• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #380162  autor: mb79
 11 sty 2010, 21:43
Witam.
Moi Rodzice mają telefon stacjonarny w TP od ponad 30 lat. Od dawna powtarzam im żeby go odłączyli bo wyrzucają pieniądze w błoto co miesiąc. Mają stary plan taryfowy Standardowy -50zł i zero minut w tym abonamencie. Tata w końcu dał się namówić na telefon Prepaid i w tym momencie telefon stacjonarny będzie służył tylko do odbierania połączeń.
Jaki w TP jest najtańszy abonament jaki można uzyskać lub czy można wyłączyć połączenia wychodzące a pozostawić tylko odbieranie ? Szkoda by było po tylu latach tracić numer a do konkurencji nie będziemy przechodzić. Będę wdzięczny za informację.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2010, 13:32 przez mb79, łącznie zmieniany 1 raz.

#380165  autor: user_delete19
 11 sty 2010, 22:02
domowy 60 - 50zł
startowy - ~49zł, ale jest goły

bez przechodzenia to ja to czarno widzę ;)
w orange (prawie-to-samo) masz za 42zł abo (w tym 40/80zmin)

jeżeli numer ma być stricte do odbierania połączeń to może voip+zawieszenie linii?

#380173  autor: Abcn
 11 sty 2010, 22:34
cos mi sie obilo o uszy o wariancie socjalnym (30 zl ?)
(chyba nie tylko dla ubogich) ale szczególów musialbys sam poszukac

edit
Plan tp socjalny jest przeznaczony dla osób, które zamówiły plan do 1 grudnia 2008 roku.

no comment
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, 22:37 przez Abcn, łącznie zmieniany 1 raz.

pozdrawiam
A

#380174  autor: user_delete19
 11 sty 2010, 22:35
był abo socjalny - dostępny dla każdego, ale teraz już go nie można zamówić (jak ktoś go ma to niech lepiej trzyma xD)

Teraz jest jeszcze opcja abonamentu Przyjaznego, ale trzeba mieć zaświadczenie z pomocy społecznej o pobieraniu świadczeń (czy coś w ten deseń).

#380183  autor: lookass
 11 sty 2010, 23:20
Jezeli chodzi o zablokowanie polaczen wychodzacy, to chyba jest mozliwosc, wiem ze na polaczenia komorkowe na 100 % bo znajomy tak ma.

#380189  autor: corner
 12 sty 2010, 00:21
Startowy chyba też nie jest już dostępny. Więc jeśli chodzi o &tp, to najtaniej będzie zostać przy standardowym.

Ale polecam przejście z niezmienionym numerem do konkurencji WLR. Już przejście do Orange Stacjonarny da kilka złotych obniżki, a są jeszcze tańsze oferty.

#380191  autor: lookass
 12 sty 2010, 00:53
corner pisze: Ale polecam przejście z niezmienionym numerem do konkurencji WLR. Już przejście do Orange Stacjonarny da kilka złotych obniżki, a są jeszcze tańsze oferty.
mb79, napisal ze do konkurencji nie chce przechodzic, wiec po co ta propozycja?
Jakby napisal ze jest mozliwosc przejscia do konkurencji, to dawno byl pisal o bsa\llu Netii ;)

#380198  autor: corner
 12 sty 2010, 08:02
Wiem, że tak napisał, ale skoro już jest w najtańszym abonamencie &tp, to może jednak warto pomyśleć o zmianach.

#380203  autor: lookass
 12 sty 2010, 09:14
Przeslij mi swoj dokladny adres wraz z numerem telefonu, jezeli masz llu to w Neti telefon bedziesz mial za 35 zl, a pierwsze pol roku za 1 zl.

