Z tych http://tiny.pl/hqwb3 W miare solidny - nie znam sie zbytnio na producentach i modelach tego typu sprzetu. Oby byl dobry, tani i bez simlocka. 

Na to ja Ci odpowiem. USB to najczesciej winmodemy, calosc jest wykonywana przez CPU, a modem to raczej tylko "modem". Urzadzenia na slot to w calosci sprzetowe rozwiazania. Jaka roznica: stabilnosc, wydajnosc, jakosc, wygoda itd po stronie tych drugich. Wszelakie modemy na USB (nie tylko 3G ale takze do "kablowego" internetu) to mowiac wprost - tandeta.vespero pisze:Powtórzę, pytanie kolegi.
Czy modem na PCMCIA różni się czymś od USB ?\
Czy jest sens kupować lepszy model skoro i tak transfer jest "okrojony" do 1 Mbit.
Jaki model wybrać z oferowanych przez Play czy lepiej kupić go indywidualnie, jeśli tak to jaki to koszt ?
Pozdrawiam.
To w takim razie Sierra Compass 885 jest tandetnym modemem a Huawei E630 to "super-świetny" modem? Nie zapędzajmy się w swoich teoriach. Sagem F@st (E4 mam na myśli) to też jest "badziewie"? To powiedz mi dlaczego Twoje "winmodemy" działają na linuxie i routerach na OpenWRTGalnospoke pisze:Wszelakie modemy na USB (nie tylko 3G ale takze do "kablowego" internetu) to mowiac wprost - tandeta.
To nie sa teorie, to fakty. Wyciagasz jakies pojedyncze przyklady, ja pisze ogolnie. Modemy na USB w wiekszosci to wlasnie winmodemy i cokolwiek napiszesz nie zmieni to faktu. Kwestia interface'u to inna rzecz lecz w przypadku PC Card i ExpressCard nie znajdzesz ani jednego winmodemu, w przypadku USB wiele. Nadto, stabilnosc rozwiazania. USB moze nie wiesz ale nie ma nawet pelnego dupleksu, jest bardzo wrazliwe na wahania napiecia i co wazne w przypadku laptopow, do szyny USB najczesciej podpieta jest klawiatura. Nadto, nie raz widzialem sprzet ktory powodowal, iz po podlaczeniu dodatkowego urzadzenia pozostale przestawaly dzialac. USB jest najbardziej prymitywnym interfacem i jedynie usprawiedliwa go jego popularnosc. O takich dobiazgach jak USB i wystajacy dongiel (latwo zlamac, uszkodzic), w przeciwnienstwie do karty na slot, ktora jest wewnatrz komputera nie wspomne.Marens pisze:To w takim razie Sierra Compass 885 jest tandetnym modemem a Huawei E630 to "super-świetny" modem? Nie zapędzajmy się w swoich teoriach. Sagem F@st (E4 mam na myśli) to też jest "badziewie"? To powiedz mi dlaczego Twoje "winmodemy" działają na linuxie i routerach na OpenWRTGalnospoke pisze:Wszelakie modemy na USB (nie tylko 3G ale takze do "kablowego" internetu) to mowiac wprost - tandeta.
Hmm, ok. Każdy ma odmienne zdanie na ten temat.Galnospoke pisze:cokolwiek na USB to najgorsze rozwiazanie