• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#380483  autor: thonka
 13 sty 2010, 19:55
kiedys w playu bylo tak, ze trzeba bylo przyjsc 2 razy by przeniesc do nich numer i byl ewenement, bo kazdy operator w3 zawsze podpisywal umowy na miejscu wraz z wnioskiem o przeniesienie numeru.
u nich natomiast bylo tak, ze raz trzeba bylo przyjsc, by podpisac papiery o przeniesienie i oni wszystko zalatwiali, a dopiero potem, gdy operator wszystko zweryfikowal, play zapraszalo do salonu w celu podpisania umowy i byc moze dlatego udalo sie to wszystko odkrecic.
tak jak pisze - jezeli podpiszesz umowe w salonie play to chocbys wycofal wniosek o przeniesienie, umowa z play bedzie wazna i nie bedzie mogl jej bezkarnie zerwac.

musialbys sie wybrac do play albo do nich zadzwonic i zapytac sie czy jest mozliwosc podpisania umowy pozniej niz w dniu skladania wniosku o przeniesienie.

ew. skladasz wniosek o przeniesienie do play fresh, a potem dopiero na abonament ;) jak wycofasz przeniesienie to przynajmniej nie bedziesz miec na glowie kolejnego zobowiazania. plus raczej sie nie dowie czy chcesz przeniesc numer do prepaida czy tez na abonament.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#380486  autor: Kaczy
 13 sty 2010, 20:04
thonka pisze:kiedys w playu bylo tak, ze trzeba bylo przyjsc 2 razy by przeniesc do nich numer i byl ewenement, bo kazdy operator w3 zawsze podpisywal umowy na miejscu wraz z wnioskiem o przeniesienie numeru.
Żaden ewenement. W momencie wprowadzenia przenoszenia numeru operatorzy świadczyli te usługi i pewno dalej świadczą. To co wszyscy teraz robią jest tzw. przeniesieniem z numerem tymczasowym. Ty idziesz do nowego opa, on daje Ci numer i podpisujesz od razu umowę i dostajesz telefon. Nowy op załatwia za Ciebie formalności. Jest to wygodne dla nowego opa, bo ma pewność, że klient się nie rozmyśli.

Można też przenieść numer bez numeru tymczasowego. Nowy op daje Ci wniosek, że przyjmie Twój numer do swojej sieci. Ty idziesz z tym wnioskiem do starego opa i składasz wypowiedzenie z zaznaczeniem, że przenosisz numer. Umowę z opem podpisujesz kilka dni przed końcem umowy u starego opa.
Ten sposób nie jest preferowany przez opów, bo może zdarzyć się tak, że ktoś weźmie taki wniosek i już nie wróci, bo stary op go zatrzyma i klient podpisze przedłużenie umowy u dotychczasowego opa.

...::: Made for loneliness :::...

#380487  autor: thonka
 13 sty 2010, 20:05
Maq pisze:Założmy że sam wypowiem umowę o świadczenie usług z Plusem, czy na kilka dni przed wygaśnięciem starej umowy (26 lutego), będę mógł jeszcze złożyć wniosek o przeniesienie numeru?
jezeli wypowiesz tak umowe to zostanie ona rozwiazana dopiero 26 marca (30 dni wypowiedzenia ze skutkiem na ostatni dzien okresu rozliczeniowego). jezeli zlozysz takie wypowiedzenie, bez przeniesienia np. do simplusa to jest prawdopodobne, ze numer przepadnie. musialbys takie wypowiedzenie wycofac i znow pojsc do play, aby tam podpisac papier o przeniesienie. tu znow ma znaczenie 30 dni okresu wypowiedzenia. jezeli wypowiedzenie zlozysz po 26 lutego twoja umowa zostanie rozwiazana dopiero 26 kwietnia(!!!)
Można też przenieść numer bez numeru tymczasowego.
czyli da sie bez kombinacji ;) pytanie jak to sie ma do obslugi salonow play ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#380493  autor: Maq
 13 sty 2010, 20:36
@thonka, chodziło mi oto że umowę wypowiem sam przed 26 stycznia, natomiast ewentualny wniosek o przeniesienie numeru złożę dopiero później na parę dni przed końcem umowy (26 lutego).

Szczerze to już nie wiem co mam zrobić, aby było najnormalniejszy ;] BArdziej zależy mi na jak najskuteczniejszym postraszeniu Plusa aby coś ciekawego zaproponował (w Plusie jest mi dobrze, ale mogli by zejść trochę z cen, tak jak 2 lata temu), ale przy okazji wolałbym się zabezpieczyć możliwością przejścia do konkurencji ze starym numerem.

Plus -> Idea -> Plus -> mBank Mobile -> Lyca Mobile
Siemens C35i -> C60 --> Nokia 6030 --> Siemens S65 -> M75 --> Samsung L760 -> i5700 --> Motorola Defy+ -> Motorola Moto G
iPlus 20GB & Neo VDSL 80Mbits

#380494  autor: thonka
 13 sty 2010, 20:42
Maq, przeczytaj co napisal Kaczy ;) oficjalnie jest mozliwosc przeniesienia, bez numeru tymczasowego. pytanie tylko czy w salonie beda chetni, by Tobie takie rozwiazanie umozliwic.

#380505  autor: Corsini
 13 sty 2010, 21:13
thonka pisze:ew. skladasz wniosek o przeniesienie do play fresh, a potem dopiero na abonament
A taka praktyka nie jest zablokowana czasem?
Maq pisze:thonka, chodziło mi oto że umowę wypowiem sam przed 26 stycznia, natomiast ewentualny wniosek o przeniesienie numeru złożę dopiero później na parę dni przed końcem umowy (26 lutego).
Kontrakt w trakcie wypowiedzenia jest zablokowany i wniosek MNP zostanie odrzucony. Aby zrealizować MNP należy najpierw odwołać wypowiedzenie. Przynajmniej kiedyś tak było.

Obsługa Klientów Biznesowych ORANGE

#380506  autor: Maq
 13 sty 2010, 21:16
A na kilka dni przed końcem umowy, jeśli ją wcześniej wypowiedziałem mogę przejść z abonamentu na Simplusa?

Plus -> Idea -> Plus -> mBank Mobile -> Lyca Mobile
Siemens C35i -> C60 --> Nokia 6030 --> Siemens S65 -> M75 --> Samsung L760 -> i5700 --> Motorola Defy+ -> Motorola Moto G
iPlus 20GB & Neo VDSL 80Mbits

#380521  autor: thonka
 13 sty 2010, 22:13
Corsini pisze:A taka praktyka nie jest zablokowana czasem?
jaka? sklada wniosek o przeniesienie do playowego prepaida, a potem moze rowinie dobrze w tym samym dniu pojsc (o ile zadne regulaminy play tego nie zakazuja, a tego nie wiem) i przejsc na abonament.
Kontrakt w trakcie wypowiedzenia jest zablokowany i wniosek MNP zostanie odrzucony. Aby zrealizować MNP należy najpierw odwołać wypowiedzenie. Przynajmniej kiedyś tak było.
i jest tak nadal, bo to tak jakby dalo sie drugie wypowiedzenie. wazne jest to zlozone wczesniej.

#380569  autor: dzwoniec
 14 sty 2010, 04:28
Czy da się przenieść numer z orange do play, jak się nie posiada numeru karty sim? Play twierdzi, że PUK mi wystarczy, zaś orange odmówiło mi rejestracji bez numeru karty sim. Z góry dziękuję za odpowiedź.

#380584  autor: kerim36
 14 sty 2010, 09:24
dzwoniec,

przeniesc nr mozna bez podawania nr karty sim

jednak aby zarejestrowac numer w orange, to nr karty jest konieczny - jest to m.in. sposob weryfikacji czy dany nr telefonu przypisany do danej karty rzeczywiscie nalezy do ciebie.
nr karty sim przeciez masz nabity na karcie, ktora masz w telefonie.

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#380593  autor: dzwoniec
 14 sty 2010, 10:08
Dzięki, bo do tej pory przenosiłem do Play darmowe startery z orange.pl, ale mogłem dostać tylko pięć ( nr sim były na kopertach, zaś na cyfry z blaszki Sim nie zwracałem nawet uwagi, bo nie wiedziałem co to ). Resztę dokupiłem sobie w sieci za parę złotych i martwiłem się , że staną się bezużyteczne. A tak Play sponsoruje mi rozmowy. Dzięki jeszcze raz.

#380596  autor: kerim36
 14 sty 2010, 10:43
dzwoniec,

skoro zamawiales przez orange to masz szanse na odnalezienie nr sim w mailu od nich - tym ostatnim z informacja o aktywacji numeru (o ile go dostales, bo z nimi to roznie bywa)

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl