• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 24 z 28
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 28

#366266  autor: tesla
 23 paź 2009, 18:37
Szalony pisze:Niestety Era bardzo czesto zle ustawia tilt
opowiedz o twoim wykształceniu telekomunikacyjnym, znajomości zagadnień optymalizacji sieci radiowej, szkoleniach, praktykach... czymkolwiek co daje ci prawo do takich wywodów. Umówmy się że obserwacje z CellTrackiem można o kant d... rozbić.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#366275  autor: Marens
 23 paź 2009, 19:00
Patryk_ pisze:Co ciekawe,nie wszędzie.
Bardziej chodziło mi o to, że jak jest silniejszy 2G od 3G to siedzi w 2G, jak silniejszy 3G to w 3G. Nie wiem, czy dobrze to określiłem. Przykładowo w Plusie/Orange/Play wywala z 3G w przypadku kiedy jest już sygnał na tyle słaby alby telefon mógł sprawnie działać w sieci. Co mnie ciekawi, że z takiego 2G przejdzie do 3G jak zainicjujemy transmisję danych w np. -94dBm

#366278  autor: Szalony
 23 paź 2009, 19:04
Tesla nie bede tu pisal o sobie wystarczy netmonitor noki , troche logiki i tyle - nie trzeba byc magistrem by jak sie chce empirycznie ocenic jak siec dziala w danym rejonie... chyba nie sadzisz ze tak bym pisal opierajac sie tylko na celltracku ktory jest dobry ale tylko do amatorskich zastosowam - o ustawieniach sieci nic nam nie mowi, jednak testy 41.10 do 17 w netmonitorze noki jak na dloni odslaniaja jak " dziala 3G" i zle ustawienia tiltu obnaza jaK na dloni , wystarczy troche poczytac i porownac sile odbieranego sygnalu , sile pilota i jakosc sygnalu by widziec co w eterze sie dzieje , Tesla o co ci chodzi ? podwazasz stwierdzenie ze czesto operatorzy zle reguluja ret ? Akurat tu napiaslem o erze ale tyczy sie to wszystkich - wiem o czym pisze bo sam mialem z tym problem i na cale szczescie Plus - uwzglednil moje sugestie i nodeB ma teraz zasieg efektywny w budynkach do 1km a jak katy byly zle to zasieg byl 200metrow a potem koniec... Chyba nie powiesz mi ze jak sila sygnalu 3g z psc jest na poziomie -80dBm , pilota -90dBm a jakosc sygnalu na poziomie -10-15 to jest ok ? Dobrze wiesz jak jest tego przyczyna i nie ma co bronic operatorow , jak cos robia to niech robia to dobrze . Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-10-23, 19:14 ]
Marens za bardzo nie ma co porownywac sile sygnalu w 2G i3G tak prosto w dBm , roznic jest zbyt wiele , bo bedac w 2g przy sygnale -70dBm i bedac w tym samym miejscu w 3g z sila sygnalu -95dBm mozna trzymac spokojnie 3G pod warynkiem ze Ret jest odpowiednio ustawiony , a jak jest zle to przy -95dBm mozna tez wcale automatycznie 3G nie miec , podstawowym warynkiem w 3G jest jak pisalem juz kiedys nie sila a jakosc sygnalu , bo ktos kto ma sile -80dbm a jakosc np -12 bedzie mial gorszy net od kogos kto ma -100dbm a jakosc -4 , tak samo w 3G mylne jest sugerowanie sie wskaznikiem csq bo nic nie mowi nam on o jakosci sygnalu 3G. Ah nie chce mi sie juz pisac :-D

[ Dodano: 2009-10-23, 19:26 ]
A juz na koniec napisze - Tesla ja wiem ze latwo jest zle o operatorach pisac , naprawde rozumiem ze to wszystko nie jest takie proste , ale najgorsze co moga zrobic operatorzy to isc w zaparte i niestety czesto to robia , Play niestety w tym przoduje :? Ja jak pisze o czyms to nie bez powodu i nie sugeruj bym nie pisal bo sie nie znam :wink: , na wszystkim znac sie nie mozna ... Zaraz ktos napisze ze ja zawsze zle pisze i sie czepiam... a co mam zachwalac ewidentne bledy :-D :?: zawsze lepiej sie pisze o wadach niz zaletach , ale widze tez zalety operatorow ale nie mozna o wszytkim pisac :wink: . Pozdrawiam :-)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#366303  autor: tesla
 23 paź 2009, 21:40
Szalony pisze:podwazasz stwierdzenie ze czesto operatorzy zle reguluja ret ?
masz zapewne na myśli tilt, czyli elektryczne pochylenie wiązki anteny. RET (Remote Electrical Tilt) to technologia zdalnej zmiany pochylenia wiązki. Co więcej (jak zapewne wiesz) pochylenie wiązki w ND Ery jest sterowane dynamicznie przez noda.

