• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #378331  autor: Cebycz
 03 sty 2010, 16:50
Witam

mam Abonament w Play 25 i chciałbym przenieś numer do innej sieci

Pytania:

1. Czy można przenieś numer jak się ma abonament w Play?
2. Czy Play morze nałożyć jakom kare za zerwanie umowy?
3. czy jeśli dostałem telefon z abonamentem to ten telefon mi zabiorą?

Z góry dziękuje za odpowiedzi

#378341  autor: Marens
 03 sty 2010, 17:58
Cebycz pisze:1. Czy można przenieś numer jak się ma abonament w Play?
Tak
2. Czy Play morze nałożyć jakom kare za zerwanie umowy?
Może (pojadę nad morze) ale nie musi :wink:
Niestety nie mamy wróżki na etacie, skąd mamy wiedzieć kiedy podpisywałeś umowę i na jaki okres (24/36mies).
3. czy jeśli dostałem telefon z abonamentem to ten telefon mi zabiorą?
Telefon kupiłeś na własność, więc możesz z nim zrobić co zechcesz.

#378355  autor: Cebycz
 03 sty 2010, 18:53
Zawarłem umowę w maju 2009 na 36 miesięcy i chciałbym przenieś chyba do Orange najlepiej na kartę

#378364  autor: Orfi
 03 sty 2010, 19:44
Bez opłacenia kary nie masz takiej możliwości, bo niby jak sobie to wyobrażasz ? Żaden operator nie pozbędzie abonenta, z którego mógł osiągnąć zysk bez opłaty kary, która ma ten ewentualny zysk zrefundować. Jeżeli nie zapłacisz kary a umowa zostanie przez Ciebie zerwana, to sprzedadzą Twój dług jakiejś firmie windykacyjnej, która będzie się od Ciebie domagać pieniędzy dodatkowo dorzucając "od siebie " jakieś koszta. Oprócz tego Play wpisze Cię do bazy danych nierzetelnych klientów i u pozostałych operatorów nie będziesz mógł podpisać umowy abonamentowej lub mix. Numer można przenieść po zakończonej umowie ( najlepiej na jeden okres rozliczeniowy przed zakończeniem złożyć dokumenty potrzebne do przeniesienia u operatora do którego chcemy numer przenieść) lub zapłacić karę i przenieść numer ( tutaj nie muszą się zgodzić, ale mogą).

Orfi

#378524  autor: thonka
 04 sty 2010, 17:17
Orfi pisze:Oprócz tego Play wpisze Cię do bazy danych nierzetelnych klientów i u pozostałych operatorów nie będziesz mógł podpisać umowy abonamentowej lub mix.
bzdura... jak zwroci przyznane ulgi, to nigdzie nikogo nie wpisza. przestancie wierzyc w takie bajki, bo najczesciej opowiadaja je konsultanci zeby zniechecic do zerwania umowy.
Orfi pisze:Numer można przenieść po zakończonej umowie ( najlepiej na jeden okres rozliczeniowy przed zakończeniem złożyć dokumenty potrzebne do przeniesienia u operatora do którego chcemy numer przenieść) lub zapłacić karę i przenieść numer ( tutaj nie muszą się zgodzić, ale mogą).
zrywajac umowe mozna rowniez przeniesc numer. zostaje on jednak zwalniony dopiero w chwili, gdy zostana zwrocone dotychczasowemu operatorowi przyznane przez niego ulgi. po zaplaceniu stary operator ma obowiazek zwolnic numer nowemu, chyba, ze spoznilismy sie z zaplata lub nie zgadzaja sie nasze dane.

Cebycz, w umowie masz napisane jakie masz przyznane ulgi z tytulu abonamentu i z tytulu zakupu telefonu. dodajesz i dzielisz przez liczbe miesiecy (36). obliczasz sobie ile miesiecy pelnego abonamentu Tobie zostalo (uwzgledniajac 30 dniowy czas wypowiedzienia) i masz ile bedziesz musial zwroci operatorowi z tytulu przyznanych ulg.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#378600  autor: Marens
 04 sty 2010, 21:40
thonka pisze:zostaje on jednak zwalniony dopiero w chwili, gdy zostana zwrocone dotychczasowemu operatorowi przyznane przez niego ulgi.
Numer jest zwalniany zgodnie z dyspozycją, dopiero później rozliczasz się z operatorem.

#378623  autor: thonka
 04 sty 2010, 23:03
Marens pisze:Numer jest zwalniany zgodnie z dyspozycją, dopiero później rozliczasz się z operatorem.
doswiadczenie mojego znajomego mowi zupelnie cos innego...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#378731  autor: Marens
 05 sty 2010, 15:51
thonka pisze:doswiadczenie mojego znajomego mowi zupelnie cos innego...
Moje natomiast co innego :wink:
PLUS -> PLAY

Jak przenosił to w jakim kierunku?
(Jaka sieć do jakiej?)

#378820  autor: thonka
 05 sty 2010, 20:29
orange -> era

#381463  autor: Sławek
 18 sty 2010, 21:55
Pisze tutaj, zeby nie smiecic dodatkowo na forum. Moze ktos wie jak to jest... jesli przenioslem nr z Ery do Play, a teraz chce zmienic numer na abonamencie (tak, wiem o oplacie), to co sie stanie ze starym numerem? Wroci do puli numerow w Erze? I czy bede mial szanse go jakos zdobyc na nowo? :P