Pomożecie mi uporządkować mój mętlik w głowie?
Mobyland - GSM1800 - PL16
Aero2 - UMTS900 - PL17 (wykrywalny np. przez Nokię 6220)
Sferia - UMTS850 - PL10 (wykrywalny np. przez Nokię E51)
Mam rację?
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
1. PL17 jeszcze we wrześniu było osiągalne w Toruniu, ale zrezygnowali najwidoczniej z testów
2. Skąd macie informacje, że CenterNet jest dostępny w Toruniu? Mieszkam w okolicach jednego z trzech nadajników i nigdy jeszcze nie złapałem sygnału tej sieci, ani w mieszkaniu , ani też w innych punktach miasta.
2. Skąd macie informacje, że CenterNet jest dostępny w Toruniu? Mieszkam w okolicach jednego z trzech nadajników i nigdy jeszcze nie złapałem sygnału tej sieci, ani w mieszkaniu , ani też w innych punktach miasta.
Jechałem pod koniec września przez Toruń jak i obwodnicą i PL17 było słyszalne w eterze.drzp pisze:1. PL17 jeszcze we wrześniu było osiągalne w Toruniu, ale zrezygnowali najwidoczniej z testów
pozdrawiam
drzp pisze: 2. Skąd macie informacje, że CenterNet jest dostępny w Toruniu? Mieszkam w okolicach jednego z trzech nadajników i nigdy jeszcze nie złapałem sygnału tej sieci, ani w mieszkaniu , ani też w innych punktach miasta.
Hm... To może te 3 BTS-y z pozwoleń UKE obecnie nie działają... W mediach były informacje że w Toruniu działają te 3 stacje bazowe - również niektórzy pisali że słychać PL 15... A czy widziałeś jeden z tych nadajników ?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2009, 19:29 przez Pawrzes, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
ms93,
sprawdzałem na btsearch i w tym miejscu jest Aero 2 i Era... choć w sumie Mobyland na mapie jest chyba tylko w wawie.
dobrze wiedziećms93 pisze:osachorzow, ten sygnal jest prawdopobodnie z lokalizacji: Chorzów, Katowicka 104

czyli to taki semi-MVNO, bo rezerwację własną mają, ale nie kwapią się do budowania własnych bts'ów ;o)
a to nie wiedziałem
w takim razie jest duże prawdopodobieństwo, że któryś z tych nadajników był z Żołnierskiej w Świętochłowicach bo jest mniej więcej taka sama odległość jak na Katowicką 

Pawrzes, to jak, będą po trzy sektory wycelowane w jednym kierunku, żeby każdy z nich miał zasięg?
Tak - 3 sieci z 3 anten 3-bandowych w 3 kierunkach
Ale też to będzie zamontowanych 6 anten skierowanych pod różnym kątem obok siebie (tak obecnie wyglądają 3 działające stacje z Mobylandem w Warszawie - chyba osobne są od CDMA Sferii) albo jedna pod drugą.
Ciekawe czy w przyszłości będą lokalizacje gdzie np. będzie Mobyland a nie będzie Aero2 lub Sferii. Na pewno dla CDMA potrzeba mniej stacji niż dla UMTS850/900/GSM1800.

Ciekawe czy w przyszłości będą lokalizacje gdzie np. będzie Mobyland a nie będzie Aero2 lub Sferii. Na pewno dla CDMA potrzeba mniej stacji niż dla UMTS850/900/GSM1800.
Pozdrawiam
Z tego, co zauważyłam, to Mobyland odebrałeś z Chorzowa. Wygląda na to, że w Świętochłowicach Mobylandu nie ma.osachorzow pisze:a to nie wiedziałemw takim razie jest duże prawdopodobieństwo, że któryś z tych nadajników był z Żołnierskiej w Świętochłowicach bo jest mniej więcej taka sama odległość jak na Katowicką
Poza Warszawą typową konfiguracją są chyba dwie anteny na sektor (więc któraś z nich jest 2-bandowa), z moich obserwaci wynika, że kierunki są te same.Pawrzes pisze:Tak - 3 sieci z 3 anten 3-bandowych w 3 kierunkach Ale też to będzie zamontowanych 6 anten skierowanych pod różnym kątem obok siebie (tak obecnie wyglądają 3 działające stacje z Mobylandem w Warszawie - chyba osobne są od CDMA Sferii)
swetener, na btserach jest nadajnik Aero 2 w Świętochłowicach a w kwestii nadajników ponoć to to samo co Mobyland
Więc ja już nic z tego nie rozumiem 

Mobyland. Przecież była o tym mowy, wystarczyło poszukaćarek.85 pisze:Witam jakieś parę dni temu wyszukałem sieci w gliwicach i złąpało dodatkową sieć o nazwie PL 16 co to może być ?za sieć

U mnie w 2G nic nowego nie znajduje... Tylko Play, Plus, Era i Orange