• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #380495  autor: szyman12
 13 sty 2010, 20:47
Witam

Mam do Was 2 pytania:

1. Ile TP wyraża zgodę na przejście na WLR (w tym wypadku Era)? Czy gdybym podpisał umowę z Erą jutro to od 1 lutego miałbym już telefon stacjonarny w Erze czy jeszcze nie?

2. Jak to jest z promocją Ery - "blueconnect - przekonaj się, że warto". Czy dobrze mi się wydaje, że np. biorę blueconnecta 69, płacę 1 zł za modem i przez miesiąc użytkuje za darmo (tracąc 1 zł na modemie)? Gdzie tu jest haczyk i czy nie będzie problemów gdy będę chciał ponownie wziąć internet od Ery?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, 10:25 przez szyman12, łącznie zmieniany 1 raz.

#380504  autor: Marens
 13 sty 2010, 21:13
szyman12 pisze:Czy gdybym podpisał umowę z Erą jutro to od 1 lutego miałbym już telefon stacjonarny w Erze czy jeszcze nie?
Od 1.03, TP wydłuża terminy w takim przypadku.
szyman12 pisze:2. Jak to jest z promocją Ery - "blueconnect - przekonaj się, że warto".
Nie trzeba przypadkiem zapłacić aktywacji?
Nie jestem pewien, ale pkt. IV regulaminu:
Kod: Zaznacz cały
Umowa ulega rozwiązaniu w dniu złozenia/zgłoszenia Wniosku o Rezygnację w Salonie lub Sklepie sieci Era (z wyłączeniem Autoryzowanych Punktów Sprzedaży). Do tego dnia
będą naliczone opłaty wynikające z Umowy. Abonent zobowiązuje się do terminowego uregulowania tych opłat.

#380509  autor: szyman12
 13 sty 2010, 21:21
Nie trzeba przypadkiem zapłacić aktywacji?
Chyba trzeba (nie zauważyłem) - i chyba zrezygnuję z tego pomysłu ...

A powiedzcie mi taką rzecz - poszukuję internet na 30 dni, dopóki mój operator nie aktywuje mi "neostrady" na łączu TP.

Myślałem nad Erą, ale j.w. - teraz zastanawiam się nad Orange (Orange Free na próbę - 2GB lub 7 GB za 59zł) a pakietem w Play Fresh (2 GB - 40 zł).
Może jest coś tańszego w podobnych limitach?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, 10:26 przez szyman12, łącznie zmieniany 1 raz.

#380539  autor: piotrekkk
 13 sty 2010, 23:05
Marens pisze:Czy gdybym podpisał umowę z Erą jutro to od 1 lutego miałbym już telefon stacjonarny w Erze czy jeszcze nie?

Od 1.03, TP wydłuża terminy w takim przypadku.
1 marca to niekoniecznie, liczony jest miesiąc kalendarzowy od momentu przekazania zamówienia wlr do tp, jak umowę podpiszesz jutro to już połowa stycznia, era musisz przesłać do tp, sama pewnie zweryfikować, wiec bardziej realny może być 1 kwietnia

#380607  autor: Vieslav
 14 sty 2010, 12:24
Prawdopodobnie od 1 lutego będzie trwać okres wypowiedzenia, który wynosi miesiąc kalendarzowy. Od 1 marca byłbyś w Erze. Wątpię, żeby Era do lutego nie była w stanie wysłać papierów. Nawet Dialog w moim przypadku zrobił to błyskawicznie.

#380623  autor: Marens
 14 sty 2010, 13:30
Odnośnie blueconnect to masz zamiar wziąć BSA, na kablach TP (Era Internet Stacjonarny) czy bezprzewodowy (HSDPA)?

"Testowanie" Orange będzie kosztować 61zł/30dni.
Co do Play Online na kartę to 19zł/14dni.

#380643  autor: szyman12
 14 sty 2010, 15:03
Marens pisze:Odnośnie blueconnect to masz zamiar wziąć BSA, na kablach TP (Era Internet Stacjonarny) czy bezprzewodowy (HSDPA)?
Ogólnie to chcę wziąć Etlinka, tylko, że zanim podłączą, zanim tamto i siamto to minie miesiąc (wg. "prawa" 28 dni) a niechciałbym być pozbawiony internetu dlatego myślę o jakimś internecie typu play online itp.
"Testowanie" Orange będzie kosztować 61zł/30dni.
Co do Play Online na kartę to 19zł/14dni.
Dlaczego w Orange aż 61 zł?

