• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #374354  autor: Cr0piX
 10 gru 2009, 19:39
Witam

Ostatnio kupiłem telefon N73 ME od pierwszego właściciela. Po kilku dniach zauważyłem że wskaźnik baterii fałszywie pokazuję jej stan, wygląda to tak ze prawie cały czas jest full kresek a jeśli jedna kreska spadnie to po kilku godzinach już bateria jest wyczerpana. Chciałem ten problem rozwiązać aktualizacji oprogramowania lecz tej nie mogę zrobić gdyż ciągle wyskakuje mi komunikat ze utracono połączenie z telefonem. Moze mi ktoś coś pomoc ?? Z góry dziękuję.

#374403  autor: Adaniu
 10 gru 2009, 22:17
A masz najnowsza wersje NSU. Tez wina moze lezec po stronie baterii. Sprawdz telefon z inna bateria.

#374405  autor: vinc
 10 gru 2009, 22:29
Wywal wszystko co masz od Nokii na kompie i ponownie zainstaluj najnowsze programy. Ściągniesz je ze strony Nokii.

Obrazek

#374435  autor: Cr0piX
 11 gru 2009, 09:50
Tak mam chyba najnowsza wersje NSU bo sciagalem ja ze strony Noki wczoraj, a baterii innej narazie nie moge uzyc i sprawdzic bo takiej nie posiadam
 #374438  autor: slawek.u
 11 gru 2009, 10:21
Cr0piX pisze:wskaźnik baterii fałszywie pokazuję jej stan, wygląda to tak ze prawie cały czas jest full kresek a jeśli jedna kreska spadnie to po kilku godzinach już bateria jest wyczerpana.
Przecież to jest normalne, nie wiem co Ty chcesz...na innych forach ten temat był poruszany kilka razy.
Po naładowaniu wskażnik jest na full i tak jest ze dwa dni, ale gdy jedna kreseczka "spadnie", to dalej już "leci" szybko, kreseczki znikają w oczach....tzn. wiadomo wtedy, że za kilka godzin bateria będzie rozładowana.
Tak miałem w poprzednim telefonie z symbianem i tak mam teraz w obecnym.

#374439  autor: Piescoch66
 11 gru 2009, 10:25
Z tym, że ten wskażnik tak ma. Moją N73 ME kiedyś zostawiłem ''leżeć'' w GSM to bateria wytrzymała 8 dni, a w piątym dniu jeszcze było full kresek.

#374441  autor: prof.theodor
 11 gru 2009, 10:29
Bateria na 100 procent do wymiany. Zaktualizować softa też nie zaszkodzi i telefon powinien śmigać .

#374524  autor: kowcio
 11 gru 2009, 20:24
Cr0piX, ile wytrzymuje Ci ta bateria tak ogólnie i przy jakim użytkowaniu? To dla mnie też nie jest nowość, że na Symbianie cały czas jest full, a później dość szybko spada, nieproporcjonalnie. Jak wytrzymuje bateria 2-3 dni przy średnim użytkowaniu to wszystko jest oki.

#374584  autor: Cr0piX
 12 gru 2009, 11:43
Wytrzymuje mi kilka dni okolo 2-3 czasami 4 dni, ale taki falszywy wskaznik bateri nie jest dla mnie odpowiedni bo zawsze ustawiam sobie budzik na rano do pracy i bateria nie zawsze wytrzyma do rana i mnie nie obudzi :) Ale dla czego w takim razie nie moge aktualizowac oprogramowania ??

#374622  autor: Orfi
 12 gru 2009, 15:42
Lepiej kup nową oryginalną baterię i będzie po kłopocie, bo objaw jaki opisujesz, to efekt zużytej baterii ( na które Nokia udziela tylko 6 miesięcy gwarancji) i symbian nie ma tu nic do rzeczy.

Orfi

#374682  autor: kowcio
 12 gru 2009, 22:06
Skoro wytrzymuje nawet 4 dni to bateria nie jest w jakiejś złej formie, bo to nawet jest bardzo ładny wynik jak na N73...
Cr0piX pisze:Ale dla czego w takim razie nie moge aktualizowac oprogramowania ??
A może coś w telefonie jest walnięte? Próbuj na różne sposoby, spróbuj zrobić hard reset, wyciągnij baterię, odinstaluj PC suite i zainstaluj je od nowa, podłacz telefon do innego portu USB- kombinuj, ja też tak robiłem kiedyś jak miałem podobny problem i udało sie ;)