• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#375514  autor: pacyna
 18 gru 2009, 08:37
Dziwne to jest. Z tego wynikałoby że np. jak mieszkasz w Austrii, masz telefon w T-Mobile i znajomych w Polsce u różnych opów to musisz...dokupić jeszcze jeden (dwa?) telefon i skonfigurować go inaczej żeby mieć z nimi kontakt... Paranoja.

#375522  autor: kmarcin76
 18 gru 2009, 10:21
Tak wlasnie wyglada "profesjonalizm" pracownikow Play. Kto ich tam zatrudnia?!

#375584  autor: play4you1
 18 gru 2009, 17:28
kmarcin76,
Sprawę przekazałes kilkukrotnie do Obsługi Klienta,

informacja od konsultantki dotyczyła zgłoszenia zarejestrowanego dzięki forum.

List polecony musiał dotyczyć wcześniejszego zgłoszenia...
Niemniej jednak, tak jak napisałem, Twoją sprawę cały czas drążymy:)

#375587  autor: kmarcin76
 18 gru 2009, 17:35
Odpowiedz jaka uzyskalem na pismie ma charakter ostateczny wiec kto i co tu jeszcze drąży? Jest co drążyć?

#375590  autor: play4you1
 18 gru 2009, 17:42
Chcę mieć pewność że osoba która udzieliła odpowiedzi zrobiła wszystko co można było w tej sprawie.

#375826  autor: margeo
 20 gru 2009, 14:39
kmarcin76 pisze:" Informujemy, ze sms wyslany dnia 6 grudnia o godzinie 17:08 na numer telefonu +43699..., zostal poprawnie wyslany. Nie zerejestrowalismy niezgodnosci od strony sieci. Prosimy o sprawdzenie istawien telefonu u odbiorcy powyzszego numeru. W zwiazku z powyzszymi wyjasnieniami reklamacje uznajemy za niezasadna". Koniec cytatu.
Czyli wg Play u nich wszystko gra... (...)
Jesli mam być szczery, to niespecjalnie mnie dziwi taka odpowiedź. Ja wiem, że P4 to młoda sieć, że zdarzają się różne wpadki, że tzw. W3 też kiedyś zaczynała itp... Ale jakikolwiek problem zgłaszałem do P4, który miałem w przeszłości - zawsze odpowiedź była taka sama - nie stwierdzono nieprawidłowości... Choć posiadam play fresh ze względu na ofertę cenową - chyba nigdy nie zdecyduję się aby był to mój jedyny, główny numer - wciąż duża awaryjność, a nie mogę sobie na to pozwolić przy moim zajęciu...
Nie mniej jednak ciekaw jestem jak rozwiąże się sytuacja... 8)

POZDRAWIAM!

#375848  autor: kmarcin76
 20 gru 2009, 18:17
Jak napisalem wczesniej, z ery smsy dochodza normalnie bez zadnych cyrkow wiec zdecydowanie siec Play "jest winna" w tej sprawie. Dlaczego nikt do tej pory nie zadal sobie trudu na sprawdzenie wlasnie tej kwestii tylko od razu ze pewnie abonenci autriaccy maja cos nie tak z konfiguracja ich telefonow. "Zielony" w sprawach technicznych klient ma im podpowiadac co nalezaloby jeszcze zrobic? Nie mozna bylo sprobowac wyslac smsa z innej sieci zeby sie przekonac ze to jednak Play zawalil sprawe i zaczac cos z tym robic ?Albo tak jak T-mobile po prostu przyznac, ze nie mozna wysylac smsow z Play do T-mobile Austria. Czytalem juz o takich sytuacjach z przeszlosci, kiedy to np. jedna z francuskich sieci nie miala podpisanego porozumienia z T-mobile i sytuacja byla identyczna. Lepiej wcisnac ciemnemu klientowi jakas bajke i niech sie odczepi. Cale szczescie nie wladowalem sie w jakis abonament w Play.

[ Dodano: 2009-12-24, 13:59 ]
Uznano moje odwolanie od decyzji i przyznano, ze smsy rzeczywiscie nie docieraja do T-mobile Austria. Wytlumaczyli to jakims defektem technicznym i zgloszeniem tego do ich poddostawcow w celu wyeliminowania usterki. Ciekawe jak jest naprawde. Najpierw zwalili wszystko na abonentow austrackich teraz na problem techniczny. Na otarcie lez zaproponowali mi 40 minut na polaczenia krajowe.

