• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #363290  autor: partisan
 04 paź 2009, 10:40
Koleżanka przedłużała jakąś umowę w Erze, podpisała aneks do umowy i wcisnęli jej telefon, który ewidentnie był przez kogoś używany.
Tzn. na liście połączeń wykonanych/odebranych itd widnieje prawie 10 pozycji, są to połączenia zarówno wykonane jak i odebrane, podana jest data (kwiecień) i czas trwania, ponadto oczywiście numer i nazwa kontaktu, co oznacza, że te numery musiały być również zapisane w kontaktach.

Czy w związku z tym można się domagać wymiany telefonu na nieużywany? Bo w końcu towar jest niezgodny z umową.

Stowarzyszenie na rzecz rozwoju transportu publicznego w Bydgoszczy

#363302  autor: vinc
 04 paź 2009, 12:06
partisan pisze:Czy w związku z tym można się domagać wymiany telefonu na nieużywany? Bo w końcu towar jest niezgodny z umową.
Jak najbardziej. Widocznie refabrishing się nie spisał ;)

Obrazek

#363309  autor: Marek
 04 paź 2009, 12:57
partisan pisze:A czy w ramach złożonej reklamacji można wymienić telefon na inny model?
w orange można było wymienić na model podobnej klasy, w erze też powinno sie dać

#363310  autor: aizo
 04 paź 2009, 12:58
partisan pisze:A czy w ramach złożonej reklamacji można wymienić telefon na inny model?
Raczej dostaniesz taki sam(ale nowy) lub w tej samej cenie

Ale mogą Ci powiedzieć,że telefon byl używany w salonie jako pokazowy i był na wystawie .

Połączenie nie może być zrealizowane.

#363314  autor: partisan
 04 paź 2009, 13:05
aizo pisze:Ale mogą Ci powiedzieć,że telefon byl używany w salonie jako pokazowy i był na wystawie .
I wydzwonione było z niego 25min? Do sześciu osób, które były wpisane do książki telefonicznej? Połączenia zarówno odebrane jak i wykonane? To trochę za dużo jak na stanie na wystawie lub zwykły pokaz.

Stowarzyszenie na rzecz rozwoju transportu publicznego w Bydgoszczy

#363320  autor: yagi
 04 paź 2009, 14:01
Pewnie telefon po zwrocie kurierskim i nie byl sprawdzony na zawartosc :?

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#363328  autor: hettman
 04 paź 2009, 14:36
partisan pisze: na liście połączeń wykonanych/odebranych itd widnieje prawie 10 pozycji
-tylko nie @zeruj@ licznika i pozycji :wink: a ja obstawiam na pokazowy z salonu mimo wszystko ale ciekawe kto "pokombinowal" ze dostala uzywke... :-D
vinc pisze:refabrishing
- refurbishing :wink:

#363411  autor: vinc
 04 paź 2009, 22:33
Jeśli aneks był zamówiony telefonicznie to można zrezygnować w ciągu 10 dni od otrzymania. Wtedy istnieje możliwość wyboru nowej oferty z nowym telefonem.
hettman pisze:vinc napisał/a:
refabrishing
- refurbishing :wink:
oj te niedzielne poranki :)

Obrazek

#411615  autor: Quaz
 20 cze 2010, 20:46
Hej! Mam pytanie. Czy kupując telefon w Erze, mogą mi wcisnąć "telefon pokazowy"? Czy mogę zażądać telefon oryginalnie zapakowany, przez nikogo nie otwierany i nie oglądany? Pytam, ponieważ jak określają stan telefonu jako "nowy", to chcę dostać nowy. W Plusie np. znajomemu wcisneli telefon z kilkoma połączeniami w rejestrze.

[ Dodano: 2010-06-22, 14:29 ]
Dostanę odpowiedź?

