• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #366123  autor: elkanguro
 22 paź 2009, 20:12
Witam,

troszkę jestem do tyłu jeśli chodzi o sprzęt, ale właśnie zobaczyłem i zacząłem się zastanawiać. Jak to jest jeśli telefon ma Wifi albo WCDMA? Czy wówczas można się łączyć np. z własnym routerem w domu poprzez Wifi i mieć internet w telefonie bez ponoszenia dodatkowych kosztów za transmisję danych? To samo pytanie mam jeśli chodzi o WCDMA, czy wówczas mogę się łączyć z internetem w dowolnym miejscu będąc w zasięgu CDMA? Czy tutaj są opłaty takie same jak w przypadku połączenia GPRS/EDGE/HSDPA czy działa to jakoś inaczej?

PS: Pisałem to też w sekcji sprzęt ale wydaję mi się, że tutaj lepiej pasuje.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#366132  autor: Mordrag
 22 paź 2009, 20:52
Co do WiFi to nic nie płacisz. WCDMA to nic innego jak UMTS/HSDPA

#366135  autor: elkanguro
 22 paź 2009, 21:02
A czy te telefony mające WiFi obsługują także szyfrowanie WEP czy WPA czy tylko połączenia nieszyfrowane?

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#366138  autor: Mordrag
 22 paź 2009, 21:07
Tak, obsługują WEP i WPA jak i połączenia nieszyfrowane.

#366139  autor: Orfi
 22 paź 2009, 21:09
Na pewno obsługują klucze WEP, sprawdzałem to na E51,nie wiem jak z WPA. Co do CDMA, to się nie połączysz, bo telefony komórkowe nie obsługują tej częstotliwości ( przynajmniej te dostępne u nas).
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, 21:13 przez Orfi, łącznie zmieniany 1 raz.

Orfi

#366142  autor: Mordrag
 22 paź 2009, 21:13
Mój p1i bez problemu radzi sobie z WPA1 i WPA2 inne telefony na pewno bez problemów.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#366144  autor: Orfi
 22 paź 2009, 21:18
W Orange mają jakiś modem, który działa i obsługuje wszystkie rodzaje transmisji danych począwszy od GPRS/UMTS/HSDPA/CDMA.

Orfi

#366151  autor: kowcio
 22 paź 2009, 21:55
Tak jak mówią przedmówcy.
elkanguro pisze:To samo pytanie mam jeśli chodzi o WCDMA, czy wówczas mogę się łączyć z internetem w dowolnym miejscu będąc w zasięgu CDMA?
To zupełnie coś innego.
elkanguro pisze:Czy tutaj są opłaty takie same jak w przypadku połączenia GPRS/EDGE/HSDPA czy działa to jakoś inaczej?
na www.orange.pl masz cennik i tam jest specjalna oferta dla takiego internetu. Zapoznaj się z nią. tam wszystkie informacje znajdziesz. To troszkę inaczej działa niż tzw. Internet GSM/ komórkowy- czyli łącząc się przez GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSUPA.