• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#369142  autor: osachorzow
 11 lis 2009, 00:14
shakatack pisze:Mam sygnały, że dyskusja jest bardzo ciekawa
podzielam!
shakatack pisze:To jest wolne forum, czy też wplątane w jakieś układy?
5 zdanie ze spiskiem w tle! :) czekam na więcej ;)

#369144  autor: shakatack
 11 lis 2009, 00:20
Mam prawo mieć podejrzenia, jeśli próbuje się usuwać posty to chyba może budzić wątpliwości. Nikogo nie nazwałem, więc jeśli ktoś czuje się obrażony to przepraszam.
Trwa dyskusja w sprawie obrony słabszych, jak ktoś tego nie rozumie to sorry.

Shak

#369149  autor: artik
 11 lis 2009, 01:54
Od dawna zagladam na telepolis ale nigdy nie udzielalem sie tu na forum - znam inne ciekawsze bardziej zaawansowane itd.
pisze tu gdyz nie moglem oprzec sie pokusie podzielenia sie swoimi spostrzeżeniami.
Do rzeczy..
Czy na prawde nie potraficie zrozumiec 2 osob szukajacych pomocy w tak dla nich trudnej sprawie? W jednym z ostatnicj postow ktos napisal ze niedlugo zostanie ich tylko dwoje prowadzacych dyskusje. Niezgadzam sie i nie wierze ze nie ma na tym forum osob ktore na prawde chca pomoc a nie klasc klody pod nogi i namawiac do poddania sie bez walki. Mam pewne skromne doswiadczenie z dziedziny GSM i chetnie podziele sie z nimi z ta dwojka próbujacych jakos zalatwic sprawe. Jeśli chodzi o wypowiedz na forum ze zaden prawnik lub tez nikt inny za darmo nic nie zrobi to uważam , że ktos tu nie ma wyopbrazenia o dzialaniu forum i jego przeznaczeniu. Forum jest po to aby szukac pomocy , rozwiazania problemu lub takiej pomocy udzielic - temu sluzy forum. Mysle ze temat bedzie sie rozwijal i osoby proszace o pomoc uzyskaja ja od nas na tym forum zanim zaczna szukac pomocy na innych forach. Na poczatek poddaje pod rozwazania temat samego udowodnienia ze dany numer SIM byl wykorzystany w bramce - czyli co billing numer karty, numer IMEI bramki ? a jak wpisze sobie do Nokii 3310 taki sam numer IMEI jak jest w bramce to co dalej sa w stanie udowodnic ze dzwoniono z bramki a nie z Noki 3310?

#369150  autor: shakatack
 11 lis 2009, 01:55
Myślę, że pora ostudzić emocje i odczekać, może ktoś nowy wniesie coś faktycznie konstruktywnego do tematu, kto ma prawdziwe doświadczenia w rozwiązaniu polubownym bądź sensownej linii obrony, lub zapłacił te 5000 albo miał już sprawę sądową. Ja akurat nie jestem przekonany do opinii niektórych kolegów bo moi prawnicy mają inne zdanie, zarówno w kwestii postępowania na tym etapie, jak również argumentów obrony.
Nie napisał też dotąd nikt i tego oczekuję, czy operator może przedstawić niepodważalne dowody na korzystanie z bramek, przecież są tacy, co pracowali w sieciach i mają taką wiedzę. Wg moich informacji operatorzy długi czas przymykali oko na bramki i czekali aż umowy karty mixa się wypełnią i wtedy wyłączali bez robienia problemów. Po jakimś czasie zmienili zdanie i sposób postępowania. Tylko dlaczego ma na tym ucierpieć znów zwykły człowiek a ten, kto zrobił lewy biznes jest spokojny i zadowolony.
Bez względu na przypadki tu omawiane, ktoś musi uświadomić, nagłośnić problem, aby inni nie dali się nabrać i wiedzieli co jest legalne a czego umowy zabraniają. Takich przypadków muszą być tysiące, jak pisano już na innych stronach. Problem więc jest szeroki dlatego należy jasno się wypowiadać ostrzegając przed zagrożeniem. A operatorzy również mogliby jakoś unormować kwestie korzystania z bramek aby nie dochodziło do łamania regulaminów, np. przez takie ustawienie cen aby kombinowanie z kartami nie miało sensu ekonomicznego.
Życzę wszystkim spokojnego odpoczynku w świątecznym dniu i więcej optymizmu.

Shak

#369151  autor: Prometo
 11 lis 2009, 01:55
shakatack pisze:Mam prawo mieć podejrzenia, jeśli próbuje się usuwać posty to chyba może budzić wątpliwości.
Kod: Zaznacz cały
Musisz być z Warszawy. Język tych postów to wyżyny chamstwa. Znikam z tego wątku bo z koniem się nie kopię.
wreszcie się odczepił
mógłbyś sobie darować takie teksty
piokuk, jak masz ochotę na ataki personalne to skorzystaj z PW
piokuk Nie widzę tu żadnych chamskich wypowiedzi, ani wulgaryzmów.
Nie jestem ani z Warszawy ani z Krakowa i nie dzielę ludzi w ten sposób.
Kolega próbuje mnie prowokować, ale ja nie pozwolę sobie na sprowadzenie tej dyskusji do poziomu kiboli zwalczających się klubów.
Proszę sobie jątrzyć gdzie indziej.
Kolego shakatack powyżej są posty, które zostały usunięte bo nie wnosiły nic do dyskusji a zaogniały ją tylko. Swoją drogą przeglądając tent temat mam wrażenie, że kolega któremu wziąłeś tego mixa zrobił Ciebie na szaro. On nie jest abonentem, nie ma telefonu a karta sim była zarejestrowana na Ciebie. Polkomtel więc wysyła pismo do właściciela karty a nie do kolegi, bo on nie figuruje w ich systemie. Jak się możesz bronic? Co tutaj doradzić? Moim zdaniem jedynym wyjściem do niezapłacenia kary przez Ciebie jest udowodnienie Polkomtelowi przed sądem, że to nie Ty korzystałeś z tej karty (zostałeś oszukany) przez "miłego kolegę".

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#369153  autor: shakatack
 11 lis 2009, 02:12
Jest to zawsze jakaś konstruktywna droga obrony.
Nie odpowiadała mi w tej dyskusji momentami arogancja zmierzająca do stwierdzenia: jak jesteś głupi to płać, jak byłeś naiwny lub nieświadomy to teraz cierp.
Przeciw takiemu tonowi dyskusji starałem się protestować.
Dzięki, również za wyjaśnienie sprawy usuniętych postów.

Shak

#369160  autor: Marens
 11 lis 2009, 10:23
dlaczego się usuwa lub cenzuruje wypowiedzi?
http://telepolis.pl/forum/viewforum.php?f=37
To jest wolne forum, czy też wplątane w jakieś układy?
Polkomtel odpala 10% z Twojej kary na rzecz forum. Mamy specjalne konto w Szwajcarii.
Potem wszystko wydajemy w Las Vegas.
shakatack pisze:jak jesteś głupi to płać, jak byłeś naiwny lub nieświadomy to teraz cierp.
shakatack pisze: napisał/a:
Gdy 2 lata temu rozwiązali ze mną umowę nie wspominając słowem o jakiejkolwiek karze to przecież byłem nawet zadowolony bo został mi aparat i zostałem wolny. Po co miałem się o coś upominać. Chyba to łatwo pojąć.

artik pisze:Na poczatek poddaje pod rozwazania temat samego udowodnienia ze dany numer SIM byl wykorzystany w bramce - czyli co billing numer karty, numer IMEI bramki ?
Chociażby po sile sygnału, sektorze itp.
Człowiek jak długo/cięgle rozmawia to przeważnie się przemieszcza nawet po domu.
Wtedy zmienia się sygnał np z -95dBm na -90dBm. Tutaj połączenia są ciągle inicjowane/prowadzone z tego samego miejsca i trwają np. godzinami.

Powiem tak, sam miałem MixPlusa, mam znajomych którzy korzystają z niego "ekstremalny" sposób. 20 godzin do Plusa / 3000SMS do Plusa. Jakoś nikt nie przysłał mu od 3 lat kary? Karta sim ma ogromny ruch przychodzące / wychodzące / SMS / MMS itp.
Doładowanie za 30zł/tydzień

Wydaje mi się, że kolega nie mówi nam całej prawdy.
Nikt "czysty" nie reaguje na zerwanie umowy przez sieć w sposób "thx za telefon i nara"
Jakiś powód musiał być, wtedy się temat drąży itp.

