• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#367210  autor: zajadacz
 29 paź 2009, 23:23
aniaj pisze:W Szczecinie jest wiele repeaterów.Ten na kościele koło jeziora Głębokiego dotyczy tylko tej dzielnicy
Gdzie jeszcze jakiś jest? To na Książnicy Pomorskiej i na Wałach Chrobrego ma trochę dziwne łącze (jakaś antena panelowa), ale RCU są. W sumie to netmonitorem nie sprawdzałem czy to nie są repeatery...
Patryk_ pisze:Są też normalne stacje z nieosłoniętymi parabolkami.
Taka normalna stacja jest też na os. Letnim w Stargardzie Szczecińskim, tam ta parabolka służy do dosłania sygnału do jakiegoś oddalonego repeatera :)

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#367834  autor: borax11
 03 lis 2009, 16:01
Sorry ale narazie porzucamy temat.., jak znajdę siły żeby wrzucić fotkę tego stojaka to kontynuujemy.

#367837  autor: krzysiekn
 03 lis 2009, 16:40
Patryk_ pisze:
zajadacz pisze:albo nieosłoniętej radiolinii do ściągnięcia sygnału z daleka
Są też normalne stacje z nieosłoniętymi parabolkami.

Przynajmniej mi się tak zdaje,z uwagi na obecność "normalnych" z wyglądu RRU i retów pod anteną.
to jest repeater, radiolinia pracuje na częstliwości 2 GHz i ciągnie sygnał z innej stacji

#367849  autor: Patryk_
 03 lis 2009, 17:29
krzysiekn pisze:radiolinia pracuje na częstliwości 2 GHz i ciągnie sygnał z innej stacji
To w takim razie powinien być to repeater UMTS,a jest 900 only.
Będę musiał sprawę obadać dokładniej.

#367886  autor: zajadacz
 03 lis 2009, 19:31
Patryk_ pisze:To w takim razie powinien być to repeater UMTS,a jest 900 only.
Niemożliwe żeby było GSM 900 z tych anten. Ta anteny są UMTS-owe, ewentualnie GSM 1800 (najczęściej takie anteny są uniwersalne GSM 1800/UMTS).

Zdjęcia stacji bazowych

#367890  autor: Patryk_
 03 lis 2009, 20:15
zajadacz pisze:Niemożliwe żeby było GSM 900 z tych anten
100% pewnośc będę miał jak przejdę się tam z netmonitorem,ale to jest jedna z pierwszych lokalizacji GSM900 w Bielsku-Białej (dla zainteresowanych - ul.1.Maja,kamienica obok Poczty Polskiej).
Pozwolenie na UMTS P4 uzyskał tam z pół roku później,a z anten najprawdopodobniej "leciał" GSM już w maju.

Co do anten,to popatrz na fotkę poniżej: większa antena też ma RCU,a tutaj fakt,na jakie pasmo ona jest nie podlega raczej dyskusji ;)
Obrazek
W ogóle na tym kominie jest ciekawy układ anten: na dwóch sektorach typowe dla Playa Powerwave 900/UMTS,a na trzecim zestaw dwuantenowy.
Obrazek

Ale upierać się nie będę,bo nie monitorowałem tej stacji w Bielsku.

#367899  autor: zajadacz
 03 lis 2009, 20:50
Mi chodziło o to, że na tamtej stacji-repeaterze na oko widać, że anteny są za cienkie na GSM 900 :-). RCU pod antenami są wszędzie w GSM 900 Playa. Na zdjęciu tej stacji z Bielska to zestaw jest dwuantenowy ze względu na różne ustawienia anteny GSM 900 i UMTS na jednym sektorze, widocznie ktoś sobie wymyślił, że tak będzie lepiej.

Zdjęcia stacji bazowych

#367905  autor: krzysiekn
 03 lis 2009, 21:52
Patryk_ pisze:
krzysiekn pisze:radiolinia pracuje na częstliwości 2 GHz i ciągnie sygnał z innej stacji
To w takim razie powinien być to repeater UMTS,a jest 900 only.
Będę musiał sprawę obadać dokładniej.
Na 99% to jest repeater UMTS. Nie stosuje się powszechnie repeaterów na otwartej przestrzeni pracujących w pasmach GSM.
Są wyjątki, ale tylko gdy obszar pokrywany przez repeater nie nakłada się z obszarem pokrytym przez normalną stację 2G

#367993  autor: Patryk_
 04 lis 2009, 14:46
zajadacz pisze:że anteny są za cienkie na GSM 900
Spotkałem się z cienkimi antenami na pasmo 900 na kilku stacjach Plusa,gdzie pewności co do częstotliwości mam 100%.

[ Dodano: 2009-11-04, 14:50 ]
krzysiekn pisze:Nie stosuje się powszechnie repeaterów na otwartej przestrzeni pracujących w pasmach GSM.
Jak patrzę na konfigurację sieci 2G P4 to wszystko u nich może być możliwe...efekty słychac i czuć :)

---
No nic,obadam sprawę tego repeatera w sobotę.
Tak BTW - masz już dane stacji Playa w Suchej,czy przy okazji mam zrobić rundkę naokoło komina ? ;)

#369281  autor: robato99
 11 lis 2009, 17:47
Patryk_ pisze:
zajadacz pisze:albo nieosłoniętej radiolinii do ściągnięcia sygnału z daleka
Są też normalne stacje z nieosłoniętymi parabolkami.
Obrazek

Przynajmniej mi się tak zdaje,z uwagi na obecność "normalnych" z wyglądu RRU i retów pod anteną.
Hej!Widzę że robiłeś fotki mojej stacyjki tzn ja ją budowałem i instalowałem anteny!Stacja była odpalona nie dawno i jest tam sam UMTS!Tam nie ma GSM gdyż są to anteny umts Katrein 742215.pozdro.

[ Dodano: 2009-11-11, 17:57 ]
Patryk_ pisze:
zajadacz pisze:Niemożliwe żeby było GSM 900 z tych anten
100% pewnośc będę miał jak przejdę się tam z netmonitorem,ale to jest jedna z pierwszych lokalizacji GSM900 w Bielsku-Białej (dla zainteresowanych - ul.1.Maja,kamienica obok Poczty Polskiej).
Pozwolenie na UMTS P4 uzyskał tam z pół roku później,a z anten najprawdopodobniej "leciał" GSM już w maju.

Co do anten,to popatrz na fotkę poniżej: większa antena też ma RCU,a tutaj fakt,na jakie pasmo ona jest nie podlega raczej dyskusji ;)
Obrazek
W ogóle na tym kominie jest ciekawy układ anten: na dwóch sektorach typowe dla Playa Powerwave 900/UMTS,a na trzecim zestaw dwuantenowy.
Obrazek

Ale upierać się nie będę,bo nie monitorowałem tej stacji w Bielsku.
Co do tego komina to zdaje mi się że są to Wilamowice!Tam wieszałem anteny DB(dwu systemowe GSM i UMTS). oraz na jednym zdaje się osobno GSM osobno UMTS.To jest uzależnione od tego co planista sobie wymyśli będąc na wizji zanim powstanie stacja!!!Poniżej nasz skrzynki RRU.Play robi już wszystko na światłowodach nie tak jak inne firmy na feederach! pozdro.

#369287  autor: borax11
 11 lis 2009, 18:46
A wiesz coś na temat stacji w Krynicy Morskiej ( Playa ) ?
Dysponujesz jeszcze jakimś info o BTS Playa w Nowym Dworze Gdanskim ?

[ Dodano: 2010-03-15, 21:41 ]
Ten temat kontynuuje ze względu na to jakie cuda czyni user Play4You2 (jeżeli przekręciłem to przepraszam)

Tak więc Play4you2 myślę że i w moim przypadku coś pomożesz :)

Do dzieła :)

Mam takie jazdy z nadajnikiem playa że gorzej tego nie można było wymyślić :roll:

Normalny BTS+NodeB postawili na plaży, a nie wiedzieć czemu na całe miasto postawili repeater.
Wygląda on tak
Obrazek

A lokalizacja w której stoi to ta (jakby coś to na budynku pisze wszystko :) )
Obrazek

I w tym wszystkim chodzi o to czy mógłbyś się podpytać, albo sam masz te informacje dlaczego nie postawili nadajnika w mieście a repeatera na plaży ? :o:
Przecież nadajnik może zagwarantować o wiele większy sygnał niż repeater.
Przykład: Na plaży w odległości ok.5 km od miejsca gdzie stoi nadajnik z HSDPA mam ok. -70 dBm, a z tego repeatera wew. budynku mam ok. -98 dBm a mieszkam w linii prostej ok 200 m od niego :|
Zdaję sobie sprawę że mieszkam dosyć nisko, ale nawet to nie usprawiedliwia faktu że z tego repeatera (3G jak i GSM) sygnał znika na zew. już ok. 1,3 km od niego :smt010

Dlaczego tak jest ?
Nie możesz ugadać jakoś tak żeby była duża poprawa ? Powiedzmy wymiana tego repeatera na nadajnik, albo lepiej 2, żeby zapewnić stabilny sygnał HSDPA na terenie całego miasta ?

Również mam 2 problem.
Ten nadajnik który stoi na plaży jest tak dziwnie ustawiony, że na plaży z odległości 5 km od niego mam -70 dBm, a gdy odejdę ok. 10-20 m i będę już w wyjściu na plażę to sygnał spada do ok. już -90dBm

Pozdrawiam.
Mam nadzieję że jakoś to opisałem i zrozumiale...może troszkę zakręcone ale ok... jak czegoś nie będziesz wiedział to pisz. Również mogę zrobić dokładniejsze pomiary.
Aha i za jakąkolwiek interwencję Dziękuję
:wav:

#393820  autor: play4you2
 17 mar 2010, 16:31
Witam,
w kwestii stacji w Nowym Dworze Gdańskim uzyskałem informację, że stacja zostanie włączona w ciągu mniej więcej miesiąca :D . Mogą wystąpić pewne opóźnienia, ale one już nie będą od nas zależne.

Co do sytuacji w Krynicy Morskiej. Nadajnik na plaży miał się tam znaleźć docelowo. Repeater o którym piszesz, jest ustawiony tymczasowo. Z czasem zostanie zastąpiony pełną stacją. Kiedy to się dokładnie stanie, nie wiem, kwestia również nie jest od nas uzależniona. Nie działają tutaj żadne złe siły :twisted:, próbujące działać na naszą (lub Waszą - klientów) niekorzyść, ale ze zwykłych planów rozbudowy. Proszę Was o trochę cierpliwości, a sytuacja na pewno się poprawi.

Odnosząc się do drugiego opisanego problemu, to jest to spowodowane tłumieniem sygnału przez drzewa, które porastają cały brzeg. Niestety z nimi nic nie zrobimy... po prostu są ładne :)

Pozdrawiam

Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.

#394126  autor: borax11
 18 mar 2010, 23:25
Dzięki Ci , DZIĘKI :)

Takiej odpowiedzi oczekiwałem.
Wystarczyła jedna wiadomość :)
Ludzie z BOKU olewają klientów jednym słowem :P

A mam takie pytanie jakbyś mógł się dowiedzieć :)

Czy w Krynicy Morskiej planowane jest jeszcze coś oprócz zamiany tego repeatera ?
I czy ten nadajnik zamiast repeatera ma stanąć w tym samym miejscu gdzie repeater, czy gdzieś indziej ?
A i może głupia sprawa, ale może się okazać lipna dla ludzi chcących przyjechać nad morze i sprawdzają zasięg.

Dlaczego jest tak dziwnie okrojony zasięg, skoro on sięga na plaży jeszcze dużo dalej ?
Czerwona kreska jest gdzie prawie na pewno jest zasięg playa
Obrazek
I dlaczego nie jest zaznaczony zasięg z tego repeatera ?
Przypomniało mi się że konsultant mi mówił że nie mam zasięgu w domu, gdyż miałem z tego repeatera :lol2:
aa no i również od czego zależy zasięg Play domowy ?
Bo znowu jest dziwnie zaznaczony :o:

Obrazek

#394423  autor: play4you2
 20 mar 2010, 14:15
borax11 pisze:Dzięki Ci , DZIĘKI

Takiej odpowiedzi oczekiwałem.
Wystarczyła jedna wiadomość
Nie ma sprawy, jakby co, to jeżeli będę mógł pomóc, to to uczynię.
borax11 pisze:Czy w Krynicy Morskiej planowane jest jeszcze coś oprócz zamiany tego repeatera ?
I czy ten nadajnik zamiast repeatera ma stanąć w tym samym miejscu gdzie repeater, czy gdzieś indziej ?
Powiem Ci szczerze, że dokładnych planów jeszcze nie mamy. Co do miejsca i terminów, wybacz, ale tego nie mogę Ci powiedzieć. Może to dziwnie zabrzmi, ale jest to Tajemnica Telekomunikacyjna i nie moge sie wypowiedzieć na to pytanie. Jedno mogę Ci powiedzieć, że sam nadajnik daleko od tego repeateara stać z pewnością nie będzie, natomiast co do dokładnej lokalizacji, wybacz, ale w tym temacie nie mogę udzielać informacji.
borax11 pisze:Dlaczego jest tak dziwnie okrojony zasięg, skoro on sięga na plaży jeszcze dużo dalej ?
Informacje te zamieszczamy po naszych testach. Może się zdarzyć, że "gdzieś" na morzu będzie zasięg, na lądzie już nie. Jednak mając na uwagę poinformowanie o samym zasięgu naszych Klientów (i nie tylko), robimy testy i na tej podstawie są zamieszczane nasze informacje.
borax11 pisze: dlaczego nie jest zaznaczony zasięg z tego repeatera ?
Gdyż jest to tymczasowe rozwiązanie. Jak postawimy oficjalnie nadajnik, wtedy zostaną dokonane pomiary i zapewne zaktualizujemy mapkę zasięgu o nowo postawiony nadajnik.
borax11 pisze:od czego zależy zasięg Play domowy ?
Sam zasięg zależy głównie od samego nadajnika i usługi, jaka jest zdefiniowana do użycia. Chodzi o to, że sama usługa ma pewne ustawienia, które nie pozwolą na przkroczenie określonej strefy od nadajnika. Krótko mówiąc, podajemy lokalizację w momencie zakupu i można powiedzieć, że numer telefonu jest "na sztywno" przypisany do konkretnego nadajnika, poza którym nie bedzie odbierał sygnału. To tak w prosty sposób tłumacząc :-D.

