Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
tak myslałem że to musi mieć jakis związek z tą promocją sprzed ok. 1,5 roku.st.konsultant pisze:To jest powtórka promocji, która była ok 2 lata temu. Działa tylko na taryfie Era Nowy Komfort.
Minuty(do Ery, stacjonarnych, Heyah) są wykorzystywane równolegle z minutami do wszystkich i są wymienne na smsy(1:4).
plustik, usługę można wyłączyć w każdej chwili.
jest to wyliczane proporcjonalnie - ile zostało Ci do końca okresu. Jak będziesz chciał sprawdzić ile masz minut to wejdziesz na iBOA i tam wszystko będziesz miał "jak na tacy"osachorzow pisze:st.konsultant, a jak jest z opłatą za pierwszy (najczęściej) niepełny okres? Bo z regulaminu wynika, że 1zł to opłata za dwa pełne cykle, a ten pierwszy to proporcjonalnie z 20?
Analogicznie jest z ceną.osachorzow pisze:plustik, rozliczenie minut proporocjonalnie jest dla mnie oczywistePytam o koszty w pierwszym (niepełnym) okresie, zakładając że pakiet się aktywuje dokładnie w połowie okresu to:
1. za pierwsze pół miesiąca płacę 10zł a potem dwa okresy po 1zł czy n
2. za pierwszy niepełny 1zł i potem jeszcze dwa miesiące po 1zł
3. inna cudowna wersja Ery
osachorzow pisze:plustik, rozliczenie minut proporocjonalnie jest dla mnie oczywistePytam o koszty w pierwszym (niepełnym) okresie, zakładając że pakiet się aktywuje dokładnie w połowie okresu to:
1. za pierwsze pół miesiąca płacę 10zł a potem dwa okresy po 1zł czy n
2. za pierwszy niepełny 1zł i potem jeszcze dwa miesiące po 1zł
3. inna cudowna wersja Ery
u mnie nie było za 1zl. Uruchomiłem oczywiście gdzieś w połowie i było tak: 50gr - 1zł - 50gr - coś takiego w groszach + vat. Tobie również nie powinni naliczyć tak jak myślisz około 3zł (za 2miechy przez to ze uruchomiles w niepelnych cyklach) - chyba że 1 zł robi dla Ciebie różnicę...?osachorzow pisze:plustik, w regulaminie pisze, że opłata promocyjna obowiązuje przez dwa pierwsze PEŁNE cykle, a włączając w połowie miesiąca nie mamy pełnego cykluZ drugiej strony pisze: "Po tym okresie opłata za Ofertę wyniesie 20 zł z VAT i będzie obowiązywać do dnia jej wyłączenia" więc wcześniej chyba ten niepełny miesiąc będzie też za 1zł - albo w naszym przykładzie za 0.5zł, ale to już bez różnicy
Szczerze mówiąc nie liczyłbym na jakąś extra ofertę z nowymi taryfami i telefonami. Ogólnie oferty przedłużeniowe Ery są dosyć atrakcyjne jeżeli wiesz co możesz dostać - poczytaj info na tym forum. Jedynie co mi nie pasuje w taryfach Ery to ta wymienialność minut na smsy 1:3 - kiedyś jak było 1:4 to było dobrze. Nie wiem co skłoniło ich żeby w systemie postpaid dać takie nieatrakcyjne warunki, no i jeszcze ta cena poza minutami. Oferty prepaid są pod tym względem na o wiele wyższym poziomie. Jednak ja wybrałem przedłużenie z ilością minut które mi wystarczą i wiem że ich nie przekroczę - i jestem raczej zadowolony.osachorzow pisze:plustik, 1zł nie robi różnicy, ale jakby mieli za ten pierwszy naliczyć proporcjonalnie z 20zł to by różnicę robiłoMuszę przemyśleć tą opcję i może wycofam wypowiedzenie jeszcze... bo czekam na nowe taryfy (obym się doczekał) a ten pakiet za 1zł rozwiązałby sprawę na 2 miesiące.
