• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 24 z 96
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 96

#372757  autor: orson_dzi
 30 lis 2009, 22:04
Pewnie odpowiedź bym znalazł w którymś z tych dwóch tematów ale przerzucenie tylu stron mnie przerasta.

W jakim czasie przed zakończeniem umowy mogę ją przedłużyć? Trzy miesiące?
I jak wygląda wtedy sprawa za zmianą abonamentu? Czy przy podniesieniu go na wyższy, będzie jakiś okres, w którym będę musiał płacić oba lub coś podobnego? Numer zostaje.

No i czy jeśli najdzie mnie przenieść się do Play (telefon prawie na pewno na sprzedaż pójdzie, więc to będzie raczej głównym kryterium), to czy muszę czekać do końca umowy z przeniesieniem się do nich?

I tyle ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#372759  autor: Prometo
 30 lis 2009, 22:10
orson_dzi pisze:Trzy miesiące?
2,5 m-ca
orson_dzi pisze:Czy przy podniesieniu go na wyższy, będzie jakiś okres, w którym będę musiał płacić oba lub coś podobnego?
Zaraz po podpisaniu aneksu podnoszą abonament automatycznie na taki jaki wygrałeś.
orson_dzi pisze:No i czy jeśli najdzie mnie przenieść się do Play (telefon prawie na pewno na sprzedaż pójdzie, więc to będzie raczej głównym kryterium), to czy muszę czekać do końca umowy z przeniesieniem się do nich?
Jeśli zapłacisz karę umowną Erze za wcześniejsze zerwanie umowy to drogę masz wolną, a jak nie to 30 dni przed końcem umowy piszesz pismo o rozwiązanie umowy i przeniesienie nr do Play.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#372821  autor: Zosiek
 01 gru 2009, 10:31
Nadszedł dzień, kiedy to i dla mnie została przygotowana propozycja przedłużenia umowy.
Oczywiście tak jak w przypadku postów napisanych powyżej, jest to tradycyjna oferta dostępna na stronie Ery w zakładce wymień telefon na nowy.

Ja jednak przedłużając umowę chciałbym wybrać taryfę G2, wraz z telefonem HTC (vel Era G2). I w tym przypadku po rozmowie z Panią z BOA dowiedziałem się, że w przypadku oferty z tym abo (oraz z abo dla Iphona) nie możliwe są jakiekolwiek negocjacje co do rabatów na abo lub usługi. Ja chciałbym wynegocjować w cenie abo dodatkowo sieć rodzinną (dwu lub trzy osobową). Jednakże Pani była nieugięta. Cena telefonu w tym abo na 24 m-ce to 99 zł, więc pewnie dałoby radę obniżyć ją punktami (mam ponad 4000), ale ten bonus już całkowicie by mnie zadawalał.

Dlatego też mam pytanie dotyczące waszych doświadczeń z negocjacjami dla taryf G1/G2 oraz Iphon.

Sprawa druga: chciałbym przy okazji przedłużania umowy dokonać cesji. I tutaj rozbieżność jest duża - wczoraj Pan w BOA poinformował, że może zmniejszyć opłatę do promocyjnej złotówki. Pani w dniu dzisiejszym powiedziała, że wiąże się to z opłatą 61zł i że nie jest w stanie odpowiadać za to, co powiedział kolega.

Z góry dzięki za wszelkie pomysły na pozytywne załatwienie sprawy i za podzielenie się Waszymi uwagami.

#372854  autor: thonka
 01 gru 2009, 14:19
Zosiek pisze:Dlatego też mam pytanie dotyczące waszych doświadczeń z negocjacjami dla taryf G1/G2 oraz Iphon.
tak jak mowili konsultanci - oferty dedykowane nie sa negocjowalne i nie ma do nich zadnych dodatkowych bonusow jak np. 3 osobowa siec rodzinna za 5zl zamiast standardowych 25zl itp promocje dla przedluzajacych.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#372855  autor: PWK
 01 gru 2009, 14:20
Taryfy dla G1/G2/iP są nienegocjowalne. Z prostej przyczyny: złóż sobie podobną ofertę ze standardowych promocji (liczbę minut w abo + pakiet internetowy) i zobacz ile byś musiał zapłacić za telefon. W taryfach dedykowanych są mocno obniżone ceny telefonów i nic już z tego Era nie zejdzie.