Pozdrawiam serdecznie

Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.

#394427  autor: zajadacz
 20 mar 2010, 15:04
Jak już to czyta play4you to mam prośbę, żeby przekazał osobom odpowiedzialnym za tworzenie "cudownej" mapy zasięgu play domowego że totalnie zepsuli sprawę. Przecież ta mapka nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. W miejscach, gdzie jest dobry zasięg GSM są jakieś absurdalne dziury na mapie (wystarczy sobie wziąć Stargard, Goleniów czy Pyrzyce), a w miastach, gdzie zasięgu praktycznie nie ma na mapie jest zaznaczone że jest (np. Lipiany). Ponadto forma wykonania tej mapy, jako nieudolne łączenie obszarów wykonanych przy pomocy polilinii google maps jest po prostu tragiczna.

Zdjęcia stacji bazowych

#417008  autor: Pijo
 14 lip 2010, 19:10
borax11, ja wygląda sprawa z Play 2G i 3G w Krynicy? Chodzi mi o lokalizację Żołnierzy 2 (to jest latarnia morska , tak? ) . Kto w tej lokalizacji ma powieszone 3G ?

Wybieram się w sierpniu do Krynicy (OSW Neptun albo Delfin, nie pamiętam nazwy ),latarnia jest blisko z tego co pamiętam, i chciałbym wiedzieć jaka kartę wziąć do netu ze sobą.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, 16:25 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.

#417016  autor: tymis
 14 lip 2010, 20:14
Lokalizacja Żołnierzy 2 to ośrodek wczasowy obok latarni morskiej.
Na samej latarni już od jakiegoś czasu nie ma żadnych anten, istniejące zostały dawno zdemontowane.
No, chyba, że jednak ostatnio coś dowiesili, ale może faktycznie borax11, który jest na miejscu to potwierdzi lub zaprzeczy.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#417154  autor: borax11
 15 lip 2010, 16:03
Wypowiem się krótko(więcej napiszę wieczorem...)...

Co do anten na Latarni to są i to już ładnych parę lat, lecz nie są to anteny (E)GSM/3G tylko coś ala CB i radiolinie.

Edit://
Tytaj masz mapę zasięgu Playa, zobacz czy Ci odpowiada ;) http://internet.playmobile.pl/maps/?&sh ... howShops=0 .

A więc tak.
Siła sygnału Playa powinna tam być conajmniej dobra.
Wkońcu to blisko.
Na ośrodku o którym piszesz(ul. Żołnierzy 2) znajdują się anteny (GSM/DCS/WCDMA) Plusa(GSM/DCS), Ery(GSM/DCS) i Playa(GSM/WCDMA).
W każdej sieci w Krynicy jest 3G.
Natomiast jak z zasięgiem 3G w tym ośrodku neptun to trudno mi mówić... pewnie go już tam nie będzie.
Przepustowość sieci 3G Playa może nie być najlepsza.
O ile poza sezonem nie ma problemu i jest gwarantowany 1 mbps to w sezonie może być już problem.
Nie jestem tego pewien, ale wszystko powinno być dobrze bo postawili 2 stację.
Wcześniej był tylko repeater i cały ruch był przerzucany(z tego repeatera) na jedną stację co mogło powodować właśnie taką prędkość neta(w poprzednie wakacje download miałem na poziomie 8 KB/s :mrgreen:.

Mam fotki dla Ciebie anten na tym ośrodku :
Obrazek Obrazek

i anten na latarni( na 100% nie są to anteny GSM/DCS/WCDMA) - gdzieś w necie jest podana nawet częstotliwość nadawania.)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#417422  autor: tymis
 16 lip 2010, 19:21
borax11 pisze:Co do anten na Latarni to są i to już ładnych parę lat, lecz nie są to anteny (E)GSM/3G tylko coś ala CB i radiolinie
Człowiek pytał o GSM i UMTS to odpowiedziałem właśnie w tej kwestii, zresztą zgodnie z prawdą.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#417496  autor: borax11
 17 lip 2010, 00:50
A możesz powiedzieć kiedy wg twojej wiedzy były tam anteny GSM i kiedy zostały zdjęte ?
Ja przyznam się że nigdy o antenach GSM na Latarni nie słyszałem.