• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 7 z 9
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

#374475  autor: amigo007
 11 gru 2009, 14:44
Witam to może ja się co nieco wypowiem. Odnośnie jakości technicznej play. Korzystam z play od jakichś 2 lat najpierw tylko na roamingu plusa, a od 10 miesięcy z zasięgu własnego play. Powiem że zarówno na plusie jak i na zasięgu play u mnie wszystko absolutnie dobrze działała, i to zarówno na telefonie 2g tak jak i na 3g, od samego początku jest po prostu dobrze. Jedyny zgrzyt jaki się pojawił to słabo zorientowany personel bok na *500, ale mój kontakt z nimi miał miejsce jakiś rok temu, także w tej materii może coś się zmieniło. A tak to wszystko dobrze, pozdrawiam. :D

#374648  autor: prezeswk
 12 gru 2009, 19:00
Marens pisze:We Wrocławiu z 2G było tragicznie, pokazali że potrafią poprawić.
Na tym forum wiele razy narzekałem na 2G Playa w Poznaniu, ale od jakiegoś czasu jest lepiej. Dodatkowo zaobserwowałem, że jakość połączeń w Play 2G na Nokii 6310i jest o wiele lepsza niż na Siemensie ME45. Być może ma to związek z kodekami, w każdym razie w Siemensie wyraźnie słychac HR, w Nokii nie aż tak bardzo i da się rozmawiać. Zrywania i długich handoverów nie obserwuję. W roamingu Plusa jakość na ME45 jest wyśminita, na 6310i nie ma różnicy czy sieć własna, czy Plus. Tak więc kwestia telefonu moze mieć też znaczenie co do jakości 2G Playa.

#377463  autor: Orfi
 29 gru 2009, 10:06
Dawno nie miałem takiego problemu, z Playem jak wczoraj. Podróżowałem i telefon zmieniał zasięgi z 2G na 3G i w pewnym momencie będąc w lokalizacji, gdzie jest zasięg 3G zobaczyłem, że nie mam w ogóle zasięgu a telefon wyświetla komunikat "nieudana rejestracja karty SIM". Nie pomagała zmiana wyboru sieci z 3G na 2G (telefon z niebrandowanym softem, kupiony od producenta) i dopiero wyłączenie i włączenie telefonu sprawiło, że zalogował się do sieci Play 3G. Ciekawe co mogło być przyczyną ( nie jest to wada karty SIM, bo później działała poprawnie, co zresztą sprawdziłem na innym telefonie) ? Do tej pory nie miałem problemów a podróżowałem na tej samej trasie, może coś pozmieniali w ustawieniach BTS-ów i NodeB , bo w tej okolicy jest też zasięg Play 2G.

Orfi

#378034  autor: radar77
 01 sty 2010, 18:10
Czy tylko ja tak mam, czy w ogóle nie działa logowanie do play24 i kody *111# ?

--
pozdrawiam
radar77

#378035  autor: matchojs85
 01 sty 2010, 18:22
radar77 pisze:Czy tylko ja tak mam, czy w ogóle nie działa logowanie do play24 i kody *111# ?
Nie tylko Tobie. Jest juz o tym w dwóch tematach w tym dziale

Pozdrawiam, matchojs85.

#378038  autor: Piescoch66
 01 sty 2010, 18:39
W moich stronach wszystko działa

#378047  autor: kwistas
 01 sty 2010, 19:03
Mi też wszystko działa i działało jak należy ;)

#378048  autor: IK`ey
 01 sty 2010, 19:11
Kraków i Łódź też bez problemu.
Pozdr

Ik`ey

#378074  autor: Piescoch66
 01 sty 2010, 22:07
Poprawka , logowanie już nie działa ,a z kodów jast tylko *101#

#380024  autor: kkamilekk
 11 sty 2010, 09:28
Jestem klientem play od ponad 2,5roku, odkąd przeprowadziłem się do warszawy to mam same problemy z zasięgiem. Zasięg na telefonie niby pełen, a gdy juz chce wykonać połączenie 0, wyslac sms 0, osoby które do mnie dzownią w ogole mnie nie slysza a czas rozmowy leci, gdy ja dzownei to rozmowa o ile uda się nawiązać to trwa 5sek i rozłączenie. Orange działał za każdym razem bez problemu.

Mieszkałem wcześniej na mokotowie i bielanach, było dokładnie to samo. Problemy mam nie tylko ja sąsiad ma play online i w mieszkaniu nie ma możliwości połączenia. Tragedia

Mitshubishi Truim=>nokia 3310=>nokia 5510=>siemens SL42=>sony cmd-j7=>nokia 7650=>samsung c100=>motorola t720i=>philips 162=>LG u800=>samsung avila=>samsung galaxy 9003 SCL

#380036  autor: michael_dee
 11 sty 2010, 11:47
kkamilekk pisze:Jestem klientem play od ponad 2,5roku, odkąd przeprowadziłem się do warszawy to mam same problemy z zasięgiem. Zasięg na telefonie niby pełen, a gdy juz chce wykonać połączenie 0, wyslac sms 0, osoby które do mnie dzownią w ogole mnie nie slysza a czas rozmowy leci, gdy ja dzownei to rozmowa o ile uda się nawiązać to trwa 5sek i rozłączenie. Orange działał za każdym razem bez problemu.

Mieszkałem wcześniej na mokotowie i bielanach, było dokładnie to samo. Problemy mam nie tylko ja sąsiad ma play online i w mieszkaniu nie ma możliwości połączenia. Tragedia
Zaskakujące, że ja, będąc w Warszawie w tych samych lokalizacjach, nie miałem żadnych problemów z wykonywaniem połączeń w zasięgu macierzystym Play :lol:.
Przełącz się ręcznie na roaming Plusa zamiast marudzić 8).

#380037  autor: Pawrzes
 11 sty 2010, 11:58
Jakoś inni znajomi i ja sam też nie mam żadnych problemów w zasięgu własnym Play.
Może lepiej oddaj aparat telefoniczny do naprawy albo wymień kartę SIM w salonie.

Pozdrawiam

#380039  autor: michael_dee
 11 sty 2010, 12:03
kwistas pisze:Niestety infrastrukturze Playa dużo brakuje do Ery czy Plusa
Porównanie trochę nieadekwatne. Play buduje i konfiguruje swoją sieć 2G od blisko 3 lat. Era, Plus i Orange robią to od ponad 10 lat. Trochę cierpliwości :wink:. Nie od razu Kraków zbudowano 8) .

#380045  autor: Marens
 11 sty 2010, 12:45
michael_dee pisze:Play buduje i konfiguruje swoją sieć 2G od blisko 3 lat
3G od 3lat
2G od roku
michael_dee pisze:Trochę cierpliwości :wink:
Pawrzes pisze:Jakoś inni znajomi i ja sam też nie mam żadnych problemów
Jest tutaj dużo maruderów, którzy muszą sobie ulżyć ze swoimi fantazjami.

#380059  autor: kkamilekk
 11 sty 2010, 14:20
Nie marudze poprostu jest to dla mnie nie do pomyślenia żebym musiał stawać przy oknie żeby móc odebrać tel i nie jest to mój wymysł. Myślałem że cos z moim tel jest nie tak ale tak mam nie tylko ja. Spróbuje przełączyć na roaming plusa. A jak w przypadku play online bo zasie też = 0

Mitshubishi Truim=>nokia 3310=>nokia 5510=>siemens SL42=>sony cmd-j7=>nokia 7650=>samsung c100=>motorola t720i=>philips 162=>LG u800=>samsung avila=>samsung galaxy 9003 SCL

#381629  autor: radar77
 19 sty 2010, 21:02
No więc sprawdziłem organoleptyczne, że konfiguracja GSM w Play leży. Jest prawie tak jak w Erze w Łodzi (co zresztą potwierdza raport UKE). Sieć konfigurują chyba kompletni ignoranci, lub pan Kaziu po szkoleniu korespondencyjnym na uniwerku w Chinach. Wygląda to mnie więcej tak:
- jadę autem z Piotrkowa w kierunku Łodzi, rozmowa nawiązana, zasięg słabnie z każdym kilometrem
- spodziewam się że niebawem nastąpi handover do stacji w Srocku
- dojeżdzam do Srocka, jestem dokładnie pod BTSem, rozmowa na kanale z Piotrkowa, -100dB, nic nie da sie zrozumieć, sąsiedni kanał -34dB ale za cholere handover nie działa
- jade jeszcze dalej, po 2km rozmowa się ucina a po kilku sekundach telefon loguje sie do mijanej stacji w Srocku
- nawiązuje kolejne połaczenie i sytuacja do Tuszyna się powarza

Dalej jest już lepiej. Na trasie pomiędzy Tuszynem, Rzgowem, Pabianicami i Konstantynowem nie zrywa. Ale niestety z Konstantynowa do Łodzi kibel. Wyjeżdzam z Konstantynowa i dojeżdzam do pierwszej stacji w Łodzi na Retkinii i handoover nie następuje tylko rozmowa zostaje przerwana. Sytuacja analogiczna do tych wcześniejszych. Zatem wyjasniło się, dlaczego u mnie w domu zrywa. Mam akurat tak, że jedna okna mam w kierunku Łodzi, drugie w kierunku Konstantynowa. Zasieg niby jest w calym domu, ale rozmowe da się prowadzić tylko w jednym pokoju na raz (tylko w tym pokoju, w którym się zaczęło). Coś jak telefon stacjonarny.

Jeśli któs z Playa to czyta, to proszę o interwencje i dopisanie sąsiednich cel do BTSów w tych lokalizacjach co podałem.

--
pozdrawiam
radar77

Era

#381705  autor: Baluu
 20 sty 2010, 10:47
Siema,

Era obecnie przelacza stacje z starego BSC Alcatela do nowego BSC zmieeniajac tez LAC.
Kompletna konfiguracja troche czasu zajmie. Poczekamy i zobaczymy.

Zgierz, Aleksandrow, Teofilow, Retkinia i okolice Arturowka juz maja nowy LAC 30700.
Okolice Politechniki jest przelaczana do nowego LAC 30710.
Obecnie Konstantynow i Pabianice są tez przełączane i ponownie konfigurowane.

Wiec poczkajamy.

#381750  autor: Marcin_7
 20 sty 2010, 14:10
radar77 pisze: :
- dojeżdzam do Srocka, jestem dokładnie pod BTSem, rozmowa na kanale z Piotrkowa, -100dB, nic nie da sie zrozumieć, sąsiedni kanał -34dB ale za cholere handover nie działa
:

Jeśli któs z Playa to czyta, to proszę o interwencje i dopisanie sąsiednich cel do BTSów w tych lokalizacjach co podałem.
W kwestii formalnej: te ustawienia są robione w BSC a nie w BTSach. Każde BSC ma zdefiniowane celle na 'swoim terenie' i dla każdej celli są zdefiniowane tzw. 'cell relations' czyli informacje do których cell można zrobić handover. Jak danej celli nie ma na tej liście, to chodzby był super sygnał to handoveru nie będzie i już.

Osobna sprawa to 'external cell relations' czyli relacje z cellami które są zdefiniowane na terenie innego BSC . Może to tu jest problem, nie zdefiniowane były te relacje a Ty przechodziłeś pomiędzy cellami z różnych BSC?
Czy możesz za pomocą softu na swoim telefonie sprawdzić coś w rodzaju BSCid w cellach które 'sąsiadują ze sobą' i nie oferują handoveru?

#381767  autor: Szalony
 20 sty 2010, 15:27
Marcin7 zle wygenorowane sasiady w Play to niestety norma :( U mnie jest podobnie w Aleksandrowie Play pozmienial kanaly rozsiewcze na cellach ale sasiadow juz zle wygenerowli :( Jak patrze na netmonitor i to krew sie gotuje :| Tak na szybko jak ktos z Play to czyta w Aleksandrowie L. kanal 994 nie ma kanalu sasiedniego 987 i przez to sa cyrki telefon przez "Konstantynow" leci by zalogowac sie do 987 z Spadkowej w Lodzi , a nodeB w kosciele w centrum to bubel ze szok - pionowo pod kosciolem - 10 metrow od anten sygnal -30dBm EcNo 2 a 200metrow dalej sygnal - 70dBm EcNo 10 i wiecej - niech jakosc sieci poprawia u mnie w Aleksandrowie telefony w trybie podwojnym na 2G lubia byc bo pomimo sily 3G na poziomie -80dBm paramert EcNo jest 10-14 i nici z 3G - dla porownania u W3 w umts przy podobnym sygnale ten parametr wynosi 2-4 !!!

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#381768  autor: darnok
 20 sty 2010, 15:30
Marcin_7 pisze:
Czy możesz za pomocą softu na swoim telefonie sprawdzić coś w rodzaju BSCid w cellach które 'sąsiadują ze sobą' i nie oferują handoveru?
Nie istnieje cos takiego jak BSCID (w sensie odpowiednik RNCID).
A przynajmniej nie jest to parametr widoczny w eterze i taki ktory jest wykorzystywany do komunikacji z innymi elementami sieci.

Raczej niech LAC sprawdzi, bo sie nie praktykuje tworzenia tego samego LAC w ramach roznych BSC.
  • Strona 7 z 9
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8