#369173  autor: yagi
 11 lis 2009, 11:14
shakatack, wg mnie Twoim bledem bylo nie reagowanie 2 lata temu. Wtedy sprawa byla świeża i miales wieksze szanse obrony. Teraz zbieraj co sie da na swoja obrone ;)

Co do drugiej sprawy to kwestia udowodnienia "milemu koledze" winy i tamtej firmie (moze nadal prowadzi takie interesy i mozna ja zlapac na goracym uczynku). Nie wiem jak to wyglada jesli chodzi o przepisy, ale tutaj kolega podpada wg mnie pod wyludzenie w celu uzyskania korzysci majatkowych a firma za generowanie takiego procederu...
Ostatnio zmieniony 13 lis 2009, 16:55 przez yagi, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#369192  autor: jacguszi
 11 lis 2009, 12:13
Pozwolę sobie na małe podsumowanie obaj "poszkodowani" koledzy są nieprzemakalni na argumenty innych osób. Niestety koledzy nie ma żadnego spisku nikt was nie chce żywcem pożreć. Więcej otwartości na argumenty i rady, czytajcie ze zrozumieniem a nie z góry przyjętym założeniem "to pisze agent polkomtela".Kolego shakatack wg. mnie masz oczywiście prawo do obrony i nikt ci go nie odbiera ale z podejściem zaprezentowanym w tym wątku bez dobrego adwokata w sądzie nic nie zdziałasz. Polkomtel ma naprawdę dobrych prawników i w sądzie sam sobie nie poradzisz. Zaprezentowane w tym wątku argumenty jak i sposób rozumowania nie pozwalają mi na wątpliwości.
Nie rozumiesz i nie chcesz zrozumieć że operator jest w stanie udowodnić swoje racje, z 2 strony nie rozumiesz konsekwencji wynikających z podpisanej umowy.
Mimo wszystko życzę powodzenia.

#369196  autor: kuwejt
 11 lis 2009, 12:25
artik pisze:Na poczatek poddaje pod rozwazania temat samego udowodnienia ze dany numer SIM byl wykorzystany w bramce - czyli co billing numer karty, numer IMEI bramki ? a jak wpisze sobie do Nokii 3310 taki sam numer IMEI jak jest w bramce to co dalej sa w stanie udowodnic ze dzwoniono z bramki a nie z Noki 3310?
Po 1 Pomijając już fakt że IMEI fct ma troche inny format niż komórkowy, no ale nic powiedzmy że jakoś wpiszesz go do swojej 3310. Jesli nie bedzie z niej kierowany ruch który byłby podejrzany to pewnie nawet nikt sie nigdy nie zorientuje że taka rzecz miałą miejscie bo operatorzy nie przyglądają się logom każdego urządzenia które jest w sieci, jednak jeśli zacznie sie dziać coś podejrzanego to patrzą na Ciebie a tam co? FCT!!? no wiec Ty im mówisz ze figa z makiem bo to nokia 3310 ale i tak polegniesz bo zmiana IMEI jest w polscie nie legalna!
Po 2 a sumę kontrolną inicjacji połączenia jak chcesz zmienić? :lol:
zresztą to i tak nie jedyne sposoby... tak jak pisał Marens,
shakatack pisze:Tylko dlaczego ma na tym ucierpieć znów zwykły człowiek a ten, kto zrobił lewy biznes jest spokojny i zadowolony.
zgadza się, niestety cierpi człowiek który także został oszukany lub dał się oszukać