#366311  autor: Szalony
 23 paź 2009, 22:21
Tesla ok , wiem ze jestes w temacie ale czyli co to znaczy ? Ze w Erze kat nachylenia wiazki jest regulowany automatycznie dostosowujac sie do warunkow bez ingerencji czynnika ludzkiego ? Jesli tak jest to czasami chyba nie dziala najlepiej , bo czasami widze w netmonitorze zbyt duzy rozrzut miedzy sygnalem a sila pilota i wtedy jakosc spada niestety , i nie jest najlepiej. Tesla mam prosbe jak sie orientujesz to dzieki za info czy w Erze moze byc 3G jesli pod antenami nie ma modulu(kostek) RET ? Inna sprawa to to ze odbiegamy od tematu nowych lokalizacji :-) , by tylko nie narzekac to ciesze sie ze Era w coraz wiekszej ilosci lokalizacji 3G uruchamia druga nosna - wiadomo to jest zaleta w porownaniu do nodeB gdzie jest tylko jedna nosna. ps i chyba w koncu moj podpis zmienie bo juz bede mial ladny zasieg Ery i sygnal z okolic -100dBm w budynkach skoczy na minimum -80dBm a moze nawet lepiej :-)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#366426  autor: tesla
 24 paź 2009, 18:39
Szalony pisze:czy w Erze moze byc 3G jesli pod antenami nie ma modulu(kostek) RET ?
ano może
http://www.kathrein-scala.com/catalog/80010414.pdf
Jak pytasz o konkretną lokalizację to daj CIda.

#366448  autor: Szalony
 24 paź 2009, 21:03
Nie znam Cida , bo akurat lokalizacja co mam watpiwosci czy bedzie 3G nie dziala jeszcze i nie ma jej w wykazie uke narazie , to nowo powstala stacja przy fabryce P&G w Aleksandrowie Lodzkim , jak znajde czas to podesle zdjecia - wyglada to na anteny Kathrein ( napewno nie ta co podales przyklad) narazie nie ma RET pod antenami , stacja jest chyba prawie kompletna w osprzet tylko jeszcze " wykonczenie i konfiguracja" i moga nawet za tydzien ja odpalic :wink: , czekam na to jak na szpilkach bo od tego zalezy czy wroce do Ery :mrgreen: , w kazdym badz razie jak ja uruchomia to moj podpis zniknie bo juz Era nie bedzie mila tak zlego sygnalu u mnie :-) dzis testowalem BC w lodzi i milo sie zaskoczylem milem 500kB/s spokojnie :shock:

#367172  autor: M. Kaczerowski
 29 paź 2009, 20:20
Szalony pisze:Niestety Era bardzo czesto zle ustawia tilt czego obiawami sa czeste zbedne przelaczanie 2-3g i odwrotnie , oraz " siedzenie" na 2G w sasiegu 3G . Dlatego w sumie " obawiam" sie Ery i chyba poczekam zanim odpala ta druga stacje w Aleksandrowie( na pierwszej katy sa ok) - bo jak zle tilt ustawia to wiem ze pomimo ze mam 1km( bezposrednia widocznosc) do nodeB to moge 3G nie miec !!! I potem bedzie bardzo ciezko od Ery " wymusic" poprawny kat nachylenia wiazki :? Temat katow nachylenia RET w 3G jest ogolnie bardzo ciekawy... mam wrazenie ze operatorzy katy te ustawiaja " na oko" i nikt potem tych ustawien nie weryfikuje i sa potem kwiatki ze anteny daja sygnal w ziemie dla kretow albo w niebo dla ptakow - i siec 3G wtedy dzila ale tak naprawde przez zle katy to jakby jej nie bylo... Najgorsze jest to jak operator upiera sie przy swoim bledzie ze wszystko jest poprawnie a w rzeczywistosci jest tragicznie.
Pozwolisz, że się wtrącę.
Tilt jest parametrem szalenie istotnym i wyjątkowo precyzyjnie określanym w szeregu skomplikowanych analiz.
Optymalne ustawienie pochylenia wiązki (tiltu) jest wypadkową pomiędzy najkorzystniejszymi parametrami proponowanymi przez planistę a "ograniczeniami" płynącymi ze strony przepisów prawa ochrony środowiska.

P.S. Nie zapominaj jednocześnie, że tilt może być elektryczny lub mechaniczny.

--
Pozdrawiam
Michał Kaczerowski
CEO
www.ambiens.pl

#367206  autor: tesla
 29 paź 2009, 22:52
Co wcale nie zmienia faktu, że to nie pokrycie (obszar) jest najważniejsze, ale ilość erlangów wyciągana z celi.

