achilllles pisze:Dialog ma:
-Tanszy abonament niz TPSA bo 35zl z czego pol roku tylko 17.50zl
- tanszy internet niz w TPSA
- 2 razy wiecej darmowych minut przy abonamencie 49zl w tym darmowe minuty rowniez na komorki.
Wiec w ktorym miejscu TPSA jest lepsza od dialogu ??
Nikt tu nie napisał, że TP jest lepsza od Dialogu, ale boli trochę brak możliwości przechodzenia pomiędzy alternatywnymi. Do tej pory byłem z Dialogu zadowolony, ponieważ potrzebowałem darmowych wieczorów (ewentualnie weekendów) i właśnie ten operator ma najkorzystniejszą cenę za taką taryfę. Teraz już nie potrzebuję tak wysokiego abonamentu. Na 35 zł nie przejdę, bo tam nie ma wliczonych żadnych minut a wiadomo, że telefon nie stoi i nie kurzy się: ciągle ktoś z niego korzysta, więc dajmy na to 10 zł za połączenia tak jak do tej pory miałem (poza abonament), z czego 5zł to stacjonarne, reszta komórkowe. W obecnej taryfie minuta kosztuje mnie 0,10 gr (w weekend, ponieważ wtedy korzysta się z telefonu), więc 5/0,10 = 50 minut. Komórkowe: 5/0,73 ~7 minut. Ale: w abonamencie 35zł minuta kosztuje już 0,35 zł, właściwie to opłata pobierana jest za całe 3 minuty, ale u mnie połączenia nie trwają dłużej niż minutę, a obecnie mam sekundowe naliczanie po pierwszej minucie. Więc: 50*0,35 = 17,50 zł + oczywiście za połączenia na komórki w wysokości 7*0,81 (

)= 5,67 zł. Dodać 3,66 za prezentację numeru. Razem daje: 35 + 17,50 + 5,67 + 3,66 ~ 62zł. Niby jest abonament w wysokości 60 zł (+ 3,66 za prezentację numeru) z wliczonymi minutami, których jest 120, a dodatkowo są wymienne na połączenia komórkowe, ale w Orange za 37 zł (abo dla obecnych klientów) mam: 40 minut przy umowie na rok. Do tego dochodzi jakieś 10 minut poza abonament * 20gr co daje 2 zł i 7 minut na komórki za 40 gr co daje niecałe 3zł. Razem wychodzi 42zł ponieważ prezentacja numerów jest za darmo. 20 zł zostaje mi w kieszeni.
Chyba zapytam UKE co sądzi o tej sprawie... Nigdy jeszcze tam nie pisałem, ale teraz mam ochotę, tak dla własnej wiadomości.