• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#376955  autor: krzykos
 26 gru 2009, 18:32
mariusz9a pisze:
shanhaevel pisze:znaczy z życia wiem, że tam gdzie żadna sieć nie ma zasięgu bo mega zadupie tam dziwnym trafem zawsze jest orange:)
Wielkopolska? ;-)
W Wielkopolsce to w zadupiach częściej złapiesz sieć Plusa - niż Orange... z autopsji :) Plus ma częściej rozmieszone stacje niż Orange.. :-D

#377059  autor: mariusz9a
 27 gru 2009, 00:55
ms93 pisze:Wiecie co, jakosc EDGE w Orange zalezy od miejsca - ja na wsi mialem pingi 800-900ms, w godzinach wieczornych zrywalo polaczenia z serwerem, wiec dzialalo gorzej niz GPRS...
Bo Sosnowca jesteś ;-) U nas Orange kiepsko działa :-) Kilka lat miałem Orange to wiem co mówię ;-) (u nas w mieście też tak bywa).

#377127  autor: ms93
 27 gru 2009, 13:54
mariusz9a, to nie bylo akurat o Sosnowcu ;) Tutaj mam normalny internet, wiec nie musze sie meczyc z mobilnym. Takie "cuda" mam na wsi (Lelów, pow. czestochowski) - na szczescie jest Era z dobra jakoscia i zbliza sie Play z 3G :D

#377140  autor: marek104
 27 gru 2009, 15:07
CDMA to moim zdaniem dobre jak ktos korzysta glownie w domu w miejscu gdzie ciezko o zasieg 3g/hsdpa z jakiejkolwiek sieci. Rozmawiam mnostwo z ludzmi i niestety spora czesc mobilny intenret wykorzystuje jako intenret stacjonarny a w zasadzie jego subsytut. Trzeba sie liczyc ze EDGE i GPRS nie naleza do demonów predkosci. uzaleznione jest tez od ruchu na nadajnikach, dlatego w nocy wydaje sie byc szybszym netem. Jak ktos podrozuje to powinien miec zasieg dobry. jak ktos sie laczy na kolokwialnnym "zadupiu" to nie po to by ssac torrenty tylko gdy potrzeba internetu. a do sprawdzenia poczty czy jakis powaznych informacji to i gprs wystarczy wolniej bo wolniej ale zawsze.Jak ktos kumaty to sobie poradzi i na gprs, a nie bedzie calemu swiatu oznajmial jak to mobilny internetu w takim "zacofanym kraju" jak Polska działa. Do mobilnosci polecam Iplus, jako subsytut lacza stacjonarnego poza miastami Orange.

#377165  autor: mariusz9a
 27 gru 2009, 17:07
ms93, dlatego napisałem coś w nawiasie ;-)

#377202  autor: shanhaevel
 27 gru 2009, 21:11
Heh rozmowa się rozwinęła i teraz to już naprawdę sam nie wiem co wybrać:/ orange czy iplus. Bawiłem się dzisiaj tym modemem z Orange na CDMA i net śmigał naprawdę super:) tylko największy ból nie ma sterowników do win 7 i maca. Niestety głównie z Maca korzystam więc stanowiło by to dość duży problem:/

#377210  autor: rcicho
 27 gru 2009, 22:14
shanhaevel - w pytaniu zasadniczym nic nie wspominałeś o iMacu czy w7 - to po pierwsze. Po drugie sam musisz okeślić lokalizację w jakich najcześciej będziesz korzystał z mobilnego netu. Sprawdź sam jaki zasieg poszczególnych sieci tam masz. Nie bardzo wiadomo czy czy chodzi ci o net na abonamentowy czy na kartę?
Nie określiłeś również czy interesuje cie ściaganie dużych plików.
Z tych też powodów ciężko doradzać.
iPUS ma bardzo dobry zasięg i najlepsze speedy. Orange ma net wolniejszy niż Plus ale za to ma CDMA450 działajace w wielu miejscach na zadupiu (ale nie wszędzie). Niestety aby użyć CDMA Orange musisz mieć specjalny modem obsługujący tą technologię. Taki sprzet trochę kosztuje lub wiązesz się z Orange umową na 2 lata płacać co miesiać 75zł. Słynny Orangowy EDGE to jednak bardzo słaby i wyjątkowo powolny net.
Era ma to samo co Plus ale w gorszych cenach nie licząc bardzo okrojonego terytorialnie erowego WiMaxa.
Play ma rewelacyjne ceny ale ograniczony zasięg.

#377226  autor: shanhaevel
 27 gru 2009, 23:19
Interesuje mnie abonament. Co do komputera chodzi mi konkretnie o urządzenie z sterownikami do MACa bo korzystam z Macbooka. Ściąganie plików mnie nie interesuje. Czasami ewentualnie jakiś plik z neta ale nie do p2p. aktualizacje. Akurat te zadupia, o które mi najbardziej chodzi to mają CDMA Orange a z Plusa niestety tylko Edge. Mówisz, że era chodzi podobnie do plusa, miałem ere i jeżeli łapała tylko edge to chodziło fatalnie, ładowało się mega wolno albo w ogóle na 3g za to chodziła super zawsze niezależnie od pory dnia. Tak samo jest w plusie?

#377237  autor: mariusz9a
 28 gru 2009, 00:08
shanhaevel pisze:Tak samo jest w plusie?
Wszystko zależy od lokalizacji. ja mam wewnątrz mieszkania jedną kreskę Zasięgu HSPA (nie mam netmonitora do modemu) i prędkości to 3Mb/s DL i 0,7Mb/s UP. Ping na poziomie 110ms. Na PlusForum ludzie wrzucają testy z rożnych lokalizacji z całej Polski. Jeśli jest 3G to działa bardzo dobrze. Na EDGE jest to od 150-230 kb/s. W HSPA+ to ok. 13Mb/s.

