• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#364456  autor: Marens
 12 paź 2009, 18:33
Tylko trzeba mieć na uwadze, że niestety 2w1 będzie droższe niż dwie usługi osobno. Mam na myśli pakiet danych.

#364466  autor: galtom
 12 paź 2009, 19:37
Dlaczego???
Skoro moge miec pakiet u X a telefon u Y to chyba i X i Y bardziej sie oplaca aby 1 klient mial obie uslugi (cos jak telefon, telefon + internet lub telefon + internet + telewizja). Mozna osobno ale w pakiecie taniej.
Ja juz nie wymagam aby nasi wspaniali operatorzy zarobili mniej i dali cos taniej... ale dlaczego ma byc drozej??? Bez JAJ! Niby co przy takim ukladzie wiecej kosztuje???? Bo mnie sie wydaje, ze:
- zamiast jednego abo. maja 2
- wieszka szansa, ze kupie wiecej/inne uslugi skoro mam juz dwie
- mam 1 karte sim a nie dwie :-) - koszt 1 odpada
- latwiej mnie utrzymac - wystarczy przy przedluzaniu umowy zapewnic aby choc jedna z ofert byla naprawde atrakcyjna.... dla swietego spokoju i z wygody, wiekszosc ludzi zostanie.

Zatem?

Pozdrawiam,
Galtom

#364469  autor: Orfi
 12 paź 2009, 20:16
Nie wiem czy tak drogo to wychodzi @ Marens. Mobilny net nigdy nie był tani i jest to kwestia ile miesięcznie możemy wydać. Ja za 2 usługi na jednej karcie SIM płacę ok.120 zł. ale mam spokój z przekładaniem kart i na net w telefonie wystarcza tak samo jak na podpięcie do laptopa, w podróży.

Orfi

#364509  autor: Marens
 12 paź 2009, 22:49
Orfi pisze:Mobilny net nigdy nie był tani i jest to kwestia ile miesięcznie możemy wydać. Ja za 2 usługi na jednej karcie SIM płacę ok.120 zł
Tal ale chodzi mi o fakt, np. w Plusie

Płacisz teoretycznie 40zł/120min + iPlus 60zł/1GB i masz za 100zł - 120min/1GB
Jak masz 2 karty sim to I 40zł/120min + iPlus 60zł/3GB i masz za 100zł - 120min/3GB

Play, jak chcesz mieć internet na karcie SIM głosowej to płacisz 40zł/2GB natomiast jak chcesz mieć osobną kartę to płacisz 45zł/10GB

Orange, jak chcesz mieć internet na karcie sim głosowej to płacisz 60zł/1GB natomiast osobno 50zł/1.5GB

#364538  autor: galtom
 13 paź 2009, 09:04
Czym telekomy tlumacza takie roznice w cenach???
Mnie to wreczna zmowe wyglada :-) i nieuzasadnione zawyzanie ceny uslugi...nie moge tylko zrozumiec dlaczego?
Przeciez od strony tech. dla operatora to zadna roznica czy ma dwie karty sim i dwie uslugi czy tez jedna. A jak pisalem wczesniej... chyba logiczne jest, ze liej Kowalskiem sprzedac na 2 lata dwie uslugi niz 1 i 1 - bo moze z jednej/obu latwiej zrezygnowac....

Czy ktos pytal telekomy z czego wynika roznica w cenie??? (i czy przypadkiem nie powinien sie tym zainteresowac UOKiK?)

eidt:

A nie wydaje wam sie , ze pierwszy operator ktory zaoferuje taki pakiet 2 w 1 w dwch wersjach:

1. rozmowy+net (obie uslugi ciut taniej niz kazda z osobna) + mozliwosc zakupienia telefonu dzialajacego jako modem w dobrej cenie
2. to co wyzej ale bez telefonu

bedzie wygranym???
Skoro era laczy tel. stacjonarny z komorkowym...czemu nie polaczyc tez netu (troche jak netia) czy netu z rozmowami jak operatorzy stacjonarni...

Bo narazie oferta na jednym sim wg. wyliczen wyzej nie ma sensu.

Pozdrawiam,
Galtom

#364561  autor: Marens
 13 paź 2009, 12:14
Myślę, że nie gdyż mało osób potrzebuje na jednej karcie SIM (voice + data) w połączeniu np. iPlus 110 - 16GB i odpowiedni pakiet minut. Sam jestem osobą, która potrzebuje, ale rozwiązuje to pakietami internetowymi szytymi na miarę.

Też z internetu w postaci modem + sim korzysta przeważnie więcej osób. Tak jest to przywiązane do jednej osoby. Jakoś nie wyobrażam sobie, że zostawiasz telefon wychodząc z domu bo ktoś chce skorzystać z internetu.

Ogólnie są to usługi mobilne, zwykły Kowalski jest raczej zainteresowany Neostradą z stacjonarnym. Dlatego takie pakiety są konstruowane im więcej tym taniej. (pomijam TP)

#364647  autor: Orfi
 13 paź 2009, 20:05
Dla mnie osobiście taka oferta 2w1 jest jak najbardziej odpowiednia, bo nie zawsze mam możliwość skorzystania z laptopa a telefon mam zawsze przy sobie i wtedy sprawdzenie tego co jest mi akurat potrzebne zajmuje dosłownie chwilę. Czy przepłacam ? Niekoniecznie, bo iPlus 1GB kosztuje mnie po rabacie ok.44 zł. ,więc w założeniach 100 zł/ mies. prawie się mieszczę a przy korzystaniu z Orange nawet z zapasem, bo miesięcznie płacę 65 zł.( Orange Abonament za 35 zł. + Orange Free Standard 1GB za 30 zł.-po 50% rabacie przez cały okres trwania 12 miesięcznej umowy). Różnicę wielkości transferu częściowo kompensują mi rabaty a poza tym dużo nie ściągam z sieci, więc wielkość abonamentowego transferu nie ma dla mnie aż takiego znaczenia.Do wykorzystania w domu mam jeszcze zapasową Simdatę, która jest w sumie darmowa, bo doładowywana za punkty, z programu 5 Plus.

Orfi

#364675  autor: Marens
 13 paź 2009, 22:28
Orfi pisze:Różnicę wielkości transferu częściowo kompensują mi rabaty a poza tym dużo nie ściągam z sieci, więc wielkość abonamentowego transferu nie ma dla mnie aż takiego znaczenia
Ale mniejsze ceny masz po przedłużeniu umowy, na dzień dobry nie dostaniesz.

#364750  autor: Orfi
 14 paź 2009, 11:59
@ Marens zaznaczyłem, że tak jest w moim przypadku i ja sobie takie rozwiązanie chwalę. @ Galtom też ma możliwość uzyskania rabatu, ale nie od razu i to cały cymes. Na chwilę obecną taka jest polityka operatorów i jak na razie nic nie wskazuje, żeby miała się zmienić (po prostu coś za coś- mniejszy limit transferu w zamian za większą mobilność, bo noszenie ze sobą laptopa ,nawet "dwunastki" takim mobilnym rozwiązaniem już nie jest. Myślę, że autor tematu na jakieś mobilne rozwiązanie się zdecyduje, bo ma już informacje czym się to różni i jakich opłat może się spodziewać.

Orfi

#365685  autor: Konrad00
 20 paź 2009, 00:32
Jezeli temat nie jest jeszcze przedawniony to Plus ma taka promocje do iPlusa, ze mozna sobie uruchomic internet w telefonie 0,5GB gratis.
Bedziesz mial dwie karty; iPlus'a normalnie do laptopa, druga karte z abonamentem i jako gratis z iPlusa aktywujesz sobie internet w telefonie. Warunek - abonament w telefonie musi wynosic conajmniej 48-49zl. Promocja nazywa sie "Razem lepiej w Plusie".

Pozdro

#365690  autor: galtom
 20 paź 2009, 08:00
Konrad00 pisze: [...] Plus ma taka promocje do iPlusa, ze mozna sobie uruchomic internet w telefonie 0,5GB gratis.
Bedziesz mial dwie karty;
Ja wlasnie nie chce dwoch kart!!!

Chce jedna - w telefonie z przypisanym do niej normalnym abonamentem np. za 50 -70 zl oraz drugim na przesyl danch, ale znow nie 100mb czy 500mb tylko tak samo jak w przypadku zakupu mobilnego netu np. za 50zl co miesiac... kilka GB.

Bo w tech chwili:

- moge miec dwie karty (jedna w telefonie druga w modemie) - do dwoch rzeczy
- miec 1 karte ale tanie rozmowy i drogi net
- miec jedna karte ale tani net i bardzo drogie rozmowy
:-)

Jeszcze nie mialem kiedy sprawdzic tego o czym wyzej pisali koledzy ale teraz sie wybieram do salonow.

Pozdrawiam,
Galtom

#365719  autor: yagi
 20 paź 2009, 10:37
W Erze jest taniej o 10 zl niz te 2 uslugi osobno a limity sa takie jak na osobna umowe BC.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#365752  autor: galtom
 20 paź 2009, 15:16
BC?

Swoja droga to dziwne, ze nikt tego oficjalnie nie reklamuje...

Sa telefony w roznych cenach i abonamentach ale zaluzmy, ze te ktore sa porzadne nie sa tanie.
Sprzedaje sie tez internet mobilny z modemami USB (glownie).

Dlaczego nie zlozyc do kupy dwoch opcji np. po 30-50 zl (czyli razem juz 60 - 100) i zaoferowac wlasnie tanio/taniej telefon z wyzszej polki?

Wiecej kasy dla operatora (bo tak kowlaski weznie nizszy abo. z tanszym telefonem - zakladam, ze roznice beda wyzliczone korzystnie), naraz z dwoch uslug sie nie skorzysta, a tak juz klient X ma dwie uslugi... a nie jedna u nas a druga u konkurencji...

Ale ... co ja sie znam.... jak 1 min. kosztowal 3zl +vat i liczylo sie za z gory rozpoczeta minute to bylo eldorado... a nie teraz :-) teraz to sie rynek popsul... i nie mozna nowych ofert i tanszych za szybko wprowadzac bo coraz gorzej bedzie... az w koncu (tak jak przeciez na calym swiecie) opy zaczna dokladac do rozmow, wymiany danych i zwina interes :-(
Fakt, szkoda by bylo jakby znow przyszlo zyc bez komorki... to moze lepiej niech juz bedzie drogo! :-)

Pozdrawiam,
Galtom

#365776  autor: Marens
 20 paź 2009, 17:23
Dlaczego nie zlozyc do kupy dwoch opcji np. po 30-50 zl (czyli razem juz 60 - 100) i zaoferowac wlasnie tanio/taniej telefon z wyzszej polki?
Jest od dawna w iPhone, Era G1

#365924  autor: galtom
 21 paź 2009, 14:11
Dokladnie o to chodzi...!

Wybralem sobie abo na rozmowy i net...i jak wyswietlic teraz telefony dostepne w tej ofercie??? Da sie to zrobic przez www (moze to moj Chrome ma klopot z ta strona?)

Pozdrawiam,
Galtom

#365936  autor: osachorzow
 21 paź 2009, 15:46
galtom pisze:moze to moj Chrome ma klopot z ta strona?
to strona ery ma od dłuższego czasu problemy ;) wyłączyli sklep internetowy więc chyba nie sprawdzisz w przystępny sposób jakie telefony są w jakich cenach w poszczególnych abonamentach :/ nawet przedłużanie umów przez iboa wyłączyli...

#369026  autor: reebop
 10 lis 2009, 17:09
Ja miałem w Orange Nowy Twój plan (35 zł abonament) i do tego internet 0.5GB Orange standard (60 zł). Przy podpisywaniu tej umowy oferowali mi telefony po takich cenach, jakbym miał abonament telefoniczny 90 zł. Teraz można mieć dowolny abonament a internet 2GB (39.5 zł), jako usługę ale wycenie telefonu biorą pod uwagę tylko kwotę abonamentu telefonicznego.

Oczywiście oddzielną historią jest iPhone za 150zł z pakietem 2.5GB.

#369704  autor: mrc000
 13 lis 2009, 23:39
W erze dla firm istnieje możliwość połączenia (w firmie) BC + abo