• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 7 z 9
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

#377923  autor: radiowiec_wawa
 01 sty 2010, 10:15
A kto madry mi wytlumaczy, dlaczego w trudnych chwilach inne sieci jakos daja rade a Play nie?? Za duzo uzytkownikow i za mala infrastruktura??

#377924  autor: GSM_Maniak
 01 sty 2010, 10:33
U mnie Orange działał bez problemu w 2G i jak w 3G. A co do Playa to wydaje mi się, że poprostu mają za małe zasoby radiowe i nic na to nie poradzą. Przy większym ruchu sieć musi się zapchać.

#377925  autor: Artur051
 01 sty 2010, 10:37
U mnie Era bez problemu - za równo 2g jak i 3g, natomiast Play jak u przedmówców - zapchał się.

#377926  autor: maniek
 01 sty 2010, 11:09
U mnie z ery moglem sie tylko dodzwonic wewnatrz sieci i na stacjonarne. Z plusa moglem dodzwonic sie do kazdej sieci z wyjatkiem playa.

#377927  autor: matchojs85
 01 sty 2010, 11:11
Sylwester / Nowy Rok - żadnych problemów w Plusie z dzwonieniem i SMSami!
Internet w tel. też śmigał

Pozdrawiam, matchojs85.

#377928  autor: aga
 01 sty 2010, 11:29
U mnie z Erą były problemy. W dodatku do żadnego smsa nie dostałam potwierdzenia o dostarczeniu, a wiem że raczej wszystkie smsy podochodziły.

#377929  autor: Jojo1
 01 sty 2010, 11:31
radiowiec_wawa pisze:A kto madry mi wytlumaczy, dlaczego w trudnych chwilach inne sieci jakos daja rade a Play nie?? Za duzo uzytkownikow i za mala infrastruktura??
Play na EGSM 900 posiada praktycznie o połowę mniej kanałów od reszty, do tego mało jest nadajników a dość sporo użytkowników. U mnie nie było po północy problemów z wiadomościami sms, wysyłały się bez problemu do Ery z Play i dochodziły szybko.

#377932  autor: kowcio
 01 sty 2010, 12:05
Jojo1 pisze:radiowiec_wawa napisał/a:
A kto madry mi wytlumaczy, dlaczego w trudnych chwilach inne sieci jakos daja rade a Play nie?? Za duzo uzytkownikow i za mala infrastruktura??

Play na EGSM 900 posiada praktycznie o połowę mniej kanałów od reszty, do tego mało jest nadajników a dość sporo użytkowników. U mnie nie było po północy problemów z wiadomościami sms, wysyłały się bez problemu do Ery z Play i dochodziły szybko
Dokładnie. Mają tylko GSM na częstotliwości 900 MHz, 25 kanałów i sieć się przytyka w miastach w mgnieniu oka. Tak już zawsze będzie w Play, w 2G w dużych miastach.
Kaczy, to po części wina Play, bo wczoraj siedziałem po północy i dogłębnie testowałem. Jak dzwoniłem na stacjonarny, na drugi w Orange, Plusa i na Erę, to problemów praktycznie nie było. A jak na Play to cuda niewidy. Co chwilę różne komunikaty. Albo odrzucono, albo sieć przeciążona, albo telefon łączył sie i nic nie wychodziło. No chyba że u mnie Orange się przytykał jak akurat dzwoniłem na Play, ale wykonałem między 00 a 00:30 po 10-15 połączeń na każdy telefon naprzemiennie, więc wątpię.

U rodzinki na wsi Play będący w zasięgu Plusa (tam Play nie ma GSM) został wywalony z sieci i się w ogóle nie logował, z Plusa dzwonić się nie dało (tam nadajnik jest oddalony kawałek, ale sektora nie ma na tę wioskę) a Orange działał (tyle, że tam koło domu stoi nadajnik i to 1800...

Mnie tutaj Era zaskoczyła. W mieście mam nadajnik 900, który czasami sprawia normalnie problemy a tu zonk. Może już wszyscy uciekli z tej sieci do Play...

Play... Słyszałem, że to norma- ludzie musieli restartować telefon (a przecież telefon sam się powinien zalogować do sieci- widać, że Play ma tragiczną konfigurację, nadajnik powinien się sam zresetować co jakiś czas), wywalało ich co chwilę, różne dziwne komunikaty były... Cóż, ale przecież jak rzecznik sam publicznie powiedział, że klient Play to na ogół sfrustrowany klient, więc potwierdza się..

#377940  autor: Kaczy
 01 sty 2010, 12:49
Kolega dostał smsa o 4:26. Prawie 5 godzin zanim dotarł :)

...::: Made for loneliness :::...

#377945  autor: muchakk
 01 sty 2010, 12:59
A ja muszę po raz kolejny pochwalić Play, nie wiem czy mam szczęście czy to tylko zasługa 3g. Zasięg się skurczył do 1-2 kresek (na siedem), ale dało się korzystać z telefonu. Problematyczne były tylko krótkie kody po ich wpisaniu po 00:00 tak gdzieś do 1:00 był komunikat "błąd sieci". Na połączenie czekało się dość długo, ale zawsze "wchodziło" za pierwszym razem. Straszna lipa była natomiast w Plusie gdzie mms nie chciał się w ogóle pobrać... szok... Z tego co przeczytałem to jest poprawa w stosunku co do Wigilii u mnie było tak samo jak zawsze czyli dobrze... Mimo wszystko mam nadzieje, że Play poradzi sobie z tymi problemami które opisywaliście... :-)

Pozdr.

