Katowice, Łódź, Poznań, Warszawa i może gdzieś jeszcze

Ktos tutaj pare postow wyzej podawal Krakow.Pawrzes pisze:Czyli można powiedzieć że sygnał Aero2 UMTS 900 słychać w miastach:
Katowice, Łódź, Poznań, Warszawa i może gdzieś jeszczeUKE chyba podpowie 10 października gdzie są te tajemnicze stacje
Rozumiem, że sprawdzałeś jakimś netmonitor'em. Ale Panowie z tej stronki chyba też to jakoś sprawdzalikrzykos pisze:rogmaniek napisał/a:
Wg portalu: BTSy w Wielkopolsce, stacja Aero 2 może być wybudowana przy/na wieży SLR TP Emitel, na ul. Szymanowskiego 17. Pasowałoby, bo im bliżej Piątkowa, to tel już za każdym razem wykrywał Pl-17. W najbliższych dniach postaram się tam podjechać i zobaczyć czy nie przybyło tam nowych antenChociaż mogę długo wypatrywać, bo jest tam też "czwórka" innych opków
Jeszcze nie nadają
Ja codziennie sprawdzam, na mojej E51, czy w Poznaniu nie słychać Sferii. Niestety jeszcze raczej nic nie włączyli, na paśmie 850Mhziperyt pisze:Może ktoś sprawdzi w Łodzi z netmonitor'em jaka to częstotliwość...bycmoże to umts 850.
Nawet mnie nie dziwi, bo pisałem, że na Ogrodach prawie za każdym udało się wyszukać sygnał Aero 2Pablos_ pisze:Poznań - Jeżyce ul. Słowackiego (czyli zasięg już w centrum). Telefon Nokia E63.
Nie muszę sprawdzać netmonitorem
Rozumiem, że sprawdzałeś jakimś netmonitor'em. Ale Panowie z tej stronki chyba też to jakoś sprawdzaliDziwne, bo ta lokalizacja by pasowała. Tym bardziej, że np. na Kaponierze, to już raczej 6220 classic nie wyszukuje mi Pl-17. Chociaż na Głogowskiej tak, ale gdy jestem na trzecim piętrze.
Nio tak, tylko gdzie jest ta działająca stacjakrzykos pisze:Nie muszę sprawdzać netmonitoremmam info z "pierwszej ręki" - skoro nie ma jeszcze podłączonego zasilania - to jak mogą niby nadawać
Tak oczywiście, coś zjadłem Krakówdarnok pisze:Ktos tutaj pare postow wyzej podawal Krakow.
Czas chyba zalozyc "Wazny temat" (przyklejony) - [Aero2/Mobyland] - nowe stacje
lzur pisze:A ja mam pytanie. W jaki sposób mogę poznać LAC i CID Aero2 nie mając ich karty SIM ? No bo muszę się chyba najpierw do nich zalogować.
O jeden mniejPawrzes pisze:Ponieważ FTD pokazuje w paśmie UMTS CID tylko w wersji długiej (Long CellID) ale można sobie wyliczyć krótki z sektorem korzystając z operacji modulo w kalkulatorze naukowym - mamy go w WindowsiePrzykładowo: 797096 MOD 65536 = 10664
65536 to maksymalny numer CID z sektorem jaki może być przyznany stacji bazowej.
To ja też dodam ciekawostkę, że to co nazywa się na tym forum longCID, lub "long CID" (właśnie, kto jako pierwszy użył tej nazwy? Pamiętam, że kiedyś ktoś z forum opublikował user guida do NetMonitora i tam też była. Czy NetMonitor też ją wyświetla?) w książkach i specyfikacjach nazywane jest UC-Id (UTRAN Cell id), gdzie UC-Id = RNC-Id + C-Id. Taka właśnie informacja (UC-id) rozgłaszana jest na broadcast channelu.darnok pisze:O jeden mniejPawrzes pisze:Ponieważ FTD pokazuje w paśmie UMTS CID tylko w wersji długiej (Long CellID) ale można sobie wyliczyć krótki z sektorem korzystając z operacji modulo w kalkulatorze naukowym - mamy go w WindowsiePrzykładowo: 797096 MOD 65536 = 10664
65536 to maksymalny numer CID z sektorem jaki może być przyznany stacji bazowej.Maks numer CID to 65535 (0xFFFF), bo jest na to 16 bitow (2 bajty), a 65536 w takim rejestrze bedzie rowne = 0.
To ja powiem inna ciekawostke odnosnie LongCID. Mianowicie ciekawiej sie go czyta jak sie podany Long CID zamieni na HEX.
797096=0xC29A8
i teraz patrzac od prawej pierwsze 4 cyfry to cellid w systemie szesanstkowym (29A8 = 10664), a pozostale na lewo to RNCID (C = 12).
Oczywiscie operacja modulo robi dokladnie to samo jak odczytanie tego w HEXie.