#380703  autor: Marens
 14 sty 2010, 19:11
Dlaczego w Orange aż 61 zł?
Opłata aktywacyjna, czy ja wiem, czy to aż tak dużo jak na 30dni?

#380718  autor: szyman12
 14 sty 2010, 20:23
Marens pisze:Opłata aktywacyjna, czy ja wiem, czy to aż tak dużo jak na 30dni?
Nie no nie jest tak dużo, tyle że jestem zdziwiony bo na stronie internetowej jak i w regulaminie jest 59 zł (z VAT), więc niewiem skąd te 61 zł ...

A dodatkowo po ile są w końcu te modemy w Orange Free Optimum, bo np. na stronie modem ZTE kosztuje 1 zł, a w cenniku 99 zł. Która cena jest prawdziwa?

#381006  autor: kowcio
 16 sty 2010, 10:28
szyman12 pisze:A dodatkowo po ile są w końcu te modemy w Orange Free Optimum, bo np. na stronie modem ZTE kosztuje 1 zł, a w cenniku 99 zł. Która cena jest prawdziwa?
99 PLN w salonie, a 1 PLN przy zamówieniu na stronie www.orange.pl wraz z darmową dostawą kurierem do domku.

#381059  autor: thonka
 16 sty 2010, 16:17
szyman12 pisze:. Jak to jest z promocją Ery - "blueconnect - przekonaj się, że warto". Czy dobrze mi się wydaje, że np. biorę blueconnecta 69, płacę 1 zł za modem i przez miesiąc użytkuje za darmo (tracąc 1 zł na modemie)? Gdzie tu jest haczyk i czy nie będzie problemów gdy będę chciał ponownie wziąć internet od Ery?
problemu nie bedzie, ale pamietaj, ze oplata aktywacyjna (i to niemala) nie jest zwracana. polecam tez przeczytac dokladnie regulamin tej promocji - jest kilka zawilosci zwiazanych z oddawaniem sprzetu i rozwiazaniem umowy.

najtaniej wyjdzie paczka internetowa play fresh 2gb za 40zl, ktora dziala rowniez na gsm playa (playonline tylko na 3g).
wkladasz karte do telefonu i laczysz sie przez telefon. gdy np. zaladujesz karte przez strone internetowa to laczny koszt wyniesie Cie 37zl (5zl starter + doladowanie 32zl gratis 10% wartosci doladowania).

minus tylko taki, ze w tym czasie nie mozesz korzystac z telefonu.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#381140  autor: szyman12
 17 sty 2010, 01:11
kowcio pisze:99 PLN w salonie, a 1 PLN przy zamówieniu na stronie www.orange.pl wraz z darmową dostawą kurierem do domku.
Aby napewno można zamówić tą promocję poprzez orange.pl - na stronie promocji pisze, że oferta jest w salonie... A jeżeli możnaby było to mogę wybrać sobie inny modem (np. jakiegoś Huawei`ego) czy tylko ZTE/Antydata?
najtaniej wyjdzie paczka internetowa play fresh 2gb za 40zl, ktora dziala rowniez na gsm playa (playonline tylko na 3g).
wkladasz karte do telefonu i laczysz sie przez telefon. gdy np. zaladujesz karte przez strone internetowa to laczny koszt wyniesie Cie 37zl (5zl starter + doladowanie 32zl gratis 10% wartosci doladowania).
wiem, że play ma najtaniej, ale :

1. w mojej miejscowości strasznie dużo osób z niego korzysta i np. teraz download wynosi 0.3 Mb/s to wyobraźmy sobie co się dzieje w godzinach szczytu ...

2. nie jestem pewien czy damy radę zmieścić się w limicie 2GB, szczególnie, że od 1 lutego mamy ferie ...

#381144  autor: kamil1221
 17 sty 2010, 07:32
W Orange oferta na próbę jest tylko i wyłącznie możliwa przy zawieraniu umowy w salonie.
Jest tak ponieważ modem trzeba zwrócić - a wątpię by komuś się chciało po darmowej wysyłce od Centertela wysyłać do nich z powrotem całą umowę i czekać w niecierpliwością czy wszystkie procedury są załatwione jak i również zestaw jest kompletny.