• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#378557  autor: abcd
 04 sty 2010, 19:29
Rozgraniczmy to na 2 podpunkty:
1)Usługa bez "telefonu" - port nie jest zajęty, możesz używać VoIP od dowolnego dostawcy, ale tutaj jestem mniej pewien bo niestety mam wariant z "telefonem"
2)Usługa z "telefonem" - port jest zajęty przez router (w którym oba porty muszą mieć loginy od jednego dostawcy, którego można zmienić z pełnej konfiguracji routera), więc jeśli dopniesz własny modem, możesz używać VoIP

#378558  autor: user_delete19
 04 sty 2010, 19:33
Czyli to jest marudzenie na zasadzie "bramka od tlenofonu nie pozwala mi wpisać danych betamaksa" - rajt? Dzięki, wreszcie ktoś rzeczowo odpowiedział że Netia nie blokuje Voip generalnie tylko ma na sztywno skonfigurowaną bramkę - tak? ;)

#378562  autor: abcd
 04 sty 2010, 19:43
Właściwie nie. Bo "telefon" od Netii zamiast być świadczony normalnie po stronie operatora (w końcu za coś jest te 35 zł abonamentu, VoIP jest z założenia tańszy niż stacjonarny)
Więc płacąc 35zł mogę oczekiwać, że telefon jest świadczony po stronie operatora, dzięki czemu w razie awarii np routera nie muszę uciekać się do kombinacji alpejskich (modem po USB + laptop) żeby zadzwonić na helpdesk albo zerwanie synchronizacji nie zrywa połączenia telefonicznego. Mój tani VoIP - moje ryzyko. Telefon za 35 zł z zawyżonymi cenami połączeń - oczekuję sprawności w ekstremalnych warunkach i działania w istniejącym domowym szkielecie telefonicznym, nie kabel do routera (DSL) i potem następny z powrotem do telefonu.

A wpisać cokolwiek innego w router spokojnie mogę (no, statystyczny klient bez pełnego dostępu do routera nie, ale mniejsza o to), ale wtedy nie mogę korzystać z "telefonu" z Netii (mimo dwóch portów RJ11, oba muszą być obsługiwane przez jeden serwer, jest najpierw wybór serwera, potem przypisanie loginów do portów, co jest bzdurą). A dopięcie bramki VoIP na trzeci port (RJ11, jak szaleć to szaleć, trudno) by nic nie pomogło bo port(IP) już jest zajęty.

#378665  autor: taryfiasz19gr
 05 sty 2010, 07:40
Ja osobiście korzystam z takiego rozwiązania:

Na komórce np. z systemem Symbian w moim przypadku E51 instalujesz program o nazwie Fring, www.fring.com. Wcześniej zakładasz konto w np. voipdiscount, doładowujesz u resselera za 60 zł na wartość 10 EUR na 4 miesiące. W ramach tego masz 300 minut tygodniowo na stacjonarne za free, po 4 miesiącach 0,01 EUR/min, na komórki już mniej korzystnie bo 0,07 EUR/min (taniej jest w 12voip lub w voipgain ( ale tylko 3 miesiące Freedays). W Fring jest funkcja SIP tam rejestrujesz betamaxa. Wykupujesz pakiet 100 MB za 5 zł w mbank mobile lub u innego dostawcy. W zasięgu 3G odpalasz Fringa i gadasz tanio.

Mbankowe 100 Mb za 5 zeta świetnie sie nadaje do Fringa gdzie mam zalogowanego voipdiscounta z betamax. W zasięgu sieci 3G jakość rozmów doskonała, a 100 MB wystarcza na ok 750 minut rozmów w ramach tzw. Freedays (0,133MB za min). W zasięgu Wifi korzystam z wbudowanej bramki voip w Nokii e51(w 3G pobiera ok 1,2 MB za min) a w zasięgu 3G korzystam z Fringa. Za ok 60 zł jest doładowanie betamax za 10 EUR. Nawet 50 MB za free w taryfie 19 gr starcza na ok 375 minut rozmów. Można troszkę danych zostawić na komunikator np. Bombus+ np. te 20 MB darmowych.