#367288  autor: Szalony
 30 paź 2009, 18:44
Ja to wszystko Panowie rozumiem , chcialem tylko zauwazyc pewna sprawe z tym tiltem i to ze operatorzy czesto tego nie kontroluja :( , bo jakby kontrolowali to nie byloby takich sytuacji ze w 3g sila z danego psc wynosi np w terenie otwartym z bezposrednia widocznoscia 300metrow od stacji -70dBm a sila pilota -85dBm z EcNo -10-20 itp, przy takich parametrach widac ze ustawienia katow sa nieprawidlowe , a podchodzac do takiego noda 10 metrow od niego mamy sygnal -40dBm , pilota -42dBm a EcNo -1-2. Co innego na "papierze i w komputerze" miec wszystko ok, a co innego zrobic pomiar sygnalu po odpaleniu nodeB , ciekaw jestem jaki procent odpalonych nodeB tak naprawde jest weryfikowanych w realu jak dziala i jakie ma parametry :?: Pewnie znikomy :wink: . Co do 2ej stacji Ery w Aleksandrowie to bedzie miala 3G - juz sa moduly ret pod antenami podpiete. Stacja wyglada na zrobiona ciekawe czy uruchomi ja Era za tydzien czy za rok :-D

#367330  autor: zajadacz
 30 paź 2009, 23:01
Szalony pisze:(...)ciekawe czy uruchomi ja Era za tydzien czy za rok :-D
Znając Twoje szczęście do Ery to ta stacja poczeka co najmniej trzy lata i będzie tak jak w miejscowości Leszczyniec między Kowarami a Kamienną Górą :-D

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#367346  autor: Baluu
 31 paź 2009, 09:44
A Leszczyniec odpalony??? Bylem w tych rejonak w czerwcu 2009 i widzialem ze stacja tak na oko ukonczona.

#367347  autor: zajadacz
 31 paź 2009, 09:49
Baluu pisze:A Leszczyniec odpalony???
Leszczyniec jest na oko od 3 lat ukończony. Na gsm.biz.pl nic nie pisali o odpaleniu, znaczy że nie działa. Tylko przy okazji jakiejś informacji o zasięgu wytykają że nieodpalony.

Zdjęcia stacji bazowych

.

#367351  autor: Baluu
 31 paź 2009, 10:00
ciekaw jestem czemu tak.

#367839  autor: Szalony
 03 lis 2009, 16:58
Dzis Era wlaczyla 2drugi NodeB w Aleksandrowie Lodzkim - zasieg z niego wewnatrz budynkow do 1,5km nawet ladnie - nodeB ma hsdpa 3,6 bez hsupa(jedna nosna) - test przed chwila Obrazek , co ciekawe to nowo powstala stacja ale gsm jeszcze Era na nim nie wlaczyla . No to ladnie jak pewnie za kilka dni gsm Era wlaczy likwiduje moj podpis po 10latach wkoncu bede mial ladny sygnal Ery :P

#368108  autor: rafcyk
 05 lis 2009, 10:10
Widać Era ostatnio bardzo się stara. U mnie w Poznaniu poprawił się zasięg w bloku, wcześniej lubiło rwać połączenia. Nawet na wiosce postawili mi bts w odległości 4-5km (wcześniej było to 13km). Sygnał z 1 kreski skoczył do 5 :D

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#369071  autor: Artur051
 10 lis 2009, 20:57
Nowa mapka na stronie Ery - z 6 listopada 2009.

#370576  autor: Łukasz_W
 18 lis 2009, 21:46
Leszczyniec mówicie... Zetknąłem się kiedyś z tym tematem i choć nie pamiętam już o co dokładnie chodziło, to były tam niezłe jaja. Jakieś protesty (ale chyba nie to, bo stacja przecież stanęła), problem z elektryką czy PNU...

#370596  autor: zajadacz
 18 lis 2009, 22:59
Łukasz_W pisze:Leszczyniec(...) problem z elektryką czy PNU...
Z elektryką to możliwe. Bodaj przez to z rok czasu czekała stacja bazowa w Szklarskiej Porębie średniej. Właściciel gsm.biz.pl twierdził że się dowiadywał we wszelkich urzędach i mówili mu że oni żadnych trudności nie robią, ale że do nich nie wpłynął żaden wniosek :-)

Zdjęcia stacji bazowych

#372078  autor: west
 27 lis 2009, 09:18
Witam!U nas wczoraj w wieżowcu na osiedlu 40tysięcznym odbyło się zebranie w sprawie postawienia dwóch nadajników 3g Ery na wieżowcu.Ludzie tak strasznie nie byli oburzeni, ze era chce postawić u nas na nadajnik tylko, ze kwota, która nam era zaproponowała to śmiech na sali. Załóżmy, ze z tych 40tys. mieszkańców 10tys to ich klienci.Proszę pomyśleć jaka kasę takie dwa nadajniki by dla nich generowały.A era zaproponowała nam całe 1300 pln netto:)Nie żebym był pazerny oraz mieszkańcy, ale kwota , którą zaproponowali to śmiech na sali!Ludzie odrzucili ta propozycję.Gdyby dali jakieś sensowne pieniądze to można by było się zastanowić.Pozdrawiam
  • Strona 24 z 28
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 28
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24