• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #366217  autor: Pijo
 23 paź 2009, 15:54
Wynająłem niedawno mieszkanie. Przyszła pora na podłączenie Internetu.
Jedyna możliwość firma CSK.pl .

4Mbit - 59 zl . Instalacja 49zl.Umowa 8 msc. Kabel mam juz w mieszkaniu, wiec zostaje jedynie spisanie umowy i podanie adresu MAC.

Dziwi mnie natomiast rabat promocyjny od ceny standardowej - 150 zl /msc. W razie zerwania umowy - 150zl x ilosc miesiecy pozostała do konca umowy. Takie praktyki to złodziejstwo. Zważywszy ze mieszkanie jest wynajmowane , więc rożnie może być, mogę mieszkać tam 8-9 msc, a może zdarzyć sie ze za 2 msc będę musiał się wyprowadzić .

Czy ogólnie to jest zgodne z prawem aby przyznawany miesięczny rabat na usługę przewyższał 3krotnie cenę usługi w promocji?

#366219  autor: tajniak
 23 paź 2009, 16:11
Pijo pisze:Czy ogólnie to jest zgodne z prawem aby przyznawany miesięczny rabat na usługę przewyższał 3krotnie cenę usługi w promocji?
Może być nawet 40x więcej. Prawo mówi tylko, aby kara i zwrot ulgi był proporcjonalny do czasu trwania umowy.

#366228  autor: thonka
 23 paź 2009, 16:39
patrzac na ich cennik w innej promocji na 12 miesiecy widze, ze te 4mbit wg. nich kosztuje az 201zl biorac pod uwage cene miesieczna + przyznana ulge... paranoja.

wg. ich 'normalnego' cennika na stronie te do 4 mbit koszuje bagatela 207,40zl ;)

reasumujac moze tak byc, ze przyznana ulga to wlasnie te 150zl miesiecznie, a wiec 1200zl przez cala umowe... i jak dla mnie to jest lekkie przegiecie.

jedyne pocieszenie to takie, ze w razie zerwania umowy kara ta jest rozliczana proporcjonalnie co do dnia.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2009, 16:47 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#366233  autor: elkanguro
 23 paź 2009, 16:46
Ale tak przecież mają wszyscy, to normalne. Standardowy cennik wysoki, a promocyjne ceny niższe. Fakt, że tutaj dość duży ten rabat, no ale lepiej duży rabata niż duża cena po rabacie ;)

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#366238  autor: Pijo
 23 paź 2009, 16:55
elkanguro pisze:Ale tak przecież mają wszyscy, to normalne.
Wiem ze wszyscy stosują takie praktyki , ale ceny standardowe są niższe.
Np. Biorąc w Play abo one play 65 za 50 na 24 m z telefonem Nokia 6220 kara umowna to 1200 zl proporcjonalnie zmniejszająca sie. Odliczając koszt telefonu 1200 -600 kara wynosi 600 i maleje.

Widać więc różnice. Zważywszy na to ze ta firma nie oferuje mi sprzętu dostępowego wylicza sobie karę umowna przy okresie 8m na 150x 8 =1400zl. Coś tu jest chyba nie tak.

#366239  autor: thonka
 23 paź 2009, 16:56
elkanguro pisze:no ale lepiej duży rabata niż duża cena po rabacie
zalezy od osoby. w tym wypadku jezeli wynajmujesz mieszkanie moze sie okazac, ze z miesiaca na miesiac mozesz tam nie mieszkac i zaplac teraz takie kary... jak dla mnie chory cennik.

u mojego operatora nie ma np. cennika niepromocyjnego/na czas nieokreslony.
masz umowe na 12/24 miesiace, ale nie ma rabatow. co ciekawe jakos moga dac 6mbit za 80/75zl (co i tak jest drogo) i takie cos ma sens.
natomiast wg. tej firmy 6mbit kosztuje prawie 240zl czyli 3x wiecej niz u mnie, a nie przesadzajmy operatorzy nie ponosza az tak duzych kosztow dostarczenia internetu do abonenta.
podobny cennik niepromocyjny ma TP, a ma siec w calej Polsce.
przydalby sie jakis przepis, ktory pozwala skontrolowac zasadnosc takich wysokich kosztow dostarczenia uslug...

rozumiem, ze na pewnych teranach jest monopol na takie uslugi, ale bez przesady.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2009, 17:05 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#366244  autor: elkanguro
 23 paź 2009, 17:04
No ja to doskonale rozumiem, bo też jestem studentem, wynajmuję mieszkanie i mam umowę na internet na 9 m-cy. Ale przecież nawet gdyby musiał opuścić mieszkanie to nikt nie karze mu od razu płacić kary. Przecież może po prostu spłacić umowę do końca i potem ją rozwiązać. Wychodzi dużo taniej bo 8 × 59zł = 472zł.

Virgin Mobile

#366246  autor: thonka
 23 paź 2009, 17:08
elkanguro pisze:Przecież może po prostu spłacić umowę do końca i potem ją rozwiązać. Wychodzi dużo taniej bo 8 × 59zł = 472zł.
tak mozna sobie dywagowac. wlasciciel powie, ze nie chce zadnej umowy na jego lokal i bedzie miec to gdzies co Ty z tym zrobisz... ale temat jest nie o tym.

#366248  autor: elkanguro
 23 paź 2009, 17:13
Umowa jest zawierana na osobę a nie na lokal, w lokalu jest jedynie świadczona usługa, można więc spłacić umowę a z lokalu usunąć instalacje jeśli właściciel byłby nerwowy. Co oczywiście nie zmienia faktu, że cena niepromocyjna jest okropnie wysoka. No ale tego nie zmienimy a w chwili obecnej mają prawą żądać opłat jakich im się podoba. Niestety.

Virgin Mobile

#366253  autor: Pijo
 23 paź 2009, 17:28
elkanguro pisze:No ja to doskonale rozumiem, bo też jestem studentem, wynajmuję mieszkanie i mam umowę na internet na 9 m-cy. Ale przecież nawet gdyby musiał opuścić mieszkanie to nikt nie karze mu od razu płacić kary. Przecież może po prostu spłacić umowę do końca i potem ją rozwiązać. Wychodzi dużo taniej bo 8 × 59zł = 472zł.
Dokladnie tak bym zrobil. Ale tak jak napisał thonka nie o tym tu mowa.

Dlatego nazywanie tego promocja studencka jest niezłym żartem;].

Jedyna umowa studencka to umowa na czas nieokreslony. W Białymstoku zostało 2 ISP u których można ja zawrzeć Koba (8mbit za 55 zl miesiecznie, instalacja 40 zl) i kablówka Elpos. U mnie niestety nie są dostepni.

Po wejściu Netii i przecięciu 3 dostawców lanowych nastąpil czas terminówek.

Dlatego Netii nie trawie bardziej od mojego operatora telefonicznego Szeptela, MNI jak kto woli.

Temat chyba już wyczerpany. Dziękuje wszystkim.

#366260  autor: Pijo
 23 paź 2009, 18:05
Net bezprzewodowy nie jest netem studenckim i uważam go za "ostateczna ostateczność" ;].

Dla mnie internet bezprzewodowy może być uzupełnieniem "kabla" ale nigdy substytutem.