• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#364721  autor: yagi
 14 paź 2009, 09:33
bard, teraz sie zmienilo i abonament nie skacze w gore w wiekszosci przypadkow. Najlepiej zapytac w BOK'u o upusty, czy sie dany numer zalapal na "zmiane polityki" ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#369247  autor: narcyz
 11 lis 2009, 15:09
Czy istnieje możliwość, że przenosząc numer z Ery do Play zmienię również jego właściciela? Rzecz w tym, że chciałbym uniknąć cesji u któregokolwiek z operatorów, a zrobić to właśnie przy okazji przeniesienia.

Dodam tylko, że w BOK Play otrzymuję sprzeczne informacje w tej sprawie, ale to chyba u nich żadna nowość.

#369255  autor: Kaczy
 11 lis 2009, 15:29
narcyz, cesja będzie konieczna. Albo w Erze przed przeniesieniem, albo w Playu po przeniesieniu.

...::: Made for loneliness :::...

#369700  autor: mrc000
 13 lis 2009, 23:23
narcyz jak zakończysz umowę z erą, przerejestruj numer na inną osobę w prepaidzie (TakTak'u), a potem idź do play.
Druga droga (od razu powiem, że brak mi pewności na 100%)
W play przenosisz na prepaid'a i tak dokonujesz przerejestrowania.

Tak czy owak, zaoszczędzisz na tym trochę pieniędzy bo cesja zawsze kosztuje.

trus1991 ani C702 ani C902. Bierz C901. Dwa wymienione wcześniej niedługo przestaną być produkowane a C901 jest szybszy i ma lepszą lampę (ksenon) a dzięki temu że jest nowy, jego cena jest niższa.

kubako przenoszenie numeru w 24h to bzdura. Wiele jest zależne od tego np. czy dany klient ma uregulowane płatności i czy składa wniosek w byle jakimś oddziale czy w salonie. Także ważny jest transfer informacji między operatorami. W 95% wypadków to biorca (ten nowy operator do którego się ucieka ;) ) za późno wydaje klientowi numer.

PS. sory za odkopywanie starych pytań.

#369724  autor: narcyz
 14 lis 2009, 07:07
Mój problem już rozwiązany. Przerejstrowanie w Tak Taku.

#372388  autor: mati66611
 28 lis 2009, 23:09
Ja tylko jedenej rzeczy jeszcze nie rozumiem. Czy muszę składać w Erze wniosek o rozwiazanie umowy i przejscie na TakTaka czy wystarczy ze w Play złoże wniosek o przeniesienie numeru?

#372402  autor: st.konsultant
 29 lis 2009, 01:35
wystarczy, że złożysz wniosek w Play, migracja do Tak Taka tak naprawdę wydłuża sprawę

#372575  autor: mati66611
 29 lis 2009, 19:50
To nie muszę rozwiązywac umowy w Erze? Jeżeli umowa kończy się 5 lutego to do 5 stycznia musze zniej zrezygnowac zeby nie przeszla na czas nieokreślony, a kiedy muszę złożyć wniosek w Play?

#372600  autor: waeren
 29 lis 2009, 21:29
Jeżeli umowa kończy się 5 lutego to jak złożysz wniosek 5. stycznia w Play to jeszcze tego samego dnia prześlą do Ery wypowiedzenie. Teraz idzie to komputerowo i operator dostaje Twój wniosek o przeniesienie tego samego dnia w którym składasz pełnomocnictwo u Tego do kogo chcesz się przenieść. Więc policzą 30 dni do 4. lutego, ale procedura rozwiązania umowy w Erze polega na tych 30 dniach i plus tyle dni ile zostanie Ci do końca okresu rozliczeniowego w Erze, i wtedy zwolnią numer. Nie wiem na jaki dzień wypada Ci koniec cyklu w Erze.

szukałem i szukałem i znów wróciłem do abo Play.....nic lepszego dla mnie na razie nie wynaleziono:)

#372649  autor: Corsini
 30 lis 2009, 13:04
Można zerwać teraz i pojutrze mieć numer u nowego operatora. Koszt to zapłacenie dotychczasowemu operatorowi należnego wypowiedzenia. Płacisz abonament, chociaż masz już nowy. Taka jest idea 24h przenoszenia numerów. Ktoś mówił tutaj że to fikcja. A to fikcja nie jest. Po 2 dniach od zgłoszenia w Orange chęci przeniesienia numeru umowa z Erą przestała istnieć, a była jeszcze do września. Teraz tylko Era wyśle rachunek z karą i policzy sobie abonament należy za wypowiedzenie którego nie było.

Obsługa Klientów Biznesowych ORANGE

#372657  autor: osachorzow
 30 lis 2009, 14:31
Corsini, coś kręcisz ;) Nie da się przenieść numeru abonamentowego z dnia na dzień. We wszystkich sieciach masz 30 dniowy okres wypowiedzenia ze skutkiem na koniec okresu rozliczeniowego więc od złożenia pełnomocnictwa u biorcy upłynie od 30 do 60 dni do chwili uruchomienia tego numeru u biorcy. A dawca policzy sobie abonament za okres od złożenia wypowiedzenia do rozwiązania umowy, bo w tym czasie będzie jeszcze świadczyć usługę.

#372693  autor: Corsini
 30 lis 2009, 17:04
niedowiarki... :)
Wszystko zależy od formy wypowiedzenia. W moim przypadku warunki w Orange były o niebo lepsze od dotychczasowych, więc opłacało się zapłacić operatorowi miesiąc wypowiedzenia i zażądać wydania numeru do Orange w prawnie określonym trybie 24h. Trzeba dopisać że z mojej strony przyznaję rację operatorowi jeśli wystosuje żądania do opłacenia abonamentu za okres nie dłuższy niż należne wypowiedzenie.
osachorzow pisze:A dawca policzy sobie abonament za okres od złożenia wypowiedzenia do rozwiązania umowy, bo w tym czasie będzie jeszcze świadczyć usługę.
Właśnie odpowiednim pismem poinformowałem że nie chce aby świadczył mi tą usługę. Chcę żeby nowy świadczył na tym numerze i mają to mu umożliwić w 24h ;) Abonament zapłacę, bo taki jest regulamin.

#372697  autor: osachorzow
 30 lis 2009, 17:27
Corsini pisze:w prawnie określonym trybie 24h
o ile dobrze pamiętam ten termin dotyczy tylko pre-paidów ;)
Corsini pisze:Właśnie odpowiednim pismem poinformowałem że nie chce aby świadczył mi tą usługę.
niechcieć to sobie możesz... w regulaminie jest taki zapis a Ty się zgodziłeś na ten regulamin podpisując umowę ;)

Corsini jak przeskoczysz 30-dniowy okres wypowiedzenia, który jest w regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych Ery to daj znać, bo naprawdę trudno mi jest w to uwierzyć :) Chyba że jesteś klientem o statusie 'super' ;) i masz w swojej umowie inny okres wypowiedzenia ;)

#372699  autor: Marens
 30 lis 2009, 17:57
osachorzow pisze:o ile dobrze pamiętam ten termin dotyczy tylko pre-paidów ;)
Zmieniło to się od 01.07.2009r, można przenosić na trzy sposoby:

:arrow: 24 godziny*
:arrow: określonego dnia*
:arrow: z zachowaniem 30 dniowego wypowiedzenia skutkującego na ostatni dzień okresu rozliczeniowego

* Operator nalicza "Opłata odszkodowawcza - MNP bez okresu wypowiedzenia" w wysokości jednego abonamentu.

#372703  autor: Corsini
 30 lis 2009, 18:19
O tym właśnie mówię. :P

#372705  autor: osachorzow
 30 lis 2009, 18:32
Marens, Corsini, chyba przegapiłem te zmiany w PT ;) Ale dobrze wiedzieć!

#374249  autor: trus1991
 09 gru 2009, 21:43
Mam pytanko, bo wczoraj w nocy stałem się abonentem PLAY, tylko teraz nie wiem jaką dostanę fakturkę za listopad, gdyż miałem e-fakturę, i płaciłem zawsze zgodnie z danymi zawartymi w i-boa, a teraz co mam zrobić?
Gdyż nie mogę wejść na i-boa a nie wiem jaka będzie kwota do zapłaty.
Prosze o odpowiedź

Nokia 3310 -----> Siemens MC60----> Motorola L7 -----> SE K550i -----> SE C902 ------> HTC Desire Z

#374284  autor: st.konsultant
 10 gru 2009, 00:01
trus1991 pisze:Mam pytanko, bo wczoraj w nocy stałem się abonentem PLAY, tylko teraz nie wiem jaką dostanę fakturkę za listopad, gdyż miałem e-fakturę, i płaciłem zawsze zgodnie z danymi zawartymi w i-boa, a teraz co mam zrobić?
Gdyż nie mogę wejść na i-boa a nie wiem jaka będzie kwota do zapłaty.
Prosze o odpowiedź

Musisz zadzwonić do BOA, albo napisać maila na [email protected] z zapytaniem o kwotę ostatniej faktury.

#374307  autor: Marens
 10 gru 2009, 11:15
trus1991 pisze:Gdyż nie mogę wejść na i-boa a nie wiem jaka będzie kwota do zapłaty.
Ostatnią fakturę przyślą papierową, przerabiane w Plusie.

#374949  autor: radziok16
 14 gru 2009, 19:39
Witam
dn. 2006-02-25 została aktywowana umowa z era (mix) w taryfie ERAFUN_MIX miała ona trwać do 2008-02-25, po tym dniu nic nie robiłem czyli normalnie przedłużałem tylko stan ważności konta, niedawno odwiedziłem salon ery ponieważ nie mogłem zmienić nawet taryfy oni odpowiedzieli mi że albo mogę dalej mieć mixa (tzn. podpisać nową umowę) bądź zlikwidować całkiem ten nr W tych okolicznościach zdecydowałem się przenieść nr do PLAY ze względu na to iż nie mam ochoty dalej płacić 70gr. za minute (w tej taryfie nie można przejść na inną, nie można także zakupić jakichkolwiek pakietów). Udałem się do play za pierwszym razem przeniesienie numeru okazało się niepowodzeniem (pracownik firmy play pomyłkowo zaznaczył że dotychczas używam karty typu prepaid a oni w erze mix traktują jak abonament), za drugim razem umowę podpisałem dn 11.12.2009r. Mieli mi przenieść nr „z końcem okresu wypowiedzenia przewidzianego przez umowę z PTC Sp. z.o.o.” według regulaminu ERY jak czytałem 30 dni.

Dziś otrzymałem smsa od PLAY, ze mój operator wyznaczył datę przeniesienia numeru na dzień 2010-02-07, czyli licząc nawet dni robocze od pon do pt wychodzi około 40, czy to jest normlane czy Era się wygłupia ?

Drugie pytanie to takie czy mam dalej przedłużać ważność konta ze względu na to iż mam ważne do 24 stycznia 2010 + miesiąc na odbieranie, nie chcę także stracić przy tym środków pozostałych na koncie.