• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #371947  autor: persil91
 26 lis 2009, 16:58
Witam!
Jestem w Orange Mix od bardzo długiego czasu (zawarłem umowę, dali mi telefon).
Ponad rok temu ponownie przedłużyłem z nimi umowę. Ale niepokoi mnie fakt, że z kimkolwiek nie rozmawiam, okazuję się, że ma znacznie tańsze stawki za rozmowy i SMSy.
Otóż ja płacę 75 groszy za minutę i 20 groszy za SMS. Czy jest jakaś możliwość, aby te koszty sobie zmniejszyć? Ale nie za pomocą pakietów, bo na nie trzeba dodatkowo płacić. Chodziłoby mi o jakąś zmianę nie wiem planu taryfowego czy coś?
Nie bardzo się na tym znam :)

#371951  autor: amigo007
 26 lis 2009, 17:28
Witam zobaczyłem na stronie orange, że minuta w mixie 25 jest po 0,63 zł w ramach kwoty abonamentu, poza abonamentem jest po 0,59 zł. Także i tak dość drogo. A jeśli ty masz minutę po 0,75 zł to musisz być w starszej taryfie, myślę że możliwa jest migracja ale jak jeszcze umowa ci się nie skończyła to będzie to chyba koszt 50zł, za darmo jest jak przedłużasz umowę i migrujesz do nowej taryfy. Ale jak ci się umowa będzie kończyć to najlepiej przenieś się do zetafona, tam będziesz miał minutę po 0,29 zł.
 #372950  autor: Zajcef
 01 gru 2009, 22:48
persil91 pisze:Witam!
Jestem w Orange Mix od bardzo długiego czasu (zawarłem umowę, dali mi telefon).
Ponad rok temu ponownie przedłużyłem z nimi umowę. Ale niepokoi mnie fakt, że z kimkolwiek nie rozmawiam, okazuję się, że ma znacznie tańsze stawki za rozmowy i SMSy.
Otóż ja płacę 75 groszy za minutę i 20 groszy za SMS. Czy jest jakaś możliwość, aby te koszty sobie zmniejszyć? Ale nie za pomocą pakietów, bo na nie trzeba dodatkowo płacić. Chodziłoby mi o jakąś zmianę nie wiem planu taryfowego czy coś?
Nie bardzo się na tym znam :)
z tym ostatnim wypada się zgodzić :)
Raczej nie masz Orange mixa, obstawiam Twojego Mixa/Jedną Idee Mix skoro płacisz 75 groszy do wszystkich, bądź Nowego Twojego Mixa czy inny archaik :)
Zobacz co tam na tym aneksie podpisałeś i jak za dużo nie dostajesz to pewnei Ci się opłaca zmienić na Orange mix, czy tam Orange abo (bez blokady), bo będziesz miał więcej minut i gratisu do wyboru.
Poczytaj troszkę na www.orange.pl o Orange mixie i będziesz wiedział z czym to się je :)

#373042  autor: kamil1221
 02 gru 2009, 16:34
Po pierwsze - jaką masz kwotę zobowiązania miesięcznego ?
Jeśli chodzi o zmianę musisz albo wybrać taryfę równą lub większą od dotychczasowej.

Przejście na nową taryfę tak jak wcześniej zostało wspomniane kosztuje 50zł i jest doliczane do następnego rachunku.

W nowych taryfach MIX masz stawkę zaczynającą się od 59gr plus dodatkowe gratisy (w Twoim przypadku max 4 gratisy w zależności od taryfy).

#373054  autor: persil91
 02 gru 2009, 17:38
Opowiem od początku.
Najpierw byłem w Idei. Później postanowiłem przedłużyć mój pobyt wówczas już w sieci Orange i podpisałem umowę na Twój Mix ("Abonament dokonuje, w ramach promocji oferowanej przez PTK Centertel, bezpłatnej zmiany planu taryfowego na ofertę TWÓJ MIX" - jak jest napisane w umowie), stawka 25 zł.
Rok temu znów podpisałem kolejną umowę i znalazłem się w planie taryfowym Nowy Twój Mix również ze stawka 25 zł ("Abonament dokonuje, w ramach promocji oferowanej przez PTK Centertel, bezpłatnej zmiany planu taryfowego na ofertę NOWY TWÓJ MIX" - jak jest napisane w umowie). Umowę podpisałem na 30 miesięcy (w ramach tego otrzymałem telefon za 1zł).

Jakie mam więc możliwości migracji? Czy aby przejść muszę udać się do salonu czy załatwia się to telefonicznie? Dodam, że nie chciałbym mieć abonamentu, ani wyżej stawki miesięcznej.

#373055  autor: kamil1221
 02 gru 2009, 17:47
Jeżeli chodzi o migracje masz 3 możliwości:
- BOK - zadzwonić pod *100
- Salon firmowy
- Orange OnLine.

Przechodząc na Orange Mix 25 będziesz mieć stawkę 59gr/minuta.
Na Twoim miejscu zmieniłbym jednak ofertę na Orange Mix 35 (to tylko 10zł więcej) ale masz już stawkę za 57gr/minuta oraz jeden gratis z 5.
Gratisy to:
- 180 minut w weekendy(Orange i stacjonarne),
- pakiet 400 smsów do Orange,
- 40gr/minuta do Orange,
- dłuższy kapitał złotówek,
- bezpłatny portal wap.orange.pl.

#373056  autor: persil91
 02 gru 2009, 17:54
Ale rozumiem, że Orange Mix jest jedyną możliwością (np. do Zetafona się przenieść nie mogę?)?
A czy jeśli zmienię na wyższy plan taryfowy (z 25 na 35) to czy skróci mi się umowa z tych 30 miesięcy?

[ Dodano: 2009-12-02, 17:57 ]
i czy niezależnie od sposobu migracji, zawsze płacę 50 zł?

PS. Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi :)

#373068  autor: kamil1221
 02 gru 2009, 19:00
Nie ma możliwości migracji z Mixa na Zetafona w trakcie trwania umowy. Migracji możesz dopiero dokonać na miesiąc przed wygaśnięciem aktualnej umowy.

Opłaty 50zł możesz uniknąć tylko jeśli będzie migrować z Mixa na Abonament otwarty, w innym przypadku migracja Mix > Mix płacisz 50zł.

Jeśli nawet podwyższysz mixa z 25 do 35 to umowa nie skróci się, gdyż podpisałeś umowę na czas określony a nie ilość doładowań (mixplus) czy kwotę zobowiązania (mixtura play).

#373072  autor: persil91
 02 gru 2009, 19:21
przepraszam, że tak pytam, ale może do końca wykorzystam pomoc :)

Zainteresowało mnie to przejście na abonament. Rozumiem, że podczas takiego przejścia nie wydłuży mi się umowa? Nadal będę płacił rachunki na poczcie o tej samej kwocie? Muszą mi wtedy przysłać nowe druczki?
I czy będę miał te 40 minut darmowych wymienne na 125 SMSów?

#373075  autor: kamil1221
 02 gru 2009, 19:27
Czy to mix czy abo masz do wykorzystania pakiet złotówek.
Jeśli wybierzesz mix lub abonament 25 minutę połączenia będziesz miał w cenie 0,57gr.
25 zł/ 0,59gr = 42 minuty. Jeśli napiszesz smsa to z konta głównego zejdzie Tobie 0,20gr.

Pamiętaj przechodząc na abonament będziesz mógł go przekraczać - więc będziesz dopłacał do każdej minuty, smsa i innej usługi po za abonament.

#373077  autor: persil91
 02 gru 2009, 19:29
no tak, wtedy musiałbym się pilnować :)

[ Dodano: 2009-12-02, 19:30 ]
dziękuję za wszystkie rady :)

#373184  autor: jablo
 03 gru 2009, 12:06
O.lej abonament. Stawki za połaczenia te same co w orange mix. Najkorzystniej bedzie zmigrowac wlasnie do orange mix 35. Przysługuje Ci wtedy jeden bezpłatny prezent. Aktywując korzystniej w abonamencie zbijasz za min do orange i na stacjonarne do 40 groszy. A pozniej przedluzajac umowe dostaniesz kolejny prezent. Wychodzi Ci zdecydowanie taniej. Tylko sama zmiana - jednorazowo 50 pln