• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 29 z 37
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 37

#359400  autor: elrond
 13 wrz 2009, 15:51
rogmaniek pisze:Czy może ktoś mi wyjaśnić, jak to mam rozumieć. Chyba nie chodzi tylko o radiolinię czy połączenie stacji śwatłowodami. A może za daleko są stacje, jeśli chodzi o radiolinie, aby się "widziały"? Ale to raczej odpada, patrząc na przykład niektórych odległości między stacjami w Wielkopolsce Z góry dzięki za info.
Co do Krośnieńskich stacji, a ma być ich aż 2 :twisted: z czego działa jedna. Jest ona na szpitalu, gdzie UMTS ma też Plus i Orange, jest doprowadzony światłowód więc tam na pewno nie ma problemu. Kłopot jak jest to przy byłym urzędzie wojewódzkim, choć siłą rzeczy dziwne żeby nie było tam jakiegoś łącza. Stacje są rzeczywiście dość daleko od siebie. Ale nie wiem czy to ma znaczenie.

#359473  autor: GutEQ
 14 wrz 2009, 00:33
rogmaniek pisze:Chyba nie chodzi tylko o radiolinię czy połączenie stacji światłowodami.
Chodzi właśnie o to, jak dany NodeB jest połączony z core'm sieci - np. jeśli w danej lokalizacji nie da się uzyskać nic więcej niż np. jedną E1-kę, to trudno w tym upchnąć jednocześnie głos i pakietówkę... co prawda są rozwiązania optymalizacyjne rozdzielające dynamicznie dostępne pasmo uplinku na usługi CS i PS, ale z pustego i Salomon nie naleje ;)

A co do radiolinii, to trzeba pamiętać, że ten ruch, który nią przepchniemy w inną lokalizację, trzeba będzie w tej lokalizacji jakoś przepchnąć dalej ;) więc to nie jest rozwiązanie problemu dostępnych zasobów transmisyjnych, tylko przerzucenie go w inne miejsce ;)

A co do Krosna, 2 NodeB to niezbyt wiele na miasto tej wielkości... 1/4 mniejsze Jasło ma ich 3, zbliżona wielkością Dębica ma 4 (a np. Plus w Krośnie ma aż 7 pozwoleń UMTS!) - efektem oficjalnego odpalenia PlayOnline przy tylko 2 nodach byłoby zapewne totalne ich "zapchanie". Przy czym oba są we wschodniej części miasta, więc mogą być problemy z pokryciem całego miasta.

Być może Play ma jakiś problem ze zdobyciem lokalizacji w Krośnie (np. formalności się przedłużają czy coś w tym rodzaju).
Albo po prostu nie spieszą się z odpaleniem transmisji danych, bo cała W3 już ma UMTS w Krośnie, więc potencjalnych klientów będzie Playowi trudniej zdobyć, niż w miastach gdzie Play jest pierwszy z UMTSem :P

#359667  autor: wojtas8044
 15 wrz 2009, 00:32
Byłem w salonie PLAY'A powiedziała Pani że jest możliwość juz wziecia tej oferty ale tylko dla mieszkanców Rawy. :mrgreen:

Do końca roku mają być 2 nowe nadajniki PLAY'a :-) (zasięg jest oszołamiący na Rawe)
Nie mogi oni zainstalowac w centrum :P

Jeden na nowum bloku prawdopobnie na Osiedlu Solidarności :shock:
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2009, 23:50 przez wojtas8044, łącznie zmieniany 1 raz.

Korzystam z mobilnego internetu w Play Online
Dobre gra radio FM na SAMSUNGU U800

#359999  autor: 444jamnik
 16 wrz 2009, 20:45
A wiecie co jest najlepsze?
Kiedyś jak się pytałem (chyba na wiosnę) o Play Online to mi powiedzieli tak: w Krosnie internet jeszcze nie działa, ale mamy modemy ze ściągniętym sim-lockiem i możesz sobie kupić iPlus Simdata (3gr/100kb :D ) i korzystać poprzez ten modem. Pare osób tak w konia zrobili. Sprzedali swój modem żeby korzystać z potwornie drogiego iPlusa :P

#360045  autor: Łukasz_W
 16 wrz 2009, 23:57
wojtas8044 pisze:Byłem w salonie PLAY'A powiedziała Pani że jest możliwość juz wziecia tej oferty ale tylko dla mieszkanców Rawy. :mrgreen:
No to nieźle - ja bym nie dostał... Ale chyba wiedzą co robią, bo net jakby już nieco zwolnił. W końcu to tylko JEDNA stacja. Ciekawe ile osob już wzięło w Rawie Play Online...

