• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#366526  autor: TomekO
 25 paź 2009, 10:55
katarzynka007 pisze:Kwestia 2: Obecnie mam dwa telefony, jeden numer telefoniczny. Czy w voip można:
a) mieć jeden numer telefonu, a do bramki podłączone 2 aparaty telefoniczne (płacić za jeden nr, tak jak teraz w tp)
b) mieć 2 osobne numery, 2 osobne aparaty telefoniczne podłączone do 1 bramki (jak wtedy przedstawia się sprawa abonamentu)
Można, kwestia odpowiedniej bramki. Usługi w VoIP sprzedawane są w większości w prepaid ale i są abonamenty.

#366533  autor: katarzynka007
 25 paź 2009, 12:10
To już chyba ostatnie pytanie:

Czy bramka VOIP działa z każdego rodzaju routerem ? Tzn. routery są dsl albo adsl. Czy bramki są uniwersalne? (chodzi mi tylko o standard dsl/adsl. wiem, że bramki mogą oferować różne funkcje, jak każdy z resztą sprzęt)

Generalnie teraz korzystam z internetu w standardzie adsl, lecz nie mam w domu ani routera, ani bramki - więc wszystko oprócz telefonu analogowego muszę kupić. Z tego, co już się zorientowałam, kombinacja router + osobna bramka jest tylko nieznacznie tańsza niż router z wbudowaną bramką. W normalnych warunkach nawet bym się nie bawiła w stawianie kilku skrzyneczek. Jednak ze względu na niestabilną sytuację na rynku internetowym w okolicy (w ciągu najbliższych 6-12 miesięcy oczekujemy wprowadzenia usług kilku dużych firm) - wolałabym nie inwestować w sprzęt, który być może za tak niedługi okres czasu będzie niekompatybilny.
Dlatego zakładam lokalną kablówkę na czas nieokreślony, oczekując zmian.

W razie czego łatwiej i taniej jest wymienić tylko router.

Swoją drogą zastanawiające jest, dlaczego tak mało popularna (przynajmniej w moim dotychczasowym odczuciu) jest telefonia voip. Po kilku dniach dniach czytania na ten temat, rozmów z Wami, widzę, że wszystko układa się w ładną, klarowną całość.

#366540  autor: tajniak
 25 paź 2009, 12:33
katarzynka007 pisze:Czy bramka VOIP działa z każdego rodzaju routerem ? Tzn. routery są dsl albo adsl. Czy bramki są uniwersalne? (chodzi mi tylko o standard dsl/adsl. wiem, że bramki mogą oferować różne funkcje, jak każdy z resztą sprzęt)
Tak, ponieważ bramkę łączysz przez port RJ-45
katarzynka007 pisze:Swoją drogą zastanawiające jest, dlaczego tak mało popularna (przynajmniej w moim dotychczasowym odczuciu) jest telefonia voip.
1. Prawie żaden dostawca VoIP nie oferuje połączeń alarmowych.
2. Jesteś zależna od 2 "warunków": dostawcy internetu i dostawcy usług VoIP, a normalnie - tylko od dostawcy usługi telefonicznej.
3. Często można przenieść numer drogą: operator stacj.->VoIP, ale bardzo rzadko w przeciwną stronę (VoIP -> operator stacjonarny albo VoIP1 -> VoIP2).

[ Dodano: 2009-10-25, 12:34 ]
4. W planach typu "darmowe wieczory i weekendy" w TP jest warunek, że połączenia są bezpłatne tylko w sieci TP, więc część ludzi (w tym ja) nie przenosi się, żeby inni mogli dzwonić za darmo.

#366555  autor: osachorzow
 25 paź 2009, 13:50
katarzynka007, wg mnie voip to telefonia dla odważnych ;) sam się do tego jeszcze nie przekonałem... kilka razy próbowałem ale jeszcze nie miałem idealnych połączeń... zbyt często były opóźnienia, echo. jakieś pogłosy itp... mimo że mam łącze 4Mb, sieć osiedlowa wpięta do światłowodowego szkieletu to mimo tego jakość dużo grosza niż w normalnych telefonach czy komórkach. Zanim zdecydujesz się na voip z przeniesieniem numeru dobrze przetestuj sobie to rozwiązanie... voip traktuję jako dodatek do 'zwykłej' telefonii ale nie jako substytut ;)
tajniak pisze:W planach typu "darmowe wieczory i weekendy" w TP jest warunek, że połączenia są bezpłatne tylko w sieci TP, więc część ludzi (w tym ja) nie przenosi się, żeby inni mogli dzwonić za darmo.
to ciekawe ;) 2 lata temu zlikwidowałem tpse ale pamiętam że darmowe minuty (z abo 50zł/60min czy jakoś tak) 'działały' na numery netii... ale może przy tych abonamentach z darmowymi wieczorami/weekendami już nie jest tak różowo....

#366559  autor: TomekO
 25 paź 2009, 14:21
Odnośnie VoIPa to chyba wszystkie obecnie połączenia realizowane są przez VoIP niezależnie czy to jest łącze tpsa, internetowe czy komórkowe i klient końcowy nie musi o tym nic wiedzieć. Ludzie wolą rozwiązania mobilne niż stacjonarne. TP traci rocznie milion lini i ma obecnie bodaj 6 mln. klientów przy ponad 40 mln. sieci mobilnych. Oferta mobilna jest atrakcyjniejsza. W promocji do abonamentu możesz dostać 1000 minut w sieci i na stacjonarne a w prepaidzie 29 gr. za 1h połączenia. Nawet połączenia międzynarodowe można realizować z komórki za pomocą wspomnianego telegrosika mając "darmowe" połączenia na stacjonarne czyli na numer dostępowy. Można jeszcze zainstalować sobie na komórce oprogramowanie do obsługi VoIP plus ryczałt na internet. Takie rozwiązanie jest przyszłościowe ;)

#366564  autor: osachorzow
 25 paź 2009, 15:04
TomekO, zgadzam się w całej rozciągłości ;) voip ma przyszłość ale mam wrażenie że wciąż mamy do czynienia z problemem 'ostatniej mili' - połączenia między operatorskie są odpowiednio skonfigurowane i to jakoś hula, więc dla 'kowalskiego' to bez znaczenia... ale z moich testów wynika, że voip jeszcze kuleje... ale może to wina mojej sieci bo jeszcze nie przeprowadziłem rozmowy z której byłbym zadowolony w 100%.. zawsze było jakieś ale, tak samo jak wydzwaniane telegrosiki i inne tego typu wynalazki... przeważnie były jakieś przesłuchy czy opóźnienia.

#366571  autor: TomekO
 25 paź 2009, 16:04
osachorzow pozostaje zbadać trasę pakietów od Ciebie do serwera operatora. Przetestować najtańszych operatorów i wybrac tego jedynego. Ja obecnie nie korzystam już z VoIPa bo prawie wcale nie dzwonie na stacjonarne czy zagranice. Chodzi mi jednak po głowie internet mobilny plus VoIP.

#366672  autor: Prometo
 25 paź 2009, 23:40
osachorzow od roku korzystam z FreecoNet i jak dotąd jestem zadowolony z ich usług. Płacę miesięcznie 1,95 PLN za to że mam u nich numer.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#366718  autor: osachorzow
 26 paź 2009, 12:15
Kiedyś robiłem jakieś testy i pingi, jittery i inne dziwne parametry były dobre a mimo to jakoś rozmowy nie była dobra... co ciekawe dzwoniąc o tej samej porze na linię TP było ok, a do netii horror ;) tak więc nie koniecznie winne było połączenie ode mnie do serwera dostawcy... na stronie tlenofona jest dostępny jakiś program do testowania opóźnień na drodze klient-serwer i co ciekawe największe opóźnienia / straty pakietów miałem między swoim routerkiem a serwerem osiedlowej sieci... tylko jakoś nie mam na razie czasu zgłębiać tej tajemnicy i truć adminowi z osiedlówki ;) na razie z voipa nie korzystam bo nie mam potrzeby ;) ale kto wie co będzie później ;)

#366747  autor: Marens
 26 paź 2009, 15:33
Prometo pisze:osachorzow od roku korzystam z FreecoNet i jak dotąd jestem zadowolony z ich usług. Płacę miesięcznie 1,95 PLN za to że mam u nich numer.
Podobnie, chociaż chwilowo nie korzystam bo mam łącze które się nie nadaje do tego celu (HSDPA P4). Dodam, że w HSPA można spokojnie bawić się w VoIP.

Kiedyś próbowałem IPfon i były ciągle problemy, to z tym to z tamtym. Kolega w Styczniu przekonał mnie abym zaryzykował i spróbował jeszcze raz VoIP'a ale z Freeconetem. Dla niezdecydowanych spróbujcie Freeconet ale odznaczając Netie w ustawieniach.

#378388  autor: zinkzaq
 03 sty 2010, 21:34
odkopując temat , panowie a czy zagranicznych dostawców VoIP kojarzycie ?? , kiedyś znajomy mi pokazał stronkę z takim jednym bodajże z Niemiec że stawka za rozmowy była znikoma a na jakoś nie narzekał a rozmawiał z osobami poza krajem

zmiana widzenia , teraz technik tpsa

#378396  autor: abcd
 03 sty 2010, 22:33
Sąsiadka korzysta z czegoś takiego jak Voipdiscount, gdzie za doładowanie (kilka euro) rozmawia się przez kilkadziesiąt dni na stacjonarne za darmo.

Tylko niestety przez żałosną prowizorkę telefoniczną Netii nie za bardzo mam jak korzystać z VoIP (a szkoda, router z bramką by do tego zachęcał, kilka euro to nie wydatek).

