Mam ten sam problem. W kwietniu 2008 moja mama podpisała umowę z Netią w promocji 'Zawsze dobra cena www'. We wrześniu tego roku pojawiła się 'hipnotyzująca promocja' w Netii. Średnia cena za 1Mbit wynosi tam 44,5zł. Zadzwoniłem na infolinię. Pierwszym razem poinformowano mnie że mogę obniżyć cenę, ale muszę podpisać nową umowę. Za drugim, że mogę obniżyć cenę tylko jeśli w promocji na którą moja mama podpisywała umowę tj. 'Zawsze dobra cena' obniży się wysokość opłat miesięcznych i nie mogę podpisać nowej umowy. Oni chyba sobie jaja robią. Przesłałem już w tej sprawie reklamację. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź.
Dzisiaj (tj. 24 grudnia) przyszła odpowiedź z Netii. Napisali mi że nie mogę obniżyć ceny, ponieważ podpisałem umowę na 36 miesięcy a teraz okres ten nie jest już oferowany. Niech ludzie którzy teraz podpisują długoterminowe umowy uważnie je czytają. Może okazać się, że np za rok umowy 24-miesięczne przestaną być oferowane i zostaną oni na lodzie. Napisałem już w tej sprawie skargę do UKE. Napisałem także, że klienci nie mają możliwości zmiany przez
www.netia.pl, a w regulaminie piszą co innego. Zobaczymy czy UKE coś pomoże.
Zadzwonił konsultant Netii i powiedział, że nie ma możliwości zmiany ceny, ale mogę podpisać nową umowę na 24 miesiące i zwiększyć prędkość. Umowa która teraz obowiązuje kończy się na początku czerwca 2011, czyli zostało 17 miesięcy. W hipnotyzującej promocji średnia cena za 2 Mbit wynosi 55,75 zł. Płaciłbym 6,75zł drożej i przydłużyłbym obecną umowę do lutego 2012, czyli o 8 miesięcy. Czy warto podpisywać taką umowę? Jak sądzicie?