#380207  autor: kkamilekk
 12 sty 2010, 09:27
Też szukam jakiejś tańszej alternatywy dla planu tp60. Trochę się dowiadywałem i w tp nic taniej nie ma. Mogę przejśc na orange jako posiadacz tel na abonament za 37zł + (40min/umowa12mcy lub 80min/24mc)...kuszące. Internet posiadam w Netii ale tam też rewolucji cenowej nie ma abonament za 50zł. Zapoznam się jeszcze z ofertą ery na telefon stacjonarny i postaram sie coś napisać

Mitshubishi Truim=>nokia 3310=>nokia 5510=>siemens SL42=>sony cmd-j7=>nokia 7650=>samsung c100=>motorola t720i=>philips 162=>LG u800=>samsung avila=>samsung galaxy 9003 SCL

#380298  autor: abcd
 12 sty 2010, 19:15
@lookass: Ale normalny telefon czy tę żałosną prowizorkę po VoIP przez router, która by mogła być oferowana za 10 zł/msc (licząc z tym pakietem minut), która w roli telefonu stacjonarnego (do sytuacji ekstremalnych i bezproblemowego w każdej chwili odbierania połączeń) sprawdza się bardzo średnio?

#380301  autor: lookass
 12 sty 2010, 19:38
Mowilem o normalnym, na tym samym laczu, bez zmiany numeru, tylko kwestia llu-35 zl, czy bsa-45 zl, a pierwsze pol roku za 1 zl, wiec cena i tak wychodzi nizsza odliczajac te pol roku darmo.

#380310  autor: mb79
 12 sty 2010, 20:43
Dziękuję za odpowiedzi.
Rodzice nie chcą przenosić telefonu do konkurencji. Zadzwonię na infolinię TP i zapytam co najtańszego mogą zaoferować. Nie interesuje nas abonament za 50zł+60 minut bo nigdzie lub prawie nigdzie nie dzwonią. Telefon potrzebny jest żeby odebrać rozmowę z zagranicy i jak ktoś ze znajomych zadzwoni. Nie będą mili nic ciekawego do zaoferowania to pożegnamy się po 30 latach. W obecnych czasach dziwie się brakiem elastyczności ze strony operatorów stacjonarnych. Za 50 zł można mieć średni abonament, telefon i dostęp do usług z każdego miejsca.

#380340  autor: piotrekkk
 12 sty 2010, 22:48
oferta jest jak Ci przedstawiono, jest też na stronie tp.pl, taniej niestety nie zjedziesz chyba, że w jakiejś żałosnej promocji, poza tym jak każda firma telekomunikacyjna to ona dyktuje ofertę, więc nie wiem czy jest sens dzwonienia i szarpania sobie nerwów

#380342  autor: bolek2004
 12 sty 2010, 23:06
Co do abo w tepsie to najniższy na ten moment to 50pln. Co do blokady połączeń wychodzących można sobie aktywować przez blue line usługę "automatyczna blokada połączeń", jak ją aktywujesz to potem możesz sobie blokować i odblokowywać w każdym momencie z klawiatury telefonu za pomocą kodu wychodzące, są różne opcje tej blokady, nr 11 to jest całkowita blokada połączeń, wtedy masz pewność że nikt ci nie nadzwoni za dużo

#380349  autor: TomekO
 12 sty 2010, 23:38
@mb79 zainteresuj się ofertą Era Numer Stacjonarny za 5 zł. do której można przenieść numer z TP. Usługa dostępna z abonamentem Ery. Na jednej karcie SIM będą dwa numery: komórkowy i stacjonarny. Rok temu w lutym dali promocję gdzie za 25 zł. było dodatkowo 500 minut do ery i na stacjonarne. Może w tym roku też będzie taka promocja :) Zmieniłem wtedy rodzicom i są zadowoleni.

