew temu co sądziłem początkowo) moje ustawianie statycznych adresów IP nie miało związku z tym co się stało, ponieważ pozostałe osoby które dotknął ten problem nie modyfikowały nic w ustawieniach sieci. Działa sobie poprawnie aż tu nagle którejś nocy coś głupieje (sieć lub telefon) i być może tak jak piszesz: co sekundę nabija nową sesję.
Wydaje mi się że gdyby ustawienia internetowe były prawidłowe to doszłoby do połączenia i telefon ściągnąłby to co miał ściągnąć - jeżeli o to chodzi. Play nie zrywa sesji ( przynajmniej nie co sekundę ) a sumuje całą sesję i zaokrągla do pełnych 100 KB w górę. W sumie każdy zainstalowany program mógł chcieć się połączyć i wykonać tyle prób.
[ Dodano: 2010-01-24, 19:06 ]
Teraz w bilingu zamiast "Nieznany" mam już "Internet"
Oznacza to że biling żyje 

[ Dodano: 2010-01-24, 19:06 ]
Teraz w bilingu zamiast "Nieznany" mam już "Internet"

Podejrzewam, że problem tkwi albo w telefonie, któremu nieświadomie pozwoliłeś na automatyczne łączenie się z internetem, albo w systemie bilingowym Play'a.Tbg-Net pisze:Jeśli ktoś mnie przekona że to moja wina, że jednak coś tam sam namieszałem - to nie ma problemu - zapłacę.
Ze wskazaniem jednak na to pierwsze, ponieważ problem pojawia się konkretnym modelu telefonu. Mój telefon na szczęście, przed każdą sesją pyta, czy zezwolić na połączenie z internetem.
Se K800i pytał i było to dobre rozwiązanie. W przypadku telefonów typowo internetowych: iPhone, Android to norma. U mnie jest średnio 300 MB miesięcznie z opcją ciągłego dostępu do internetu. Nie winiłbym Play, ponieważ mi dobrze rozliczają dane. Innym znajomym też. Oczernić jest łatwo, a wielu tutaj rzuca się. U W3 wiele spraw ginie w natłoku informacji. Play nowy, więc i więcej oczu na jego poczynaniach.michael_dee pisze:Ze wskazaniem jednak na to pierwsze, ponieważ problem pojawia się konkretnym modelu telefonu. Mój telefon na szczęście, przed każdą sesją pyta, czy zezwolić na połączenie z internetem.
Tbg-Net, współczuję. Mam HTC Magic w Orange i nigdy nie miałem takiego problemu. Ściąganie pogody + synchronizacja z google to maksymalnie 1MB dziennie. A i w to wątpię, bo tylko raz miałem taki dzień jak jeszcze nie miałem pakietu internetowego.
Pragnę zauważyć jedno co mnie zastanawia po przeczytaniu wpisu na Twoim blogu. napisałeś że telefon ściągnął 760 MB w 17h. To 44,7058 MB/h, 0,7451 MB/min, 0,0124 MB/s, czyli 0,9935 Mbps. Czyli prawie tyle jaka jest teoretyczna przepustowość internetu dostępnego w Play... Możesz to dokładnie przeliczyć co do minuty? Coś mi tu śmierdzi, bo mi na modemie, który jest uważany za jeden z lepszych nigdy nie udało się osiągnąć takiego wyniku.
Pragnę zauważyć jedno co mnie zastanawia po przeczytaniu wpisu na Twoim blogu. napisałeś że telefon ściągnął 760 MB w 17h. To 44,7058 MB/h, 0,7451 MB/min, 0,0124 MB/s, czyli 0,9935 Mbps. Czyli prawie tyle jaka jest teoretyczna przepustowość internetu dostępnego w Play... Możesz to dokładnie przeliczyć co do minuty? Coś mi tu śmierdzi, bo mi na modemie, który jest uważany za jeden z lepszych nigdy nie udało się osiągnąć takiego wyniku.
Pakiety Play Online w telefonie nie maja ograniczenia do 1Mbit. Mi udało sie wyciągnąć 1,6 Mbit na E51 jako modem. Pewnie da sie wiecej, szczególnie w nocy.Pragnę zauważyć jedno co mnie zastanawia po przeczytaniu wpisu na Twoim blogu. napisałeś że telefon ściągnął 760 MB w 17h. To 44,7058 MB/h, 0,7451 MB/min, 0,0124 MB/s, czyli 0,9935 Mbps. Czyli prawie tyle jaka jest teoretyczna przepustowość internetu dostępnego w Play... Możesz to dokładnie przeliczyć co do minuty? Coś mi tu śmierdzi, bo mi na modemie, który jest uważany za jeden z lepszych nigdy nie udało się osiągnąć takiego wyniku.
pawelpp,
moc moze, ale pewnie nie chce, bo wyjdzie, ze polaczenia konczyly sie na bramie Playa i trzeba bedzie wymyslic cos w co klient uwierzy
moc moze, ale pewnie nie chce, bo wyjdzie, ze polaczenia konczyly sie na bramie Playa i trzeba bedzie wymyslic cos w co klient uwierzy
Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl
witam,
podpinam się do tego wątku, bo sprawę mam podobną. żeby się co troche nie rozpisywać o tym samym - zebrałem wydarzenia --> tutaj postaram się tam w miarę szybko pouzupełniać sowje przeżycia z play i UKE.
podpinam się do tego wątku, bo sprawę mam podobną. żeby się co troche nie rozpisywać o tym samym - zebrałem wydarzenia --> tutaj postaram się tam w miarę szybko pouzupełniać sowje przeżycia z play i UKE.
mam wrażenie że mój wynik jest lepszy - pojedyncze połaczenie na 850MB - nie znam czasu ale zaczeło się o 0.45 a następny wpis w bilingu jest o 11.47, czyli 850 MB w max 11 godzin.Pragnę zauważyć jedno co mnie zastanawia po przeczytaniu wpisu na Twoim blogu. napisałeś że telefon ściągnął 760 MB w 17h. To 44,7058 MB/h, 0,7451 MB/min, 0,0124 MB/s, czyli 0,9935 Mbps. Czyli prawie tyle jaka jest teoretyczna przepustowość internetu dostępnego w Play... Możesz to dokładnie przeliczyć co do minuty? Coś mi tu śmierdzi, bo mi na modemie, który jest uważany za jeden z lepszych nigdy nie udało się osiągnąć takiego wyniku.
mają albo i nie mają. jakoś przy normalnym użytkowaniu nie zauważyłem takiej porażającej prędkości.Pakiety Play Online w telefonie nie maja ograniczenia do 1Mbit. Mi udało sie wyciągnąć 1,6 Mbit na E51 jako modem. Pewnie da sie wiecej, szczególnie w nocy.
!!UWAGA!!! Panowie i Panie. Na wstępie przepraszam za zamieszanie, jakie niechcący wywołałem. Podkreślam raz jeszcze, moje wstepne informacje dotyczące działania Pkaietu 500 MB w telefonie były tylko MOIMI PRZEMYŚLENIAMI, a nie oficjalną informacją ze strony firmy. Jak obiecałem, dziś daję Wam oficjalne informacje.
Otóż, działanie Pakietów w telefonie jest ZARÓWNO w 2G jak i 3G Play. Jeżeli nie zablokujecie Plusa, to w 2G Plusa również, jednak to już nie będzie rozliczane z Pakietu, tylko poza Abonamentem.
Mam nadzieję, że wybaczycie mi to moje "małe zamieszanie". Na moje usprawiedliwienie ma tylko jedno, że nie jestem "chodzącą encyklopedią Play" i czasami też mogę być w błędzie, ale jak widzicie, zanim powiem coś oficjalnego w imieniu firmy, a czego nie jestem pewny, to wolę się najpierw upewnić, jak w tym przypadku.
Pozdrawiam.
Otóż, działanie Pakietów w telefonie jest ZARÓWNO w 2G jak i 3G Play. Jeżeli nie zablokujecie Plusa, to w 2G Plusa również, jednak to już nie będzie rozliczane z Pakietu, tylko poza Abonamentem.
Mam nadzieję, że wybaczycie mi to moje "małe zamieszanie". Na moje usprawiedliwienie ma tylko jedno, że nie jestem "chodzącą encyklopedią Play" i czasami też mogę być w błędzie, ale jak widzicie, zanim powiem coś oficjalnego w imieniu firmy, a czego nie jestem pewny, to wolę się najpierw upewnić, jak w tym przypadku.
Pozdrawiam.
Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.
www.fazafm.com pisze:Dodam ze celowo mam ustawiony wybor sieci reczny i jesli zginie mi siec to musze recznie wybrac operatora bo inaczej jestem poza zasiegiem. Celowo bo mieszkam 10-15 km od granicy i co chwila wlacza mi sie silniejszy zasieg Ukrainskiego operatora jakbym tego nie sprawdzal to juz kilka razy odbieralbym polaczenia w roamingu czy tez takie wykonywal.
Zgadzam się jeśli się przebywa w strefie przygranicznej to uciążliwe to jest, że Play jak nie ma swojego zasięgu to bardzo często wybiera roaming operatora ukraińskiego zamiast Plusa. Wiem można ustawić na sztywno Plusa, ale jak jest się w zasięgu Play to znów trzeba zmieniać w ustawieniach.www.fazafm.com pisze:Dodam jeszcze jedno zdanie: na 90% po zgubieniu zasiegu i braku mozliwosci polaczenia z siecia macierzysta telefon polaczylby sie w roamingu z siecia Kievstar , a nie z Plusem.
Jest jakiś łatwy sposób na wyłączenie/włączenie roamingu w zależności kiedy potrzebujemy tak jak jest np. w Erze czy Plusie krótki kod albo poprzez *110# - Plus lub *100# - Era.
Czy może z tego względu, że Play korzysta z roamingu krajowego nie można nic zrobić, ponieważ wtedy działałby tylko na własnych nadajnikach?
Bardzo dziękuję Ci za wyjaśnienie. Bo bardzo mi to info się przyda... Trochę mnie ostatnio rozczarowałeś swoją wiedzą. Ale powstrzymałem się wcześniej od napisania "odpowiedniego" postu, choć miało być tam też info, że rozumiem, że nie da się wszystkiego wiedziećplay4you2 pisze:!!UWAGA!!! Panowie i Panie. Na wstępie przepraszam za zamieszanie, jakie niechcący wywołałem. Podkreślam raz jeszcze, moje wstepne informacje dotyczące działania Pkaietu 500 MB w telefonie były tylko MOIMI PRZEMYŚLENIAMI, a nie oficjalną informacją ze strony firmy. Jak obiecałem, dziś daję Wam oficjalne informacje.
Pozdrawiam.

