• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #367971  autor: Groch
 04 lis 2009, 12:48
Zainstalowałem sobie najnowszą Operę mobile. Wcześniej nie korzystałem z żadnych innych przeglądarek dla komórek.

Czy da się tak ustawić, żeby opera była przeglądarką główną - czyli otwieram jakiś link z smsa i nie ładuje mi przez standardową przeglądarkę zainstalowaną na e71 tylko przez operę?

#367981  autor: darase
 04 lis 2009, 13:42
Opera mobile pobiera dużo kb i jest strasznie wolna, zainstaluj sobie operę mini 5 np., to jedyna dobra alternatywana na telefon, miałem operę mobile i tak szybko jak ją zainstalowałem to i odinstalowałem:)

eCoal i nie ma problemu :-)

#367985  autor: Groch
 04 lis 2009, 13:54
Korzystam głownie z wifi więc ilość danych mnie za bardzo nie obchodzi. A jeśli muszę coś sprawdzić na necie i nie mam sieci wifi dostępnej to mam pakiety. Sprawdzę sobie opere mini tak dla porównania. Właśnie zauważyłem kolejne irytujące rzeczy - myślnik mogę zrobić tylko poprzez użycie klawisza funkcyjnego, podobnie jest z innymi znakami jak np. wykrzyknik. Nie działa słownik - co jest najbardziej irytujące, można jakoś go uruchomić? Nie działa ctrl, czyli nawiasów już nie zrobię bo nie mam ich na klawiaturze. Nie działa 'enter' czyli nie mogę przejść do następnej linii. 'Enter' działa podonie jak klawisz 'done' czyli kończy pisanie postu. I po kropce zaczynając następne zdanie nie mam automatycznie wielkiej litery, muszę samodzielnie to robić.

#367986  autor: darase
 04 lis 2009, 14:03
Czyli lipa :) przetestuj mini 5 lub 4.2, nie chodzi nawet o dane i pakiety,ale np. jak otwierałem N-K jadło 800kb z mini operą to ok 100kb czas jaki potrzebny do ściągnięcia strony bezcenny :) W 5 można włączyć inteligentne wpisywanie tekstu :)

#367987  autor: Groch
 04 lis 2009, 14:05
A tak swoją drogą ktoś może polecić jakiś test przeglądarek? I druga sprawa do znawców opery mini - czy działa ona podobnie do opery mobile - czy optymalizuje strony do wielkości ekranu komórki czy podobnie jak opera mobile pokazuje cała strony i potem korzysta się z klawisza zoom i przybliża konkretny fragment.

#367995  autor: darase
 04 lis 2009, 14:51
Tak opera mini ma podgląd na całą stronę www i ma lupę do powiększenia wybranej części strony, co tu mędrkować najlepiej sprawdź sam opera mini jest bezpłatna:) na tela nie ma nic lepszego. Jak chcesz ładniejsze obrazki bo masz max pakiety to w ustawieniach jakość wysoka:) mini 5 to beta wersja, fajne ma zakładki jak w operze 10 na komputer. Korzystam z mini opery od początku. Mam włączony mały ekran w 4.2, lub w 5 mobile view on, nie szukam tylko mam wszystko w rządku. Polecam mini.opera.com

#373659  autor: yagi
 06 gru 2009, 12:25
Opera Mobile 10 jest bardzo podobna w obsludze do Opery Mini 5. Mozna w niej tez chyba wlaczyc tryb Turbo, zeby zmniejszala ilosc pobieranych danych.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)