#380384  autor: kkamilekk
 13 sty 2010, 12:15
TP nic nie zejdzie taniej. Jeżeli ktoś chce zachować numer to najlepiej wychoidz zerwać z TP i wziąść telefon stacjonarny w Erze..
Ja niestety nie mogę z tego skorzystać bo płaciłbym na utrzymanie łącza internetowego, wieć skorzystam chyba z Orange za 37zl

Mitshubishi Truim=>nokia 3310=>nokia 5510=>siemens SL42=>sony cmd-j7=>nokia 7650=>samsung c100=>motorola t720i=>philips 162=>LG u800=>samsung avila=>samsung galaxy 9003 SCL

#380406  autor: thonka
 13 sty 2010, 13:28
pytales rodzicow dlaczego nie chca zmienic operatora skoro mozna oszczedzic nawet 20zl miesiecznie?

tp startowy za 48,74zl to goly abonament na tradycyjnej linii

tp domowy60 za 50zl gdzie jest 60 minut na stacjonarne w Polsce, potem 17gr za minute (sekundowe po pierwszej minucie) oraz 32gr na komorki (orange, plus, era).

abonamety w TP mozna dostac taniej o 50%, ale tylko, gdy ma sie orzeczona niepelnosprawnosc wzrokowa, sluchowa lub mowy. (http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/tel ... w_faq=true).

inne opcje:
nom - plan dzwon do mnie - 28,05zl goly abonament na tradycyjnej linii (umowa 24 miesiace), nie oplaca sie od nich jednak dzwonic, naliczanie impulsowe co 3/6 minut (w szczycie/po za szczytem) za 70gr (o miedzystrefowych szkoda pisac)...

era linia domowa to za 30zl rowniez goly abonament na tradycyjnej linii (umowa 24 miesiace), minuta na stacjonarne za 20gr rozliczane sekundowo (komorki 57gr)

opcje komorkowe:
era numer stacjonarny z telefonem za 30zl lacznie na co sklada sie: najnizszy abonament nowa era 20 za 25zl gdzie masz 30minut + promocyjne 30 minut do orange, plusa, ery i stacjonarne (a wiec lacznie 60 minut, promocyjne minuty wykorzystywane sa po tych 30 podstawowych i w przeciwienstwie do podsawowych nie przechodza na nastepny miesiac), a do tego opcja numer stacjonarny za 5zl (w danej strefie automatycznie uruchamia sie na tej samej karcie sim numer stacjonarny i jest sie dostepnym pod numerem zarowno komorkowym jak i stacjonarnym). po za abonamentem minuta do wszystkich 59gr (play i cyfrowy polsat 79gr), w strefie numeru stacjonarnego minuta po za abonamentem na wszystkie stacjonarne to 20gr.
do tego w ofercie jest telefon gsm przypominajacy zwykly bezprzewodowy stacjonarny - era ed20 za 1zl (opcja bez telefonu za 15zl+5zl numer stacjonarny, zamist 24 umowa na 12 miesiecy, reszta bez zmian).

nowa era domowa. 30zl, 60minut (do Ery, na stacjonarne w Polsce, a takze do UE, USA i Kanady), 17gr minuta po za abonamentem na stacjonarne w Polsce, UE, USA i Kanadzie oraz 39gr za minute do sieci komorkowych (po za play i cyfrowym polsatem tu 79gr). wszystkie polaczenia krajowe liczone za 1 pelna minute z gory, a potem co sekunde, miedzynarodowe co pelna minute.
telefon era ed20 za 49zl przy umowie na 24 miesiace.

oczywiscie do kazdej z w/w opcji mozna przeniesc numer.

nakresl rodzicom sytuacje, moze przekonaja sie do innego dostawcy, bo oszczednosc rzedu 20zl miesiecznie to dosc sporo. nie warto miec zadnych sentymentow tylko dlatego, ze kiedys zaplacilo sie za przylaczenie kupe kasy tym bardziej, ze po za 2 ostatnimi opcjami (ktore sa uslugami komorkowymi) uslugi sa swiadczone na tych samych liniach.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#380630  autor: Ryszard Lubicz
 14 sty 2010, 14:00
Do mnie wczoraj Dialog zadzwonił - dali mi umowę na 18 miesięcy - 8 miesiecy będę płacił 17,50 a resztę 35,00 - ceny brutto.
Kumpel ma telefon w multimo - za 35,00 ma iles tam minut darmowych (dokładnie nie wiem ile).

Grażynko wybacz...