• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 2 z 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19

#364826  autor: kwistas
 14 paź 2009, 18:38
Plus uważa że ludziom na wsi wystarczy GPRS, z neta nie korzystają itp.
Coś kombinują z Cell Info, ale może dlatego, że to miejscowości turystyczne, Era nadal rządzi ;)

#364966  autor: user_delete10
 15 paź 2009, 16:07
Jak napisałem wyżej lepiej żeby było wszędzie napisane województwo i na tyle niż w zapadłych wiochach uraczyć ludzi pięknymi nazwami a w miastach czy większych miejscowościach istotnych na mapie powracać do nazwy regionu jedynie.

#365116  autor: joxar1
 16 paź 2009, 15:43
Era nadal rządzi ;)
Tak, w miastach owszem, ale poza miastami wolę Plusa. Do ciekawostek w CI naszego teoretycznie największego infrastrukturalnego opa można dodać to, że w całym Koszalinie emitowane jest "Koszalin", a z pikokomórki w Galerii Forum: "Koszalin Forum"

#365326  autor: kwistas
 17 paź 2009, 22:21
joxar1 pisze:
Era nadal rządzi ;)
Tak, w miastach owszem, ale poza miastami wolę Plusa. Do ciekawostek w CI naszego teoretycznie największego infrastrukturalnego opa można dodać to, że w całym Koszalinie emitowane jest "Koszalin", a z pikokomórki w Galerii Forum: "Koszalin Forum"
Poza miastami to Plus nie ma praktycznie cell info, radzę użyć karty Ery i trochę poobserwować ich Cell Info, a później sobie porównać do CI Plusa.

#365445  autor: joxar1
 18 paź 2009, 14:50
A żebyś wiedział, że się napatrzyłem:P Wolę Plusa, gdyż na Pomorzu w przeciwieństwie do reszty kraju CI ma całkiem całkiem. Z resztą osobiście wolę jak mam napisaną konkretną miejscowość a nie: Pomorze Zachodnie, Pomorze Srodkowe,Pradolina Redy i Leby czy Pobrzeże Slowinskie (to ostatnie występuje też w centrum Ustki). Jednak "prawie GPS" Ery w większych miastach budzi szacunek. W Kołobrzegu jednak to się nie sprawdza, bo mamy za mało BTSów.

#365471  autor: user_delete10
 18 paź 2009, 18:01
W miastach GPS owszem a na wsiach też myślę, z racji tego, że to jednak są nie wielkie miejscowości starcza sama nazwa X. Wioski są zbyt małe a poza tym najczęściej dany BTS obsługuje też inne okoliczne wioski więc powinien nakierowywać na nie a nie na jakąś uliczkę nie mającą żadnego znaczenia. Choć w mojej okolicy jest nawet nazwa ulicy w jednej wiosce. Tylko, że to kluczowa ulica.

Mój e-mail zdaje się, że doszedł w odpowiednie miejsce w Orange, od wczoraj, a zapewne już wcześniej włączając CI wyświetla mi się w mojej wiosce nazwa gminy.W końcu...
Zawsze lepsze to niż pomieszane i porozkładane jak popadnie nazwy Plusa, gdzie oczywiście szczytem głupoty jest dla mnie reklama Zasięg iPlus 3G, a dlatego, że nie jest przemienna z nazwą miasta.

#365637  autor: Gadulski
 19 paź 2009, 19:46
joxar1, Era z jednego sektora emituje naprzemiennie dwie nazwy. Np. "Wzgorza Trzebnickie" na przemian z "Dolny Slask"; "gm.Szczytna" na przemian z "Kotlina Klodzka"... Tak więc prócz nazw ogólnych, które przytoczyłeś pojawiają się nazwy bardziej szczegółowe: nazwy gmin; bądź nazwy miejscowości. Zaobserwuj a przekonasz się sam!

Pamiętam jak byłem na Plazy w Ustce Cell Info Ery pokazywało "Plaza" :)

fenix189, "Choć w mojej okolicy jest nawet nazwa ulicy w jednej wiosce. Tylko, że to kluczowa ulica" -> Możesz sprecyzować jakie to jest dokładnie Cell Info???

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, 17:19 przez Gadulski, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek

#365658  autor: borax11
 19 paź 2009, 20:39
Tak jak pisałem.
Z PLUSEM TRZEBA STANOWCZO !
Napisałem tak do nich(jak znajde jeszcze to wrzucę) żeby zmienili w mojej wiosce zabitej dechami ( tam gdzie psy.... ekhm) nazwę NAD MORZEM na bardziej ludzką..., Krynica Morska.
Minęły 2 tyg. odkąd napisałem maila i cell info zmienili.
A napisałem dokładnie tak:
Witam,
Proszę MI wyjasnic dlaczego dzisiaj(tj. 23.03.09) ok.7.00 rano nie bylo zasiegu waszej sieci w Krynicy Morskiej.... I tak do 8.00.
Czy cos Panstwo modernizuja ?
Nie mogę rowniez korzystac z 3G Bo jakos raptownie zniklo I nie mozna sie polaczyc.
Prosze MI wyjasnic cala sytuacje - czy cos sie psuje czy WY cos modernizujecie ?
Prosze rowniez zmienic to bezsensowne(bez urazy) Cell Info z NAD MORZEM na Krynica Morska lub Krynica Morska- Zefir dla BTSu na Zefirze I na OSP na Krynica Morska - OSP Bo NAD MORZEM to jest troszkę nie odpowiednie, gdyz na wieży na Lesniczowce pisze Piaski.
Prosze o wyjasnienie tej calej informacji I zmienienie cell info na zaproponowane.
PS. Przepraszam za brak polskich znakow I ew. Bledow , gdyz korzystam z programu IncrediMail

Pozdrawiam
odpowiedź
Uprzejmie informuję, że przesłane sugestie odnośnie Cell info zostały przekazane do działu nadzoru sieci. Dziękuję za zainteresowanie tematem.
I CELL INFO zmieniło się :-D

#365663  autor: user_delete10
 19 paź 2009, 21:19
Gadulski pisze:"Choć w mojej okolicy jest nawet nazwa ulicy w jednej wiosce. Tylko, że to kluczowa ulica" -> Możesz sprecyzować jakie to jest dokładnie Cell Info???
To moje słowa. Nazwa to Pilchowice Dolna Wieś. Ulica wyjazdowa z wioski, kierunek Rybnik.

Do Plusa teraz pisać maile trzeba, żeby w kilku tys. stacji pozmieniali nazwy. Żmudna robota,ale może zadziała :mrgreen:

[ Dodano: 2009-10-19, 21:21 ]
Gadulski pisze:Era z jednego sektora emituje naprzemiennie dwie nazwy
Wydaje mi się, że widziałem kilka razy nawet potrójne nazwy.

#365674  autor: mariusz9a
 19 paź 2009, 22:22
fenix189 pisze:Do Plusa teraz pisać maile trzeba, żeby w kilku tys. stacji pozmieniali nazwy. Żmudna robota,ale może zadziała
Wątpię. Wszystko zależy od dobrej woli:
a) konsultanta BOK, bo jeśli on juz na tym etapie nas zrówna z ziemią formułką że to nie jest usługa komercyjna, to możemy sobie pisać dowoli ;-)
b) techników, którym może się chcieć, ale zazwyczaj nie chce zawracać głowy takimi "pierdołami" :-P

#365739  autor: yagi
 20 paź 2009, 13:11
fenix189 pisze:Wydaje mi się, że widziałem kilka razy nawet potrójne nazwy.
Kiedys sie tym interesowalem i moga byc tylko dwie nazwy.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#365765  autor: user_delete10
 20 paź 2009, 16:17
Podawany przezemnie przykład, chyba właśnie w temacie CI Ery odnośnie krain geograficznych. Jestem na 99.9% przekonany, że widziałem Rudy/Kotlina Raciborska/Śląsk.

#365793  autor: kwistas
 20 paź 2009, 19:44
U mnie jest to samo, stacja nadaje np. Nadbystrzycka/Politechnika Lubelska/Lublin, lub Zana/Eleclerc/Lublin, sprawdzałem po CID, stacja jest ta sama.

#365846  autor: Gadulski
 20 paź 2009, 21:36
Ja tez uważam, że jest możliwosć emisji więcej niz dwóch nazw w Cell Info Ery. Przedstawiałem przykład w poście Cell Info Ery, gdzie jeden sektor emitował aż 4 nazwy!

Techniczna możliwosc wprowadzania więcej niż 2 nazw istnieje, ale czy jest sens wprowadzać więcej niz dwie?

Moim zdaniem dwie w zupełności wystarczą!
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, 17:11 przez Gadulski, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#365861  autor: tesla
 20 paź 2009, 22:38
Gadulski pisze:jeden sektor
jedna cela :)

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#365877  autor: yagi
 20 paź 2009, 23:33
Gadulski pisze:Przedstawiałem przykład w poscie Cell Info Ery, gdzie jeden sektor emitował aż 4 nazwy!
A moze po prostu GSM i DCS mialy rozne zestawy CI?

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#365935  autor: user_delete10
 21 paź 2009, 15:44
Być może też spotkałem 4, ale tu już mogę się mylić, nie jestem za bardzo pewny. Chodzi o to, że jechałem sobie na rowerze, miałem wciąż na oku już w bardzo dużej odległości od siebie nadajnik widoczny i w miarę jak posuwałem się naprzód, a wątpię, że wtedy inny sektor już mnie obsługiwał, co wynikało w charakterystyki terenu i ułożenia nadajnika nazwy CI zmieniały się stopniowo. Interesuje mnie,choć to już powinno, tak jak i wcześniejsze posty być w temacie CI Ery jaka jest częstotliwość zmian, a może to zależy od położenia? Jak się posuwałem naprzód na rowerze zmiany były w równym czasie.

#366103  autor: Gadulski
 22 paź 2009, 17:10
tesla, oczywiście, będę używał tej nazwy :)

yagi, nie, nie... To było na 100 % GSM. Pomogłem sobie FExplorerem - w GSM wyłapałem w Erze kanał bodajże 77 (mikrokomórka Ery w Bielanach Wrocławskich) i wskakiwały mi cztery nazwy :)

fenix189, zmiany Cell Info z jednego sektora są losowe... Oczywiście mówię o Cell Info Ery... Z moich obserwacji wyswietlacza Nokii 3510i najpierw pojawia mi się Cell Info szczegółowe potem ogólne np. "R.Dmowskiego-Dluga" chwilę potem "Wroclaw"... Jednak nie wiem czy jest tak zawsze czy tylko w tym jednym przypadku.
P.S. Kilka postów wcześniej pomyliłem się cytując Twoje słowa, oczywiście miałem na mysli Ciebie. Za pomyłkę serdecznie przepraszam.

Pozdrawiam.

Obrazek

#366261  autor: user_delete10
 23 paź 2009, 18:09
Chciałem to napisać w temacie o Erze ale tam jest mój ostatni post więc nikt go nie zauważy jak dopiszę coś a tu zeszło na Erę więc zapytam tu. Na Telepolis coś było napisane, że Era nadaje reklamy na jakimś kanale, oprócz CI na 50, jest to wszędzie i istnieje w ogóle nadal?Jaki to kanał?

#377261  autor: Gadulski
 28 gru 2009, 09:05
W Polanicy Zdroju Cell Info Plus to:

ObrazekObrazek

na przemian z:

ObrazekObrazek

Jednak można wprowadzić dwie nazwy z jednej celi... Mamy nazwę miejscowości i informację o zasięgu 3G...

BRAWO!!!

Obrazek
  • Strona 2 z 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19
  • 1
  • 2
  • 3