Prometo, dziękuję za link. Już wiem trochę więcej niż wczoraj.
TomekO, tak, obecnie mam neostradę (do grudnia 2009), ale chyba z niej zrezygnuję, ponieważ muszę mieć to nieszczęsne łącze w TP (w najlepszym wypadku zawieszony numer). A mam do wyboru internet kablowy, prędkość 512 mb/s za 65 zł brutto - umowa na czas nieokreślony.
Ale już kwestia podłączonego internetu to nie problem, bo opcji mam sporo, neostrada, orange freedom, 2 albo 3 kablówki.
Dużo jeszcze kwestii jest dla mnie zagadką. Jak słyszę, że można doładować telefon kwotą 10 zł na rok, to mi włosy na głowie dęba stają..

. Brzmi bomba, ale po tylu latach w TP ciężko jest mi sobie wyobrazić życie, bez comiesięcznego rachunku na 50 zł za nic..
Kwestie na chwilę obecną, które mnie nurtują:
- telefon do VOIP. Czy musi być ten specjalny, czy można zwykły podłączyć? Czasami używacie zwrotu "zwykły telefon", więc jestem w kropce, który dla Was zwykłym jest

.
Rozumiem to tak:
Mam router wifi z VOIP (dsl lub adsl, zależnie od dostawcy internetu) + bramkę VOIP + zwykły telefon / lub / router wifi z bramką VOIP (1 urządzenie) + zwykły telefon
Czy może wszystko (router, bramka, telefon) musi być z VOIP ??
(Telefony stacjonarne VOIP kosztują o wiele więcej niż te "zwykłe").
- druga sprawa to ten "numer telefonu". nie wiem, czy warto przenosić swój z TP, bo jak mówicie nie wszystkie firmy taką opcję oferują. Z innej strony nie mogę wyobrazić sobie tego numeru telefonu w telefonii internetowej. Czy również zawiera on 9 cyfr ?
(np. 22 123 45 67).
Czy jest jakaś różnica, czy ja przeniosę numer czy wezmę nowy?
- trzecia kwestia. Wyczytałam dzisiaj, że wielu użytkowników robi tak. Utrzymują numer stacjonarny np. TP (nazwijmy go "standardowym"), do odbierania rozmów oraz zakładają numer VOIP, do telefonowania. Owszem, w kalkulacjach wychodzi trochę taniej, ale bardzo mi się taki pomysł nie podoba.
Czy można CAŁKOWICIE pożegnać się ze standardowym telefonem stacjonarnym?
Nie bardzo uśmiechają mi się takie zabawy..
Jaki może być powód, że ludzie się na to decydują? Czy odbieranie połączeń na VOIP jest w jakikolwiek sposób kłopotliwe?
[ Dodano: 2009-10-23, 18:08 ]
A takie połączenie jest możliwe? :
Zwykły router wifi ---> Bramka VOIP ---> Zwykły aparat telefoniczny, np. wykorzystywany obecnie
[ Dodano: 2009-10-23, 18:28 ]
znalazłam taką stronkę:
http://www.tp.darmowerozmowy.pl/
Na samej górze widnieje informacja, że dzwoniący do mnie zapłacą jak za zwykłe połączenie na sieć stacjonarną.
Czy to się tyczy wszystkich firm oferujących telefonię internetową?
No i znalazłam odpowiedź na jedno pytanie: można podłączyć zwykły telefon do bramki.
Brzmi bomba, tylko teraz tym bardziej nie wiem, dlaczego tak wielu użytkowników zachowuje łącze 'standardowe' w TP.