#378397  autor: user_delete19
 03 sty 2010, 22:41
Polecam pogooglać za "betamax" (maja w cholerę i trochę marek różniących się czasami cenami). Generalnie za 10€ dostaje się kilka tygodni darmowych rozmów (limit 300min/tygdzień) a potem jakieś śmeiszne grosze.
abcd pisze:Tylko niestety przez żałosną prowizorkę telefoniczną Netii nie za bardzo mam jak korzystać z VoIP (a szkoda, router z bramką by do tego zachęcał, kilka euro to nie wydatek).
Możesz w końcu podać jakieś szczegóły techniczne? :evil:

#378412  autor: zinkzaq
 04 sty 2010, 00:23
abcd pisze:Sąsiadka korzysta z czegoś takiego jak Voipdiscount
Właśnie tego szukałem , czy te minuty co oni dają tygodniowo czyli te 300 maja jakiś zakres co do sieci stacjonarnej ?? Drugie pytanie to doładowania , można oczywiście różnymi nominałami ale np. za 99 zł dostaję do trzech miesięcy za darmo czyli co tydzień po 300 minut za darmo , pozatym od czego zależy to do np. 3 miesięcy ?? czy to znaczy że jak wykorzystam środki przed 3 miesiącem to nie mogę już korzystać z darmowych 300/tydzień podczas braku środków na koncie jeśli nawet nie minął 2 miesiąc

#378415  autor: mikage1
 04 sty 2010, 01:32
darmowe minuty dotyczą sieci stacjonarnej w:
Argentyna, Australia, Austria, Belgia, Kanada, Chile, Cypr, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Niemcy, Gibraltar, Grecja, Węgry, Islandia, Irlandia, Włochy, Japonia, Liechtenstein, Luxemburg, Malezja, Monako, Holandia, Nowa Zelandia, Norwegia, Panama, Polska, Portugalia, Rosja, Singapur, Słowenia, Korea Południowa, Hiszpania, Szwecja, Szwajcaria, Tajlandia, Tajwan, Wielka Brytania, USA
oraz sieci komórkowych w:
Hong Kong, Puerto Rico, Singapur, Tajlandia, USA

z tymi 300 minutami na tydzień to jest liczone tak, że nie możesz rozmawiać za darmo więcej niż 300 minut w ciągu ostatnich 7 dni - czyli np, jesli rozmawiałeś:
1 dnia 50 minut - zostało ci 250 minut darmowych
2 dnia 20 minut - zostało ci 230 minut
3 dnia 100 minut - zostało ci 130 minut
4 dnia 30 minut - zostało ci 100 minut
5 dnia 70 minut - zostało ci 30 minut
6 dnia 60 minut - za 30 minut płacisz
7 dnia 10 minut - za 10 minut płacisz
8 dnia 25 minut - system przestaje liczyć do puli 300 minut te 50 minut z 1 dnia - więc rozmaiasz za darmo i zostaje ci jeszcze 25 minut
- i tak dalej

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#378431  autor: TomekO
 04 sty 2010, 09:24
Czy ktoś testował klona Voipgain ? 7 gr. na polskie komórki ale za inicjację połączenia płatnego 16 gr. Zastanawiam się nad wdzwonieniem się poprzez stacjonarny numer dostępowy za pomocą np. freeconect i wyjść na zewnątrz przez voipgain. Ciekawy jestem jaka jest jakość.

#378466  autor: zinkzaq
 04 sty 2010, 12:21
mikage1, dzięki za wyjaśnienie , a co do jakości dzwonienia próbowałeś tego voIPa kiedyś ??

#378542  autor: abcd
 04 sty 2010, 18:41
Możesz w końcu podać jakieś szczegóły techniczne? :evil:
Śmieszna i żałosna Netii "telefonu stacjonarnego" (na routerze) zajmuje port używany przez inne usługi VoIP, a router nie pozwala na wpisanie dwóch usługodawców mimo posiadania dwóch portów.

Gdybym miał opcję bez "telefonu" (10 zł drożej + 30 zł do tepsy za linię) to bym nie miał takich problemów bo port _raczej_ nie jest blokowany dla samego uniemożliwienia korzystania z VoIP.

#378544  autor: user_delete19
 04 sty 2010, 18:56
abcd pisze:Śmieszna i żałosna Netii "telefonu stacjonarnego" (na routerze) zajmuje port używany przez inne usługi VoIP, a router nie pozwala na wpisanie dwóch usługodawców mimo posiadania dwóch portów.
"Dontfollow" - znaczy się to nie netia blokuje per se tylko w skrzyneczce od nich nie możesz wpisać alternatywnego dostawcy, niemniej nic nie stoi na przeszkodzie używać VOIP na komputerze/zewnętrznej bramce voip?

Ja nadal poproszę o składne, techniczne i spokojne wyjaśnienie co konkretnie jest a co nie blokowane...