Ale dobrze, że "góra" to info także potwierdziła, tym bardziej, że to raczej również wynikało z regulaminu w/w pakietów, choć niezbyt jednoznacznie. Może warto byłoby dopisać w tym regulaminie, że chodzi o własną infrastrukturę P4, czyli 2G, jak wiemy (niestety tylko- bo wg mnie bardzo przydałoby się nam pasmo GSM- dawniej nazywane DCS'em- 1800Mhz'ów, dla zwiększenia przepustowości 2G) w paśmie 900Mhz i 3G w paśmie 2100Mhz- to tak P4Y, abyś wiedział, na jakie technologie i częstotliwości mamy pozwolenia i nie pisał o jakiś nadajnikach, tylko poprawnie/porządnie o stacjach bazowych

[ Dodano: 2010-01-25, 12:50 ]
Bardzo Cię proszę: nie ośmieszaj się już! Jeśli nie wiesz, że mamy pozwolenie na 2G w paśmie 900Mhz'ów i oczywiście budujemy BTS'y (pewnie nie masz pojęcia co to jest), to lepiej, żebyś zamilkła.Grace pisze:Jeszcze raz podtrzymuje to że ten pakiet działa w zasiegu 3G w częstotliwosci 2100 MHz.Mozna sie przekonać dzwoniac na BOK proponuje wybrac tonowo play on line z telefonu poniewaz konsultant od spraw technicznych usługi play online posiada wiekszą wiedze nić konsultant ogólny na Call Center
Jej, jeśli pracujesz w BOK P4 i nie wiesz takiej podstawowej rzeczy, to na miejscu Pana Jorgen Bang-Jensen'a, od razu bym Cię zwolnił za wypisywanie takich bzdur i upieranie się przy tym! Tak wiem, od zwalniania w BOK są inni "kierownicy"

[ Dodano: 2010-01-25, 13:00 ]
Ten post mnie dobija!!! Nie wiem kompletne niedoinformowanie czy pomylenie usługi Play Online z pakietami: Play Online w telefonie?!Grace pisze:Jeżeli chodzi o pakiety Play Online w telefonie działają tylko w zasięgu 3G sieci macierzystej Play,jesli została wprowadzona blokada transferu poza strefa taniego internetu sieci play *111*51*1# co powoduje brak możliwości korzystania z WAP-u oraz wysyłania i odbierania MMS to użytkownik bedący poza zasięgiem 3G nie powinien połączyć sie internetem oraz co za tym idzie żadnych dodatkowych kosztów naliczonych poza abonamentem,należy w tej sprawie sprawdzic na play 24 w historii połączen danych w jakiej strefie telefon sie znajdował lub tez zadzwonic w tej sprawie do BOK i w jakikolwiek niedogodnościach wygenerowac zgłoszenie
O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!
O2 - Together is better!
Ależ ja doskonale wiem, jakie mamy pozwolenia i BTS -y, oraz na jakich częstotliwościach pracujemyrogmaniek pisze:to tak P4Y, abyś wiedział, na jakie technologie i częstotliwości mamy pozwolenia i nie pisał o jakiś nadajnikach, tylko poprawnie/porządnie o stacjach bazowych

Pzdr.
Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.
nawet jeśli wcześniej nigdy tego nie robił? znaczy wirus czy co?TomekO pisze:W sumie każdy zainstalowany program mógł chcieć się połączyć i wykonać tyle prób.
--
http://czy-play-jest-okay.blogspot.com/
Ok, przekonuje mnie taka argumentacjaplay4you2 pisze:Ależ ja doskonale wiem, jakie mamy pozwolenia i BTS -y, oraz na jakich częstotliwościach pracujemyrogmaniek pisze:to tak P4Y, abyś wiedział, na jakie technologie i częstotliwości mamy pozwolenia i nie pisał o jakiś nadajnikach, tylko poprawnie/porządnie o stacjach bazowych. Staram się po prostu używać języka "przystępnego" dla wszystkich. Jedni doskonale wiedzą co to BTS - y i pasmo częstotliwości, inni nie maja o tym pojęcia. Słowo "nadajnik" rozumie każdy, więc dlatego moje wypowiedzi dla osób znających się doskonale w temacie mogą czasem wydawać się "pozbawione" wiedzy, co jednak zapewniam Was, że tak nie jest. Oczywiście, nie jestem w stanie wiedzieć wszystkiego (przykład powyżej
), ale staram się udzielać Wam w pełni profesjonalnych informacji i odpowiedzi, w sposób przystępny i zrozumiały dla wszystkich.
Pzdr.

O2 - We're better, connected!
O2 - Together is better!
O2 - Together is better!
Ja raczej przyjmuje wytłumaczenie playforyou2. Dlaczego? Często jak tłumaczy się osobie o niższym poziomie wiedzy to używamy dziwnych synonimów. Ostatnio jak tłumaczyłem zasadę działania sieci lokalnych. Po chwili poprawiałem się, ciężko mi było zastąpił fachowe pojęcia m.in. routing, pakiety. Musiałem chwile pomyśleć.
Co do prędkości, to Play blokuje prędkość dla PlayOnline w telefonie. To, że przekroczy się o 20% czy 50% prędkość jest jedynie przyczyną, że przestrzeń jest czysta.
Uważam, że naliczenie złe mogło mieć miejsce, jednak czy telefon jednak czegoś nie pobierał? Aktualizacje oprogramowania odpadają, ale torrenty? Kto wie co tam jest zainstalowane.
Co do prędkości, to Play blokuje prędkość dla PlayOnline w telefonie. To, że przekroczy się o 20% czy 50% prędkość jest jedynie przyczyną, że przestrzeń jest czysta.
Uważam, że naliczenie złe mogło mieć miejsce, jednak czy telefon jednak czegoś nie pobierał? Aktualizacje oprogramowania odpadają, ale torrenty? Kto wie co tam jest zainstalowane.
Prawidłowo pisze się NodeBrogmaniek pisze:NodeB czy Node B, ale to już szczegół Pozdrów Pana Prezesa ode mnie, jeśli masz taką możliwość

Pzdr.