analogicznie cena smsa może wydawać się wyższaosachorzow pisze:Wymienialność minut z 1:4 na 1:3 wynika pewnie z obniżenia ceny minuty w Nowej Erze, a nie ze wzrostu ceny smsa
U mnie również nie było nic, ale podpisałem i wszystko jest OK. Wszyscy tak robią - w aneksie masz tylko tam jakiś kod przedłużenia i tyle. Jeżeli jesteś taki zapobiegawczy to zapisz sobie imię i nazwisko konsultanta, o której i kiedy dzwoniłes, a najlepiej to nagraj całą rozmowęosachorzow pisze:Co do przedłużenia umowy to nawet byłem zdecydowany ale okazało się że warunki z SUK nie są zapisane w aneksie i nie ma również regulaminu więc podpisuje się umowę w ciemno na co zgodzić się nie mogę
osachorzow pisze:plustik, ja się łudzę, że w końcu pojawi się taryfa z cennikowymi magicznymi 29 gr za minutę (w każdym razie mniej niż obecne 59gr). Nie wiem czy długo można ciągnąć na takich dysproporcjach między postpaid i prepaid. Wymienialność minut z 1:4 na 1:3 wynika pewnie z obniżenia ceny minuty w Nowej Erze, a nie ze wzrostu ceny smsa
Nawet jak się taryfa pojawi jakaś nowa, to do ofert z SUK nie będzie odrębnego regulaminuCo do przedłużenia umowy to nawet byłem zdecydowany ale okazało się że warunki z SUK nie są zapisane w aneksie i nie ma również regulaminu więc podpisuje się umowę w ciemno na co zgodzić się nie mogęNo ale na ten temat to już się wypłakałem w temacie przedłużenia umowy w Erze
i mieć gwoździa Ziobryplustik pisze:najlepiej to nagraj całą rozmowę
chodziło mi o cennikowe stawki, a nie efektywny koszt minuty w aboplustik pisze:sumie rozważając cenę minuty na poziomie 0,59gr to naprawdę dużo, ale u mnie po przedłużeniu minuta wynosi 0,12gr
zgadzam się całkowicie, ale czasem nie jest się w stanie określić ile minut będzie potrzebnych, tym bardziej jeśli to sprawa bardzo zmienna, wtedy cennikowe stawki są bolesne, a faktura to już wręcz barbarzyństwost.konsultant pisze:Podstawa to wziąć taki abonament, żeby minut wystarczało i wtedy mamy stawkę bardzo niską![]()
a może zmądrzeją i się zmieni? Bo gdzieś tu czytałem, że ceny abonamentu (również te z SUK) były drukowane na aneksie ale się coś zmieniło (popsuło) i już nie są :/ A może nawet warunki 'dla ludu' będą tak dobre że nie będzie konieczności męczenia SUK? pomarzyć zawsze możnast.konsultant pisze:Nawet jak się taryfa pojawi jakaś nowa, to do ofert z SUK nie będzie odrębnego regulaminu![]()
osachorzow pisze:
Jak jest z odwołaniem wypowiedzenia, można to zrobić nawet w ostatnim dniu trwania umowy czy trzeba ileś dni przed? Choć wydaje mi się, że i w ostatnim momencie Era ucieszy się z chęci pozostania i przyjmie rezygnację
dzięki za infost.konsultant pisze:Teoretycznie można nawet dzień przed, ale bezpieczniej zrobić to wcześniej.
osachorzow pisze:dzięki za infost.konsultant pisze:Teoretycznie można nawet dzień przed, ale bezpieczniej zrobić to wcześniej.choć nie wiem czy mnie to w sumie dotyczy (a powinno), bo po wymianie punktów na nagrodę pracownik BOK zapomniał zawiesić mi kontrakt - w iboa znów mogę wszystko zmieniać