Audyt UX, www i SM
Szukasz pomysłu na prezent?
Satysfakcja użytkownika na FB

#369216  autor: shakatack
 11 lis 2009, 13:17
Ja widzę, że większość kolegów nie potrafi czytać ze zrozumieniem.
Nie podjąłem tego tematu na forum aby przeczytać to, co wiedziałem od początku, ale aby uzyskać doświadczenia osób w podobnej sytuacji, jak udało się np. porozumieć z operatorem (wiem, że są takie możliwości), albo jaką można podjąć obronę.
Ciekawe dlaczego nikt nie opisał ewentualności porozumienia? Albo macie niewielką wiedzę, albo zwyczajnie nie macie zamiaru pomagać.
Więc wypowiedzi, że nie masz szans bo firma ma świetnych prawników to jakby skok milowy w dyskusji- dzięki za takie info, to naprawdę jest odkrycie. Masa wypowiedzi nie rusza sprawy do przodu i tylko zamydla obraz rozmowy. Proszę o lek na gardło a otrzymuję na żołądek. I jeszcze niektórzy by chcieli abym najlepiej podał nr telefonu o który chodzi, imię, nazwisko i adres. Sorry, ale na głowę nie upadłem. Aż do tego stopnia naiwny nie jestem.
Poza tym niektórzy to takiego tonu używają jakbym był mordercą, bez przesady, nie rozmawiamy tu o strasznym przestępstwie. Ludzie bronią się w trudniejszych sprawach i z powodzeniem. A skoro firmy nie stać na list polecony to i może Ci prawnicy nie będą tacy najlepsi. Dla mniej inteligentnych, nie bierzcie tego dosłownie...
Zaraz się pewnie odezwą zainteresowani i będą mnie atakować za obrazę firmy.
Proszę więc po raz kolejny,
NIE MASZ NIC KONSTRUKTYWNEGO DO POWIEDZENIA TO DAJ SOBIE SPOKÓJ.

[ Dodano: 2009-11-11, 13:20 ]
dzięki kolego lukaszw za pomocną informację

Shak

#369219  autor: Sławek
 11 lis 2009, 13:32
shakatack pisze:Już oczywiście kolegę donadam załatwili niektórzy krótko i bez wysiłku, że jest przegrany

Nie wiem, czy sie orientujesz, ale jest cos takiego jak odpowiedzialnosc za swoje czyny. Jesli Józio podpisal umowe i Józio udostepnil karte sim Zenkowi, to Józio jest podmiotem odpowiedzialnym, bo nieregulaminowe wykorzystanie karty sim przez Zenka nastapilo wskutek decyzji Józia o udostepnieniu Zenkowi owej karty. Koniec. Kropka.
shakatack pisze:Widzę, że muszę nie tylko walczyć z operatorem ale również z kolegami z tego forum
Walczyc z osobami, ktore staraja sie poznac dobrze sprawe i cos Ci doradzic? Gratuluje podejscia. Moze lepiej od razu poszukaj jakiegos kolka wzajemnej adoracji. Jak czytam Twoje posty, to caly czas atakujesz tych, ktorzy pisza nie tak, jak bys tego oczekiwal.

Mam przekonanie graniczace z pewnoscia, ze shakatack i donadam to ta sama osoba. Reprezentuja podobny poziom "dyskusji", podobnie mala liczba postow, podaja podobny problem i w wybitnie podobny (ten sam?) sposob odpisuja. Ciekawy jest tez ten "jednopostowiec" artik...

Kolego shakatack, popadasz w smiesznosc jeszcze wieksza, niz bardzo wazna osoba w panstwie i opcja polityczna, z ktorej ta osoba pochodzi, doszukujac sie wszedzie spiskow, ciemnych powiazan i szarych sieci, ukladow i cholera wie co jeszcze. Moze sie w koncu okaze, ze to wina masonow, liberalow, pedalow i cyklistow?

#369222  autor: Marens
 11 lis 2009, 13:39
Sławek pisze:Mam przekonanie graniczace z pewnoscia, ze shakatack i donadam to ta sama osoba. Reprezentuja podobny poziom "dyskusji", podaja podobny problem i w wybitnie podobny (ten sam?) sposob odpisuja.
Bardzo łatwo można sprawdzić po hoście/IP'ku.
Musi to zrobić ktoś z modów :P
shakatack pisze:NIE MASZ NIC KONSTRUKTYWNEGO DO POWIEDZENIA TO DAJ SOBIE SPOKÓJ.
Powiedz mi dlaczego wszyscy, którzy tutaj się udzielają (ze stałych dyskutantów) mają takie same zdanie? Może się dogadaliśmy...

Po prostu za głupotę trzeba płacić.
Gdyby z mojego telefonu zadzwoniono na 112, że na rynku we Wrocławiu jest bomba to kto by odpowiadał? Ja czy ten który zadzwonił? Przecież niedawno była taka sytuacja, że ojciec z synem zadzwonili z jakiegoś VoIP'a że jest bomba na rynku a potem byli zdziwieni że odkryli to iż dzwonili przez internet.

