• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #368481  autor: Baluu
 07 lis 2009, 16:40
Witajcie.

Mozecie ocenic czy na stacji ktorej zdjecia zalaczam bedzie:

1) Sam UMTS
2) GSM z UMTS

Stacja P&G

UMTS juz dziala, ale prowadze z Szalonym dyskusje co do tego czy GSM będzie.

Czy analizując ilosc kabli i rodzaj anten mozemy domniemywac ze bedzie GSM??

Pozdr.
 #368534  autor: zajadacz
 07 lis 2009, 20:13
Baluu pisze:Czy analizując ilosc kabli i rodzaj anten mozemy domniemywac ze bedzie GSM??
Anteny dwusystemowe, ale podłączyli tylko kable do UMTS (po dwa do anteny). Jak się operatorowi kiedyś będzie chciało to dociągnie kable, dostawi sprzęt i będzie też GSM 900. Czy to jest Ery?

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

.

#368544  autor: Baluu
 07 lis 2009, 20:38
Tak. Era.

Ale dlaczego nie ma kabli GSM...

#368547  autor: yagi
 07 lis 2009, 20:44
Ale dlaczego nie ma kabli GSM...
Kryzys :smt005

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#368550  autor: Pawrzes
 07 lis 2009, 20:54
Świetne zdjęcia :)
Ten maszt jest typu tymczasowego i wygląda na używany... Ciekawe gdzie kiedyś stał... :roll: No GSM niepodłączony - chyba znikomy ruch ma Era w tej okolicy ;)

Pozdrawiam

.

#368554  autor: Baluu
 07 lis 2009, 21:12
Pawrzes: Rozmawialem z monterami i powiedzieli ze GSM i UMTS będzie. Stacja w tym rejonie miała być okolo 500 metrów od obecnej lokalizacji ale wlasciciel terenu sie wycofal. Stacja ktorej zdjecia zamiescilem jest na terenie fabryki procter and gamble w Aleksandrowie Lodzkim. Niestety stojąc pod stacją tel sie loguje do 6 stacji i zasięg jest mizerny. GSM przydałby się!!! Oj TAK!!! Pytalem monterów o typ konstrrukcji - powiedzieli ze architekt taki typ stacji wymyślił gdyż w tym rejonie są silne wiatry i inna stacja nie może być. Nie wydaje mi sie aby ta stacja miala isc do zdemontowania w bliskiej przyszlosci. Postawili ją w 4 tygonie i 5 tygodnia UMTS odpalili. Tylko GSMu brak.

Na zdjeciu DJECIE widac ze jest 6 feederow - tak mi sie wydaje.

Yagi: Wiem ze kryzys, ale jak GSM jest mizerny to po co dac UMTS??? Mogli podpiąć kable GSM i pozniej zdalnie włączyć.

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

[ Dodano: 2009-11-07, 21:15 ]
Ile feederow powinno byc aby byl gsm i umts i 1 radiolinia??
 #368556  autor: zajadacz
 07 lis 2009, 21:24
Baluu pisze: Na zdjeciu DJECIE widac ze jest 6 feederow - tak mi sie wydaje. Ile feederow powinno byc aby byl gsm i umts i 1 radiolinia??
Dla każdego pasma są po dwa firery na pasmo na sektor. Znaczy GSM na 3 sektorach to łącznie 6 fiderów. UMTS na 3 sektorach to też 6 fiderów. Tylko w jakiś pikokomórkach daje się po jednym kablu. Zrobienie GSM na stacji to nie tylko dociągnięcie kabli. Trzeba jeszcze zamontować sprzęt do kontenerka, a to chyba najwięcej kosztuje.

Zdjęcia stacji bazowych

#368557  autor: Szalony
 07 lis 2009, 21:28
Pawrzes Aleksandrow w Erze to ciekawa sytuacja :-D Teraz mam tak ze mam 3G z tej stacji wewnatrz budynkow na ladnym poziomie -90-100dbm a sygnalu gsm nie mam albo jest bardzo slaby - patrz moj podpis , i tak zly sygnal gsm ma kilkaset budynkow . Teraz jest ciekawa sytuacja te "pol" miasta nadal ma bardzo zly sygnal gsm ale z tej stacji ma dobry sygnal 3G :-D W erze tym bardziej jest tak 3G ustawione przynajmniej na tej stacji ze polaczenia glosowe sa przerzucane na wiele gorszy sygnal gsm ... Przeciez nie robi sie tylko nodeB tam gdzie nie ma ruchu i na dodatek jest bardzo zly sygnal gsm :shock: Chyba ze Era dala tego nodeB tak naprawde nie dla miasta tylko dla powstajacych w szczerym polu zakladow to rozumiem czemu z gsm sie nie spiesza ;-) Przeciez jakby chcieli to gsm tu wlaczyc za nawet 3-4miesiace to kable by pociagneli chyba teraz :?: Tak to mam wrazenie ze gsm tu bedzie moze za rok albo dwa :?

[ Dodano: 2009-11-07, 21:34 ]
Czyli na tej stacji obecnie jest 6 (2*3)fiderow ( dobrze na zdjeciach je widac) czyli na gsm nic nie jest zrobione :| To chyba stacja ewenement ;-) w zasiegu tego nodeB sygnal gsm jest fatalny a Era zamiast gsm/3G zrobic- dala tylko 3G . Tym bardziej ze podobno nodeB jest drozsze od bts tym bardziej tego nie rozumiem :wink:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

.

#368559  autor: Baluu
 07 lis 2009, 22:01
A moze sprzet UMTS mieli na magazynie a sprzetu GSM nie miieli i zamowia po nowym roku. :P

#368560  autor: zajadacz
 07 lis 2009, 22:02
Szalony pisze:Czyli na tej stacji obecnie jest 6 (2*3)fiderow ( dobrze na zdjeciach je widac) czyli na gsm nic nie jest zrobione :|
Tutaj tak. Żeby uściślić, to do tego typu anteny powinny iść cztery kable żeby były dwa pasma. Są anteny z wbudowanym diplexerem, które same sobie rozdzielają sygnał odpowiedniego pasma na, nazwijmy to, sekcje anteny. Można też dołączyć zewnętrzny diplexer żeby oszczędzić na długich fiderach. Wtedy fidery są wspólne dla GSM i UMTS, a diplexer przed anteną to rozdziela na inne pasma i mamy dwa fidery, ale po diplexerze do anteny wchodzą cztery kable :). W Polsce jeśli się to stosuje to sporadycznie, jednak Kathrein sprzedaje takie urządzenia i anteny.
A mówiłem że poczekasz tyle co (nie)sławny Leszczyniec :)

Zdjęcia stacji bazowych

.

#368562  autor: Baluu
 07 lis 2009, 22:07
Zjadacz: a czemy Leszczyniec nie odpalony jest??

#368563  autor: Szalony
 07 lis 2009, 22:11
Obrazek taki mam sygnal wewnatrz budynkow w gsm - jak zaczne z telefonem chodzic to sie jeszcze pogarsza . Jakby ta stacja miala gsm to sygnal mialbym na poziomie -80dBm stabilne :-D Moze w przyszlym roku :wink: Taki mam sygnal 3G w tym samym lokalu 1,5km od tego nodeB Obrazek jest stabilny czasami gorszy , czasami lepszy :-) Niech jeszcze ten gsm zrobia :-)

[ Dodano: 2009-11-07, 22:18 ]
zajadacz pisze: A mówiłem że poczekasz tyle co (nie)sławny Leszczyniec :)
Noo znajac Ere to 3lata moga gsm robic :-D Jak tyle czasu beda go robic to tylko utwierdze sie w tym ze Era ta stacje zrobila "po znajomosci" dla powstajacych tam zakladow P&G i ABB a ze cos do miasta dolatuje to przez przypadek :wink: ps Chcialbym naprawde sie mylic :-)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)
 #368565  autor: zajadacz
 07 lis 2009, 22:34
Baluu pisze:Zjadacz: a czemy Leszczyniec nie odpalony jest??
Szczerze to nie wiem. Pozwolenie jest od dawna, na radiolinię też. Może właściciel gsm.biz.pl, który tak usilnie informuje o tej nieudanej inwestycji by wiedział dlaczego nie odpalili :-), a może Darnok by wiedział, bo on chyba z Ery ;)

