Witam.
Skoro ów forum jest w posiadaniu wątku o przedłużaniu umowy w Orange, postanowiłem z tego skorzystać i zadać Wam parę pytań.
Do rzeczy.
Jestem w posiadaniu trzech numerów w sieci Orange, wziętych na firmę. Z końcem stycznia kończy mi się umowa na jeden z numerów.
Do tej pory miałem plan dla firm 80, czyli 80 minut do wszystkich i przy zamawianiu drogą elektroniczną, dostałem 80 minut gratis do sieci własnej. Płaciłem za niego 44zł netto i przy podobnej kwocie chciałbym zostać. Co prawda przez ostatnie parę miesięcy wychodziłem sporo poza swój abonament, średnio płaciłem ok. 100zł netto.
Interesuje mnie telefon, który posiada GPS oraz WI-FI oraz standardowe obecnie funkcje, mam nawet upatrzone parę modeli, kolejno:
- Nokia 5800
-Nokia E71
-Nokia E52
-Nokia 6700.
Nie chciałbym wydawać na aparat więcej niż ok. 300zł, uważam, że bez sensu jest inwestowanie w droższe telefony.
Z tego co się orientowałem, to oferta cenowa telefonów jest podobna w Internecie, salonie oraz u konsultantów. Oczywiście po odpowiednich negocjacjach.
W salonie jak i u konsultanta dostałem 100zł rabatu na telefony. Za 5800 - 364zł (30 miesięcy – 303zł), E71 – 547zł (30 miesięcy – 425zł), E52 – 181zł (30 miesięcy – 59zł), 6700 – 279zł (30 miesięcy – 150zł). W sumie najbardziej odpowiada mi model E71 a następnie 5800. Jeszcze nie miałem styczności z dotykowym ekranem, ale z chęcią bym sprawdził na własnej skórze jak się pracuje na takim telefonie.
Zależało by mi na abonamencie na 24 miesiące, przy tym okresie najrozsądniejsza jest Nokia 5800 za 364zł – ale i tak trochę cena za wysoka.
Co do samego meritum sprawy – abonament.
Oferowany jest mi nowy plan dla firm 125 za ok. 48zł netto (61zł brutto), dodatkowo 75 minut do sieci Orange – gdzie najczęściej dzwonię. Nie jest źle, ale też bez rewelacji, spodziewałem się, że minut przy tym planie będzie nieco więcej.
Jak oceniacie ceny oraz ofertę abonamentową mi zaoferowaną? Można coś jeszcze więcej wycisnąć z ‘pomarańczy’?
Pozdrawiam, Phoenix_eu