#369223  autor: kuwejt
 11 lis 2009, 13:42
Ale jak ktoś Ci ma pomóc skoro uważasz że tylko Ty masz racje? Pisałem już 2 razy o wysłaniu listem zwykłym ( a sprawe znam dobrze bo pracowałem w podobnej firmie a pozatym kiedyś jak już pisałem miałem niedopłate w tp i wszedzie bylo tak samo jak w plusie, co więcej podobne pisma z banku też tak dostaję ale mniejsza o to) a Ty dalej swoje:
shakatack pisze:A skoro firmy nie stać na list polecony to i może Ci prawnicy nie będą tacy najlepsi.

#369224  autor: Marens
 11 lis 2009, 13:42
Dodam, że samo korzystanie z bramki GSM nie jest interpretowanie jako "kierowanie ruchu". To tak jakbyś miał np. broń.
kuwejt pisze:Pisałem już 2 razy o wysłaniu listem zwykłym
Poleconym dostanie "ponaglenie" jak będzie przekroczony termin płatności.
Wszelkie faktury przychodzą listami zwykłymi.

#369226  autor: shakatack
 11 lis 2009, 13:46
I co żeś takiego mądrego Sławek tu napisał? Powtarzasz to samo co inni bo nie masz nic mądrego do powiedzenia. A prosiłem o konstruktywne wypowiedzi.
Dzięki mędrcu. Jesteś wielki!
To chyba właśnie tacy jak Ty wybrali naszego najważniejszego.
A ja nie walczę z osobami, które mi chcą doradzić, tylko tymi co mi nic nie doradzają a jedynie cwaniakują. Nie chcę nikogo oceniać po wypowiedziach, więc proszę po raz kolejny
aby dać sobie spokój z obrażaniem uczestników i ocenianiem poziomu.
Jeśli to dla Ciebie nieodpowiedni poziom to nikt Cię tu nie trzyma. To wolny kraj.

[ Dodano: 2009-11-11, 13:49 ]
Ja nie otrzymałem faktury, tylko notę a to chyba różnica. Na wystawienie faktury jak się nie mylę, jest określony czas. Fajnie by było móc wystawić komuś fakturę po 2 latach...

Shak

#369227  autor: osachorzow
 11 lis 2009, 13:53
shakatack pisze:Ja nie otrzymałem faktury, tylko notę a to chyba różnica.
jest różnica w nazwie - ale nota obciążeniowa i faktura to dokumenty księgowe, więc nie dostaniesz faktury na to samo, jeśli masz notę. Pisałeś wcześniej, że prowadzisz firmę, więc takie rzeczy powinieneś chyba wiedzieć.
shakatack pisze:jedynie cwaniakują.
shakatack pisze:aby dać sobie spokój z obrażaniem uczestników
czy ktoś jeszcze widzi sprzeczność? Osoby które próbują Ci pomoc nazywasz cwaniakami, a sam prosisz o nieobrażanie?

#369230  autor: shakatack
 11 lis 2009, 13:58
A ja jestem pewny że piszę w pojedynkę jak również, że dwaj pozostali to inne osoby.
I kto tu snuje spiskowe teorie? Nie mam zamiaru tu udowadniać, że nie jestem koniem.
Skoro taki proceder z mixami działał na wielką skalę
to chyba wcale nie jest dziwne, że podobnych przypadków jest wiele.
Akurat tak się złożyło, że na forum siedzą cały czas te same osoby i tak się zapatrzyli w swoją mądrość, że nikt z zewnątrz nie może mieć racji ani nawet innego zdania, ani też pogadać z ludźmi o podobnych problemach bo zaraz się wtykają.

[ Dodano: 2009-11-11, 14:00 ]
Cwaniakowanie a mówienie o poziomie rozmowy to jednak subtelna różnica.

Shak

#369232  autor: Marens
 11 lis 2009, 14:01
shakatack pisze:Akurat tak się złożyło, że na forum siedzą cały czas te same osoby i tak się zapatrzyli w swoją mądrość, że nikt z zewnątrz nie może mieć racji ani nawet innego zdania, ani też pogadać z ludźmi o podobnych problemach bo zaraz się wtykają.
No to kliknij na wyloguj a my będziemy dalej adorować siebie nie pomagając innym.
shakatack pisze:Skoro taki proceder z mixami działał na wielką skalę
Wiedzielibyśmy o tym.