• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #366596  autor: user_delete10
 25 paź 2009, 19:15
Zauważyłem bardzo dziwną niezbyt pochlebną dla sieci wydaje mi się rzecz. Chodzi o aktywację podstawowych usług w Erze/Plusie kiedy włączam nowy nr. pre-paid. Już pomijam, że dziwnym jest brak standardowo jak w Orange uaktywnionych GPRS i MMS, no ale o te usług mi chodzi. Czy to kodem czy przez usługi karty SIM wysłanie polecenia aktywacji czasem w ogóle nie daje rezultatu. Czekam i czekam i nic. Kiedy robię powtórkę wszystko aktywuje się od razu, tak jakbym budził system z letargu. A tak moje pierw. polecenie aktywacji gdzieś jakby się gubi i nie jest realizowane. Tak za każdym razem. Co o tym powiecie?

#366600  autor: mariusz9a
 25 paź 2009, 19:36
fenix189 pisze:Co o tym powiecie?
Z tego co sie orientuję to pre-paidy Plusa które są od nowości na Intecu maja standardowo włączone: GPRS/MMS, roaming, video call (oraz inne, nie ważne w tym momencie usługi jak np info o niskim stanie konta). Także to co piszesz to chyba dotyczyło kiedyś Simplusa.

#366607  autor: jacguszi
 25 paź 2009, 20:12
Co do sim+ masz rację. Niestety inne usługi typu wybrany nr nie łatwo uruchomić. W erze tego nie zauważyłem, jeżeli system działa ok to aktywacja usług przebiega bezproblemowo. Ja po aktywacji sprawdzam stan konta krótkim kodem jeżeli nie ma natychmiastowej odpowiedzi to lepiej odczekać, po co niepotrzebnie nerwy tracić :wink:

#366615  autor: yagi
 25 paź 2009, 20:31
Aktywowane ostatnio startery Tak Tak maja od razu aktywowane MMSy i GPRS.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#366620  autor: mariusz9a
 25 paź 2009, 20:56
jacguszi pisze:Niestety inne usługi typu wybrany nr nie łatwo uruchomić.
Czemu trudno? Trudno to jest tylko jak platforma padnie. A ona przecież nie pada 30/30 dni w miesiącu, tylko ok 5/30 dni w miesiącu :-D Hehe.

#366651  autor: jacguszi
 25 paź 2009, 22:34
To może byc dobra wiadomośc bo w tym miesiącu juz wyczerpali limit na 60 dni. O ile twoje wyliczenia sa dokładne :wink:

#366658  autor: mariusz9a
 25 paź 2009, 22:53
jacguszi pisze:To może byc dobra wiadomośc bo w tym miesiącu juz wyczerpali limit na 60 dni. O ile twoje wyliczenia sa dokładne :wink:
Dałem średnią. Chociaż mi w tym miesiącu właśnie nie działało ok 5 dni, bywa tak że nie działa tylko 3h, także w sumie to nawet nie wiem czy te 5 dni się uzbierało. No ale miesiąc się jeszcze nie skończył :-> Chociaż z drugiej strony jakby doliczyć regulaminowe 24h na aktywację pakietów to można powiedzieć że działo ok :lol:

#366773  autor: user_delete10
 26 paź 2009, 17:31
Moje ostatnie startery zarówno z Ery jak i SimPlusa nie miały nic aktywowane. Wszystko samemu a do tego wysłanie raz polecenia nie spotyka się z odp. Czekam i nic a wiem,że regulaminowe 24 h. to tylko teoria bo zawsze idzie od razu, ale W Erze i Plusie ponowienie prośby o aktywację kodem,przez menu SIM pomaga.

#366825  autor: Marens
 26 paź 2009, 22:28
Rozumiem, że najpierw aktywujesz starter dzwoniąc gdzieś np 1sekl?

#366890  autor: user_delete10
 27 paź 2009, 15:30
No właśnie chyba niekoniecznie. Rozumiem do czego zmierzasz... Nr. się włącza nie po włożeniu SIM a puszczeniu choćby sygnałka i wtedy te usługi stają się aktywne.

#367131  autor: mariusz9a
 29 paź 2009, 16:28
fenix189 pisze:Nr. się włącza nie po włożeniu SIM a puszczeniu choćby sygnałka i wtedy te usługi stają się aktywne.
Dokładniej dopiero jak ktoś odbierze i połączenie zostanie nawiązane a nie sam "sygnałek".

#367256  autor: jacguszi
 30 paź 2009, 15:17
Sygnałek nigdy nie aktywował kart tylko nawiązanie połączenia np. nr zasilenia konta.
P.S. Polkomtel uruchomił wybrany numer i sami przedłużyli ważność konta o 7 dni czyli do tylu dni awarii się przyznają :wink: