Animatter pisze:Witam, siedząc ostatnio w autobusie i jadąc przez województwo zaczęła zastanawiać mnie jedna rzecz. Otóż telefon poza miastem korzysta z zasięgu Plusa, natomiast wjeżdżając do większego przełącza się na zasięg macierzysty. Zastanawia mnie dlaczego w większości przypadków telefon przełącza się dopiero gdzieś w centrum, po często więcej niż kilkunastu minutach...Czy przełączenie ma miejsce tylko i wyłącznie wtedy gdy zasięg sieci macierzystej będzie silniejszy? Myślałem, że telefon będzie wymuszał zalogowanie się de sieci Play już przy jakimkolwiek, często słabym zasięgu, żeby pracować jak najdłużej na "swoim" zasięgu...Gdy włączę ręcznie tylko sieć play to zasięg pojawia się już na obrzeżach. No i małe pytanie przy okazji, da się w jakikolwiek sposób, bądź to w ustawieniach telefonu, bądź po doinstalowaniu jakiegoś programu zmusić telefon do jak najczęstszego przebywania we własnej sieci?
Nio właśnie, też mnie to zastanawia. Kiedyś wracając do Poznania, nawet już na miejscu w akademiku, patrzę, a tu tel Play dalej zalogowany do sieci Polkomtela

Moim zdaniem jest to po prostu dziwnie skonfigurowana sieć, bo chyba to nie jest celowe, żeby płacić dłużej i raczej niepotrzebnie Polkomtelowi za roaming krajowy. Do tego te "przerwy" trwające kilkanaście sekund lub dłużej, pomiędzy czasem "zgubienia" zasięgu przez tel w sieci P4, a zalogowaniem się do BTS'a czy Node'a Polkomtela. Chyba szłoby tak skonfigurować system, żeby telefon w ciągu sekundy- dwie logował się od razu do sieci Polkomtela i popracować nad szybszym powrotem tela do własnej sieci
A teraz najlepsze: wiadomo, że P4 płaci sporo kasy Polkomtelowi za roaming, dlatego konsultanci mają "wytyczne", aby zachęcać Klientów do automatycznego wyboru sieci, ale argumentacja pewnie Was zaskoczy lub nawet rozśmieszy: automatyczny wybór sieci powoduje, że telefon wybiera najsilniejszy sygnał sieci- tak jasne... Przecież wiemy, że telefon usilnie "trzyma się" własnej sieci, nawet przy jednej kresce zasięgu. Mi to nie przeszkadza taka sytuacja, ale wielu Klientom P4 raczej tak, bo przy słabym zasięgu dźwięk jest zniekształcany i/lub są jakieś zakłócenia, zrywania, itp. Gdy ktoś miał kiedyś dobry zasięg, bo z BTS'a czy Node'a Polkomtela, a tu nagle w domu mu zrywa połączenia i nawet nie wie czym to jest spowodowane, to raczej nie jest tym "zachwycony". Także taka argumentacja, o "zaletach" wyboru automatycznego sieci, pisząc delikatnie, mija się z rzeczywistością.
Ja mam oczywiście automatyczny wybór sieci i w Poznaniu mam zasięg P4 i naprawdę na jakość rozmów nie narzekam. Tym bardziej nie chce, aby operator Play bulił kasę operatorowi Minusa

, a do tego są miejsca, w Poznaniu, gdzie P4 ma lepszy zasięg 3, jak i 2G, od Polkomtela. Uważam jednak, że odpowiedni technicy mogliby popracować nad "lepszą" konfiguracją sieci. Byłoby wtedy lepiej dla Klientów, ale także zaoszczędziliby na roaming'u, gdyby telefon szybko wracał do sieci macierzystej, a nie nawet po około pół godziny później, gdy już dawno był zasięg P4...