Jeśli chodzi o Plusa to tu jest instrukcja i sterowniki do MACa (może komus się przyda): http://www.iplus.pl/indywidualni-pobier ... -macu.html
 #377487  autor: tomiq
 29 gru 2009, 11:33
shanhaevel pisze:Hej mam do Was pytanie który z powyższych internetow mobilnych polecacie? Czytałem już rozne opinie na temat jednego i drugiego i sam już nie wiem, który wybrać. W mojej miejscowości działa i jeden i drugi akurat w 3g ale mi chodzi o jego mobilnosc w skali całego kraju. Który lepszy według Was?
Trzeba pamietac jeszcze o jednej nie mniej wazne rzeczy, przygladnijciesie jak wyglada zestaw CDMA w Orange, na gabaryty modemow i koniecznosc podpinania ich USB do laptopa lub netbooka. Ja mam wbudowany modem w laptopie i nie wyobrazam sobie biegac w terenie ze sporej wielkosci modemem cdma i dodatkowa antenka. CDMA Orange polecalbym bardziej do stosowania stacjonarnego, korzystanie w pociagu lub aucie moze byc lekko klopotliwe ale do przejscia ;-)

#377499  autor: ms93
 29 gru 2009, 12:26
tomiq, swego czasu do dosc duzych E220 dawali samoprzylepny rzep - tutaj mozna zrobic podobnie i sobie przykleic modem do obudowy laptopa ;)

#377545  autor: shanhaevel
 29 gru 2009, 16:03
Co do modemu do CDMA większym problemem było by to, że potrzebuje on zewnętrznego zasilania w momencie kiedy korzysta się z internetu bo w pewnym momencie może on paść i trzeba będzie poczekać, aż się podładuje z usb.

#377549  autor: Marens
 29 gru 2009, 16:35
shanhaevel pisze:Co do modemu do CDMA większym problemem było by to, że potrzebuje on zewnętrznego zasilania
Bateria wytrzymuje ok 12godz, a nie znam laptopa/netbooka który wytrzyma dłużej.

#377778  autor: chudy_filo
 30 gru 2009, 22:48
Od 3 tyg mam Iplusa z acerem d250. Przeprowadzałem już trochę testów i ogólnie jestem zadowolony. Jadąc S8 z Piotrkowa Tryb. do Wrocławia praktycznie na długości około 25%-35% trasy jesteśmy w zasięgu 3G, około 50-60% EDGE i 5-10% GPRS.

#378250  autor: shanhaevel
 03 sty 2010, 01:50
I dalej nie wiem jaki net mam wybrać od ręki brał bym Orange ale modem ADU 635 nie ma sterowników do maca co było by dość dużym problemem, w Plusie znowu nie ma żadnych porządnych modemów oprócz Huawei E1820 ale nie ma go dostępnego w najniższym abonamencie. A może ktoś z Was znalazł jakiś sposób jak zainstalować modem ADU 635 na macu? Szukałem już bardzo długo i nie znalazłem nic:/ jedynie info, że udało się komuś zainstalować ten modem na win7 64bit

#378447  autor: Hax
 04 sty 2010, 10:59
Witam, mam pytanie co do Business Everywhere Mini na telefon (nie potrzebuję modemu ani nic, potrzebuję internetu w telefonie). Czy to działa jak normalna oferta abonamentowa? Bo zauważyłem, że w ofercie mają w cenie 39zł brutto 2.5GB i 60 minut, co się bardziej opłaca niż 60 minut za 30zł i pakiety 50mb za 10zł. Czy razem z tą ofertą dostanę kartę SIM czy to jest oferta dodatkowa do tego, co już posiadam?

#378603  autor: Malibu
 04 sty 2010, 21:48
shanhaevel moim zdaniem dobrym rozwiązaniem dla ciebie mogłoby być skorzystanie z oferty netu w Plusie z kontraktem na 12 m-cy, jeżeli nie odpowiada ci żaden z modemów dostępnych w ofercie to możesz kupić sobie modem nie od operatora i go później po prostu skonfigurować lub wykorzystywać telefon jako modem, jeżeli nie potrzebujesz internetu na stałe to wtedy oczywiście oferta na kartę w odświeżonej wersji internetu na kartę w plusie wychodzi tanio jak na obecną sytuację

#378796  autor: Legol
 05 sty 2010, 19:33
Hax pisze:Witam, mam pytanie co do Business Everywhere Mini na telefon (nie potrzebuję modemu ani nic, potrzebuję internetu w telefonie). Czy to działa jak normalna oferta abonamentowa? Bo zauważyłem, że w ofercie mają w cenie 39zł brutto 2.5GB i 60 minut, co się bardziej opłaca niż 60 minut za 30zł i pakiety 50mb za 10zł. Czy razem z tą ofertą dostanę kartę SIM czy to jest oferta dodatkowa do tego, co już posiadam?
Masz do wyboru dwie opcje:

1. Zakupujesz BE Mini, które jest włączane na Twoim numerze za 32 netto miesiesięcznie. Limit 2GB, potem lejek. Zaletą możliwość włączenia/wyłączenia od nowego cyklu rozliczeniowego bez zobowiązań

2. Zakupujesz BE Mini jako nową aktywację (dostajesz nową kartę sim) z modemem lub bez. Umowy od 12 do 36 msc. Opłata aktywacyjna 50zl netto, potem msc 32 netto. Poza tym pakiet 60 minut na konto do Orange (wykorzystywane po kwocie abonamentu) oraz pakiet smsow. W esklepie dostajesz zamiast 2GB, 2,5GB- potem lejek.