• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #264921  autor: kowcio
 05 maja 2008, 18:55
Witam,
Moja ciocia postanowiła się przenieść z Plusa (SimPlus) do Orange (GO, POP bądź MUSIC).
Ma telefon SE T290i z Sim-lockiem na Plusa (został jej po umowie z MixPlusem :-D ), baterie wymieniła na nową, telefon jest w bdb stanie więc na razie nie chce zmieniać :-)
Chce zachować numer który ma teraz, przenieść chce numer ze względu na tanie rozmowy w Orange (wszyscy dookoła mają właśnie Pomarańcze tylko ona z Plusem została na szarym końcu).

Kilka pytań:
1. Co należy zrobić i gdzie iść żeby przenieść numer z Plusa do Orange?
2. Czy telefon z Sim-lockiem na Plusa nie będzie działał w tym momencie?
3. Ile trwa taka operacja?
4. Są jakieś koszty w związku z przeniesieniem numeru do Orange? (jakaś opłata aktywacyjna bądź coś podobnego).

Nigdy nie miałem do czynienia z takim przypadkiem więc jestem niemalże zielony w tych sprawach :D

Jak jeszcze jakieś pytania będę miał to napiszę. Z góry dziękuje ze wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam :smt006

#264924  autor: mikage1
 05 maja 2008, 19:13
ad 1.) zgłosić się do salonu orange, zeby zlecić przeniesienie (podpisać im pełnomocnictwo)
ad 2) nie
ad 3) jeśli prepaid to powinna około tygodnia
ad 4) to trzeba sprawdzić w plusie - trzeba mieć kase na koncie w momencie przenoszenia - 50 - 61 PLN - stawka jest ustawowa 50 PLN, ale np jak wynosisz numer z orange to oni traktują to 50 PLN netto (61 brutto), a np. era - 50 brutto; opłaty aktywacyjnej w prepaidzie nie ma

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#264926  autor: mariusz9a
 05 maja 2008, 19:17
mikage1 pisze: trzeba mieć kase na koncie w momencie przenoszenia - 50 - 61 PLN - stawka jest ustawowa 50 PLN, ale np jak wynosisz numer z orange to oni traktują to 50 PLN netto (61 brutto), a np. era - 50 brutto
W Plusie również 50zł brutto.

#265441  autor: nicram
 09 maja 2008, 17:50
Ja mogę tylko tyle jeszcze podpowiedzieć iż przenosząc swój numer z Orange do Plusa;), ważne jest to aby wszystkie: i tu w Twoim przypadku dane na wniosku w Orange zgadzały się z tymi które widnieją w Plusie [u mnie kod pocztowy się zmienił przez co były różne podane u Orange i Plusa i wniosek został odrzucony przez Orange]. Dlatego też procedura przeciągnęła się przez to o tydzień dodatkowo. Po poprawnie wypełnionym wniosku w Plusie, Orange pobrał mi pieniądze tego samego dnia, później numer działał jeszcze tydzień w Orange i w ostatnim dniu karta stała się nieaktywna [Plus włączył numer Orange drugiego dnia po uwolnieniu numeru przez sieć Orange]. Żeby wszystko przebiegło bezproblemowo najlepiej jak się wybierasz do salonu Orange to w tym momencie miej już tą wymaganą kwotę na numerze Plusa. Powodzenia;)