#377946  autor: mariusz9a
 01 sty 2010, 13:06
radiowiec_wawa pisze:A kto madry mi wytlumaczy, dlaczego w trudnych chwilach inne sieci jakos daja rade a Play nie?? Za duzo uzytkownikow i za mala infrastruktura??
W normalnej sieci technicy nie pozwolą na wprowadzenie oferty, która spowoduje przeciążenie sieci. Play niestety tutaj ma problem, bo albo da normalne stawki i sieć pociągnie i nie przejmie klientów, ponieważ nie będzie miał konkurencyjnej oferty, albo da niskie stawki co spowoduje częste przeciążenia sieci ale za to będzie zdobywał klientów konkurencyjna ofertą.

Przykład: kilka lat temu w Plusie pojawiła się promocja Happy Hours - darmowe rozmowy o określonej porze dnia. Technicy mówili, że to spowoduje paraliż sieci, ale marketing zawsze wie lepiej. Doprowadziło to do kompletnego zapchania sieci. Promocje wycofano tak szybko, jak szybko ją wprowadzono.

Play ma za mało kanałów aby obsłużyć tak duży ruch. Radiolinie mają za mała przepustowość. Wszystko to powoduje, że siec w ogóle pada i nie ma zasięgu.

#377947  autor: matchojs85
 01 sty 2010, 13:10
Albo niektórzy przełączają sie na zasięg PLUSa i też troche go obciążają :evil:

Pozdrawiam, matchojs85.

#377950  autor: mariusz9a
 01 sty 2010, 13:24
matchojs85 pisze:Albo niektórzy przełączają sie na zasięg PLUSa i też troche go obciążają :evil:
Jak Plus musi obsłużyć swoich abonentów to nie wpuści karty Play. Tak było np wczoraj. Plus działał normalnie dla swoich klientów, ale karta Play nie dostała dostępu do sieci Plusa:-)

#377953  autor: borax11
 01 sty 2010, 13:28
Ja właśnie nie miałem żadnego tego komunikatu tylko już parę razy się zdarzyło KARTA SIM NIEAKTYWNA i brak zasięgu.
Dopiero restart telefonu, zasięg był, wszystko ok i w domu - KARTA SIM NIEAKTYWNA - zero zasięgu.
Dawajcie zrobimy forumową (w następne święta) Akcję-libację( i z bezkabli też zaprosimy do tego) .
Wszyscy w święta uciekniemy do GSM ( koniecznie) Plusa. :mrgreen: Do 3G nie warto - większa pojemność ;)
:smt006

#377957  autor: matchojs85
 01 sty 2010, 13:51
borax11 pisze: Dawajcie zrobimy forumową (w następne święta) Akcję-libację( i z bezkabli też zaprosimy do tego) .
Wszyscy w święta uciekniemy do GSM ( koniecznie) Plusa. :mrgreen: Do 3G nie warto - większa pojemność ;)
:smt006
Za rok to już nie bedzie z czego uciekać.. P4 kupi Polsat i tyle z tego bedzie..
a jeśli nawet PLAY pozostanie to bedzie mieć już pewnie roaming w Orange i wtedy dopiero zaczną się lamenty :lol:

Pozdrawiam, matchojs85.
 #377960  autor: kris93
 01 sty 2010, 14:15
W Warszawie Play... REWELACJA. Działało jak na codzień rozmów nie przerywało, smsy bez jakiegokolwiek opóźnienia. Także równo o północy. Nie mogłem tylko się dogadać z 2 osobami z orange, ale to nie po stronie P4. Z nimi nikt nie mógł się dogadać ;]

#377962  autor: Jedrker
 01 sty 2010, 14:22
Mam dwa abonamenty w Play i w Orange.
Z dwóch telefonów korzystałem aktywnie przed północą, i zaraz po północy.
Orange UMTS kompletnie zero problemów.
Play UMTS/GSM porażka.
Z Playa udało mi się dopiero normalnie korzystać wtedy , kiedy leciałem po nadajnikach PLusa.

#377966  autor: aizo
 01 sty 2010, 14:37
Było ok! Orange na ślasku

Połączenie nie może być zrealizowane.

#377968  autor: kowcio
 01 sty 2010, 14:38
Jedrker pisze:Z Playa udało mi się dopiero normalnie korzystać wtedy , kiedy leciałem po nadajnikach PLusa.
A to ciekawe, że Plus wpuszczał wczoraj w nocy roamingowców w niektórych miejscach.

Cóż, jak ktoś zna się troszke na technice to chyba wie, że Play nie wybiera się dla jakosci sieci, tylko i wyłacznie dla cen (które teraz nie są jakoś atrakcyjne, bo np. w mBnak Mobile minuta 19 gr kosztuje, a śmiga normalnie po Plusie i ma taki sam priorytet jak klient Plusa).

#377969  autor: Jojo1
 01 sty 2010, 14:41
mariusz9a, bardzo dobra twoja przedostatnia wypowiedź. Należy także wziąć pod uwagę to, że w czasie kiedy powstały sieci Plus i Era, Orange trochę później (lata dziewięćdziesiąte). Infrastruktura była bardzo uboga i użytkowników także było mało, poza tym przybywało ich w wolnym tempie, więc sieci miały czas na stopniowy rozwój. W tym czasie praktycznie na wybór operatora miał wpływ zasięg (różnie z nim bywało w różnych miejscach). Play nie ma tyle czasu, jedynie zasięg ma wszędzie dzięki umowie z Plusem. Może w przyszłości wykupi pasmo GSM 1800, będzie można liczyć wtedy na poprawę. Na początku w ciągu chyba 3 lub 4 lat, Era i Plus miały koncesję tylko na pasmo GSM 900. Cóż od Play wymaga się od razu, aby działał bez problemu, tak się nie da, a zwłaszcza w 3 lata.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2010, 14:47 przez Jojo1, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Strona 7 z 9
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8