• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #381264  autor: iperyt
 17 sty 2010, 21:03
Gdy w e-boku sprawdzam czas połączenia jest on zawsze wyższy od tego w telefonie o jedną lub dwie sekundy.Czy Plus zawyża czas połączeń???Niby sekunda to nie dużo ale przy setkach milionów połączeń da to wymierny zysk.Proszę Kogoś obeznanego w temacie o wytłumaczenie tego zjawiska i spostrzeżenie użytkowników Plusa jak i innych operatorów.

#381277  autor: ezaq
 17 sty 2010, 21:38
To samo zauważyłem na numerze w mBank mobile, którego obsługuje Polkomtel. Czas połączenia jest zawsze o 1 lub 2s dłuższy niż ten pokazany przez telefon. Też mnie zastanawia dlaczego tak jest. Mnie to szczególnie nie przeszkadza, bo i tak pewnie nie wykorzystam wszystkich środków przed terminem ważności ;-) Na dodatek przy stawce 19gr/min połączenie przykładowo o długości 15, 16, 17s ma taką samą cenę w wysokości 0,05PLN, więc nie ważne czy policzą mi 15 czy 17s. Ale już 18s robi różnicę, co prawda tylko o 1gr, ale jednak ;-) Analizując 5 moich ostatnich połączeń, czas zawyżono łącznie o 7s, co kosztowało mnie 4gr więcej.

U innych operatorów raczej rzadko się zdarza, aby czas był zawyżony.

#381283  autor: kerim36
 17 sty 2010, 21:59
ezaq,

zauwazyles w EBOKu czy na sms-ach ??

[ Dodano: 2010-01-17, 22:01 ]
iperyt,

wyslij zapytanie do plusa albo zglos zapytanie w BOK-u, bo temat zapowiada sie ciekawie. Ciekawe jaka bedzie odpowiedz

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#381284  autor: ezaq
 17 sty 2010, 22:02
Porównywałem z informacjami z SMSów.
kerim36 pisze:Ciekawe jaka bedzie odpowiedz
Pewnie, że telefon źle czas liczy ;-)

#381294  autor: maniek
 17 sty 2010, 22:41
Najlepiej złóżcie reklamacje. Koniecznie pisemnie :D

#381298  autor: osachorzow
 17 sty 2010, 23:02
ezaq pisze:Pewnie, że telefon źle czas liczy ;-)
i to będzie prawda ;) Telefon zatrzymuje licznik po naciśnięciu przycisku rozłączenia, a telefon przecież musi wysłać komunikat do nadajnika, ten jakieś info (po drodze pewnie przez centrale) do dopiero centrum rozliczeniowego z platformą billingową... sekunda jak nic :)
maniek pisze:Najlepiej złóżcie reklamacje. Koniecznie pisemnie :D
zapomniałeś dodać, że wysłana poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru ;)

#381299  autor: maniek
 17 sty 2010, 23:07
osachorzow pisze:zapomniałeś dodać, że wysłana poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru
A to w standardzie powinno być :-D

#381301  autor: ezaq
 17 sty 2010, 23:07
osachorzow pisze:i to będzie prawda ;) Telefon zatrzymuje licznik po naciśnięciu przycisku rozłączenia, a telefon przecież musi wysłać komunikat do nadajnika, ten jakieś info (po drodze pewnie przez centrale) do dopiero centrum rozliczeniowego z platformą billingową... sekunda jak nic :)
Tylko dlaczego w innych sieciach czasy są zwykle zbieżne, a w Plusie zawsze (w moi przypadku) zawyżone? Jutro z ciekawości sprawdzę jak będzie na drugim telefonie.

#381304  autor: osachorzow
 17 sty 2010, 23:12
ezaq pisze:Tylko dlaczego w innych sieciach czasy są zwykle zbieżne, a w Plusie zawsze (w moi przypadku) zawyżone?
może platforma na której działa plus ma takie opóźnienia w przetwarzaniu danych... a może inne też i ten czas (ta nasza nieszczęsna sekunda) jest odliczana od czasu połączenia? nie mam pojęcia i obawiam się że tego nie ustalimy. W sumie to w Erze wydawało mi się, że kiedyś jakieś połączenie miałem na iboa krótsze o 1s niż pokazał telefon... ale głowy nie dam ;) ale mogę sprawdzić jak to jest :)

#381319  autor: mikage1
 18 sty 2010, 01:53
ezaq pisze: Tylko dlaczego w innych sieciach czasy są zwykle zbieżne, a w Plusie zawsze (w moi przypadku) zawyżone? Jutro z ciekawości sprawdzę jak będzie na drugim telefonie.
niekoniecznie są zbieżne - w orange na kilka ostatnich połączeń, które miałem w telefonie połowa miała zgodny czas bilingowy z "telefonowym", a w połowie przypadków czas bilingowy był krótszy niż telefoniczny - czyli patrząc Waszymi kategoriami - orange zasponsorowało mnie na sekundę :P
- wszystko pewnie zależy od pewnej bezwładności systemu - zanim informacja o zakończeniu połaczenia dotrze do platformy bilingowej mijają jakieś mikrosekundy, nanosekundy, etc., a w międzyczasie może przecież rozpocząć się kolejna sekunda...

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#381320  autor: ezaq
 18 sty 2010, 02:40
Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę, że rozbieżność może się pojawić nie tylko w momencie zakończenia połączenia, ale już przy nawiązaniu rozmowy. Ciekawe też jaki czas pokazuje telefon osoby do której się dzwoni.
osachorzow pisze:ta nasza nieszczęsna sekunda
A często nawet 2s ;-) (40% moich połączeń). A to już moim zdaniem nieco za dużo.

#381341  autor: kowcio
 18 sty 2010, 09:58
To zalezy od telefonu. Każdy telefon ma inny licznik i stąd takie rozbieżności czasowe.
Poczytajcie instrukcje swojego telefonu, pewnie macie informację, ze licznik czasu połączeń w telefonie ma mieć charakter informacyjny ;)
U mnie w Plusie jak miałem włączone powiadomienia SMS (teraz nie korzystam z tego, bo bym nie wytrzymał) to czas zazwyczaj się zgadzał.

Wątpię, aby Plus to specjalnie zrobił. Co innego 10 sek. Ale 1-2 sek? Jeśli to prawda, to najwidoczniej będzie winna tutaj platforma bilingowa Plusa, z którą w ciągu ostatniego roku było niemało problemów.

Ale zawsze można sie zapytać Plusa co mają do powiedzenia na ten temat.

#381387  autor: osachorzow
 18 sty 2010, 14:25
osachorzow pisze:W sumie to w Erze wydawało mi się, że kiedyś jakieś połączenie miałem na iboa krótsze o 1s niż pokazał telefon... ale głowy nie dam ;) ale mogę sprawdzić jak to jest :)
Samsung twierdzi, że połączenie trwało 1s dłużej niż pokazuje to platforma billingowa Ery więc takie różnice w pomiarze czasu są wszędzie ;)

#381915  autor: Łukasz_W
 21 sty 2010, 01:58
Ja miałem w różnych telefonach w różnych sieciach różne czasy :-) Przy długich rozmowach (kilkadziesiąt minut) różnica pomiędzy czasem z telefonu i czasem z sieci sięga kilku, a nawet dziesięciu sekund. Zdarzało się nawet, że rozmówca miał inny czas tej samej rozmowy niż ja. To tylko pokazuje, że telefony po prostu niezbyt dokładnie mierzą czas połączenia i stąd całe zamieszanie.

#382271  autor: mariusz9a
 22 sty 2010, 23:54
Ja mam na Omni tak: czas z telefonu wskazuje 8:00, SMS zwrotny z sieci 7:58. Także widać to zależy od telefonu.

#382297  autor: radar77
 23 sty 2010, 09:33
Z tego co pamiętam to przez jakiś okres czasu, przed laty w okolicy roku 1999 w idei w popie było tak, że czas w telefonie biegł od momentu, kiedy słychać było sygnał wywołania...

--
pozdrawiam
radar77