wojtas8044 pisze:Do końca roku mają być 2 nowe nadajniki PLAY'a :-) (zasięg jest oszołamiący na Rawe)
Nie mogi oni zainstalowac w centrum) :P

Jeden na nowum bloku prawdopobnie na Osiedlu Solidarności :shock:
No, no, to by było coś. Żaden z operatorów nie ma w tej chwili w Rawie trzech stacji, no chyba żeby rozbić oddzielnie GSM i UMTS (Plus: jedna stacja GSM + druga GSM/UMTS, Era tak samo, Orange tylko GSM/DCS, Play EGSM/UMTS).

#360841  autor: yagi
 20 wrz 2009, 21:21
Play buduje sie z GSM i UMTS na maszcie Plusa w Lisiej Gorze kolo Tarnowa. Stacja jest juz prawie gotowa ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#360847  autor: BUCiu
 20 wrz 2009, 21:41
yagi pisze:Play buduje sie z GSM i UMTS na maszcie Plusa w Lisiej Gorze kolo Tarnowa. Stacja jest juz prawie gotowa ;)
To może do Lisiej podepną Szczucin i w końcu odpalą. A nie wiesz jak Niedomice, dzieje się tam coś :?: Miałem tam jutro zajrzeć (jak i do Lisiej), to może nie muszę :lol:

#360862  autor: Kamyl_
 20 wrz 2009, 23:44
Witam.
W salonie w Olsztynie nie potrafili mi odpowiedzieć, ale w Olsztynku (woj. warmińsko-mazurskie) parę dni temu pojawił się zasięg play. W tygodniu postaram się przetestować czy zadziała net (na kartę póki co).

#360865  autor: yagi
 21 wrz 2009, 00:01
BUCiu pisze:To może do Lisiej podepną Szczucin i w końcu odpalą. A nie wiesz jak Niedomice, dzieje się tam coś :?: Miałem tam jutro zajrzeć (jak i do Lisiej), to może nie muszę :lol:
W Niedomicach nie bylem :( Nie wiem kiedy moglbym sie wybrac... Pewnie jak sie tam wybuduja to na kominie :)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#360873  autor: Patryk_
 21 wrz 2009, 07:42
yagi pisze:Play buduje sie z GSM i UMTS na maszcie Plusa w Lisiej Gorze kolo Tarnowa.
Kolejna wspólna lokalizacja z W3 :)

.

#360898  autor: bxx1
 21 wrz 2009, 11:22
Miechów i Charsznica już w zasięgu UMTS.Teraz tylko czekać aż podepną GSM:)

#360908  autor: rogmaniek
 21 wrz 2009, 11:43
yagi pisze:Play buduje sie z GSM i UMTS na maszcie Plusa w Lisiej Gorze kolo Tarnowa. Stacja jest juz prawie gotowa ;)
Znów dobre info :-D To co najmniej druga lokalizacja współdzielona z masztem Plusika. Ciekawe czy Polkomtel ma tam już jakiś czas ten maszt i działającą stację czy może nawet od początku budują się "wspólnie" :P Do tego, wiemy- dzięki dobremu ludkowi-, że P4 ma też, co najmniej, jedną stację na maszcie Centka. Ktoś z P4 powiedział mi w kwietniu tego roku, że operator Play będzie stawiać stacje na/przy konstrukcjach W3- nie chciało mi się wtedy wierzyć. Dotychczas w Wielkopolsce, jak widziałem jakieś "wspólne" konstrukcje, to wielkie kominy czy maszty TP Emitel :wink: Czyli powoli W3 jakby "przyzwyczaja' się do istnienia czterech operatorów infrastrukturalnych :lol:

Cieszę się z tego, bo wolę stacje na porządnie wykonanych masztach niż rozpadających się kominach, jak w mojej miejscowości: na starym kominie mleczarni. W kwietniu wisiały niepodłączone anteny sektorowe, a już były zabrudzone dymem z komina, choć może i to dobrze, bo teraz już się nie rzucają w oczy, gdyby któremuś ludkowi, z ciemnogrodu, chciało się protestować, nie wiedząc zapewne o co :twisted:

[ Dodano: 2009-09-21, 12:51 ]
elrond; Strzałkowo jest :-D , ale mógłbyś poprawić: jest Słupica, a chyba miałeś na myśli Słupcę, bo raczej Słupicy w Wlkp. nie ma- może się mylę :P I odnośnie Kostrzyna: są obok siebie Kostrzyn Wielkopolski i Kostrzyn, k. Poznania- chyba miałeś na myśli ten sam, jeden Kostrzyn :wink: Dzięki i pozdro!

