• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#361407  autor: Marens
 23 wrz 2009, 17:18
http://www.allegro.pl/item741532937_naj ... oclaw.html

Proponowałbym Merlina U740 z Dart24.
Jeśli szukwamy modemu na PCMCIA.

Jeśli szukasz na PCMCIA to ma idealny współczynnik cena/jakość.
Sklep jest przetestowany, kupiłem u nich 2 rzeczy bez zastrzeżeń.

Sam mam ten modem i Play Online i wszystko jest ok.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2009, 17:19 przez Marens, łącznie zmieniany 1 raz.

#361408  autor: Mordrag
 23 wrz 2009, 17:19
Obojętnie. Wystarczy HSDPA 3.6 mbps Play "okraja" łącze do 1 mbps. Nie wiem jak z uploadem. Koniecznie na PCMCIA ?

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#361409  autor: Marens
 23 wrz 2009, 17:21
Jak na USB to polecam Huawei E160.
Cały czas zakładamy, że modem ma byćcena/jakość a nie jakość.
Gdybyś chciał postawić na jakość to Sierra Compas na USB, na PCMCIA AirCard 880.

#361414  autor: user_delete22
 23 wrz 2009, 18:49
Dziekuje, to juz cos daje, a wlasciwie daje b. duzo.

Pozdrawiam!
 #362327  autor: vespero
 28 wrz 2009, 23:07
Powtórzę, pytanie kolegi.
Czy modem na PCMCIA różni się czymś od USB ?\
Czy jest sens kupować lepszy model skoro i tak transfer jest "okrojony" do 1 Mbit.
Jaki model wybrać z oferowanych przez Play czy lepiej kupić go indywidualnie, jeśli tak to jaki to koszt ?

Pozdrawiam.
 #362723  autor: user_delete22
 30 wrz 2009, 21:23
vespero pisze:Powtórzę, pytanie kolegi.
Czy modem na PCMCIA różni się czymś od USB ?\
Czy jest sens kupować lepszy model skoro i tak transfer jest "okrojony" do 1 Mbit.
Jaki model wybrać z oferowanych przez Play czy lepiej kupić go indywidualnie, jeśli tak to jaki to koszt ?

Pozdrawiam.
Na to ja Ci odpowiem. USB to najczesciej winmodemy, calosc jest wykonywana przez CPU, a modem to raczej tylko "modem". Urzadzenia na slot to w calosci sprzetowe rozwiazania. Jaka roznica: stabilnosc, wydajnosc, jakosc, wygoda itd po stronie tych drugich. Wszelakie modemy na USB (nie tylko 3G ale takze do "kablowego" internetu) to mowiac wprost - tandeta.

#362750  autor: Marens
 30 wrz 2009, 23:12
Galnospoke pisze:Wszelakie modemy na USB (nie tylko 3G ale takze do "kablowego" internetu) to mowiac wprost - tandeta.
To w takim razie Sierra Compass 885 jest tandetnym modemem a Huawei E630 to "super-świetny" modem? Nie zapędzajmy się w swoich teoriach. Sagem F@st (E4 mam na myśli) to też jest "badziewie"? To powiedz mi dlaczego Twoje "winmodemy" działają na linuxie i routerach na OpenWRT

#362822  autor: user_delete22
 01 paź 2009, 09:53
Marens pisze:
Galnospoke pisze:Wszelakie modemy na USB (nie tylko 3G ale takze do "kablowego" internetu) to mowiac wprost - tandeta.
To w takim razie Sierra Compass 885 jest tandetnym modemem a Huawei E630 to "super-świetny" modem? Nie zapędzajmy się w swoich teoriach. Sagem F@st (E4 mam na myśli) to też jest "badziewie"? To powiedz mi dlaczego Twoje "winmodemy" działają na linuxie i routerach na OpenWRT
To nie sa teorie, to fakty. Wyciagasz jakies pojedyncze przyklady, ja pisze ogolnie. Modemy na USB w wiekszosci to wlasnie winmodemy i cokolwiek napiszesz nie zmieni to faktu. Kwestia interface'u to inna rzecz lecz w przypadku PC Card i ExpressCard nie znajdzesz ani jednego winmodemu, w przypadku USB wiele. Nadto, stabilnosc rozwiazania. USB moze nie wiesz ale nie ma nawet pelnego dupleksu, jest bardzo wrazliwe na wahania napiecia i co wazne w przypadku laptopow, do szyny USB najczesciej podpieta jest klawiatura. Nadto, nie raz widzialem sprzet ktory powodowal, iz po podlaczeniu dodatkowego urzadzenia pozostale przestawaly dzialac. USB jest najbardziej prymitywnym interfacem i jedynie usprawiedliwa go jego popularnosc. O takich dobiazgach jak USB i wystajacy dongiel (latwo zlamac, uszkodzic), w przeciwnienstwie do karty na slot, ktora jest wewnatrz komputera nie wspomne.

#363429  autor: Vincenzo
 05 paź 2009, 00:42
Tak naprawde modemy na USB sa najbardziej uniwersalne. Znacznie wazniejsza jest czułość anteny. Sam od dluzszego czasu uzywam E220 Huaweia i nie zawiodlem sie ani razu a jest na kabelku. Modemy na USB maja niezaprzeczalny plus - mozna podlaczyc dluzszy kabel i polozyc modem dalej od laptopa i ciala w miejscu gdzie jest lepszy zasieg. Przy obecnych sieciach HSDPA pole magnetyczne wytwarzane przez modemy jest spore i lepiej nie miec karty na express card pod nadgarstkiem. USB nie pracuje co prawda w Dupleksie ale za to ma wystarczajaca szybkosc aby przeslac w jedna i w druga strone wystarczajace paczki danych , wiec efektywnie nie ma to znaczenia. A co do win modemow to prawda, ze sa rozwiazaniami czesciowo softwareowymi tylko czy przy mocy dzisiejszych procesorow to ma wieksze znaczenie... Nie sadze. Ogolnie USB to wygoda i uniwersalnosc, jezeli znajdziesz w dobrej cenie modem na PCMCIA lub Expressa to mozesz kupic, ale USB jest wystarczajaco dobre.

#363448  autor: user_delete22
 05 paź 2009, 11:42
Od 15 lat zarzadzam systemami IT (nie zebym sie chwalil, stwierdzam fakt) i uwierz mi na slowo - cokolwiek na USB to najgorsze rozwiazanie.

#363455  autor: Marens
 05 paź 2009, 12:35
Galnospoke pisze:cokolwiek na USB to najgorsze rozwiazanie
Hmm, ok. Każdy ma odmienne zdanie na ten temat.
Wytłumacz mi fakt, dlaczego w i840 + Celeron600 na 98/XP Skaner HP 4470c + Drukarka HP 940C wykrzaczały się podpięte na LPT natomiast do USB działało idealnie.

Akurat, nie wiedziałem że USB działa w półdupleksie.
Zgodzę się z tym, że przy większej ilości sprzętu USB potrafi sprawiać problemy chociaż są to marginalne przypadki.