Tesla nie bede tu pisal o sobie wystarczy netmonitor noki , troche logiki i tyle - nie trzeba byc magistrem by jak sie chce empirycznie ocenic jak siec dziala w danym rejonie... chyba nie sadzisz ze tak bym pisal opierajac sie tylko na celltracku ktory jest dobry ale tylko do amatorskich zastosowam - o ustawieniach sieci nic nam nie mowi, jednak testy 41.10 do 17 w netmonitorze noki jak na dloni odslaniaja jak " dziala 3G" i zle ustawienia tiltu obnaza jaK na dloni , wystarczy troche poczytac i porownac sile odbieranego sygnalu , sile pilota i jakosc sygnalu by widziec co w eterze sie dzieje , Tesla o co ci chodzi ? podwazasz stwierdzenie ze czesto operatorzy zle reguluja ret ? Akurat tu napiaslem o erze ale tyczy sie to wszystkich - wiem o czym pisze bo sam mialem z tym problem i na cale szczescie Plus - uwzglednil moje sugestie i nodeB ma teraz zasieg efektywny w budynkach do 1km a jak katy byly zle to zasieg byl 200metrow a potem koniec... Chyba nie powiesz mi ze jak sila sygnalu 3g z psc jest na poziomie -80dBm , pilota -90dBm a jakosc sygnalu na poziomie -10-15 to jest ok ? Dobrze wiesz jak jest tego przyczyna i nie ma co bronic operatorow , jak cos robia to niech robia to dobrze . Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-10-23, 19:14 ]
Marens za bardzo nie ma co porownywac sile sygnalu w 2G i3G tak prosto w dBm , roznic jest zbyt wiele , bo bedac w 2g przy sygnale -70dBm i bedac w tym samym miejscu w 3g z sila sygnalu -95dBm mozna trzymac spokojnie 3G pod warynkiem ze Ret jest odpowiednio ustawiony , a jak jest zle to przy -95dBm mozna tez wcale automatycznie 3G nie miec , podstawowym warynkiem w 3G jest jak pisalem juz kiedys nie sila a jakosc sygnalu , bo ktos kto ma sile -80dbm a jakosc np -12 bedzie mial gorszy net od kogos kto ma -100dbm a jakosc -4 , tak samo w 3G mylne jest sugerowanie sie wskaznikiem csq bo nic nie mowi nam on o jakosci sygnalu 3G. Ah nie chce mi sie juz pisac
[ Dodano: 2009-10-23, 19:26 ]
A juz na koniec napisze - Tesla ja wiem ze latwo jest zle o operatorach pisac , naprawde rozumiem ze to wszystko nie jest takie proste , ale najgorsze co moga zrobic operatorzy to isc w zaparte i niestety czesto to robia , Play niestety w tym przoduje

Ja jak pisze o czyms to nie bez powodu i nie sugeruj bym nie pisal bo sie nie znam

, na wszystkim znac sie nie mozna ... Zaraz ktos napisze ze ja zawsze zle pisze i sie czepiam... a co mam zachwalac ewidentne bledy

zawsze lepiej sie pisze o wadach niz zaletach , ale widze tez zalety operatorow ale nie mozna o wszytkim pisac

. Pozdrawiam

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat -
http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak -
http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu

Widac roznice