[ Dodano: 2010-01-07, 17:59 ]
Przed chwila dostalem KONKRETNA odpowiedz z T-mobile Austria. W najblizszym czasie nie bedzie podpisana zadna umowa miedzy T-mobile a Play, ktora umozliwialaby wymiane smsow miedzy tymi sieciami. Play twierzdzi, ze prowadzi rozmowy z dostawcami, czyli z kim?Analizujac podejscie do sprawy pracownikow Play jestem sklonny uwierzyc ludziom z T-mobile. Nie ma krecenia, sa konkrety.

#379198  autor: jaco
 07 sty 2010, 18:50
Play...po prostu brak słów żeby opisać ich podejście do abonenta.Ich motto chyba brzmi "płać i płacz".

#379206  autor: Orfi
 07 sty 2010, 19:18
Niestety jest tak jak przypuszczałem, że nie mają umowy na SMS a na dodatek nie umieją się przyznać do błędu. Widać T-Mobile Austria umie jednak udzielić rzeczowej i kompetentnej odpowiedzi a Play po prostu kręci.

Orfi

#379496  autor: kmarcin76
 09 sty 2010, 09:12
W sprawie niedochodzacych smsow do Austrii wyslalem dwie reklamacje do Play. Reklamacje dotyczyly moich dwoch numerow a problem z wysylaniem smsow do Austrii dla kazdego z nich jest identyczny. O tym jak sprawe wyjasnia Play dla pierwszego numeru pisalem nieco wyzej. A oto jak tlumacza sie w sprawie reklamacji B czyli dla drugiego numeru: "...Panska reklamacja zostala uznana za zasadna. Niestety w chwili obecnej nie jestesmy w stanie stwierdzic co bylo przyczyna niedostarczenia smsmow. Zapewniamy jednak, ze nie bylo to skutkiem CELOWEGO DZIALANIA PLAY, lecz mialo charakter jedynie incydentalny..." (moj komemntarz:to juz w zasadzie na 4 numerach ma charakter incydentalny bo posiadajac w Play 4 numery wysylalem reklamacje na dwa z nich). "...W przypadku, gdyby podobna sytuacja miala miejsce w przyszlosci, prosimy wowczas o kotakt z nami..." Czyli mam to rozumiem, ze to byl tylko incydent i ze teraz smsy powinny dojsc. G... prawda! Smsy jak nie dochodzily tak dalej nie dochodza!!! Dwie takie same sprawy, dwa rozne (GLUPIE) tlumaczenia. CO powiecie na to play4you1 i play4you2?
Wyslalem do Austrii conajmniej 20 kilka smsow z 4 roznych numerow PLay i z zadnego nie doszly a oni pisza o incydencie. Wczesniej majaczyli cos, ze prowadza jakies rozmowy z dostawcami a teraz takie kity "pociskaja". Ta sprawa sie nadaje do mediow.

#380401  autor: play4you1
 13 sty 2010, 13:15
Hej,

wysyłałeś 20 smsów do wszystkich sieci w austrii i zawsze problem się powtarzał, czy tylko do tego numeru, który podałeś w reklamacji?

#380442  autor: kmarcin76
 13 sty 2010, 16:21
A czy to ma jakies znaczenie? Wysylam smsa z Play - wiadomosc niedostarczona, z ery - wiadomosc dostarczona. Otoz probowalem wysylac te smsy do dwoch roznych numerow sieci T-mobile (zaden nie dotarl z Play) i do numeru sieci A1 gdzie dotarl.

#380446  autor: Marens
 13 sty 2010, 16:42
Ma znaczenie gdyż błąd może generować ten poszczególny Austriacki numer.
Gdybyś miał inny starter i numer mielibyśmy 100% pewności, że test jest wykonany rzetelnie.

#380451  autor: play4you1
 13 sty 2010, 16:56
Mogę Ci powiedzieć, że to nie jest kwestia podpisanych czy też niepodpisanych "Umów" z operatorem zagranicznym. (Swoją drogą, jeśli Operator ten świadczy nam usługi w roamingu to znaczy że współpracujemy z taką siecią)

Wygląda na to, że jest to kwestia bardziej złożona (głównie pod względem technicznym). W odpowiedzi na jedno zgłoszenie otrzymałeś informację, że podjęliśmy odpowiednie krokiw celu zakończenia sprawy...
Zapewniam Cię, że nie zakończyła się ona na Twoim zgłoszeniu a cały czas ją monitorujemy

#380468  autor: kmarcin76
 13 sty 2010, 18:01
Kiedys modnym okresleniem w mediach bylo slowo "mataczenie". Ile razy mozna tlumaczyc i wyjasniac to samo kiedy caly czas otrzymuje te same pytania.
1. Do DWOCH roznych numerow T-mobile Austria wyslalem conajmniej kilkadziesiat smsow z CZTERECH roznych numerow Play i z zadnego nie dotarly.
2. Po wyslaniu smsow z numeru Ery do w/w abonentow austrackich smsy natychmiast dotarly.
3. Sprobowalem wyslac z numerow Play smsy do INNEJ sieci austrackiej i rowniez doszly.
4. W/w abonenci z Austrii (TE DWA NRY z T-mobile) nie moga rowniez wyslac smsow do Play.
Wniosek: smsow miedzy Play a T-mobile Austria po prostu nie mozna wysylac. Po przeanalizowaniu punktow 1-4 TYLKO taki wniosek mozna wyciagnac. Od Play dostalem DWA ROZNE wyjasnienia tego problemu - kazde z nich nie trzyma sie calosci. Z T-mobile Austria juz dwukrotnie potwierdzono fakt NIE PODPISANEJ umowy miedzy Play a T-mobile Austria i to ma sens. Od Austriakow uslyszalem dwa razy to samo, od Play dwie rozne wersje. Komu byscie uwierzyli?

#380515  autor: DS
 13 sty 2010, 21:56
Marens pisze:Ma znaczenie gdyż błąd może generować ten poszczególny Austriacki numer.
Skoro kolega pisze, że smsy z Ery doszły, to raczej to nie jest wina austriackiego numeru.
Marens pisze:Gdybyś miał inny starter i numer mielibyśmy 100% pewności, że test jest wykonany rzetelnie.
Tu też już było powiedziane, że smsy były wysyłane z różnych numerów Play :wink:

Moja codzienność z Play:
- brak dost. do sieci
- problem z siecią
- obecnie niedostępne
- wybrać sieć?

A czym mnie dziś zaskoczy?

#380575  autor: pacyna
 14 sty 2010, 08:02
Marens pisze:Ma znaczenie gdyż błąd może generować ten poszczególny Austriacki numer.
Gdybyś miał inny starter i numer mielibyśmy 100% pewności, że test jest wykonany rzetelnie.
Warto spróbować z innymi numerami na linii Play-TMobile.
Może play4you1 (albo ktoś inny) pokusi się o to?

#380591  autor: kmarcin76
 14 sty 2010, 09:59
Przedwczoraj wyslalem moje uwagi do Play odnosnie ich ostatnich wyjasnien. Dzisiaj dostaje odpowiedz od Play, ze to centrum sms T-mobile nie przepuszcza smsow od Play i ze jesli trudnosci beda wystepowaly dalej, mam dac im znac z "przykladami takowych trudnosci". Nadmienie, iz abonenci T-mobile rowniez nie moga do Play wysylac z powodzeniem smswo.W swoich uwagach napisalem wyraznie odnoszac sie do ich stwierdzenia o "incydencie" ze to nie jest zaden incydent, ze wysylanie smsow jest w ogole nie mozliwe i mozliwe jak dotad nie bylo. Nie bede juz wiecej razy probowal wysylac tych smsow bo nie mam skarbonki na takie bezsensowne wydatki.Nie jestem testerem Play! Powtarzam jeszcze raz i wiem co mowie: nie ma wymiany wiadomosci tekstowych miedzy Play a T-mobile Austria i z tego co napisali mi z T-mobile Austria nie zanosi sie na jakakolwiek zmiane w tej sytuacji w najblizszej przyszlosci. Ale tego w Play do wiadomosci nie przyjmuja udajac, ze ta kwestia nie istnieje.

#380636  autor: play4you1
 14 sty 2010, 14:16
Przed chwilą wysłałem wiadomość do jednego z numerów podanych na stronie T-Mobile austriackiego.

Otrzymałem Raport o dostarczeniu, bez żadnego błędu

#380641  autor: Marens
 14 sty 2010, 14:35
DS pisze:Tu też już było powiedziane, że smsy były wysyłane z różnych numerów Play :wink:
Kłania się czytanie ze zrozumieniem, miałem na myśli Austriacki numer.