• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#380653  autor: jozwa
 14 sty 2010, 15:46
Netia - lepszy telefon 35zł w tym 120 minut na rozmowy w abonamencie.

#380691  autor: lookass
 14 sty 2010, 17:32
jozwa pisze:Netia - lepszy telefon 35zł w tym 120 minut na rozmowy w abonamencie.
Jeszcze nie dodales ze pol roku za 1 zl, a te minuty mozna wykorzystac w UE, Usa i Kanadzie.
Cena 35 zl brutto za lepszy telefon, obowiazuje w pakiecie llu.

#380712  autor: mb79
 14 sty 2010, 19:39
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Rodzice mają podejście "tradycyjne" do tematu telefonu stacjonarnego i nie będą chcieli zmieniać na innego operatora a tym bardziej na wirtualnego.
Netia odpada bo sporo moich znajomych się na nich sparzyło.
W TP jest aktualnie plan TP Przyjazny ale na to trzeba zaświadczenia itp więc raczej odpada.
Najlepsze rozwiązanie było by takie żeby pozostawić ten sam nr, płacić około ~20zł i móc odbierać połączenia ale jak to było w reklamie: "takie rzeczy to tylko w Erze" :wink:

#380717  autor: thonka
 14 sty 2010, 20:19
mb79, nie rozumiem takiego podejscia, ale ok. ich wybor, ja bym sie skusil gdybym mial przed oczami srednio 20zl miesiecznie oszczednosci.

w TP jedyna opcja obnizenia abonamentu do ok. 25zl to orzeczenie o niepelnosprawnosci, ale tak jak pisalem: wzrokowej, sluchowej, albo mowy. nie ma nic o niepelnosprawnosci np. ruchowej co jest dla mnie absurdem, bo taki co z domu wyjsc nie moze z pewnoscia potrzebuje telefonu tak samo jak ten co niedoslyszy czy niedowidzi.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#380720  autor: Marens
 14 sty 2010, 20:24
mb79 pisze:"takie rzeczy to tylko w Erze" :wink:
Takie rzeczy tylko w Erze - dosłownie :-D

#380732  autor: osachorzow
 14 sty 2010, 21:31
Marens pisze:Takie rzeczy tylko w Erze - dosłownie :-D
dokładnie ;) Nowa Era Domowa bez pakietu minut... 20zł/m-c do odbierania idealne :D :D

#380734  autor: Marens
 14 sty 2010, 21:39
Dodam, że przedłużając umowę można uzyskać 15zł/60min (ktoś pisał u nas na forum).
Dodatkowo możemy skorzystać z super zestawu i wychodzi nam telefon domowy za 5zł.
Już nie piszę o promocji studenckiej.

Teraz taki drobny przykład i porównanie do TP (sytuacja hipotetyczna):
Przedłużamy Erę Domową 15zł/60min
Przedłużamy Nową Erę 20 15zł/60min
Odejmujemy 10zł
Mamy telefon stacjonarny i komórkowy za 20zł/mies

#380751  autor: thonka
 14 sty 2010, 22:28
Marens, nie jestem pewien czy super zestaw laczy sie z ofertami przedluzeniowymi (za wczesnie by o tym mowic, super zestaw jest od niedawna), niemniej jednak do ne20 za 15zl (przedluzenie bez telefonu - 30 minut standardowo + 30 promocyjnie) bez problemu mozna dokupic numer stacjonarny za 5zl i rowniez wychodzi 20zl i jest to zarowno telefon konorkowy, a w zasiegu numeru stacjonarnego - telefon stacjonarny ;) jest to jednak czysto teoretyczna sytuacja.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#380757  autor: osachorzow
 14 sty 2010, 22:50
thonka, powinno działać z aneksami:
Kod: Zaznacz cały
3. Produktem jest podpisana przez danego Abonenta Umowa o Świadczenie Usług Telekomunikacyjnych ("Umowa") lub Aneks do Umowy, w ramach następujących taryf lub usług: 
* Telefon komórkowy - usługa telefonii ruchomej z taryfami: Nowa Era, Era Nowy Komfort, Era Komfort. 
* Internet mobilny - usługa ruchomego dostępu do sieci Internet z taryfami: Data, Blueconnect. 
* Internet stacjonarny (na linii TP S.A.) - usługa dostępu do sieci Internet z taryfami: Era Internet Domowy 1 Mb/s, albo 2 Mb/s, albo 6 Mb/s. 
* Telefon stacjonarny - rozwiązanie konwergentne dla telefonii stacjonarnej z taryfą: Nowa Era Domowa. 
* Telefon stacjonarny (na linii TP S.A.) - usługa telefonii stacjonarnej z taryfą: Era Linia Domowa. 

6. Niniejsza Oferta nie zmienia pozostałych warunków korzystania z usług i praw nabytych Abonentów oraz warunków ofert promocyjnych, w ramach poszczególnych Produktów. 
Niniejsza Oferta działa niezależnie od ofert promocyjnych, obowiązujących w ramach poszczególnych Produktów.  
http://www.era.pl/r/era_pl_repo1/docume ... Zestaw.pdf
thonka pisze:rowniez wychodzi 20zl
ale masz wszystko na jednej karcie, a dla niektórych może być wygodniej na dwóch: z Ery Domowej korzystają wszyscy domownicy więc sobie telefon leży w domu, a z komórką chodzi sobie tylko abonent ;)

Swoją drogą przedłużenie NED 15zł za 60 min czy 25zł za 120 minut wychodzi na to samo bo 60min * 0,17gr to 10zł ;) więc dla gadających dużo żadna różnica, oszczędzą Ci, którzy się zmieszczą w 60 minutach ;) Wychodzi na to, że NED przy przedłużeniu kalkulowana jest tak: 5 zł za utrzymanie numeru + 10 zł za każde 60 min (po cennikowej stawce) :)

Swoją drogą to Marens zostanie moim guru od NED :D bo co chwila zaskakuje mnie jakimiś ciekawymi informacjami na temat NED :D

#380991  autor: Marens
 16 sty 2010, 08:51
osachorzow pisze:Swoją drogą to Marens zostanie moim guru od NED :D
To ja jeszcze dodam, jak masz Era Numer Stacjonarny (5zł/2w1) i dzwonisz z strefy domowej to wyświetla się numer komórkowy. Byłem pewny, że ze strefy domowej jak dzwonimy na stacjonarne będzie się wyświetlał domowy.

#381057  autor: thonka
 16 sty 2010, 16:05
Marens pisze:To ja jeszcze dodam, jak masz Era Numer Stacjonarny (5zł/2w1) i dzwonisz z strefy domowej to wyświetla się numer komórkowy.
jest nawet napisane w regulaminie, ze tak wlasnie to sie odbywa.

#383007  autor: mb79
 25 sty 2010, 20:47
Mama dzwoniła na infolinię TP i miła pani odpowiedziała że nie ma tańszego abonamentu niż aktualny. Jedyna możliwość to zaświadczenia z opieki społecznej i plan przyjazny za 18zł.
Mama zapytała czy jeśli zablokują rozmowy wychodzące to czy jest możliwość obniżenia abonamentu ale niestety nie ma. Szkoda Rodzicom rozstawać się z numerem który mają od ponad 30 lat ale z drugiej strony płacić około 600zł rocznie za coś z czego się nie korzysta nie ma sensu. Nie rozumie polityki TP. Wydaje mi się że korzystniejsze dla nich było by udostępnienie planu za np 25-30zł z trochę droższymi połączeniami wychodzącymi niż tracenie kolejnych klientów.

Poprzednie telefony: Bosch 509, Nokia 5110, Nokia 3210, Nokia 3310, Nokia 6610, Nokia 6030, Nokia 6220 Classic, Samsung Galaxy Ace, Sony Ericsson Elm, Samsung Galaxy S4 LTE, Samsung Galaxy J5 2016

#383021  autor: thonka
 25 sty 2010, 21:55
mb79 pisze:Szkoda Rodzicom rozstawać się z numerem który mają od ponad 30 lat ale z drugiej strony płacić około 600zł rocznie za coś z czego się nie korzysta nie ma sensu.
przeciez numer mozna przeniesc bez problemu do innego operatora, ba zmieniajac operatora na taki NOM/Netie/Dialog/ere linie domowa itp. nic praktycznie sie nie zmienia po za dostawca. kable pozostaja te same zmienia sie tylko operator no i rzecz jasna wysokosc rachunkow.

#383022  autor: osachorzow
 25 sty 2010, 22:02
thonka, przecież autor wątku wyraźnie napisał na początku, że nie chcą przejść do konkurencji - takie, nie-bo nie ;) Ale nie nam tu oceniać taką decyzję ;) Widocznie są powody dla których lepiej zrezygnować z numeru (mimo deklarowanego przywiązania) niż przenieść numer do konkurencji.

#383030  autor: darase
 25 sty 2010, 22:25
z tym stacjonarnym ery to coś nie teges :D Siostra miała ten dodatkowy nr stacj. za 5zł,to jak dzwoniłem do niej na ten numer to leciała mi kasa z konta a nie z pakietu gdzie mam po 5gr za min.

eCoal i nie ma problemu :-)

#383032  autor: osachorzow
 25 sty 2010, 22:29
darase, to zobacz w regulaminie czy te 5 gr jest na wszystkie stacjonarne, czy tylko do jakiegoś lub z wyłączeniem jakiegoś operatora. Jeśli do wszystkich to złóż reklamację i po problemie ;)

#383076  autor: roberto_tepsa
 26 sty 2010, 01:42
darase pisze:z tym stacjonarnym ery to coś nie teges :D Siostra miała ten dodatkowy nr stacj. za 5zł,to jak dzwoniłem do niej na ten numer to leciała mi kasa z konta a nie z pakietu gdzie mam po 5gr za min.
stacjonarny to stacjonarny i basta :mrgreen: a czy nr będzie w jakimś GSMie czy na voipie to nie ma znaczenia dla taryfikowania takiego połączenia (voip z niegeograficznym prefiksem 39 może jedynie stanowić wyjątek 8) ). Opłata musi być ta sama, chyba, że Twój operator wyraźnie sobie w cenniku zastrzega jakieś różnice!

#383351  autor: piotrekkk
 26 sty 2010, 23:20
roberto_tepsa pisze:
darase pisze:z tym stacjonarnym ery to coś nie teges :D Siostra miała ten dodatkowy nr stacj. za 5zł,to jak dzwoniłem do niej na ten numer to leciała mi kasa z konta a nie z pakietu gdzie mam po 5gr za min.
stacjonarny to stacjonarny i basta :mrgreen: a czy nr będzie w jakimś GSMie czy na voipie to nie ma znaczenia dla taryfikowania takiego połączenia (voip z niegeograficznym prefiksem 39 może jedynie stanowić wyjątek 8) ). Opłata musi być ta sama, chyba, że Twój operator wyraźnie sobie w cenniku zastrzega jakieś różnice!
tu się nie zgodzę, często jest zastrzeżenie, że połączenie na numer stacjonarny, musi być zgodne z polityką danej sieci, często dzwoniąc na numery dostępowe innych dostawców, albo na numery stacjonarne (wcześniej jako lokalne) przeniesione na voipowe, płaci się jako międzymiastowe lub za połączenie do sieci teleinformatycznych

#383381  autor: roberto_tepsa
 27 sty 2010, 00:56
piotrekkk pisze:tu się nie zgodzę, często jest zastrzeżenie, że połączenie na numer stacjonarny, musi być zgodne z polityką danej sieci, często dzwoniąc na numery dostępowe innych dostawców, albo na numery stacjonarne (wcześniej jako lokalne) przeniesione na voipowe, płaci się jako międzymiastowe lub za połączenie do sieci teleinformatycznych
A co ja napisałem? Że jeśli operator zastrzega sobie coś w cenniku, to ma takie prawo. Miałem na myśli to, że jeśli nie ma żadnych info w cenniku na ten temat, to takie numery są taryfikowane jak pozostałe stacjonarne.

#383414  autor: piotrekkk
 27 sty 2010, 10:04
roberto_tepsa pisze:A co ja napisałem?
roberto_tepsa pisze:stacjonarny to stacjonarny i basta a czy nr będzie w jakimś GSMie czy na voipie to nie ma znaczenia dla taryfikowania takiego połączenia (voip z niegeograficznym prefiksem 39 może jedynie stanowić wyjątek ). Opłata musi być ta sama, chyba, że Twój operator wyraźnie sobie w cenniku zastrzega jakieś różnice!
każdy operator robi jakieś uwagi w cenniku, wskaż mi może operatora i jakiś plan w którym nie ma żadnych gwiazdek?