Nic nie przepada. Jeśli rozmawiasz na stacjonarne nie pobiera z kredytu 10 EUR tylko w ramach Freedays i Freeminutes po 4 miesiącach zostaje ci jeszcze 10 EUR na stacjonarne po 0,01 EUR w voipdiscount (1000 Minut) Lub możesz ten kredyt wygadac na komórki w dowolnym terminie kredyt ma nieskończoną ważność.

Rozwiazanie jest opłacalne, bo jeśli miną te 4 miesiące to i tak masz jeszcze 10 EUR do wygadania w dowolnym terminie. Maksymalnie możesz wygadać razem z kredytem 10 EUR. - 300min x 4tygodnie x 4miesiące + 1000 min = 5800 minut na stacjonarne czyli cena wychodzi 0,01 gr za minutę na stacjonarne + koszt pakietów internetowych 7 pakietów 100 MB od Mbanku po 5 zł tj 35 zł to wtedy cena wyniesie 1,6 gr za min. Nawet w najgorszym przypadku biorac pod uwage tylko kredyt 10 EUR cena i tak nie przekroczy 10 gr/min. A w praktyce jest to pewnie ze 4 gr za min.

taryfiasz19gr/ Lejkowiec netowy

#378723  autor: Piotr1978
 05 sty 2010, 14:49
Walczycie tutaj ostro z propozycjami mojej nie przebijecie.Wymaga inwestycji ale sie szybko zwraca i nie bawimy sie z betamaxami doladowaniami kartami kredydowymi i pierdolami.

Wyjsciem jest nasz router z rj45 do niego kupujemy bramkę tlenofon za 151 pln z przesyłką (Linksys PAPT2)
Przenosimy do bramki numer stacjonarny z TP SA. Nie ponosimy żadnych kosztów za ten numer uwaga już nie wymagane jest 10 pln roczniego doładowania. Warunkiem ktory został jest 10 minut wdzwonionych na nasz numer rozmów w 3 miesiące.

Do rozmów wychodzących kupujemy na allegro telefon Skype ale uwaga nie na USB bo taki wymaga działającego komputera a to jest dziadostwo ale telefonu autonomicznego skype z wyjsciem rj45 na nasz wspomniany router.

modele które należy poszukiwać
RTX z rj 45 cena ok 505 brutto z przesyłką (uwaga wersje za 350 PLN są na USB)
TOPCOM Web 6000 były czasami i za 400 PLN z przesyłką
Linksys CIT 400 wycofany z produkcji ale widywany sporadycznie.

Po zakupieniu takiego telefonu do Skype bezprzewodowego dokonujemy opłaty rocznej za rozmowy na telefony stacjonarne w PL . UE lub świat
Ceny no limits na PL 175 PLN
no limits na UE 240 PLN
no limits na świat 410 PLN ( w tym na komórki do USA, Chin, itd)

Każdy betamax sie kryje raz na rok płacimy i dzwonimy ograniczenie techniczne to 10.000 minut miesięcznie kto to wygada ?

Wiem wiem nie ma na komórki ja na komórki dzwonię z komórki a nie z voipa. Jakbym bardzo chciał to moge doładować kwotowo i SKype wtedy i Tlenofon wedle uznania)

Każdy kto rozmawia więcej niz 180 minut miesięcznie łatwo sobie podliczy ze Skype opłaca mu sie bardziej od najtanszego voipa.

Kabel telefoniczny od bramki tlenofon łączymy z telefonem do Skype.

W efekcie każdy kto zadzwoni nasz stacjonarny numer zostanie odebrany na telefonie Skype i każdy kto zadzwoni ze swojego Skype zostanie odebrany na naszym telefonie również. A my wystukujac numer na telefonie Skype dzwonimy na stacjonarne w zależności od wykupionego abonamentu.

Oczywiście w samym Skype można wykupić abonament roczny na numer stacjonarny ale jest to koszt 115 PLN na rok ....bramka Tlenofon się bardziej opłaca. Mało tego do Skype nie da się przenosic numerów.

Potwierdzam że port pod voip nie jest blokowany w Netii w żadnym wariancie nawet u tych który maja ich marny telefon voip. Jedyne ale to brak współpracy rzeczonej Netiowskiej bramki z innym operatorem, podpięcie własnej bramki na rj45 rozwiązuje problem czy to na sieci Netii Home czy na LLU.

Pozdrawiam
P.

