Problemy jak problemy, praktycznie nie da się dostać routera z bramką VoIP, modemem ADSL2+, portami USB (dysk zewnętrzny, drukarka) sterowanego Linuksem z możliwością wgrania jakiejś alternatywnej dystrybucji (torrenty, trzymanie włączonego komputera jest strasznie niewygodne, a Xtreamera/WDTV Live/jakiegokolwiek sprytnego odtwarzacza sieciowego opartego na Linuksie się jeszcze nie dorobiłem). 2 urządzenia dublujące swoje funkcje (firmowy router + sprytny router z klientem torrentowym) to problem, 3 (modem ADSL, sprytny router, bramka VoIP), jeszcze większy
Poza tym telefon po VoIP zabiera pasmo internetowe (i tak mam łącze przycięte o 1,5-2,5Mbit względem umowy[16]/prędkości początkowej[17], a wczorajsze doświadczenia z czekaniem 30 minut na konsultanta [mój rekord], który rzucił słuchawką, następny informujący że się_nie_da, mimo że spokojnie się da bo jest i karta VoIP i na pewno wolne porty, sprawiają że nie mam specjalnej chęci użerać się o przywrócenie normalnej prędkości albo takiej jakiej by można oczekiwać - 20 Mbit (sync. ok. 22000)-max możliwości linii)
No i w razie awarii routera żeby dodzwonić się na infolinię musiałbym uruchamiać całą maszynerię (modem USB, headset, telefon programowy), co i tak stawia mnie na lepszej pozycji niż przeciętnego posiadacza tej prowizory, który nie zna hasła dostępowego.
VoIP po mojej mógłby być gdyby abonament był w granicach 20-25 zł z darmowymi połączeniami do kraju/Europy i komórkami za 0,40/minutę.
I inna przyczyna - jeśli uda mi się uzyskać przełączenie na normalną usługę (kit że VoIP, ważne że po stronie firmy, nie mojej i że nie muszę utrzymywać aktywnego routera), zostaje mi urządzenie z wolną bramką VoIP, którą mogę skonfigurować na jakąś tanią usługę.
A w ogóle to komuś zadziałał od kopa system rejestracji w LLU typu plug-and-pray? Może to przez wpięcie w zły port, ale mnie ustawienie usługi kosztowało koło 10 zł na połączenie komórkowe i 2 dni z synchronizacją na 512kbit/s.