• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #378977  autor: beuqotte
 06 sty 2010, 15:30
Czy router od netii (Siemens SLI-5300) będzie chodził pod neostradą ? został mi po poprzednim operatorze
a nie chce płacić za "najęcie" liveboxa. Czy bedą dostepne wszystkie opcje konfiguracyjne, jak zmiana nazwy SSID, filtrowanie MAC-ów itd. ? Ktoś ma doświadczenia z uzytkowaniem tego routera pod tepsą, jak wygląda stabilność ?

#379044  autor: zinkzaq
 06 sty 2010, 20:53
na pewno da rade jego wykorzystać wystarczy wejść na urządzenie i skonfigurować go jak pod neostrade a parametry zachowując jak na każdy router który chodzi na adsl na lini tp

zmiana widzenia , teraz technik tpsa
 #379051  autor: Mordrag
 06 sty 2010, 21:03
beuqotte pisze:Czy router od netii (Siemens SLI-5300) będzie chodził pod neostradą ? został mi po poprzednim operatorze
a nie chce płacić za "najęcie" liveboxa. Czy bedą dostepne wszystkie opcje konfiguracyjne, jak zmiana nazwy SSID, filtrowanie MAC-ów itd. ? Ktoś ma doświadczenia z uzytkowaniem tego routera pod tepsą, jak wygląda stabilność ?
Będzie chodził. Od liveboxów to trzymaj się z daleka. Siemens jest lepszy od Sagema. Routery, modemy xDSL Siemensa są bardzo popularne na zachodzie i każdy je chwali :D

#379136  autor: beuqotte
 07 sty 2010, 11:16
dzięki,
zatem cza spróbować, zobaczymy czy bedą jakieś schody...
pozdrawiam

#382561  autor: 200sx
 23 sty 2010, 22:45
Po odpowiednim skonfigurowaniu nie powinno byc problemow. Aczkolwiek cos co poleca Netia do swoich uslug jest u mnie z gory podejrzane.. Ja mam niestety u siebie neostrade i kupilem sobie Netgeara Dgn2000 i smiga i wyglada rewelacyjnie. Livebox to pseudo router od ktorego trzymaj sie z daleka:p

#382563  autor: kamil1221
 23 sty 2010, 23:02
Niestety Livebox jest niezbędny do niektórych usług multimedialnych TP - neoTV. Główny minus jego to rozsiewanie sygnału tylko w poziomie.

#382666  autor: roni_
 24 sty 2010, 14:32
Ponoć można do LB dorobić antenkę dzięki której sygnał znacznie się polepsza. A przynajmniej takie poradniki krążą po necie.

Do TV LB też nie jest potrzebny. W wersji SAT wystarczy dowolny router skonfigurowany jak LB (taka sama brama domyślna), a do wersji IPTV router musi obsługiwać zarządzanie dwoma ścieżkami VPI,VCI (to już troszkę wyższ szkoła jazdy).

Jedynie chyba tepsowskiego VoIPa się nie da nijak ominąć.

#382673  autor: maniek
 24 sty 2010, 15:00
roni_ pisze:Do TV LB też nie jest potrzebny
Ale do tv tp daje go w ramach abonamentu wiec nie ma sensu kombinowac.
200sx pisze:Livebox to pseudo router od ktorego trzymaj sie z daleka:p
Zalezy od egzemplarza :D

#382704  autor: donbamber
 24 sty 2010, 17:39
maniek pisze:
200sx pisze:Livebox to pseudo router od ktorego trzymaj sie z daleka:p
Zalezy od egzemplarza :D
Ja mialem swego czasu LB sagem i dostalem od niego wrzodow z nerwow:p
Co najmniej raz dziennie tracilem polaczenie na kilkanascie minut.. Poniewaz neotv nie mialem to postanowilem pozbyc sie tego dziadostwa i kupilem sobie dgn2000. Troche kosztowal bo 250zl ale przynajmniej mam teraz spokoj, a przy okazji jak chce cos przeslac po sieci bratu to nie musze ganiac z pendrivem..n wymiata:p

#384111  autor: 200sx
 30 sty 2010, 16:53
LB dla niektorych uzytkownikow jest wystarczajacy. Zalozmy jest rodzina w ktorej sa 2 komputery, z ktorych korzystaja zalozmy facet i mlode dziecko. Tacy uzytkownicy nie potrzebuja dgn2000 jesli moga sobie wziac LB. Dla takich ludzi najlepsze sa najtansze i najprostsze rozwiazania jak np. wgr614. Ale tak jak stwierdziles, przy czestej przesylce plikow i przy kilku urzadzeniach potrzeby juz rosna.

#384192  autor: abcd
 30 sty 2010, 22:40
A potem kupią odtwarzacz BluRay i jakiś sieciowy z dyskiem (WDTV, Xtreamera czy coś podobnego) i jak będą chcieli skorzystać z pełni możliwości sprzętu, zorientują się że brakuje im portów w routerze. Ale za to jest logo tepsy i świeci!

#384197  autor: Marens
 30 sty 2010, 22:59
abcd pisze:Ale za to jest logo tepsy i świeci!
Nowa wersja jest bez "świecidełka".
abcd pisze:zorientują się że brakuje im portów
Switch

Nie bronie LB, ale nowa wersja jest bardziej dopracowana. (ta bez dongli sagema)
Do podstawowych zastosowań jest w sam raz.

Swoją drogą nowy soft ma coś ciekawego "video rozmowa via ADSL"
Co to jest za wynalazek, wczoraj kuzynowi konfigurowałem LB.

#385615  autor: 200sx
 05 lut 2010, 19:08
O co chodzi w tej opcji?
NIe wiem, ale po moich doswiadczeniach z LB nie mam najlepszego zdania. Te czeste zawieszki.. Netgear mnie jeszcze nie zawiodl na szczescie.

#385714  autor: roni_
 06 lut 2010, 10:56
"nowa wersja" (bez dongli) to jest stara wersja tylko bez dongli i z nowym oprogramowaniem. Nowe oprogramowanie też jest automatycznie aktualizowane w "starych" LB. Czyli teoretycznie nie powinno być różnicy.
Oprogramowanie jest ponoć mniej awaryjne i nie zawiesza się tak jak wcześniejsze. W praktyce trudno powiedzieć. Według mnie jest tak jak było wcześniej - zależy na jaki model trafisz. Niektóre zawieszają się bez wyraźnego powodu po kilka razy dziennie, a inne wytrzymują intensywne kilkugodzinne sesje w CS'a na podłączonych kilkunastu komputerach bezprzewodowo (sprawdzone empirycznie).
Swoją drogą nowy soft ma coś ciekawego "video rozmowa via ADSL"
Soft jest generalnie kopiowany z ich francuskich odpowiedników, bez zmian, jedynie tłumaczony na język polski. Na tę chwilę o ile mi wiadomo ta usługa nie będzie aktywna.

#386191  autor: Fafral
 08 lut 2010, 15:57
Będzie działać.
Jeśli jest to ADSL (a taki jest) to będzie działać bez problemu.
Tylko oczywiście trzeba tam pozmieniać parametry łącza.

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S
 #387178  autor: stonka
 12 lut 2010, 15:06
Nowicjusz dlaczego wszytsko co proponuje Netia jest dla Ciebie podejrzane? Troszke dało mi to do myslenia, rozumiem ze korzystales z ich usług? Zastanawiam się nad wyborem neta , ale widze , ze opinie przerozne bez względu na to czy to Netia, Neostrada, Aster czy tez UPS. Troche się pobubilam. Chyba najwygodniejszym rozwiązaiem jest wziąć net na próbe, można na spokojnie przeanalizowac zarówno wady jak i zalety, a taką możliwość daje niestety poki co tylko neostrada. Wiecie czy maja teraz jakies promocyjne stawki?

#387210  autor: zinkzaq
 12 lut 2010, 19:54
słuchaj na próbę tak daje tpsa neostrade ale rzecz jasna że jeśli netia lub aster lub co innego nie chodzi zgłaszasz reklamacje jeśli to nie poskutkuje rezygnujesz z usługi

zmiana widzenia , teraz technik tpsa