#412203  autor: ciuchcia
 22 cze 2010, 23:46
Juz kilkakrotnie slyszalem text, ze oni dostaja telefony juz otwarte (zerwana plomba na pudelku). Oczywiscie moga Ci dac telefon, ktory juz ktos ogladal, a nawet zwrocil. Jednak Ty przed podpisaniem umowy mozesz ten telefon zobaczyc ... dowiedziec sie czy opakowanie jest zamkniete. Sadze, ze jesli z tego powodu odmowisz podpisania umowy to znajdzie sie dla Ciebie telefon z plomba na pudelku :)

#412238  autor: Rafix
 23 cze 2010, 09:13
Ja jak brałem ostatniego w Erze we Wrocławiu S7350 to też myślałem, że dostanę wystawowego, ale zostałem wyprowadzony z błędu, że wystawowych nie sprzedają i nie liczą do stanu.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#412287  autor: kowcio
 23 cze 2010, 12:18
Wszystkie telefony powinny być zaplombowane w momencie dostarczenia ich do salonu. Ale pracownik ma prawo otworzyć pudełko i pokazać telefon klientowi jak wygląda, włączyć go i dać mu do reki. Tak w Orange jest. I taki telefon można sprzedać. Oczywiście telefony nie są zniszczone, tylko uruchomione w celu zaprezentowania go klientowi przez sprzedawcę.

W Media Markcie to samo jest. Poprosisz żeby dali Ci telefon do reki to dostaniesz, możesz potrzymać, zobaczyć dokładnie jak wygląda w obecności pracownika (on odpowiada za sprzęt).

Na pewno sprzedać nie moga telefonu, na którym wyraźnie wydać oznaki użytkowania lub z pościaganymi foliami. Masz prawo żeby dali Ci zaplombowane pudełko, ale to zalezy tylko i wyłącznie od pracownika czy dostaniesz takowe i od przyczyn niezależnych od niego- czyli np. czy posiadają takie pudełko zamknięte fabrycznie. Tutaj kłania się tylko dobra wola sprzedawcy.

Tak samo w sklepie, masz prawo przymierzyć bluzkę i później zrezygnować z jej zakupu pod warunkiem, że nie była używana i posiada metkę.

#536540  autor: emgie
 22 lut 2012, 20:48
Witam,

To mój pierwszy post na forum, tak więc chciałbym wszytskich przywitać.

Odgrzeję troszkę kotleta - ale w tym tygodniu spotkała mnie bardzo podobne sytuacja. W salonie firmowym PLUSa podpisałem aneks do umowy i kupiłem nowy telefon.
Pracownik zaprezentował mi go - otworzył szybko pudełko nie pokazując plomby. Dopiero w domu okazało się że miesiąc temu wykonano nim kilkanaście połączeń, zarówno wychodzących jak i przychodzących oraz wysłano 2 sms-y. W szytko jedengo dnia na przełomie kilku godzin ( od ok 13 do 19 ). Tak więc telefon bł ewidentnie używany.
Chciałem go oodać a wzasdzie wymienić na nowy i w saolonie mi odmówili - ponoć mogą prezentować sprzęt ( ładna mi prezentacja) oraz testować ( choć moim zdaniem od testowania to jest producent a sprzedawcy mogą testować swoje prywatne .....)
Mam napisać oficjalną reklamację. ( jak dla mnie w głowie się to nie mieści - powinni wymienić i przeprosić ! )
A zatem czy mam wystąpić z roszczeniem o wymianę na NOWY sprzęt na zaadzie niezgodności towaru z umową ?
Proszę o radę

pozdrawiam

emgie

#537731  autor: lukaszw
 28 lut 2012, 00:41
Ta? Testowanie to nie używanie przez kilka godzin bez żartów idz do nich i niech Ci pokażą ten wewnętrzny regulamin na który sie zapewne powołują i odrazu z kierownikiem salonu rozmawiaj :) Pokazać itp owszem ale nie bezczelnie korzystać a potem odłożyć do pudełka.

Pasjonat GSM

Załóż Dropboxa już dziś 2gb i więcej na twoje pliki za darmo.

#537751  autor: Wiola_K
 28 lut 2012, 09:25
My nie dawno odkryliśmy z Mężem, że 3 lata temu jak kurierem przyszedł do nas telefon ze słuchawką, słuchawka była klejona, bo była popękana!! My jej w ogóle przez te lata nie używaliśmy bo nie było potrzeby, ale ostatnio mąż zaczął używać w pracy, ogląda a tam klejenie! A my jej nigdy nie kleiliśmy bo w ogóle nie używaliśmy. Jak widać lepiej wszystko dokładnie oglądnąć :)