• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #381513  autor: Patryk_
 19 sty 2010, 11:30
Galeria: http://picasaweb.google.com/yaboll666/T ... asztRurowy#

Stoją sobie takie rurowe maszciki wzdłuż drogi Jeleśnia-Korbielów (3 sztuki),i jeszcze jeden w Czechowicach-Dziedzicach,przy drodze do Zabrzegu.
Nie słychać bezpośrednio z nich żadnego operatora komórkowego,brak anten radiolinii,a maszt w Czechowicach w ogóle wygląda od długiego czasu na opuszczony - wiszą anteny sektorowe,ale brak pod nim szafy ze sprzętem i nawet skrzynki energetycznej.

Może są to repeatery którejś sieci (Era?) ?
W co jednak wątpię,zważywszy na bliskość normalnych stacji i lokalizacje.
Orange raczej na pewno nie,chociaż chyba najczęściej takie małe metalowe maszty spotyka się chyba u tego operatora.

#381530  autor: zajadacz
 19 sty 2010, 12:54
Kilka lat temu tamtędy jechałem i już stały. Bardzo się dziwiłem że żadne GSM na tym nie wisi, bo zasięg w tych wioskach potrafił być tragiczny. Jest to jakiś lokalny operator dotaczający linie stacjonarne po radiu. Taki sam model masztu jest w jednym miejscu w Szczecinie, jednak tu jest też GSM i UMTS Plusa i Play (link)
Podobne maszty potrafi ostatnio stawiać Play (link), ale to na pewno nie to.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#381595  autor: Patryk_
 19 sty 2010, 18:59
Muszę chyba porozglądać się po okolicznych domach,czy nie widać takich krótkich (uryna-nety na 2.4 GHz w 99% dają jak najdłuższe,więc da się poznać ;) ) obudowanych anten Yagi na ~1700 MHz,charakterystycznych dla Netii WLL,bo to może być to.
Chociaż myślałem,że już ten system zlikwidowali :roll:

#382013  autor: tesla
 21 sty 2010, 18:01
może to jakiś "darmowy internet" bo na pewno nie operator 2/3G, szaf pod wieżą nie ma bo moduły radiowe są wyniesione

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?