Druga sprawa: skontaktuj się jeszcze raz z BOA i poproś o zjechanie z ceny za cesję. Jeśli udało się raz powinno i drugi. Jednak gdy konsultant wyrazi na to zgodę poproś żeby taka informacja została zapisana na Twoim koncie w bazie danych.

#372856  autor: thonka
 01 gru 2009, 14:23
co do cesji to znajomy pracujacy w salonie ery jakis czas temu mowil mi, ze oplata 61zl jest w cenniku, ale ponoc w ramach cesji wsrod rodziny oplaty tej czesto nie pobieraja, albo jest ona symboliczna. czy jest to prawda trudno mi powiedziec. ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#372861  autor: Zosiek
 01 gru 2009, 14:46
Dzięki za wszystkie spostrzeżenie związane z moim wcześniejszym postem. Tak myślałem, że ciężko będzie już coś wynegocjować, bo ten telefon jest bardzo mocno dofinansowany przez Erę.
Ale mam nadzieję, że chociaż punktami zbiję sobie cenę do 1zł, no i może uda się załatwić cesję za symboliczną opłatą (sytuacja wygląda tak jak napisał thonka - sesja miałaby odbyć się między najbliższą rodziną).

#372880  autor: Adam80
 01 gru 2009, 16:14
Witam,
Umowe przedłużyłem 23 listopada, w następujący sposób.
- średnie rachunki 48 zł/m-ce
- aneks do 10 grudnia 2009
- umowa do 12 stycznia 2010
W październiku pare razy dzwonili z BOA ale nie byłem jeszcze gotowy na przedłuzenie.

24 listopada ze strony IBOA wybrałem opcję kontakt a nastepnie Przedłużenie umowy, został wysłany automatycznie mail (nic w mailu nie pisałem - bo nie ma tam takiej opcji).

Po 12 godzinach odpowiedz z ofertą standardową (która wcześniej była przytaczana).

Odpisałem, w temacie podając nr sprawy:
Dziekuję za szybką odpowiedź.
Nawiązując do nadesłanej korespondencji mam prośbę czy jest możliwe przedłużenie umowy w formie aneksu na 24 miesiące na następujących warunkach:
- oferta z wymianą telefonu,
- Nowa Era 60 - cenie 40,00 zł z VAT przez cały okres umowy lub opcja 30 zł z Vat przez 12 m-ce a następnie 50 zł z Vat na 12 m-ce,
- Wybrana osoba 200 za 5 zł,
- telefon LG GT500 - 349 zł z VAT,
- z uwagi, że posiadam około 4200 pkt era premia - zniżka w wysokości 100 zł na aparat telefoniczny,
- dostarczenie aneksu oraz aparatu telefonicznego kurierem
Proszę o pozytywną odpowiedź,

Po 10 godzinach odpowiedź:
Dziękuję za skierowaną korespondencję.
W odpowiedzi na Pana zgłoszenie uprzejmie informuję, iż jest możliwość przedłużenia umowy na warunkach, które zamieszczam poniżej
itp.
Podali wszystkie opcje ze zniżkami, Pani poprosiła gdybym był zdecydowany o maila zwrotnego którą opcję wybieram oraz podanie hasła oraz nr dowodu osobistego, co też uczyniłem.

Wnioski:
- trzeba być miłym i podawać konkrety czego się chce,
- nie fantazjować (np NE 60 za 30 zł :))
- od poczatku sprawe prowadzi zawsze ta sama osoba z biura utrzymania klienta (maile wysyłane z IBOA w sprawie przedłuzenia zawsze tam docierają),
- bez kontaktu "głosowego" załatwienie na takich warunkach trwało 3 dni,
- no i za kuriera sobie nie policzyli.

Dziękują za pomoc i pomocne wskazówki kolegom z forum.

Nokia 3210 - Siemens S35 - Siemens C75 - SE k550i- LG GT500 (firmówka SE T630)

#372884  autor: Malutek
 01 gru 2009, 16:54
Napisałem do Ery maila, i otrzymałem odpowiedź podobną do usera wyżej, tj. NE60 za 40zł. Cała reszta taka sama. Cóż, ciągle mnie to nie zadowala więc będę próbować dalej, bo nakręciłem się na Nokie 5530 XM, której jak na złość nie mają w ofercie. Więc jeśli mnie mają zatrzymać, to niech się choć trochę postarają =/ Mam pytanko, czy mogę liczyć na jakieś KONKRETY, jeśli mam z nimi umowę od... bagatela prawie 14 lat (1996..) czy nie patrzą za bardzo od ilu ma się z nimi umowę?

#372890  autor: thonka
 01 gru 2009, 17:22
Malutek pisze:ciągle mnie to nie zadowala więc będę próbować dalej, bo nakręciłem się na Nokie 5530 XM, której jak na złość nie mają w ofercie. Więc jeśli mnie mają zatrzymać, to niech się choć trochę postarają =/
czytales w ogole co tu napisalismy odnosnie maksymalnych upustow? nic wiecej nie da sie dostac...
5530 ma tylko play i plus. era dotykowca o podobnych parametrach we wzglednej cenie ma tylko lg gt500 tyle, ze to nie jest symbian ;)
Malutek pisze:Mam pytanko, czy mogę liczyć na jakieś KONKRETY, jeśli mam z nimi umowę od... bagatela prawie 14 lat (1996..) czy nie patrzą za bardzo od ilu ma się z nimi umowę?
staz nie ma aktualnie ZADNEGO znaczenia (o czym tez juz kilkakrotnie pisalismy). albo jestes nowym abonentem, albo stalym.

jezeli nie zadowala Cie taka oferta to nie mecz sie z era i zmien siec. tak chyba bedzie najbardziej sensownie, bo tego telefonu Ci nie wyczaruja.

#372967  autor: dami_1921
 02 gru 2009, 09:07
Mama dostała sms od ery ze mają dla niej przygotowaną ofertę z telefonem (trochę mnie to zdziwiło bo umowę ma do początku marca) wiem co moge wynegocjować;) tylko sie zastanawiam czy obecna oferta będzie ważna już do świąt czy może era ma zamiar wprowadzić coś nowego?

#372977  autor: anonim69
 02 gru 2009, 10:23
Na stronie IBOA u mnie, pojawiła się Oferta dla Stałych Abonentów (oferta bez tel.) 2tyg. temu , a umowa mi się kończy 08-04-2010 (Po tej dacie Umowa ulega przedłużeniu na czas nieoznaczony.) , więc umowę bez tel. można przedłużyć nawet już 4,5 miesiąca przed wygaśnięciem. Dodam, ze wcześniej z 2 tyg nie zaglądałem na IBOA, wiec oferta być może była i wcześniej .

#372984  autor: DiAbOlO
 02 gru 2009, 11:31
Też dostałem już okienko na IBOA odnośnie oferty bez telefonu. Jednak czekam na ten dzień, kiedy pojawi się ta druga, z aparatem. Jednak zapewne do stycznia nie mam co liczyć (promocja do 27.01, umowa do 8.04). Znając życie, oferta aktualna pozostanie na święta. Tak było przynajmniej dwa lata temu, kiedy przedłużałem umowę. Będzie ewentualnie jakiś mały dodatek (wtedy można było wziąć starter z telefonem za 20 zł), ale znając życie i aktualnie przez wszystkich wykorzystywane hasło "kryzys" obejdziemy się smakiem.

...:::DiAbOlO:::...

#372987  autor: Zosiek
 02 gru 2009, 12:02
Nawiązując do mojej wypowiedzi kilka postów wyżej, chciał opisać na jakich warunkach 'dobiłem targu' na przedłużenie umowy z Erą:

Abonament dla Era G2 nie jest w żaden sposób negocjowalny i raczej w tym temacie nie ma się co spinać. Jednak podczas rozmowy w salonie udało się chociaż załatwić cesję za 1zł. Cena telefonu w ofercie za 85zł obniżona punktami do 1zł. Jutro mam załatwić formalności, bo muszą ściągnąć dla mnie telefon, o który podobno niesamowicie trudno w magazynach.

Generalnie oferta może nie powala, ale ja jestem zadowolony, bo rezygnacja i zawieranie nowej umowy mija się z celem, a Play ma HTC Hero w dużo wyższej cenie.

PS. Polecam negocjacje face to face w salonie, a nie poprzez BOA, gdzie Panie i Panowie w każdej rozmowie mówią co innego.

#372998  autor: thonka
 02 gru 2009, 13:32
Zosiek, schody zaczynaja sie jezeli przychodzi do obnizenia kwot abonametow ze standardowych. tu latwiej wynegocjowac cokolwiek przez telefon i internet. owszem w salonie jest to wykonalne, ale jest troche trudniej.
Zosiek pisze:ja jestem zadowolony, bo rezygnacja i zawieranie nowej umowy mija się z celem, a Play ma HTC Hero w dużo wyższej cenie.
nie bez znaczenia jest tez to, ze w play hero jest bez paczki internetowej, a kupowanie tego telefonu bez niej to lekkie nieporozumienie ;)

#373207  autor: WebSter
 03 gru 2009, 15:38
A ja mam pytanie z innej beczki:
Chcąc aktywować sieć rodzinna przez IBOA pisze, że koszt usługi 3 osobowej 25 zł. W cenniku pisze, że przy 1 aktywacji kosztuje to 5 zł. Więc jak to wkońcu jest?

Only Windows Mobile! : )

#373208  autor: thonka
 03 gru 2009, 15:41
WebSter, od dnia podpisania aneksu masz 60 dni na uruchomienie uslugi w cenie promocyjnej. po wylaczeniu tej uslugi, ponowne wlaczenie jest juz wg. cennika.

na to co jest napisane w iBOA nie patrz. tam zawsze sa podane wartosci cennikowe ;) ja mialem taki przypadek (jeszcze za czasow komfortow), ze wg. strony mialem 5 pakietow za 30zl kazdy choc wraz z 2 dodatkami placilem lacznie 100zl ;)

#373677  autor: Manio28
 06 gru 2009, 16:05
Za dwa miesiące wygasa mi umowa z Erą i jestem w tym momencie zdegustowany tym operatorem.

Sprawdzałem sobie telefony na ich stronie , chciałem zamówic Sony Ericssona w910i ewentualnie w580. Kiedy zadzwonilem do nich, dowiedziałem się ze tych telefonów juz nie ma w magazynach, gdyż uwaga uwaga.... "są stare" :shock:

no ok powiedzialem trudno.

W biurze obsługi abonentów, powiedziałem kobiecie że zalezy mi na telefonach muzycznych slider z dużym wyświetlaczem do 200 zł uwzględniając moje punkty era premia. Poza tym powiedziałem że jestem zainteresowany najniższym abonamentem który według niej wynosił 30 zł :roll: W rzeczywistości najniższy jest za 25 zł ale mniejsza o to.

Świetnie wyglądający SE W910i kosztował by mnie 199 zł a SE W580 99 zł i to wszystko przy abonamencie 25/30 zł no ale to już straszne antyki są ehh.. :roll:

Postanowiła polecić mi telefony tzw. "nicniemające", jak Sony Ericsson T303 ze wspanialym wyświetlaczem 64k kolorów 128 x 160 px (1,8'') za 99 zł, pózniej spytała się czy odpowiada mi firma LG ja powiedziałem ok. Zaproponowała mi jakiegos LG Xpress music?! :shock: jest w ogóle coś takiego? bo ja widze tu tylko Nokie Xpressmusic za które dziękuje bardzo... :P

Poza tym sprawdziłem jakie są ceny telefonów, przy podpisywaniu nowej umowy...
Wszystkie modele są o wiele tańsze od tych które się dostaje przy przedłużaniu umowy. Ja pytam gdzie korzyści? Nie zależy mi na minutach.. . Era oferuje mi telefony za 100 zł i więcej, gorsze pod względem wizualnym oraz technicznym od tego ktorego brałem za 1 zł przedłużając umowę 3 lata temu!