#378864  autor: mikage1
 05 sty 2010, 22:02
zinkzaq pisze:mikage1, dzięki za wyjaśnienie , a co do jakości dzwonienia próbowałeś tego voIPa kiedyś ??
korzystam z niego do rozmów zagranicznych - jak dla mnie jest ok

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#378916  autor: taryfiasz19gr
 06 sty 2010, 08:38
Do Piotr1978: Twoje rozwiązanie jest za skomplikowane (2 urządzenia- dwa dodatkowe pudła, które mogą się psuć), przekombinowane i drogie. Jakość Skype tez pozostawia wiele do życzenia. Ja mam jedno urządzenie Nokia E51 służy mi jako komórka, do rozmów voip betamax w zasięgu Wifi i w domu, po gprs 3g poza domem w terenie (super tanie lub darmowe pakiety internetowe mBank mobile) a także jako komunikator np. Bombus+ z transportem GG - wszystko w jednym urządzenie w jednym pudełku w ramach telefonu komórkowego i to za 15 zł miesięcznie. Tanie i darmowe rozmowy na całą świat a nie tylko na PL. 300 minut tygodniowo na stacjonarne w zupełności wystarczy.

#378923  autor: thonka
 06 sty 2010, 09:56
Piotr1978, to w koncu bramka czy router?
chyba, ze zakladasz, ze ktos juz router ma. tylko co komu po wykupowaniu skypeout skoro jak ktos do Ciebie dzwoni to musisz miec i tak podlaczony telefon do bramki z tlenofonu?
za duzo kombinacji moim zdaniem. zapychanie sobie 2 gniazd rj45 w routerze dla 2 urzadzen + samo posiadanie do tego routera. koszt samego sprzetu to ponad 700zl (router 100zl, tlenofonowy pap2t 129zl, telefon skype 500zl).

to ja juz wole kupic odblokowany pap2t za 159zl + router za 100zl, wybrac numer z tlenofonu i do tego voipdiscount. podlaczyc zwykly telefon i po sprawie. po co kombinowac pod gore i wydawac mase pieniedzy na skype'a (telefon 500zl i do tego abonament roczny 170zl)?

voipdiscout - doladowanie 5 euro netto (reselerzy sprzedaja za ok. 35zl) 3 miesiace free minutes po 300 minut tygodniowo do 50 krajow na swiecie (drozszych doladowan niz 5 euro sie teraz nie oplaca brac, bo voipdiscount z tego co wyczytalem daje niezaleznie od doladowania tylko 3 miesiace free minutes). potem 1ct za minute czyli dodatkowe 500 minut. roczny koszt przy przegadywaniu ok. 150 minut miesiecznie to ok. 70zl. tanszej opcji chyba nie ma.

nic nie stoi na przeszkodzie, zeby te sama konfiguracje co w bramce wklepac w telefon z symbianem (e51, e61 itp) i ma sie w razie czego dodatkowy telefon bezprzewodowy.

ciekawym urzadzeniem wydaje mi sie WRP400. router bezprzewodowy z wbudowana bramka ;)
w wolnej sprzedazy za 350zl, tlenofon chce za nie az 460zl i to z blokadami :twisted:

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#378925  autor: taryfiasz19gr
 06 sty 2010, 10:05
Do thonka: Doładowanie betamax za 5 EUR daje 60 freedays czyli 2 miesiące. Zmiana miała miejsce latem 2009 roku.

#378926  autor: thonka
 06 sty 2010, 10:19
taryfiasz19gr, fakt, moj blad.
tak czy inaczej przegadujac ok 150 minut miesiecznie za 30-35zl mamy 5 miesiecy gadania ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#378927  autor: maniek
 06 sty 2010, 10:24
Mimo ze skorocili do 2 miesiecy to i tak uwazam ze betamax jest naprostsza i najtansza metoda dzwonienia. Do uzytku domowego w zupelnosci wystarczy. Po co kupowac sprzet za kilkaset zlotych. Kiedy to sie zwroci to nas juz na swiecie nie bedzie :D. Ostatnio odkryłem ze w bramce linksysa numer telefonu powinien konczyc sie #- wtedy inicjacja polaczenia trwa tak jak w zwyklym anologowym (do tej pory trwało to ok.8 sek.).

[ Dodano: 2010-01-30, 12:05 ]
Mam pytanie do uzytkownikow voipdiscount. Czy mozecie sie zalogowac do panelu zeby sprawdzic np ile wam kasy na koncie zostalo?

Od dluzszego czasu pojawia sie komunikat.

"You have been logged out because the session has timed out"

Ile wg nich moze trwac ta sesja? :wink:

[ Dodano: 2010-01-30, 15:36 ]
Problem rozwiazany przez support betamaxa :wink:

#401531  autor: Duduś
 28 kwie 2010, 17:53
Potrzebuję szybkiej pomocy.
Jeżeli ktoś może pomóc, proszę o odpowiedź na pytanie: Który z operatorów voip, oferuje numer dostępu w stacjonarnej sieci publicznej (automaty telefoniczne) na terenie Republiki czeskiej ?

#425897  autor: piorunek
 29 sie 2010, 09:58
Widzę że tak fajny temat to trochę trochę się wtrącę :-D
thonka pisze:to ja juz wole kupic odblokowany pap2t za 159zl + router za 100zl
to w podobnej cenie mamy uzywkę fritz 7140, lub 7170 gdzie masz bramkę z 10-cioma kontami sip, wifi, dsl (2 annex' y do wyboru, można wyłączyć), 2-3 linie, 3-4 lany i mnóstwo ustawień. Korzystam z tego gdzieś od 3-4 latach mam 3 urządzenia w różnych domach i jedno u kolegi gdzie jest zero komplikacji jak narazie. Jedno urządzenie mam niepałnosprawne bo burza była i spliło się częściowo ale jakoś działa.

Co do voipdiscount to się pozmieniało bo Polacy jak zawsze kombinowali, teraz mamy 2 rozwiazania:
-ok 58 zł na 120 dni bezpłatnych i zostaje 10 euro zostaje na rozmowy płatne
-ok 75zł i mamy 360 dni bezpłatnych

#425935  autor: Marens
 29 sie 2010, 12:21
Szukam czegoś sensownego z FXS i FXO.
Najlepiej aby obsługiwało dwa konta VoIP.

Plan jest taki
1) Era Domowa
2) Freeconet
3) Betamax

Mam na oku SPA3102, tylko nie jestem pewien czy da się to tak skonfigurować jak myślę.

#425940  autor: maniek
 29 sie 2010, 12:38
Marens ja mam betamaxa i ten sam sprzęt co ty. Konfiguracja betamaxa jest naprawdę prosta. Jak będziesz potrzebował pomocy to pisz. Tutaj konfiguracja ze strony voipdiscount http://www.voipdiscount.com/en/sipp.html

#425942  autor: Marens
 29 sie 2010, 12:43
Chodzi mi o to, czy w SPA3102 można skonfigurować 2 konta VoIP + FXO?
Chce z jednym portem sparować linie stacjonarną oraz 2 VoIP.

Swojego czasu można było w Freeconecie ustawić operatora zewnętrznego tylko Betamax się wycwanił i traciło się w ten sposób darmowe dni.

#425945  autor: maniek
 29 sie 2010, 12:51
Ja mam 1 konto voip + linia TP ale na allegro widziałem kiedyś jak ktoś oferował moją bramkę z 5 kontami. Jak chcesz mieć więcej kont to polecałbym fritzboxa.

#425950  autor: Marens
 29 sie 2010, 12:56
maniek pisze:Ja mam 1 konto voip + linia TP ale na allegro widziałem kiedyś jak ktoś oferował moją bramkę z 5 kontami.
Jak tego nie rozpracuje to zrobię najprostsze rozwiązanie:
1) Era Domowa @ Freeconet => SPA 3102
2) Tani telefon VoIP do betamaxu

#425961  autor: piorunek
 29 sie 2010, 13:29
Marens
a po co ci era domowa (mają jakoś dobrą ofertę) :?:
ile chcesz zapłacić za SPA 3102 :?:

rozwiązanie freeconet + voipdiscount = niecałe 10 zł na miesiąc

#425969  autor: Marens
 29 sie 2010, 14:11
piorunek pisze:a po co ci era domowa (mają jakoś dobrą ofertę) :?:
Utrzymanie numeru z TP
5zł/brak minut (jutro powinna pojawić się oferta)