• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #381807  autor: kowcio
 20 sty 2010, 18:07
Od kilku dni mam poważne problemy z telefonem w tej sieci.

Polega to na tym, że po 2 minutach rozmowy z jedną osobą (też w Plusie) zaczyna mi strasznie buczeć w słuchawce- tej osobie również.
Wygląda to mniej więcej tak, jakbym położył telefon z aktywnym połączeniem głosowym w 2G na włączonym radiu. Tyle, że te buczenie jest bardzo głośne, można sobie uszkodzić słuch- zaczyna wyć jak syrena, jakby uruchomił się sam głośnik podczas rozmowy.
Później po rozłączeniu się i po ponownej próbie połączenia jest to samo, tyle że od razu. Tak do wieczora, następnego dnia jest ok przez 2 minuty :-/

Teraz pytanie- czy to wina aparatu telefonicznego, czy istnieje możliwość, żeby była to wina sieci?

Mój telefon raczej dobry jest, bo niedawno go zakupiłem i sporo dzwonię do innych osób i nie mam problemów. Tamten telefon to już wiekowy jest (stara Nokia 6020).

Czyja to wina? Ciekawi mnie to, że zawsze po ok 2 minutach trzeszczeć zaczyna. tamta osoba mówi mi, że z komórki mało rozmawia- ale zawsze było dobrze słychać.

Najbardziej ciekawi mnie to jakim cudem telefony (oba!) zaczynają wyć jak syreny mimo, że nie mają włączonego głośnomówiącego.

Wiem, temat śmieszny, ale coś nie tak jest :-/ Z Plusem jakoś non stop mam problemy od kwietnia, kiedy ponownie mam u nich telefon. Tyle, że wcześniej było to spowodowane, że korzystałem z ich 2G, a teraz zakupiłem telefon z 3G i jest ok- poza tym. A ten problem nie występował, jak jeszcze miałem starą Nokię 6030 w Plusie :roll:

Wygląda jak bajeczka, nie? Znajomi się śmieją. Problem występuje od poniedziałku ok 18 do dnia dzisiejszego.
Baa, powiem więcej. NIGDY takiego czegoś nei słyszałem- ani w Erze, ani w Play- gdzie za jakośc rozmów ich pochwalić w moim miejscu zamieszkania pochwalić bardzo nie mogę.

#381809  autor: MvT
 20 sty 2010, 18:25
Chyba najlepiej bedzie jak sprawdzisz na innym telefonie. Jeśli problem zniknie to może jednak warto oddać tę niedawno zakupioną słuchawkę do naprawy...

N3310=>N8310=>N3100=>N6610i=>N6070=>N3110c=>SEW890=>SEW715=>LG GT540 Swift=>HTC Wlidfire S=>...

#381813  autor: Orfi
 20 sty 2010, 18:35
Włóż do tego telefonu kartę Orange i zadzwoń na ten numer w Plusie, z którym połączenia są problematyczne. Jeżeli nie będzie problemu to zgłaszaj do Biura Obsługi w Plusie problem, przy połączeniu w Twojej lokalizacji występujący podczas połączenia z Twojego numeru na numer rozmówcy lub też problem występuje u Twojego rozmówcy. Może coś jest nie tak z przekaźnikiem (BTS/NodeB) do którego się logujesz albo rozmówca. Sprawdź też to samo połączenie na innym telefonie, bo nie należy też wykluczać wady telefonu.

Orfi

#381818  autor: kowcio
 20 sty 2010, 18:58
Jutro wezmę tę Nokię do ręki i będę kombinował. Raczej mój telefon jest dobry, bo jakos 14h przegadałem z innymi osobami od poczatku roku i nie mam zastrzeżeń, ale zobaczymy ;) Jutro dam znac co i jak.
BOKu Plusa wolę unikać :-D

#381827  autor: krzykos
 20 sty 2010, 19:13
Wina telefonu - na 99% - miałem podobny przypadek:)

#381916  autor: Łukasz_W
 21 sty 2010, 02:12
Witam, też spotkałem się z takim przypadkiem i tam też uszkodzony był telefon. Tyle, że była to jeszcze stara 3310 w heyah :-)

#382351  autor: kowcio
 23 sty 2010, 14:41
Oki telefon stary (6020) przeczyściłem (nie wiecie, ile syfu w nim było) i na razie tak średnio działa. Będzie trzeba skasować go w niedługim czasie.
W sumie ta Nokia jak ma 4 lata i była bardzo mało używana to coś kiepsko sobie radzi.

Oki dzięki- problem rozwiązany. Dzięki :-)

#382403  autor: krzykos
 23 sty 2010, 16:48
A nie mówiłem:) co do syfu - to wiemy, wiemy:) jak byś zobaczył co było w moim telefonie to dopiero byś usiadł:P