dex pisze:Witam,
chcialem rozwiazac umowe z Orange w czasie jej trwania, zaplacic ta kare umowna i przejsc z tym numerem na karte do Play.Dzwonilem do Orange, konsultantka stwierdzila ze nie ma takiej mozliwosci w przypadku wczesniejszego rozwiazania umowy i nr w takim przypadku bedzie wylaczony.
Jednak cos mi nie pasuje bo kiedy Plus zmienial regulamin wiele osob zrywalo umowe i przechodzilo z numerem do innej sieci wiec chyba zostalem wprowadzony w blad.
Moze ktos mial juz doswiadczenia w takiej sytuacji?
Operator nie ma prawa zabronić Ci przeniesienia numeru do innego operatora, nawet w takiej sytuacji jak Twoja.
W moim przypadku gdy wypowiedziałem umowę Plusowi ze względu na regulamin, chciałem przenieść początkowo numer do simplusa. Konsultantka poinformowała mnie że nie ma takiej możliwości. Wówczas powiedziałem że w takim układzie przeniosę numer do innego operatora:) Tutaj też dostałem negatywną odpowiedź, na co ja bardzo grzecznie ale zdecydowanie powiedziałem czy zna ona stanowisko Urzędu Komunikacji Elektronicznej w tej sprawie. Powiedziała że nie, na co ja bardzo grzecznie odpowiedziałem że nie mają prawa zatrzymać mi numeru, nawet jak zrywam z nimi umowę. Pani ta skonsultowała moje stanowisko z kolegami z pracy i przyznała mi rację;)
Tak więc możesz zerwać umowę, przenieść numer do Play-a i zapłacić oczywiście karę. Operator nie ma prawa w takiej sytuacji zabronić Ci przeniesienia numeru
Pozdrawiam