Przykładowo w Orange będąc nowym abonamentem, za telefon taki jak W595 który również jest dla mnie bardzo atrakcyjny płace 90 zł przy abonamencie 35 zl, a w Erze? 399 zł przy abonamencie za 50 zł :shock:

Po 10 latach regularnego płacenia za abonament, lepszą opcją wydaje się zmiana operatora, niż poleganie na zniżkach programu Era Premia....

#373696  autor: st.konsultant
 06 gru 2009, 17:35
Manio28 pisze:Za dwa miesiące wygasa mi umowa z Erą i jestem w tym momencie zdegustowany tym operatorem.

Sprawdzałem sobie telefony na ich stronie , chciałem zamówic Sony Ericssona w910i ewentualnie w580. Kiedy zadzwonilem do nich, dowiedziałem się ze tych telefonów juz nie ma w magazynach, gdyż uwaga uwaga.... "są stare" :shock:

no ok powiedzialem trudno.

W biurze obsługi abonentów, powiedziałem kobiecie że zalezy mi na telefonach muzycznych slider z dużym wyświetlaczem do 200 zł uwzględniając moje punkty era premia. Poza tym powiedziałem że jestem zainteresowany najniższym abonamentem który według niej wynosił 30 zł :roll: W rzeczywistości najniższy jest za 25 zł ale mniejsza o to.

Świetnie wyglądający SE W910i kosztował by mnie 199 zł a SE W580 99 zł i to wszystko przy abonamencie 25/30 zł no ale to już straszne antyki są ehh.. :roll:

Postanowiła polecić mi telefony tzw. "nicniemające", jak Sony Ericsson T303 ze wspanialym wyświetlaczem 64k kolorów 128 x 160 px (1,8'') za 99 zł, pózniej spytała się czy odpowiada mi firma LG ja powiedziałem ok. Zaproponowała mi jakiegos LG Xpress music?! :shock: jest w ogóle coś takiego? bo ja widze tu tylko Nokie Xpressmusic za które dziękuje bardzo... :P

Poza tym sprawdziłem jakie są ceny telefonów, przy podpisywaniu nowej umowy...
Wszystkie modele są o wiele tańsze od tych które się dostaje przy przedłużaniu umowy. Ja pytam gdzie korzyści? Nie zależy mi na minutach.. . Era oferuje mi telefony za 100 zł i więcej, gorsze pod względem wizualnym oraz technicznym od tego ktorego brałem za 1 zł przedłużając umowę 3 lata temu!

Przykładowo w Orange będąc nowym abonamentem, za telefon taki jak W595 który również jest dla mnie bardzo atrakcyjny płace 90 zł przy abonamencie 35 zl, a w Erze? 399 zł przy abonamencie za 50 zł :shock:

Po 10 latach regularnego płacenia za abonament, lepszą opcją wydaje się zmiana operatora, niż poleganie na zniżkach programu Era Premia....

Zostawiając przez 24 miesiące 720 zł (30zł x 24, Operator nie ma gwarancji, że abonament będzie przekraczany) jakiego Ty telefonu oczekujesz za 1 zł albo nawet za 90 zł?

Nowy SEW595 na allegro kosztuję ok 550 zł. Operator też musi zarabiać.
I staż nie ma nic do rzeczy.

#373700  autor: thonka
 06 gru 2009, 18:12
Manio28, widze nie czytales nawet dokladnie cennika telefonow, a wiele z niego bys wywnioskowal. po kolei:
w910i oraz w580 sa w cenniku w tabeli "modele o ograniczonej dostepnosci", a wiec konsultantka powiedziala Tobie o wszystkim jaknajbardziej zgodnie z prawda, ze moga ich nie miec.
Manio28 pisze:W biurze obsługi abonentów, powiedziałem kobiecie że zalezy mi na telefonach muzycznych slider z dużym wyświetlaczem do 200 zł uwzględniając moje punkty era premia.
cennik dla przedluzajacych jest ogolnodostepny, mozesz sobie popatrzec i wyszukac interesujacy Cie model, sprawdzic jego parametry.
okreslenie 'duzy wyswietlacz' to pojecie wzgledne, dla niejednego 2 cale to duzo, a innemu 3,5cala to jeszcze za malo. tak po za konkurencja - telefony muzyczne na dobra sprawe to pic na wode. nie wiem czego oczekujesz przy abonamencie za 25zl, ale masz chyba zbyt wygorowane wymagania...
przede wszystkim podaj ilosc punktow era premia.
z typowo muzycznych telefonow przy proponowanej przez Ciebie cenie jest tylko nokia 5130, slidery to samsung c3050 (1zl), lg gd330 (169zl), a pozniej jest SE w595 (499zl) innych wypisywac nie bede, bo to bez sensu.
Manio28 pisze:Poza tym powiedziałem że jestem zainteresowany najniższym abonamentem który według niej wynosił 30 zł :roll: W rzeczywistości najniższy jest za 25 zł ale mniejsza o to.
tu fakt, popelnila blad o ile rzeczywiscie tak powiedziala (jest to niestety duzy blad dlatego ciezko mi uwierzyc w nieznajomosc podstawowej oferty przez konsultanta). z reszta ten abonament za 30zl jak sie ponegocjuje tez mozna miec za 25zl ;)
w910i zostal wydany w pazdzierniku 2007 roku, w580 w czerwcu 2007 to troche czasu temu nie uwazasz? sa to modele o ograniczonej dostepnosci (nikt nie napisal w cenniku, ze to starocie) i nic na to nie poradzisz. "stare" wg. ery sa tez nokia e51, samsung f480, lg viewty, sansung soul czy samsung pixon.
zawsze mozesz kupic telefon w sklepie na raty i przeniesc sie do pierwszego lepszego prepaida, co w obecnej sytuacji rynkowej jest bardzo dobra alternatywa dla abonmentu i telefonu od operatora.
Manio28 pisze:Poza tym sprawdziłem jakie są ceny telefonów, przy podpisywaniu nowej umowy...
Wszystkie modele są o wiele tańsze od tych które się dostaje przy przedłużaniu umowy. Ja pytam gdzie korzyści? Nie zależy mi na minutach.. .
pisalem dokladnie na 28 stronie dlaczego nowi maja tansze telefony.
w najnizszym abonamencie (25zl) ceny telefonow sa dokladnie takie same zarowno dla nowych jak i dla przedluzajacych.
w opcji ne40 era ma z nowego 45zl miesiecznie (1080zl z calej umowy), ze stalego od 25-30zl (z calej umowy 600-720zl) czyli maja ze stalego od 360zl do nawet 480zl mniej niz z nowego. gdzies jednak ta roznica w przychodach musi sie wyrownac i dlatego ceny telefonow sa wyzsze.
Manio28 pisze:Przykładowo w Orange będąc nowym abonamentem, za telefon taki jak W595 który również jest dla mnie bardzo atrakcyjny płace 90 zł przy abonamencie 35 zl, a w Erze? 399 zł przy abonamencie za 50 zł :shock:
nie mozesz porownywac przedluzenia z nowym abonamentem, bo ceny nigdy nie beda takie same... nowy w erze mialby ten telefon (o ile bylby on dostepny, a wiekszosc telefonow z listy o ograniczonej dostepnosci to telefony wirtualne niedostepne nigdzie po za kilkoma sztukami gdzies w Pcmiu Dolnym) za 1zl. zdziwiony?
staz nie ma w erze znaczenia. mozesz byc abonentem od 2 lat i bedziesz miec takie same przywileje co ten 10 letni.
skoro nie widzisz telefonu dla siebie, to zmien operatora. tak bedzie najlepiej. osobiscie jednak uwazam, ze zawsze mozna kupic interesujacy mnie telefon w sklepie i nie wiazac sie umowami, gdy tego nie potrzebujemy, a w twoim wypadku tak wlasnie wyglada, skoro piszesz, ze na minutach Ci nie zalezy.

• Strona 24 z 96
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 96
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24