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#361019  autor: senshiro
 21 wrz 2009, 19:13
:arrow: Nowy Dwór Mazowiecki
Stacja czynna już od dawna.

Obrazek

#361021  autor: Pawrzes
 21 wrz 2009, 19:17
Można dodać też Laski i Mościska (gmina Izabelin - powiat warszawski zachodni)

Pozdrawiam
 #361062  autor: krzysiekn
 21 wrz 2009, 21:53
bxx1 pisze:Miechów i Charsznica już w zasięgu UMTS.Teraz tylko czekać aż podepną GSM:)
Mozna poprosić informacje o LAC/CID stacji ?

#361329  autor: bxx1
 23 wrz 2009, 11:17
Kumpel mnie poinformował.Jak będe tam w okolicy,to podam napisze na forum LAC/CID stacji:)A może ktoś z Miechowa się odezwie????Ps,W Sędziszowie w 'niektórych' miejscach można złapać sygnał nadajnika PLAY z Jędrzejowa,a odległość jak na BTSa jest spora:)

#361555  autor: piotrsnt
 24 wrz 2009, 15:39
Nowy Tomyśl (wielkopolskie) - od wczoraj, ok. 21:00 w zasięgu 3G :)

#361750  autor: Tomek_19
 25 wrz 2009, 18:46
Brzeg Dolny (dolnośląskie) wreszcie w zasięgu 3G Play :-D Niestety nie mogę sprawdzić czegokolwiek Netmonitorem, bo zasięg jest tylko 3G, a NetMonitora mam na telefonie tylko z 2G. Łapie mi pełny zasięg 3G Play w mieszkaniu, więc pewnie w końcu udało im się odpalić któryś z nadajników. Wcześniej można było złapać sygnał głównie nocą z Wrocławia albo Miękini w zależności od lokalizacji.

Niestety trzeba będzie jeszcze sprawdzić, czy zasięgu 3G nie zawiewa z pobliskiego Wołowa, w którym według mapki Play jest zasięg macierzysty.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2009, 05:36 przez Tomek_19, łącznie zmieniany 1 raz.

#361793  autor: Yanix
 25 wrz 2009, 21:56
Tomek_19 pisze:Brzeg Dolny (dolnośląskie) wreszcie w zasięgu 3G Play :-D Niestety nie mogę sprawdzić czegokolwiek Netmonitorem, bo zasięg jest tylko 3G, a NetMonitora mam na telefonie tylko z 2G. Łapie mi pełny zasięg 3G Play w mieszkaniu, więc pewnie w końcu udało im się odpalić któryś z nadajników. Wcześniej można było złapać sygnał głównie nocą z Wrocławia albo Miękini w zależności od lokalizacji.
Potwierdzam, łapię słaby sygnał na starówce 2G/3G. Mam nadzieję, że to jeszcze poprawią bo sygnał jest cieniutki :(

Aktualizacja po godzinie 23:00.

Brak sygnału z Brzegu, zawiewa mi z Miękini 2G 1-2 kreski.

#361823  autor: Tomek_19
 26 wrz 2009, 05:28
Yanix, to dziwne, bo ja mam w mieszkaniu maksymalny sygnał 3G. Przy stacji kolejowej łapało mi słaby sygnał 2G z Miękini. Nie sądzę, żeby ten sygnał zawiewało z Wołowa. Będę musiał się przypatrzeć, czy coś zmieniło się na kościele na Warzyniu. Być może nie najlepiej pokrywają zasięgiem całe miasto.

[ Dodano: 2009-09-26, 05:35 ]
Dziwne, bo na mapie Play Wołów jest w zasięgu Play, ale nie był wymieniany w ostatnim komunikacie prasowym. Może zawiewa w takim razie ten zasięg od nich. Będę musiał to jakoś sprawdzić. Ale nie sądzę, że miałbym w mieszkaniu maksymalny zasięg 3G Play przy oddaleniu od nadajnika o jakieś 10km.

[ Dodano: 2009-09-27, 20:59 ]
Wydaje mi się, że sygnał pochodzi jednak z Brzegu Dolnego i że odpalili anteny na wieży kościoła. Pozwolenie mieli od 11 miesięcy i zmienił się wygląd tych anten. Coś do nich dostawili. W domu mam maksymalną moc sygnału.
  • Strona 29 z 37
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 37
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29