Zdjęcia stacji bazowych

#368638  autor: Pawrzes
 08 lis 2009, 13:29
No to że maszt jest cienki z linami nie koniecznie musi oznaczać że jest tymczasowy choć tego konstrukcje mają tendencje do wędrowania ale też są i trwałe lokalizacje ;)

Ten region łódzki PTC jest jakiś dziwny ;-) Do tej pory spotykałem się z instalacją NodeB bez GSM tam gdzie sygnał z innych stacji jest bardzo dobry a tutaj w UMTS jest świetny a w GSM marny... ;) Może któraś z firm wzięła Blueconnect no i Era musiała się pospieszyć z odpaleniem NodeB a GSM to zamontują na spokojnie ;)
W Warszawie jak Era odpala stację 900/1800/2100 to 3G odpala na niej z opóźnieniem czasem kilkudniowym, kilkutygodniowym lub kilkumiesięcznym. Są przypadki gdzie początkowo działał tylko jeden z sektorów od pasma UMTS. Ostatnio odpalone stacje od razu mają 2 nośne (10680, 10647) co wcześniej się nie zdarzało.

Pozdrawiam

#368681  autor: Patryk_
 08 lis 2009, 16:45
Pawrzes pisze:ale też są i trwałe lokalizacje ;)
Jak wiadomo w każdej dziedzinie prowizorka jest najtrwalsza...
Ten maszcik:
Obrazek
to dopiero musi mieć tendencję do wędrowania,a stoi już w jednym miejscu co najmniej półtora roku,zapewne dłuzej...

#368762  autor: Szalony
 08 lis 2009, 22:54
Patryk dobre to :mrgreen: , gdzie to stoi :?: Czy ta stacje postawili tylko dla jakis zakladow czy ma ona wiekszy zasieg :?:

#368782  autor: Patryk_
 09 lis 2009, 07:32
Szalony pisze:gdzie to stoi
Bielsko-Biała,ul.Warszawska 153,na parkingu pomiędzy centrum handlowym Sarni Stok a zakładami Aluprof.
Góra to Orange 900/1800/UMTS,a dół Plus 900,więc maszt jest chyba Centka.
Zasięg ma nie taki mały - kilometr dalej poziom sygnału UMTS to ok. -70,poza tym obsługuje częściowo drogę wylotową na Katowice.

#368787  autor: PingNoMore
 09 lis 2009, 08:44
Sorry, że tak OT, ale czy ta stacja stoi przy fabryce P&G w Aleksandrowie? Ostatni często bywam w tym zakładzie i jakoś nie widziałem tej anteny. Chyba, że gdzieś od drugiej strony jest (bardziej w kierunku ABB)

.

#368794  autor: Baluu
 09 lis 2009, 10:55
Tak. P&G w Aleksandrowie Lodzkim. Przy budynku P&G.

#368801  autor: rogmaniek
 09 lis 2009, 11:28
Odnośnie tej stacji PTC w Aleksandrowie Łódzkim: miałem się nawet pytać Szalonemu, a może nawet było to pytanie, w usuniętym, podobno przez "przypadek" poście, jaka to konstrukcja. Teraz już wiem, że to nie żaden solidny i bardzo charakterystyczny dla PTC strunobetonowy słup :( Oj, tak jak mówił, to i zrobił nasz Klaus i "widać" te oszczędności :lol: To też mnie znów utwierdza w przekonaniu, że dobrze zrobiłem "uciekając" z tej Niemieckiej Telefonii Cyfrowej, bo jest coraz gorzej...

Może i Polkomtel, budowę BTS'ów, w tym roku znacznie "ograniczył", ale przynajmniej, tak jak mówili, 3G porządnie rozbudowują :-D

Aż mi się nie chce wierzyć, że PTC takie "cuś" postawiła, koło tej fabryki. Chyba, że naprawdę będzie to konstrukcja tymczasowa...

[ Dodano: 2009-11-09, 11:34 ]
Dodam, że takie, przynajmniej z widoku, "liche" maszty z odciągami, już widziałem w Wielkopolsce, nawet Polkomtela, np. w Gnieźnie. Zastanawia mnie tylko czy taka konstrukcja jest naprawdę tańsza czy jednak jest to rzeczywiście "uwarunkowane" terenem? Chyba odnośnie tych "silnych" wiatrów, to strunobetonowy słup czy "porządny" maszt kratowy, "dałby sobie radę"? :P

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!