#294346  autor: bufu
 25 paź 2008, 09:41
Witam.
Nieco odświeżę ten temat, gdyż jestem w podobnej sytuacji.
Jestem w trakcie przenoszenia numeru z Simplusa do Orange Go. Wczoraj odwiedziłem salon firmowy Orange, gdzie załatwiłem wszystkie formalności. Konsultant poinformował mnie, że muszę mieć na koncie 61 zł. Dzisiaj już dostałem smsy od Plusa na swoją komórkę: "Rozpoczęto procedurę przenoszenia numeru XXX XXX XXX z sieci Plus do innego operatora", kolejny: "Opłata za wyportowanie numeru", "Zakończono procedurę przenoszenia numeru xxx xxx xxx z sieci Plus do innego operatora. Numer przestanie być aktywny w sieci Plus z końcem dnia 2008-10-30". Tak wygląda cała procedura od strony Plusa. Sprawdziłem *101# stan konta i okazuje się, że mam jeszcze 11 zł (przygotowałem 61 zł), czy to oznacza, że przeniesienie de facto kosztowało 50 zł, czy Plus jeszcze w późniejszym okresie pobierze sobie te 11 złotych, gdyż konsultant w Orange mówił o 61 zł i na forum w tym temacie też pisaliście o 61 zł. Jeśli zakończono procedurę jak wynika z treści smsów to rozumiem, że te 11 zł mogą wydzwonić, bo mi przepadną.
Jest jakaś osoba poinformowana w tej materii na 100%, czy opłata wynosi 50 zł czy 61 zł ?

#294351  autor: tomko111
 25 paź 2008, 10:26
bufu, przeniesienie numeru z SimPlusa do Orange kosztuje 50zł BRUTTO, gdybyś przenosił z Orange do Simplusa to wtedy zapłaciłbyś 50zł NETTO (czyli 61zł BRUTTO). Konsultant wprowadził Cię w błąd. 11zł nie zostanie już pobrane. :D

#294352  autor: Orfi
 25 paź 2008, 10:26
Jak przenosisz z Simplusa do Orange to płacisz 50 zł brutto a jak z Orange do Plusa czy Ery to zawsze w prepaid jest to 61 zł brutto,bo Orange liczy 50 zł +VAT. Także w Twoim przypadku pozostałe 11 zł masz do wykorzystania do 30.10.2008 r. w Simplusie.

Orfi

#294353  autor: tomko111
 25 paź 2008, 10:34
Orfi, to samo napisałem powyżej :?:

#294354  autor: bufu
 25 paź 2008, 10:35
Dzięki Panowie za szybkie odpowiedzi, chciałem się upewnić, żeby potem w ostatniej fazie procesu nie okazało się, że zabrakło tych pieniędzy do prawidłowego zakończenia operacji przeniesienia numeru :-)

P.S. Niestety nie mogę skorzystać z opcji "Pomógł", gdyż nie jestem twórcą tematu i nie wyświetla mi się takowy przycisk pod Waszymi postami :-)

Pozdrawiam.

#366075  autor: katarzynka007
 22 paź 2009, 15:16
Chciałabym odświeżyć wątek.
Przenoszę numer do Orange (na kartę), który do wczoraj był na abonament w Plusie, dzisiaj już działa na kartę i został doładowany kwotą 30 zł. Przeprowadziłam (także dzisiaj) internetową rejestrację numeru Simplus, ale póki co nie było żadnego potwierdzenia.

Pyt. 1) Czy potwierdzenie jakiekolwiek otrzymam? Jeśli tak to będzie to tylko jakiś sms, czy pismo?
Pyt. 2) Skąd pobrać ten wniosek o przeniesienie numeru i pełnomocnictwo?

Szukam na stronie Orange, w googlach i nic. Temat jest 'gorący', dużo się o tym mówi, ale głównie są to opinie, doświadczenia poszczególnych użytkowników, czy lista skarg i zażaleń.
Ciężko znaleźć instrukcję krótką i na temat, razem z dokumentami do pobrania.

--
A może takie dokumenty otrzymam tylko w salonie do podpisania? Ale trochę byłoby to słabe, bo przyznam, że czuję się bardziej komfortowo podpisując cokolwiek we własnym domu.

Z pozdrowieniami.

#366083  autor: elkanguro
 22 paź 2009, 16:03

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#366126  autor: katarzynka007
 22 paź 2009, 20:37
elkanguro, dziękuję, już wszystko wiem.