• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #361582  autor: elkanguro
 24 wrz 2009, 17:32
Witam,

potrzebuję oferty Internetu do lapka dla właściciela spółki, który dużo jeździ/lata po Europie (głównie UK, DE i FR) i wówczas korzysta z aktualnie posiadanego Blueconnect. Nabija przez to ogromne rachunki pomimo iż jedyne zastosowanie to standardowe www (nie jakieś YouTube) oraz poczta.

Stąd moje pytanie, która sieć ma najlepsze warunki biorąc pod uwagę roaming?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#361594  autor: krystian1022
 24 wrz 2009, 18:40
elkanguro pisze:Stąd moje pytanie, która sieć ma najlepsze warunki biorąc pod uwagę roaming?
Blueconnect jest najtańszy ze wszystkich kart oferujących transmisje danych za granicą... za 1MB danych osobno wysłanych i odebranych wychodzi 8 zł rozliczane co 100 kB, więc nie najgorzej... :)
jeszcze jest Play :D

więcej info: http://www.telepolis.pl/news.php?id=15271&w=1

#361601  autor: elkanguro
 24 wrz 2009, 19:15
Nie no aż tak źle nie, ale tak 1500 - 2200 zł się zdarza.

Hmm, nie wnikałem jeszcze dokładnie w szczegóły posiadanej przez szefa oferty, ale czy ten 1MB za 8zł to jest w standardzie czy trzeba wykupić jakieś paczki?

Virgin Mobile

#361611  autor: Marens
 24 wrz 2009, 19:49
1Mb/8zł jest w standardzie bez uruchamiania jakiejkolwiek dodatkowej usługi.
Widzę, że szef używa średnio 200-300MB w roamingu.

Karty lokalnych operatorów nie wchodzą w rachubę?
Play pozwoliłby na zmniejszenie kosztów o ok 37,50%

Paczka z Orange będzie nieopłacalna jak szef przekroczy 100MB bo wtedy płaci 20zł/1MB.

#361614  autor: elkanguro
 24 wrz 2009, 20:17
Hmm, szef raczej nie jest osobą, która chce byle taniej, wygoda i najwyższa jakość muszą być, także raczej Play ze względu na zasięg krajowy i operatorzy lokalni ze względu na konieczność zakupu dodatkowych kart sim, doładowań itp. odpadają.

No to w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak przekazać mu, że lepszej oferty niestety nie dostanie.

Dziękuję za pomoc!

Virgin Mobile

#361668  autor: Ae
 25 wrz 2009, 08:35
W iPlusie masz tak, że otwierasz modem i wymieniasz kartę plusową na np. Vodafone (zwykła na doładowania) i w ten sposób omijasz roaming i masz dużo, dużo taniej.

#361745  autor: matig89
 25 wrz 2009, 18:22
w kazdym modemie mozesz tak zrobic:) to nic nowego:) no chyba ze modem jest z simlockiem co akurat jest bardzo prawdopodobne bo dopiero niedawno play i chyba era wprowadzily je bez simlocka:)

Doradca Biznesowy Play
poszukujesz oferty dla siebie, zglos sie: http://doradcaplay.xgsm.pl
zapraszam tez na strone: www.doradcabiznesowyplay.dl.pl

#361755  autor: Marens
 25 wrz 2009, 19:26
Ae pisze:W iPlusie masz tak, że
elkanguro pisze:Hmm, szef raczej nie jest osobą, która chce byle taniej, wygoda i najwyższa jakość muszą być
Tutaj jedynym sensownym rozwiązaniem jest kupić karty prepaidowe lokalne, albo płacić horrendalne ceny.

Ae, co do iPlusa to on nie nadaje się do roamingu, bo liczy osobno za sesje nawiązane i odebrane.
Sam w te wakacje pobrałem ~3500kB w Playu przez roaming na połączenia z internetowym serwisem banku.
Przyznam, że Chorwacja/UE kosztowało to ok 50zł a sesji było kilkanaście.

Jeszcze jedno, PunktyVitay wymienialne są na 5Plus i o ile się nie mylę za 5500pkt można mieć pakiet roamingowy 100zł na 3miesiące, można je kumulować. :-D